Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

mikson,

pisałem już o tym i wklejałem przykłady, to jakie wychodzi podbicie na basie zależy od sklejenia pomiarów nearfield z farfield! W stereophile'u pomiar x16 wyszedłby inaczej.

To "wybaczanie" (ja to nazywam zamulaniem:)), o którym piszesz to raczej nic fajnego jeżeli elektronika jest na przyzwoitym poziomie.

wg wielu osób które pisały na forum nowa excite jest dosyć radykalnym odejściem od firmowego brzmienia dynaudio,

seria dm jest pomiędzy, absolutnie nie jest zamulona jest dynamiczna ale minimalnie więcej wybacza niedoskonałości tanich wzmacniaczy

które często się stosuje w budżetowym połączeniu z dyniami,

proszę stereophile pomiary x12 podbicie mocne na basie również występuje ,

http://www.stereophile.com/content/dynaudio-excite-x12-loudspeaker-measurements

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

wg wielu osób które pisały na forum nowa excite jest dosyć radykalnym odejściem od firmowego brzmienia dynaudio,

seria dm jest pomiędzy, absolutnie nie jest zamulona jest dynamiczna ale minimalnie więcej wybacza niedoskonałości tanich wzmacniaczy

które często się stosuje w budżetowym połączeniu z dyniami,

proszę stereophile pomiary x12 podbicie mocne na basie również występuje ,

http://www.stereophile.com/content/dynaudio-excite-x12-loudspeaker-measurements

To jest wg Ciebie mocne podbicie?:) To jest tylko zrównoważenie charakterystyki tweetera, bez tego brzmienie byłoby zbyt jasne.

Porównaj wykres focusów 140 z audio i stereophile będziesz wiedział o czym piszę w poście wyżej.

Takim samym odejściem jest seria focus, firmowe brzmienie się zmienia...

To jest wg Ciebie mocne podbicie?:) To jest tylko zrównoważenie charakterystyki tweetera, bez tego brzmienie byłoby zbyt jasne.

Porównaj wykres focusów 140 z audio i stereophile będziesz wiedział o czym piszę w poście wyżej.

Takim samym odejściem jest seria focus, firmowe brzmienie się zmienia...

podbicie jest wyraźne i istnieje w zakresie basu o kilka decybeli to jest mało?

mówiłeś o graniu studyjnym :)

to jest równa charka prawie jak studyjna

http://www.stereophile.com/content/dynaudio-confidence-c1-loudspeaker-measurements

źle mówię?, każde odejście od równej charki najczęściej przez podbijanie basu dyskwalifikuje monitor jako studyjny :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

podbicie jest wyraźne i istnieje w zakresie basu o kilka decybeli to jest mało?

mówiłeś o graniu studyjnym :)

to jest równa charka prawie jak studyjna

http://www.stereophile.com/content/dynaudio-confidence-c1-loudspeaker-measurements

źle mówię?, każde odejście od równej charki najczęściej przez podbijanie basu dyskwalifikuje monitor jako studyjny :)

studyjne ująłem w cudzysłów:)

Przy tym co wyprawiają niektóre firmy np. chario, czy nowe b&w to granie dynaudio mogłoby robić za synonim studyjności;)

studyjne ująłem w cudzysłów:)

Przy tym co wyprawiają niektóre firmy np. chario, czy nowe b&w to granie dynaudio mogłoby robić za synonim studyjności;)

z jednej strony masz rację ale też nie zapominaj o specyficznym podbarwianiu dźwięku przez dynki

to nie są super analityczne kolumny , mają swoją muzykalność wynikającą również z tego przesłodzania

Focal + Naim

Ciekawa konstrukcja, wygladajaca na pomniejszona wersje flagowca Dynaudio, model Consequence.

http://www.audio-markt.de/_markt/item.php?id=5924821156&

Edytowane przez saku

Panowie słuchał ktoś roksan kandy 2 lub creek evo2 z exite16 ? Jestem ciekaw który lepiej poradzi sobie z tymi monitorami ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Panowie słuchał ktoś roksan kandy 2 lub creek evo2 z exite16 ? Jestem ciekaw który lepiej poradzi sobie z tymi monitorami ?

Z tej pary to kandy raczej, ten przynajmniej ma porządny zasilacz. Moje sprawdzone typy już znasz.

Weź pod uwagę, że ponad 120 watów na kanał przy 8 ohmach w 15 metrowym pokoju może oznaczać problemy z równym tłumieniem obu kanałów przez potencjometr przy cichym/normalnym odsłuchu. Niech się wypowiedzą właściciele kandy czy gra równo przy niskich poziomach:)

Mam to rozumiec, że kandy 2 będzie za mocne do tego metrażu i szukac słabszego wzmacniacza ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Jednak w najdroższych modelach dynaudio stosuje wypasione elementy - cewki taśmowe dla głośników średniotonowych i firmowe kable OCOS na wysokie tony. Niestety na Evidence Temptation czy Consequence mało kogo stać, jest to jednak pewna wskazówka dla tunerów;)

Wsiosek jest taki, że im droższy model tym rzadziej spotykane są cewki rdzeniowe i kondesatory bipolarne w filtrach impedancji wooferów (obecne nawet w contourach). Na samym szczycie oferty co ciekawe pozostają zwykłe SCR i marne rezystory w filtrach tweetera, ale dochodzą lepsze kable i taśmy dla głośników średniotonowych.

Na deser test ABX dynek 50, pierwotna zwrotnica vs mod:

http://www.clublexus.com/forums/lexus-audio-video-security-and-electronics/189843-crossover-mod-project.html

moje odczucia opisane kilka stron wcześniej są b. podobne:)

post-2919-0-00400300-1315308474_thumb.jpg

post-2919-0-58496100-1315308513_thumb.jpg

post-2919-0-29460200-1315309410_thumb.jpg

A co proponujesz do contourow? Cos sprawdzonego.

Jak coś sprawdzonego to Passa INT-150, pytaj JarlBjorna:)

Z tańszych rzeczy spróbowałbym odsłuchać roksana M1 lub M2 z jakimś jasnym źródłem.

emil a słuchałeś 1.4?

na szczęście nie słuchałem, szczerze pisząc to wolałbym już nie gonić króliczka a cieszyć się z obecnego zestawu - moim zdaniem synergicznego.

A co proponujesz do contourow? Cos sprawdzonego.

Ja mam Roksana kandy 2 z focusami 220 i gra przyzwoicie , no moze czasami nie trzyma bassu no ale to wielkie kolumny i trzeba dobrego wzmaka :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Widzialem pare dni temu ogloszenie sprzedazy Pliniusa 9200 w cenie 2300 czy 2400 euro.

Osobiscie napedzam Contoury Gryphonem, z tanszych wzmacniaczy uwazam, ze udany jest melanz Dynaudio z Rotelem (mam tez wzmaka 1062 z Audience 52, i moze zaszokuje tu coniektorych, ale bardziej mi pasowal w tym zestawieniu Rotel niz Gryphon...)

Widzialem pare dni temu ogloszenie sprzedazy Pliniusa 9200 w cenie 2300 czy 2400 euro.

Osobiscie napedzam Contoury Gryphonem, z tanszych wzmacniaczy uwazam, ze udany jest melanz Dynaudio z Rotelem (mam tez wzmaka 1062 z Audience 52, i moze zaszokuje tu coniektorych, ale bardziej mi pasowal w tym zestawieniu Rotel niz Gryphon...)

A jaki model Rotela?

Tak jak pisalem wyzej, model jaki mam w drugim systemie to RA-1062. Jego "dobitne" granie swietnie sie sprawdza z Audience, nie dam glowy jak to chodzi z Contour 1.4. Podlacze sobie kiedys dla ciekawosci:).

Wymieniony przez Ciebie wczesniej MAP-306 sprawia przyzwoite wrazenie (przynajmniej ze specyfikacji), warto go sprawdzic.

ceny dynek poszły do góry ,,

Giełda się wali, kryzys walnie zaraz tak, że wielu się zdziwi...ceny mogą iść w górę...nikt tego nie kupi bez dobrego rabatu...skoro jedni mogą mi dawać i 30% na nowe produkty to jak Nautilius chce się sam wykończyć to niech sobie ceny podnosi do swej rychłej śmierci...przecież już teraz mało kto chce u nich kupować...porąbonane ceny na Accu i zawyżone na Dynki...jest coś takiego jak marża...jak sprzedawca z niej nie zejdzie z rabatem to niech się pocałuje...

Faktycznie z tymi cenami to przesadzili. Ja za swoje contoury dalem o 2.5 tys mniej razem ze standami.

Wymieniony przez Ciebie wczesniej MAP-306 sprawia przyzwoite wrazenie (przynajmniej ze specyfikacji), warto go sprawdzic.

No wlasnie mam umowione spotkanie w salonie. Wezme ze soba contoury i zobacze. Stoi u nich jeszcze jakis vincent hybryda tez 200w na kanal przy 4 omach. Tez poslucham bedac juz na miejscu. Napisze o wrazeniach. Natomiast wzmaki jakie koledzy zaproponowali wczesniej "troche" sa za drogie na moje mozliwosci:) Chodzi mi o Gryphona i Pliniusa. Sewgo czasu polecano mi do contourow Linear Audio Research IA30T albo ayona. Niestety u siebie nie mam mozliwosci odsluchu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.