Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi chyba o kolor obwodek na glosnikach a nie o te ponure szare sciany przednie.

Wyjatkowosc serii Focus polegala wlasnie na wyeliminowaniu tych szarych scianek znanych z Audience/Excite i wyeksponowaniu naturalnego forniru; jesli w "new" Focus bedzie reaktywacja tych szarych paneli to bedzie to oznaczalo albo ogolny krok w tyl w dziedzinie estetyki albo zapowiedz jakiegos radykalnego pworotu do klasycznych form Dynaudio w kolejnej edycji linii Contour. Imo.

Chodzi chyba o kolor obwodek na glosnikach a nie o te ponure szare sciany przednie.

Wyjatkowosc serii Focus polegala wlasnie na wyeliminowaniu tych szarych scianek znanych z Audience/Excite i wyeksponowaniu naturalnego forniru; jesli w "new" Focus bedzie reaktywacja tych szarych paneli to bedzie to oznaczalo albo ogolny krok w tyl w dziedzinie estetyki albo zapowiedz jakiegos radykalnego pworotu do klasycznych form Dynaudio w kolejnej edycji linii Contour. Imo.

Tak, chodziło mi o kosze woofera i frontpanel tweetera.

Nie ma to jak pisać w pracy;)

Mnie się ten szaro-grafitowy kolor bardzo podoba.Teraz na świecie bardzo trendy!

Nie widze w tym nic ponurego...ponure raczej są na około fornirowane prostopadłościany.

O 16. opadnie zasłona niewiedzy.

Producent łamaną angielszczyzną wyraził niejasno - może celowo niejasno - następującą myśl:

The current Focus models debuted at the HIGH END 2005 in Munich and soon became as Dynaudio's most successful series.

Byłyżby stare Focusy linią która odniosła największy sukces w historii Dybaudio...(?)

Byłyżby stare Focusy linią która odniosła największy sukces w historii Dynaudio...(?)

Idzie być możliwe. Minusem serii I Focusa była niewątpliwie duża prądożerność i prawidłowa współpraca z jedynie naprawdę sensownymi wzmacniaczami.

Dalej jednak same plusy - dźwiękowo zaskakująco blisko znacznie droższej serii Contour, muzykalność, duża tolerancja dla gorszych realizacji, świetne wykonanie w klasycznym stylu Dynaudio bez żadnych tam szarych frontów.

Idzie być możliwe. Minusem serii I Focusa była niewątpliwie duża prądożerność i prawidłowa współpraca z jedynie naprawdę sensownymi wzmacniaczami.

a to jest pochodna zastosowania klasycznych wooferów dynaudio (małe wychylenia liniowe) i celowego strojenia na ilość basu a nie na jakośś. To drugie szczególnie jest widoczne przy focus 140:)

bardzo źle się stanie jeśli z nowymi Focusami Dynaudio pójdzie w kierunku wyznaczonym przez serie Excite - czyli pozbycie się "firmowego" brzmienia na rzeczy neutralności i łatwości w napędzeniu. Czar pryśnie...

Bardzo ciekawe będzie zestawienie nowych i starych "220'ek". Już nie mogę się doczekać ;]

Edytowane przez Traum7tanzer

Usunięcie najpopularniejszego chyba wybarwienia "cherry" to błąd. Ciekaw jestem kto będzie te "gloss blacki" i "gloss whity" kupował. Rynek wtórny już nie raz weryfikował takie egzotyki.

Świetny dźwięk na tej prezentacji, ciekawe które głośniki grały:). Jeden monitor - to może być strzał w "10" jeśli połączy zalety 140 i 110, a wyeliminuje wady.

Niska skuteczność, wysokie wymagania prądowe wobec wzmacniacza własnie chyba wtedy - udało mi się w końcu jakoś to wyjasnić - występują, gdy z woofera chce się wydobyć bas bardzo potężny jak na rozmiary urządzenia.

Są już zdjęcia nowych modeli. Ciekawe co tam zmajstrowali, W Focusie 140 czy 220 tak naprawdę nic nie było warte poprawiania, poza lekkim utemperowaniem niskiego basu i nadaniem mu nieco większej rytmiki.

Jakieś oszczędności pewnie były bo waga takiego F140 spadła w wersji F160 o kilogram. Szczerze nie wiem co ta srebrna obwódka wokół tweetera wnosi pozytywnego. Jak dla mnie w dziedzinie estetyki nowy Focus krok w tył. Może nieduży ale jednak.

Niska skuteczność, wysokie wymagania prądowe wobec wzmacniacza własnie chyba wtedy - udało mi się w końcu jakoś to wyjasnić - występują, gdy z woofera chce się wydobyć bas bardzo potężny jak na rozmiary urządzenia.

Bardzo potężny bas "robi" się poprzez wysokie strojenie bass refleks i/lub za małą obudowę. Basik robi się "bułowaty" i rozonansuje w większości pomieszczeń mieszkalnych.

Są już zdjęcia nowych modeli. Ciekawe co tam zmajstrowali, W Focusie 140 czy 220 tak naprawdę nic nie było warte poprawiania, poza lekkim utemperowaniem niskiego basu i nadaniem mu nieco większej rytmiki.

Jakieś oszczędności pewnie były bo waga takiego F140 spadła w wersji F160 o kilogram. Szczerze nie wiem co ta srebrna obwódka wokół tweetera wnosi pozytywnego. Jak dla mnie w dziedzinie estetyki nowy Focus krok w tył. Może nieduży ale jednak.

Zwiększyli chyba o ok. 2 db skuteczność w porównaniu z Focus 140? podciagając do dość typowej dla Dynaudio 86db - jesli tak to mamy własnie taki wypośrodkowany głosnik jak pisałem (dlaczego czarna maska do białego forniru? - e, pewnie można się przyzwyczaić)

http://www.dynaudio.com/relaunch1/home_loudspeaker_systems/focus/focus_160.php

to teraz do jesieni trzeba poczekać aż ktoś napisze jak grają>? :)

mogli zrobić mniejszy monitor bo centralnym siedzą nowe mniejsze midbasy

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Tutaj są lepszej jakości zdjęcia całej nowej serii Focus

http://www.press.dynaudio.com/he2011.html

Focus 160 został wyceniony na 2000 euro

http://www.press.dynaudio.com/all_there_is/DYN_PM_FocusSerie0511.pdf

Moim zdaniem wygląd podobny do starych focusów i całe szczęście że nie poszaleli bardziej, choć te srebrne kosze w mojej opinii wyglądają nieco gorzej niż w starych focusach.

Mi sie bez dwoch zdan bardziej podoba stara seria, jest w niej taka prostota i szlachetnosc.

Cena 2000 EUR oznacza w Polsce podwyzke o 20% za monitor 160.

Ciekawe jak to zagra.

Wyglądają gorzej co nie znaczy że źle.

Zwraca uwagę zmodyfikowane i wyeksponowane logo (obecnie umieszczane również na maskownicach), srebrne i błyszczące, zrywające z dyskretnym, tradycyjnym i eleganckim logo poprzedniej serii.

Na kilometr czuć tu robotę tzw. "speców" od marketingu.

post-8726-0-46589000-1305819621_thumb.jpg

post-8726-0-52728600-1305819632_thumb.jpg

Te wyprofilowanie panelu tweetera to najprawdopodobniej walka inżynierów o lepszą kierunkowość.

Głośnik wygląda też jakby był głębiej osadzony z obudowie (przesunięcie centra akustycznego do tyłu) co jest korzystne przy filtrach pierwszego rzędu.

Cena 2k euro za monitorek focus 160 to jakaś pomyłka, w niewiele wyższej cenie jest s1.4 - kawał solidnej inżynierii. Focus 160 przy tych samych wymiarach jest o prawie kg lżejszy od focusa 140, dobrze to nie wróży...

Ps. "Stary" focus jest wg mnie zdecydowanie ładniejszy.

Gdyby ktoś był zainteresowany contour 1.1 plus standy komplet za 2 tys to proszę o info na priva. Myślę że są to kolumny lepsze od najnowszych wynalazków dynaudio - zdecydowanie bardziej muzykalne , łatwiejsze do wysterowania i nie tak napompowane jak focus - mogą grać w mniejszych pomieszczeniach. W przypadku porównania do audience 42 milowy krok naprzód.

Sprzedaję ponieważ zakupiłem marzenie z młodzieńczych lat - zdecydownie najlepsze kolumny jakie słyszałem i miałem ( a miałem prawie 20 par bardzo dobrych drogich i cenionych marek) czyli sonus faber electa amator 1.

Nie będę ściemniał że dynki są lepsze bo nie są ale jeśli chodzi o budowanie sceny , przestrzeń czy muzykalność to nie ustępują amator 1 - co mnie szczerze zdziwiło. Sonus ma lepszą górę (esotar 330 - po dłuższym słuchaniu już nie mam złudzeń że jest lepszy od ring radiatora scanspeaka). Sonusy grają bardziej kulturalnym dzwiękiem. Pozdrawiam

Cena 2k euro za monitorek focus 160 to jakaś pomyłka

Żyjemy w czasach marketingu - skoro cena top-monitora C1 została ustalona na 7300 EUR (28 tys. zł circa), to cena za Focusa rzędu 2000 EUR (8 tys. zł) jest jak najbardziej sensowna. Z marketingowego punktu widzenia oczywiscie.

Potem, np. za rok wymienią gamę Contour albo przeprowadzą kosmetykę np. zmianę tweetera z Esoteca na Esotara i będziemy mieli "pozycjonowanie" po środku w cenie circa 4000 EUR za monitor S 1.4., czy raczej jego następcę.

Np. jakiś czas temu B&W wymieniło tweeter w monitorze 805, nawet obudowy nie zmieniali, i podnieśli cenę z 9 tys. na 16 tys. zł... Wcześniej Focal podobnie robił z monitorami Electra, itp...

Wiele firm po tzw. kryzysie subprime podniosło drastycznie ceny więc tak rzetelny i uczciwy producent jak Dynaudio też pewnie ma do tego prawo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.