Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem. Ja też gram z Coplanda CSA14. Modrzew47 ma rację. Ja też wymieniłbym źródło no i kable. Chyba żadna firma tak jak Copland lubi grać na Van den hulach. Ja mam CD Marantza. Miałem kilka innych źródeł, ale właśnie Marantz dał mi to przyjemne nie analityczne brzmienie. Copland zresztą świetnie pokazuje zmiany w torze.

Pozdro

Ten copland wygląda bardzo ok:

http://www.audiocostruzioni.com/r_s/ampli/amplificatori-2/copland-csa14/copland-csa14.htm

jeżeli wyrabia prądowo z dynkami to, tak jak piszą koledzy wyżej, może warto pokombinować ze źródłem?

Prościej mówiąc szukam porady na konkretny temat i morały są tu jak myślę zbędne.

Człowieku,ty nie szukasz porady a potwierdzenia twojego pomysłu na inny wzmak a ja ci pisze,że to nie wina wzmaka a źródła i być może innych komponentów systemu,jak wiesz co to znaczy.

Chyba żadna firma tak jak Copland lubi grać na Van den hulach. Ja mam CD Marantza. Miałem kilka innych źródeł, ale właśnie Marantz dał mi to przyjemne nie analityczne brzmienie. Copland zresztą świetnie pokazuje zmiany w torze.

Pozdro

Masz racje,Marantz może dać to czego szuka a kosztuje jak dobrze poszuka niewielkie pieniądze.Dwa dni temu dojechał do mnie Marantz CD14 w stanie sklepowym,z XLR-ami i z regulowanym wyjściem...czego szukać za takie pieniądze,zważywszy koszt 3000zł. z przywózką na miejsce z pod Szwajcarskiej granicy....aż.

jeżeli wyrabia prądowo z dynkami to, tak jak piszą koledzy wyżej, może warto pokombinować ze źródłem?

EMiL z takim trafem powinien sobie dać rade,nawet z większymi.

szukam muzykalności i kontroli niskich składowych ;)

Te dwie cechy nie zawsze idą w parze i nie w każdym systemie.Wysoko mierzysz.

Moje dynki mają 4ohm są zamkniete,i mają niską efektywnosć.Z tego co czytałem w necie to posiadacze zalecaja mocne i wydajne wzmacniacze około 200W.Copland natomiast mocarzem nie jest .Ma raptem 111 W na kanał i tylko jedno trafo(końcówka na dwuch tosihibach push-bull)Czyli żaden z niego zawodnik.Gra ładnie to fakt,ale niespecjalnie z moją Micromegą Stage 6 i to też fakt.Uczepiłem sie wymiany Coplanda ponieważ chciałem też coś mocniejszego.Może być tak że zmienię też CD (ech... mam te graty ze 12 lat ,ale zawsze coś mi ie pasowało w brzmieniu)Teraz mam możliwośc zmiany i pozwolenie Żonki hehe(to tez ważne)tylko jeszcze chcę sie popytać.Oczywiście nie chciałem nikogo zdenerwować,a pytam ponieważ sam posłuchać czegoś innego nie mam możliwości.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..miałeś te pierwsze sprzed 5 lat bodajże ..sprawdz teraz ...a ten CD 14 tlko ładny a Ty wielbisz luksus a opiania nie tylko moja to skucha Marantza i to wielka podobnie jak SA 15..

...odpowiadaj na pytania a Ty zmieniasz temat...drugi system czy degradujesz stary?

Edytowane przez Arek__45

Arek przestań pisać bzdury,tego Marantza widziałeś na obrazkach pewnie z 10 lat temu był oceniany przez Niemców(nie tylko) bardzo wysoko i gra właśnie ciepłym analogowym dźwiękiem(porównuje z CD-ekami za 40-50tys.)i nie boi się dużo droższej konkurencji.Gra cały system a nie jedno ogniwo.Co do srebra w kablach to tylko Kondo ale one grają choć srebrne,jak miedź...najlepsza o miedzianych się nie wypowiadam.

System drugi...ma się rozumieć.

2. vdh365 nie ma takiego kabla, moze D352?

Właśnie mi to wyjąłeś FIRMA.

Szkoda że mieszkamy od siebie daleko bo chętnie zaprosiłbym do siebie.

Co do wzmacniacza który posiadam mogę powiedzieć tyle że nie jest "wybuchowy" w dynamice. Raczej angielski gentelman. Co do wysterowania-z moimi maluchami robi co chce. Poradził sobie również nieźle z KEFami 105/2-takie klockowate z 30cm basem.

Owszem pisali o nim że chłodny duńczyk. Pewnie że nie ma "pażystych"z lampy, ale większość to kwestja aplikacji systemu. Micromega super CD złego słowa nie powiem, pod warunkiem że gra z lampą i srebrnym IC wtedy jest świetnie. Z Coplandem równie beznadziejnie gra CEC. Skalpel wyjęty z zamrażarki.

Z Marantzem jest barwa wypełnienie całkiem nisko zchodzący bas. No i Copland buduje hektary przestrzeni. Nie wiem jak to robi, ale napewno robi to ponadprzeciętnie. Nie chciałbym tu wypisywać peanów, chętnie zapraszam jeżeli jest ktoś z okolic Łodzi na posłuchanie muzyczki i wymianę doświadczeń.

Jeszcze ze dwa tygodnie i odbieram rozpraszacze. Potem to już tylko płyty kupuję (oczywiście do następnej wymiany jakiegoś klocka hahaha)

wojtas75 jak chcesz fajny piec to poszukaj Simaudio moon. "Będzie pan zadowolony!"

Pozdro

No raczej ja wiem co miałem w domu.....

Tu nie chodzi o to co kto miał w domu a o to,jaki system oparty był o to źródło...cały system z kablami włącznie.

Jeśli z twoimi to nic dziwnego,że wypadł źle.

Jeśli twierdzisz,że twoje nowe(jeśli takie istnieją)kable grają inaczej(czyt.lepiej)to prosze bardzo,możesz przesłać do odsłuchu a jeśli tak będzie to je opisze.

2. vdh365 nie ma takiego kabla, moze D352?

Może i D352(dziecciaki mi go troszke zadeptały i ciężko rozczytać)Widzę same ciepłe słowa o Coplandzie.Chętnie bym go skonfrontował z innym żródłem ,ale mieszkam na zasypanych śniegiem Mazurach w niewielkim mieście.

Jak miałem CD 14 nie robiłem kabli....były Kimbery ,Auioquesty,Purist Audio, Mogami...

aaaaaa to stary jezdeś i nie pamiętasz jus nic,bo Purist Audio Design też nie było wtedy,Mogami i owszem.

wojtas coś ci się miesza,bo Copland to wzmak a nie źródło,więc jak chcesz porównywać ze źródłem?Narty na nogi,piec na plecy i do porównań,jak śniegu tyle.Tylko na Justyne uważaj.

Jeszcze ze dwa tygodnie i odbieram rozpraszacze. Potem to już tylko płyty kupuję (oczywiście do następnej wymiany jakiegoś klocka hahaha)

wojtas75 jak chcesz fajny piec to poszukaj Simaudio moon. "Będzie pan zadowolony!"

Poczytałem sobie o tym wzmaku i na pierwszy rzut oka on też do mocarnych nie należy.Chyba że się mylę.Myślałem o Electrocompaniecie.Moze one się sprawdzą???

O Electrocompaniecie to modrzew47 napewno coś napisze.

Ja szczerze odradzam integr.

Dwa czy trzy lata temu na Audioszołku integra Moona ciągnęła z klasą elektrostaty...

modrzew47 mnie nie lubi ;)

Co ma do rzeczy kto kogo lubi?Nie znamy się a ty nie słuchasz,bo lepiej wiesz.Miałem z Electrocompanieta wszystko z wyjątkiem AW600 i AW250 a więc jakieś doświadczenie z nim posiadam ale to akurat wątek o Dynkach.

Jeśli miałbym szukać wzmak za 5tys.zł.to na sto procent bym nie szukał Electrocompanieta.Poszukałbym Musicala lub Caspiana na wtórnym rynku.

Electro zaczyna się drożej...to dobre.

Jeśli miałbym coś ocieplić wzmakiem to jeszcze Plinius ale w pięciu tysi się chyba nie zmieści.

papierowa moc praktycznie ta sama :) , ten moon dosyć ciekawy jest

http://www.stereophile.com/integratedamps/620

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Wojtas,

ariesy masz wykonane zgodnie z projektem dynaudio:

http://www.gattiweb.com/dynaudio.html

?

Jestem teraz na etapie robienia nowych skrzyń.Będą troszkę głębsze i wyższe.Objętości komór zostana oczywiście tak jak w oryginale.Dojdzie jeszcze Variovent który to dzisiaj licytuje mi kolega z forum na ebayu.Wcześniej grały bez varioventów (kombinovwałem z róznymi objętościami.A i cewkę na basie dałem z taśmy miedzianej.Nowe obudowy będą solidne i cieżkie.

FIRMA kolego patrząc po twojemu Roksan wogóle nie powinien grać z Dyniami.

Ten Moon zdmuchnie nie jedną końcówkę mocy bez zadyszki. Właśnie ten model Napędzał magnetostaty i robił to z naprawdę dużą klasą.

Więc proszę cię nie nie stawiaj na przeciwko tych dwóch firm bo Roksan dla Moona nie jest żadnym punktem odniesienia. Ja gdybym miał teraz kasę pół minuty bym się nie zastanawiał.

pozdro

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.