Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie grają około 30cm od ściany, gram z zatyczkami choć narazie ciężko cokolwiek powiedzieć bo mają 60h przebiegu.

Polecicie jakaś sensowną hybrydę do Focusów 160?

Granie z zatyczkami tymi Focusami to taka mała masakra dla dźwięku. Zrób wszystko aby schować te zatyczki do szafy. Masz fajne kolumny i szkoda ,,kastrować" ten dźwięk za pomocą wtyczek.

Niestety wyjęcie zatyczek raczej będzie narazie bez szans w pomieszczeniu 15m2. Nie mam innego miejsca na kolumny jak komody o łącznej długości 240cm. Na siłę bym ustawił standy ale posiadam na stanie małe, sprytne rączki, które od kilku dni polują już na maskownice, więc wolę nie ryzykować ;)

Kolumny kupiłem trochę na wyrost, z pełną świadomością, że nie rozwiną skrzydeł w moim pomieszczeniu. Ale cóż, może już niedługo się to zmieni.

To dokładnie to rozumiem sam mam w domu małe rączki i dlatego postawiłem na kolumny które brzmią dla mnie ok i są przykręcane do standow. Jak to mówią do cierpliwych świat należy więc spoko trzeba nieraz poczekac

komoda jest bezpieczniejszym miejscem w przypadku dzieci ale akustycznie dosyć ogranicza możliwość ustawienia od tylnej ściany oraz może powodować dodatkowe rezonanse , 160 wymagają dobrych standów np stand6 na takich je miałem.

Focal + Naim

Zgadzam się z Tobą Mikson. Obecnie przykleiłem podkładki z twardej gumy po kolumny, jest trochę lepiej. Zastanawiam się jeszcze nad podłożeniem płyt marmurowych np. Stosował ktoś z Was?

Zgadzam się z Tobą Mikson. Obecnie przykleiłem podkładki z twardej gumy po kolumny, jest trochę lepiej. Zastanawiam się jeszcze nad podłożeniem płyt marmurowych np. Stosował ktoś z Was?

Wypożycz podkładki antywibracyjne...jest tego wiele na rynku...zwykle za kaucją wypożyczają sklepy...niektóre z nich wiele dają ale tylko eksperymentując sam przekonasz się co i jak. Jest na AS wątek w tym temacie. Polecam przeczytać...

u mnie Dynaudio S25se stały na podstawkach antywibracyjnych Franc Audio...trochę kosztownie ale warto...

u mnie Dynaudio S25se stały na podstawkach antywibracyjnych Franc Audio...trochę kosztownie ale warto...

Już nie Dynki, ale ProAki stają na standach, na nich na grubych i twardych podkładkach gumowych - wklejonych taśmą dwustronną - 5- cio cm. płyta granitowa, na niej po trzy "france slim" i szafa gra...

Też uważam, że warto, ale kupiłem używane;-)

Dzięki za szczegółową podpowiedź. Może faktycznei sprawdzę jakieś podstawowe sprawy sam, zanim zwrócę się do serwisu. elektronika odpada bo przestawiałem kolumny i efekt się z nią przemieszcza. Pomierze rezystory i cewki w zwrotnicy czy się coś nie przepaliło. Może to coś prostego. W końcu zacząłem przygodę z bardziej zaawansowanycm audio i na tym forum od modyfikacji kolumn Avance Omega, za namową kolegi McGyvera. Wymiana kilku kondensatorów w zwrotnicy przyniosła wtedy zaskakująca dla mnie poprawę. Ta zwrotnica to jednak inna bajka. Jest duża (tak naprawdę to są dwie, bo druga jest w podstawie) i wygląda na skomplikowaną.

Sprawa wyjaśniona. Zwrotnica jest OK. Pomierzyłem na głośnikach dla różnych częstotliwości. Natomiast jeden wysokotonowiec gra ciszej. Ciekawę czy da się go w jakiś sposób zregenerować. Na razie na dół trafił drugi tweeter i jest super. Ten z góry pracuje na kilkukrotnie mniejsze napięcia i jest obcięty dla wyższych częstotliwości. Pewnie też coś wnosi, ale głównie gra dolny.

Witam czy słuchał może ktoś dynaudio audience 42 z koncówka IcePower od Bang&Olufsen 125asx2? Mam taki nieduży amplitunerek Teac i wpadłem na pomysł że da się tam podmienić końcówke mocy a ta by tam pasowała idealnie. Tylko pytanie jak by ze sobą to zagrało nie mam wogóle doswiadczeń z klasą D , moc jest chyba wystarczająca 2x125 przy 4ohm.

Pytanie do posiadaczy Focusów 160; ile czasu Wam się wygrzewały? U mnie grają już 100h i przetwornik niskotonowy nadal jest mocno sztywny.

Bo taki ma być i tu się nic za wiele nie zmieni

Nie do końca się zgodzę. Miałem do czynienia z wygrzanymi i przetwornik chodził dość miękko. Chciałbym tylko po jakim czasie kolumny osiągneły swoje docelowe brzmienie.

Witam wszystkich miłośników dobrego dźwięku, chciałbym dołączyć do klubu. Od kilku dni posiadam Dynaudio XEO 3 , wcześniej 52SE . Jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Pytanie do posiadaczy Focusów 160; ile czasu Wam się wygrzewały? U mnie grają już 100h i przetwornik niskotonowy nadal jest mocno sztywny.

Są specjalne nagrania/płyty pomagające w wygrzewaniu...

W Audience 50 miałem wrażenie, iż z roku na rok brzmienie woofera było coraz lepsze.

Witam wszystkich miłośników dobrego dźwięku, chciałbym dołączyć do klubu. Od kilku dni posiadam Dynaudio XEO 3 , wcześniej 52SE . Jestem bardzo zadowolony z zakupu.

No i fajnie...

Czemu zmieniłeś 52SE na XEO3? Chodziło o słuchanie plików?

Czemu zmieniłeś 52SE na XEO3? Chodziło o słuchanie plików?

Nie nie chodziło mi o słuchanie z plików chociaż to miły dodatek, nie trzeba dodatkowego sprzętu w postaci Daca. Zmieniłem bo dźwięk nie był taki jakiego oczekiwałem, brakowało mi dobrej góry, wokale były bardzo dobre bas też ale nie schodził za nisko grały bardziej średnicą. Były też trochę za duże do mojego pokoju.

XEO 3 mają według mnie lepszą górę (pewnie niektórzy mnie za to zjadą :) ) i bas schodzi niżej mimo mniejszych rozmiarów, ogólnie mówiąc jest to sprzęt kompletny podłączyłem i gra według mnie super. Nie chciałem się już bawić w zmiany wzmacniacza okablowania i cały czas myśleć może jeszcze coś zmienię, może lepiej zagra.

No i cena za jaką kupiłem była atrakcyjna bo kolumny jak nowe i prawie 1,5 roku gwarancji.

Pierwsze wrażenia. Jak wspominałem niedawno mam do odsłuchu 25SE, ponieważ późno już jest i Halszka śpi (wnuczka) cichutko gra. Jednak wrażenie jest takie jakby firankę dość grubą zdjęto z mojej własnej kolumny. Jutro posłucham głośniej to podzielę się wrażeniami. Wielka magia w tych głośnikach tkwi.

Najlepsze życzenia świąteczne dla klubowiczów u sympatyków. Oby święta mijały w harmonii spokoju i przy najlepszej muzyce

Edytowane przez tomek40

Zastanawiam się nad kolumnami, mam pokój 15m2 audience 42 czy 52 se? muzyka rożna z naciskiem na pop i klasyczna, lubię też wokale, kolumny będą podłączone tez do tv. Do tej pory bylem przekonany do 52 se, ale teraz widzę że może być problem z poprawnym ustawieniem. Max. możliwosci to: od tylnej sciany 70cm, od bocznej sciany 50cm, odległość miedzy kolumnami 150cm.

Zastanawiam się nad kolumnami, mam pokój 15m2 audience 42 czy 52 se? muzyka rożna z naciskiem na pop i klasyczna, lubię też wokale, kolumny będą podłączone tez do tv. Do tej pory bylem przekonany do 52 se, ale teraz widzę że może być problem z poprawnym ustawieniem. Max. możliwosci to: od tylnej sciany 70cm, od bocznej sciany 50cm, odległość miedzy kolumnami 150cm.

Miałem te kolumny w podobnym metrażu co u Ciebie i według mnie były za duże.

Edytowane przez marecki28

52SE będą ok jak tak odstawisz od ścian ale warunek to też dobre podstawki pod monitory I porządny wzmak aby je wysterować. Co masz zamiar do nich podłączyć? Pokój masz pustawy czy bardziej ,,zagracony"?

Doskonałym prezentem okazało się wypożyczenia na Święta 25SE. Po lekkiej modyfikacji pomieszczenia odsłuchowego (wymiana mebli oraz zainstalowanie stolika antywibracyjnego) system zagrał czarująco. Jak już wspominałem jest magia w tych wielokrotnie opisywanych tu głośnikach. Zestawienie ich z Octave V70SE jest strzałem w dziesiątkę. W takim duecie gra to u mnie. Mimo, że porównuje 25SE do posiadanych budżetowych kolumn podłogowych (DM 3/7) to bas zdecydowanie lepie wypada w 25SE. Czarowanie jednak występuje w zakresie średnio i wysokotonowym. Łatwość z jaką te głośniki "znikają" wypełniając szczelnie pomieszczenie dźwiękiem jest zaskakująca. Oczywiście najlepiej słucha się ich przy średnim poziomie, Jednak ciche słuchanie też pełne jest szczegółowości i czystości, czego bardzo brakuje moim DM 3/7. Dla osób, które szukają zestawu z tego poziomu cenowego, przesłuchanie tego duetu jest godne polecenia. Nie napisałem o źródle, gdyż w moim obecnym zestawieniu to najsłabsze ogniwo. Myślę, że nawet podstawowy Ayon CD07 spisałby się dobrze w tym zespole.

DM3/7 są tak dziwnie strojonymi kolumnami z podbitym basem (a właściwie stłumioną całą resztą):

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/383-dm37

że 25se odebrałeś jako zwyczajnie bardziej "normalne" i zharmonizowane granie.

8 calowy woofer pożeniony z 1 calową kopułką to dziwny duet, zwłaszcza, że podział jest relatywnie wysoko. Może wypożycz sobie c1?

Doskonałym prezentem okazało się wypożyczenia na Święta 25SE. Po lekkiej modyfikacji pomieszczenia odsłuchowego (wymiana mebli oraz zainstalowanie stolika antywibracyjnego) system zagrał czarująco. Jak już wspominałem jest magia w tych wielokrotnie opisywanych tu głośnikach. Zestawienie ich z Octave V70SE jest strzałem w dziesiątkę. W takim duecie gra to u mnie. Mimo, że porównuje 25SE do posiadanych budżetowych kolumn podłogowych (DM 3/7) to bas zdecydowanie lepie wypada w 25SE. Czarowanie jednak występuje w zakresie średnio i wysokotonowym. Łatwość z jaką te głośniki "znikają" wypełniając szczelnie pomieszczenie dźwiękiem jest zaskakująca. Oczywiście najlepiej słucha się ich przy średnim poziomie, Jednak ciche słuchanie też pełne jest szczegółowości i czystości, czego bardzo brakuje moim DM 3/7. Dla osób, które szukają zestawu z tego poziomu cenowego, przesłuchanie tego duetu jest godne polecenia. Nie napisałem o źródle, gdyż w moim obecnym zestawieniu to najsłabsze ogniwo. Myślę, że nawet podstawowy Ayon CD07 spisałby się dobrze w tym zespole.

Sorry ale porównywanie tak różnych kolumn jaj 3/7 z 25 to jest trochę bezsensu. Chcesz coś sensownie porównać to faktycznie pożycz C1, ale także 805D z B&W, Auditor M lub Olympica I z Sonus Faber, Accordo od Serblina. Wtedy będzie w miarę podobny poziom cenowy i jakościowy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.