Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. ASR, Accu, MF. Inne granie, bez wątpienia. Ale czy gorsze? Najpewniej Moreno uważa, że tak. I tu leży pies pogrzebany...

Każdy ma inne preferencje i tak zdecydowane wypowiadanie się, że tylko 400xi i koniec to przesada. Gdyby nie postscriptum wietrzył bym wręcz niecne intencje :)

P.S. Będę miał do odsłuchu największą integrę Xindaka. Moc bardzo podobna, cena używanej myślę, że też zbliżona do 400xi. Doniosę.

Edytowane przez Adalbert95

Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że już niedługo będę mógł opisać moje wrażenia z połączenia x14 z atollem in100se.

Z takim wzmacniaczem powinno być super.

Witam wszystkich klubowiczów i nie tylko, jestem tu nowy gdyż jest to mój pierwszy post na audiostereo aczkolwiek śledzę różne wątki od lat , interesuję się sprzętem od 1998 roku, w końcu zdecydowałem się zarejestrować i napisać gdyż przymierzam się do zmian w swoim stereo i na początek poszukuję monitorków chciałbym przesiąść się z audience 42 na focus 110 może jest ktoś z okolic Ostrołęki (Mazowsze) kto też będzie zmieniać i posiada na sprzedaż 110-tki w b.dobry stanie ? Jak coś to zostawiam kontakt : [email protected]

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Witam miłośników Dynaudio. Mam pytanie, mianowicie potrzebuję informacji dotyczących trzech modeli Dynaudio, które mają współpracować z Rotelem RA-1070 pomieszczenie 12m2 może ciut większe ;) i nie wiem, które najbardziej będą pasowały 42, 50 , 52SE ?

oczywiście chodzi o serię audience

Nie kupuj żadnych Dynaudio. Facet, który twierdzi, że zna się na rzeczy pisał, że to słaby i leciwy sprzęt w Klubie miłośników Rotela:

Ogólnie rzecz biorąc jeśli tylko taka muzyka go interesuje, to ma nieduży problem. Mnie się nie podoba zestawienie ostrego Rotela z kolumnami, które mulą. Wszyscy polecają np. do 980BX Dynki, a z tego co pamiętam Tom mówiłeś, że Dynaudio to muloza;) Każdy ma inny gust.

I znowu te Dynaudio. Podaj mi jakąkolwiek nową kolumnę, która sprawdzi się z Rotelem w Death Metal. Jeśli puszczasz z kompa i wprowadzasz korekty na karcie dźwiękowej (a większość tak robi) to niestety już nie jest naturalny przekaz. A swoją drogą ja szukałem właśnie nowych kolumn do 980BX i żadne mi nie pasowały do takiej muzyki. W metalu powinno być ostro, twardo i z kopem. Nie sądzę, żeby Dynaudio dało mi taki przekaz. A ja taki potrzebuję. A z innymi kolumnami dynamicznymi typu Paradigm czy Acoustic Energy, które właśnie pasują do takiej muzyki niestety, ale nie da się tego słuchać. Nie warto drążyć tego tematu, bo każdy ma odmienne zdanie. Niech kolega Lagravis weźmie płytki ze sobą i jak pisał, niedaleko ma sprzedającego z dzielonką 971 i sam się przekona czy mu to odpowiada. A z tego co wiem kolega raczej woli naturalne brzmienie gitar i perkusji, a nie przytłumione wysokie tony przez leciwe kolumny Dynaudio Audience.

Mnie Rotel do takiej muzyki absolutnie nie pasuje. Takie jest moje zdanie i go nie zmienię.

:)

Edytowane przez rs4

Kriss73: Mnie Rotel do takiej muzyki absolutnie nie pasuje. Takie jest moje zdanie i go nie zmienię.

Dobre!

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie kupuj żadnych Dynaudio. Facet, który twierdzi, że zna się na rzeczy pisał, że to słaby i leciwy sprzęt w Klubie miłośników Rotela:

A skąd Ty wiesz popaprańcu do czego lub kogo szukam takiego zestawu? Może do brata albo dla ciotki może dla babci? A może ktoś słucha Jazz'u Co Ty tu wywlekasz? Nie chcesz odpowiadać nie znasz się nie potrafisz doradzić to wypier..... bo zasmradzasz całe forum.

Krążysz po wszystkich działach jak jakiś szpieg lub raczej sęp. Rejestracja 2 lata a tylko 27 postów. Zajmij się czym innym i nie wtykaj nosa w nie swoje sprawy.

A jeśli już chcesz coś przytaczać to przytocz to w całości. Death metal nie pasuje mi w Rotelu!!! O tym pisałem szyderco.

Człowiek się grzecznie spyta znawców a ten wtrynia się nie proszony o głos.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Przykrość to Ty sprawiłeś mnie. Pomóc? Moje odczucia były inne. Raczej odebrałem to jako zniechęcenie innych do odpisania na mój post. Wybacz, moje słowa ale jestem osobą impulsywną i czasami mi się zdarza wybuchnąć. Nie chcę tu żadnej zwady. Jeśli cię uraziłem to przepraszam. Potrzebuję informacji na temat tych modeli po prostu. Jeśli masz jakąś wiedzę na ich temat to się podziel a nie wywlekaj stare tematy.

Piszę tutaj gdyż interesują mnie opinie użytkowników, a raczej ekspertów tych kolumn a nie opisy internetowe.

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego w tych kolumienkach nie ma znaczka Dynaudio pod głośnikiem niskotonowym? Został zdarty odkleił się czy wyszła taka wersja w co wątpię.

http://allegro.pl/dynaudio-audience-50-perfekt-i5355489064.html

A skąd Ty wiesz popaprańcu do czego lub kogo szukam takiego zestawu?

Nie chcesz odpowiadać nie znasz się nie potrafisz doradzić to wypier..... bo zasmradzasz całe forum.

Zajmij się czym innym i nie wtykaj nosa w nie swoje sprawy.

Oj, nie ładnie.

Wszak to forum i wypowiadać każdy się może, bez względu na datę rejestracji i ilość postów. Nie to jest wyznacznikiem wiedzy i doświadczenia w audio.

Piszę tutaj gdyż interesują mnie opinie użytkowników, a raczej ekspertów tych kolumn a nie opisy internetowe.

To poczytaj ten wątek od początku. O tych modelach (42, 50, 52SE) było już tu naprawdę dużo napisane.

A niech tam. Miałem 42, grały z RA-980 i RA-985.

Death metal nie pasuje mi w Rotelu

Rock wszelkiej maści i metal brzmiał bardzo fajnie (np.Death). W pokoju ok 24m (poddasze) spokojnie dawały radę, więc w twoich 12 na pewno się sprawdzą. Poza tym to naprawdę porządne i legendarne już skrzynki. Polecam.

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Witam miłośników Dynaudio. Mam pytanie, mianowicie potrzebuję informacji dotyczących trzech modeli Dynaudio, które mają współpracować z Rotelem RA-1070 pomieszczenie 12m2 może ciut większe ;) i nie wiem, które najbardziej będą pasowały 42, 50 , 52SE ?

oczywiście chodzi o serię audience

No to rzeczywiście masz zagwostkę, zwłaszcza uwzględniajac wielkość pomieszczenia. Mam 42 w 18m2 dość obficie zabudowanych i szczerze to wymieniłbym na coś większego, dołu jest trochę za mało, w moim przypadku odtwarzacz ma wiele do powiedzenia co do dołu. Kiedyś porównywałem 42 do 52, 42-ki słychać że grają pomniejszoną sceną ale za to ciut żwawiej się zbierają, bas z impaktem, zaokrąglony w 52-kach. 50-tki i 52-se mają lepszy tweeter D-260, nie wiem o ile lepiej gra bo nie słyszałem ale ciekawe czy się sprawdzą w ok. 12m2, trzeba wziąć pod uwagę ze te kolumny potrzebują trochę miejsca z tyłu min 60cm i więcej. Ale skoro 52-se to czemu nie focus 110 :) z obiegowej opinii słyszalnie lepsze a cena podobna i do metrażu powinny bardziej pasować, chyba że audience maja znacząco inna sygnaturę dzwięku ?

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

No to rzeczywiście masz zagwostkę, zwłaszcza uwzględniajac wielkość pomieszczenia. Mam 42 w 18m2 dość obficie zabudowanych i szczerze to wymieniłbym na coś większego, dołu jest trochę za mało, w moim przypadku odtwarzacz ma wiele do powiedzenia co do dołu. Kiedyś porównywałem 42 do 52, 42-ki słychać że grają pomniejszoną sceną ale za to ciut żwawiej się zbierają, bas z impaktem, zaokrąglony w 52-kach. 50-tki i 52-se mają lepszy tweeter D-260, nie wiem o ile lepiej gra bo nie słyszałem ale ciekawe czy się sprawdzą w ok. 12m2, trzeba wziąć pod uwagę ze te kolumny potrzebują trochę miejsca z tyłu min 60cm i więcej. Ale skoro 52-se to czemu nie focus 110 :) z obiegowej opinii słyszalnie lepsze a cena podobna i do metrażu powinny bardziej pasować, chyba że audience maja znacząco inna sygnaturę dzwięku ?

Miałem 42 i potwierdzam że są szybkie, co do twojego metrażu to osobiście nie pakowałbym większych paczek jak 110 na których obecnie słucham. Co do basu 110 vs 42 to jest on zdecydowanie niższy okrąglejszy i lepiej rozciągnięty, jak dla mnie wystarczający (nie brakuje mi większego kopa), góra może i jest ciut jaśniejsza ale jest bardziej szczegółowa aksamitna i nie ma naleciałości ostrości która pojawiała się na 42.

Mam pytanko do osób które miały do czynienia z takimi zestawami :

1. Dynaudio Focus 110 + Jolida 502 brc

2. Dynaudio Contour s 1.4 + Jolida 502 brc

3. Jakie do tego dobrać kable - używki?

Jak takie zestawy zagrają na tle Vincenta sv 226 mk, którego używam 6 lat i myślę powoli o zmianie, chodzi mi po głowie właśnie Jolka, która bardzo mi się podoba bo słuchać mi jeszcze nie było dane. Dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Coś na ten temat pewnie miałby do powiedzenia McGywer.

Zastanawiam się nad dm 3/7, ale mam dwie wątpliwości. Czy zmieściłyby się na metrażu 18m2, oraz czy arcam 9 na starcie by sobie z nimi poradził ?

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Zastanawiam się nad dm 3/7, ale mam dwie wątpliwości. Czy zmieściłyby się na metrażu 18m2, oraz czy arcam 9 na starcie by sobie z nimi poradził ?

Witam Mam Dynaudio 2/7 w 15 metrach i to za małe pomieszczenie na te kolumny docelowo 2/7 będą grały w 22 mkw , więc 3/7 to raczej minimum 25 metrów taki moje zdanie

Metry metrami ale aby Dynki potrafiły rozwinąć skrzydła potrzeba jednak i powierzchni i dobrej elektroniki. U mnie proste przestawienie paczek jak grały na dłuższej ścianie na krótszą stanowiło to ze Dynki zagrały basem takim ze trudno uwierzyć. Akustyka mega ważna.

Potwierdzam zdanie kolegów, u mnie dynki grają na poddaszu z tyłu i po bokach mają skosy za plecami otwarta przestrzeń. Nie są to idealne warunki ze względu na sporą otwartą przestrzeń za plecami i tylko 200 cm wysokości, ale jednak pomieszczenie odsłuchowe ma rewelacyjne parametry. I ustawienie w moim przypadku jest kluczowe. W zasadzie każdy centymetr odsunięcia czy dogięcia diametralnie zmienia scenę i każdy aspekt brzmienia. Wstyd się przyznać ale zanim to ustawiłem optymalnie to lata minęły- wcześniej przez lenistwo nie kombinowałem za bardzo z kątami i rozstawem (za ciężkie standy :-)) ale w końcu się za to wziąłem i było warto.

• 2 tygodnie później...

Koledzy,

Chodzi mi po głowie pomysł podłączenia do swojego Unisona Simply Italy Contourów 1.1 lub Focusów 110. Co o tym myślicie? Podłączałem do swojego wzmacniacza kolumny podobnych gabarytów 85dB skuteczności, 4Ohm na Peerlessach i ScanSpeaku i bmiało to nieźle ( nie tak swobodnie jak z tranzystorem ale w moim odczuciu niezle). Z chęcią poczytam Wasze opinie na ten temat.

• 3 tygodnie później...

Witam. Mam audience 50 i chciałbym je zmienić na jakiś nowszy model który by schodził troszkę niżej z basem. Pokój to prawie 16 m2 otwarty. Wzmak to rotel RA-1070. Zastanawiam się nad x16 lub focus160.

Myślę, że F160 niechby używane, zagrają b.dobrze. Słuchałem ich z różną elektroniką (tranzystory, lampy) zawsze było dobrze. To bardzo udane głośniki. Bas jest ogromny jak na wielkość tych kolumienek, zawsze miałem wrażenie, że gra coś innego niż te "pudełeczka".

Dzięki. Też mi wpadły w oko. Widzę że z drugiej ręki ciężko kupić ale mam 50 więc nie muszę się spieszyć. Narazie nie mogę słuchać głośno bo mam małego synka i mam nadzieje ze na niskich głośniościach już ze 160 będzie fajny bas, którego mi brakuje. Jeżeli 160 będą dużo lepsze od 50 to chyba będzie to mój sprzęt na długie lata i zakończe ku uciesze żony poszukiwania (na jakiś czas raczej dłuższy czas)

Moja jest po szkole muzycznej więc jakoś trawi moją pasje. Jak kupiłem dynki to pierwsze co powiedziała, że kolumny zniknęły a gra muzyka tak jej się spodobała scena jaką 50 robią.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.