Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie generalizuję oczywiście. ..Copland może mieć dobrą wydajność prądową. Bardziej chciałem zwrócić uwagę, że same waty nie zagrają. Po larze miałem octave ,która ma coś ok.85 w przy 4 ohm i robiła z focusami ,co chciała. Oczywiście nie będziemy mieli takiej szybkości basu jak z mocnego trana,ale to już kwestia wyboru.

Jasne. W całej tej zabawie bardzo dużo zależy od doboru poszczególnych elementów i uzyskaniu synergii. Subiektywnie, mnie udało się to odnaleźć, co potwierdziło kilku znajomych, ale to oczywiście nie znaczy, że większość mogłaby stwierdzić, że to nie jest ich klimat i nie tego poszukują.

28 minut temu, Night Wolf napisał:

Wie ktoś  jakie głośniki siedzą w Dynaudio Contour 3.4 ? Czy tam są te " słynne" wysokotonowce ? Ktoś kiedyś porównywał Contury do  Dynaudio X34 lub x38 ?

Tak, w 3.4 są kopułki Esotar. 

6 minut temu, jbmar napisał:

Tam też esotec.

Nie wykręcałem tego głośnika, więc pewności nie mogę mieć🙂 Dynaudio na swojej stronie, w opisie i specyfikacji wersji LE nie podaje tej informacji, w przeciwieństwie do wersji standardowej, gdzie jest podane, że esotec. Ta jest wzięta z recenzji, być może recenzent nie sprawdził tego i stwierdził, że jak wersja limitowana to należy się esotar…

5 godzin temu, Valghor89 napisał:

W dynaudio contour 3.4LE jest kopułka esotar 2 , info z recenzji Pacuły w high fidelity

Panu redaktorowi już w przeszłości zdarzały się takie "pomyłeczki".Chyba w jakimś modelu focusów jak mnie pamięć nie myli.

W dniu 28.02.2025 o 20:24, Valghor89 napisał:

Panowie pytanko , czy unison research s6 poradzi sobie z dynaudio confidence c1 ? Pytam ponieważ pojawiła się możliwość zamiany,  kinki za unisona.  Skąd taki pomysł?  Generalnie brzmienie kinki mi odpowiada , jest fajna barwa dzięki cd lampowemu i dynamika natomiast zawsze marzyłem o lampie , podpytam jeszcze w klubie unisona ale ciekaw jestem Wasych opinii , co do octave 70vse o którym pisaliśmy tu co do tego nie było wątpliwości natomiast ciekaw jestem jak by wypadł unison . Pozdrawiam

Witaj, 

kiedyś testowałem połączenie Focus 160 i Unison S6 na EL34. Grało to trochę mdło bez polotu, gdzie Focusy są znacznie łatwiejsze niż C1. Pamiętam, że dźwięk słabo odklejał się od głośników i brakowało pazura. O dziwo ciekawiej zagrała Triode 25 i P40 push pull. Ale wg mnie Dynie i Unison Single Ended to nie jest właściwy kierunek. 

18 godzin temu, Manic69 napisał:

Nie wykręcałem tego głośnika, więc pewności nie mogę mieć🙂 Dynaudio na swojej stronie, w opisie i specyfikacji wersji LE nie podaje tej informacji, w przeciwieństwie do wersji standardowej, gdzie jest podane, że esotec. Ta jest wzięta z recenzji, być może recenzent nie sprawdził tego i stwierdził, że jak wersja limitowana to należy się esotar…

W 3.4 siedzi esotec, 3.4LE esotec precision coating, 5.4 esotar. 

• Redaktorzy

Z racji przesiadki na coś "nieco" większego jakby ktoś miał ochotę "przytulić" Contoury 30 w niedostępnej w wersji  "i" okleinie Rosewood High Gloss i platformami kwarcowymi (oryginalny kwarc Acoustic Revive) to zapraszam na PW 😉 

Dynaudio_Contour_30-cover.jpg

Dynaudio_Contour_30p-0001-00001.jpg

Dynaudio_Contour_30p-0010-00005.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A ja mam pytanko odnośnie  ustawienia Waszych Dynek, ostatnio miałem więcej czasu i pobawiłem się jeżdżąc kolumnami po pokoju, generalnie przestrzegam głównych założeń jak nie ustawianie w 1/2 ,1/4 długości i szerokości pomieszczenia, kolumny oddalone od tylnej ściany 114cm, baza 225cm , miejsce odsłuchu 235cm, Confidence c1 to bardzo trudne w ustawieniu kolumny, lubią mieć wokół siebie dużo miejsca i powietrza, 2 tygodnie zajęło mi znalezienie dla nich idealnego miejsca,  zauważyłem że najlepiej grają kiedy są ustawione na wprost, nie skierowane na słuchacza wbrew wszystkim instrukcjom i zasadom, scena jest wtedy najlepsza, żaden dźwięk nie dobiega z głośnika , znikają, mieliście podobne doświadczenia? jak macie u siebie ?  podzielcie się swoimi spostrzeżeniami 

18 godzin temu, Valghor89 napisał:

A ja mam pytanko odnośnie  ustawienia Waszych Dynek, ostatnio miałem więcej czasu i pobawiłem się jeżdżąc kolumnami po pokoju, generalnie przestrzegam głównych założeń jak nie ustawianie w 1/2 ,1/4 długości i szerokości pomieszczenia, kolumny oddalone od tylnej ściany 114cm, baza 225cm , miejsce odsłuchu 235cm, Confidence c1 to bardzo trudne w ustawieniu kolumny, lubią mieć wokół siebie dużo miejsca i powietrza, 2 tygodnie zajęło mi znalezienie dla nich idealnego miejsca,  zauważyłem że najlepiej grają kiedy są ustawione na wprost, nie skierowane na słuchacza wbrew wszystkim instrukcjom i zasadom, scena jest wtedy najlepsza, żaden dźwięk nie dobiega z głośnika , znikają, mieliście podobne doświadczenia? jak macie u siebie ?  podzielcie się swoimi spostrzeżeniami 

jednak sie myliłem, zmniejszyłem baze do 210cm, miejsce odsłuchu pozostało przy 235cm , skierowałem głośniki na słuchacza tak , że nie widzę wewnętrznych ścianek, i mi kopara opadła mimo, że ustawiałem celowo na stosunkowo słabo zrealizowanej płycie ( żeby wykluczyć jazgot, sybilanty, tak aby nic nie kuło w ucho) polecam takie zabawy , różnice są bardzo duże, wykorzystałem żonkę do tego celu aby wykluczyć autosugestię, że cos zmieniłem to musi być lepiej i faktycznie to się sprawdziło , polecam eksperymenty zdecydowanie

5 godzin temu, Valghor89 napisał:

jednak sie myliłem, zmniejszyłem baze do 210cm, miejsce odsłuchu pozostało przy 235cm , skierowałem głośniki na słuchacza tak , że nie widzę wewnętrznych ścianek, i mi kopara opadła mimo, że ustawiałem celowo na stosunkowo słabo zrealizowanej płycie ( żeby wykluczyć jazgot, sybilanty, tak aby nic nie kuło w ucho) polecam takie zabawy , różnice są bardzo duże, wykorzystałem żonkę do tego celu aby wykluczyć autosugestię, że cos zmieniłem to musi być lepiej i faktycznie to się sprawdziło , polecam eksperymenty zdecydowanie

U mnie dokładnie tak samo, ale mam też wrażenie, że sporo zależy od poziomu i charakteru realizacji muzyki. Czasem lepiej jest przy głośnikach dogiętych do środka, a czasem lekko otwartych. Ta zabawa na szczęście jest darmowa 🙂

Dokładnie, od kilku godzin słucham budżetowych DM 2/7, które w towarzystwie mojej elektroniki grają bardzo wyrafinowanym brzmieniem z dużą kulturą i dojrzałością. Potwierdzam też, że dogięcie do środka w moich warunkach wypadło najkorzystniej. Fajne maluchy, które najlepiej u mnie odtwarzają muzykę jazzową.

IxrVaxd.jpeg

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

13 godzin temu, Tal napisał:

Dokładnie, od kilku godzin słucham budżetowych DM 2/7, które w towarzystwie mojej elektroniki grają bardzo wyrafinowanym brzmieniem z dużą kulturą i dojrzałością. Potwierdzam też, że dogięcie do środka w moich warunkach wypadło najkorzystniej. Fajne maluchy, które najlepiej u mnie odtwarzają muzykę jazzową.

IxrVaxd.jpeg

Super , gratuluję 🙂 

u mnie takie ustawienie 🙂

Kolumny.jpg

Edytowane przez Valghor89
5 minut temu, Valghor89 napisał:

Super , gratuluję 🙂 

u mnie takie ustawienie 🙂

Kolumny.jpg

Pięknie 🙂 gratuluję 👍

Jestem w trakcie odkładania na C1 😉 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• 2 tygodnie później...

Chciałbym troszkę przemeblować system.

Chyba pozostanę przy Dynaudio, bo używam od dłuższego czasu Audience 50.

Fajne te pięćdziesiątki, ale pomieszczenie obecnie około 28m2.

Chciałbym spróbować podłogówek. Korcą mnie dwie pozycje: X44 i Focus 360. Nie wiem, czy nie za duże?

Który model będzie lepszy do muzyki, raczej mocno rockowej, no i żeby pozostało to lekkie tuszowanie słabiej nagranych płyt ze starych pięćdziesiątek.

• Redaktorzy
15 godzin temu, grip napisał:

Chciałbym troszkę przemeblować system.

Chyba pozostanę przy Dynaudio, bo używam od dłuższego czasu Audience 50.

Fajne te pięćdziesiątki, ale pomieszczenie obecnie około 28m2.

Chciałbym spróbować podłogówek. Korcą mnie dwie pozycje: X44 i Focus 360. Nie wiem, czy nie za duże?

Który model będzie lepszy do muzyki, raczej mocno rockowej, no i żeby pozostało to lekkie tuszowanie słabiej nagranych płyt ze starych pięćdziesiątek.

Miałem u siebie na testach 44-ki i m.in. na Five Finger Death Punch "zmieściły" się w 21 metrach, więc przy 28 metrowym pokoju powinno być tylko lepiej.Zadbaj tylko o odpowiednie wzmocnienie😉

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Cześć. Rzucę szybki temat bo wiem, że gdzieś dzwoni ale nie wiem gdzie... Dynaudio stand 4 i 6, a mocowanie serii Contour. Jest jakiś dodatkowy element standu konkretnie pod te modele kolumn? Lub odwrotnie, jakiś dodatkowy element samej kolumny? Z góry dzięki za odpowiedź. 

3 godziny temu, captainprice napisał:

Cześć. Rzucę szybki temat bo wiem, że gdzieś dzwoni ale nie wiem gdzie... Dynaudio stand 4 i 6, a mocowanie serii Contour. Jest jakiś dodatkowy element standu konkretnie pod te modele kolumn? Lub odwrotnie, jakiś dodatkowy element samej kolumny? Z góry dzięki za odpowiedź. 

Hej,są śruby mocujące,które przykręcasz do cokołu oraz bezpośrednio do nóg standów zdejmując górny blat.

44 minuty temu, tommy79 napisał:

Hej,są śruby mocujące,które przykręcasz do cokołu oraz bezpośrednio do nóg standów zdejmując górny blat.

Dzięki, masz może przypadkiem jakieś foto? 

Te dwa komplety, które wrzucam na obrazkach różnią się górnym blatem. Jeden komplet ma wyraźnie wyciągnięty ogon i płaski front. Od czego to zależy? Te blaty się wymienia pod konkretny model kolumny?

Screenshot_20250321_173953_Google.thumb.jpg.7810490ae63234ae505f732154c7b233.jpgScreenshot_20250321_173851_Google.thumb.jpg.4944e119f033e682ed8df3dd59de9bb9.jpg

9 minut temu, tommy79 napisał:

Zdjęć nie mam, bo już mam przykręcone kolumny do standów.Kiedyś coś takiego znalazłem. 

Screenshot_20250215_120500_Chrome.jpg

Dzięki, na tym rysunku chyba pokazali wariant stand 4 + C1

Edit. W sumie jest napisane na obrazku jaki to zestaw, hehe. Teraz dopiero dojrzałem 🙂

Edytowane przez captainprice
Dodanie treści
25 minut temu, captainprice napisał:

Te dwa komplety, które wrzucam na obrazkach różnią się górnym blatem. Jeden komplet ma wyraźnie wyciągnięty ogon i płaski front. Od czego to zależy? Te blaty się wymienia pod konkretny model kolumny?

Screenshot_20250321_173953_Google.thumb.jpg.7810490ae63234ae505f732154c7b233.jpgScreenshot_20250321_173851_Google.thumb.jpg.4944e119f033e682ed8df3dd59de9bb9.jpg

Dzięki, na tym rysunku chyba pokazali wariant stand 4 + C1

Edit. W sumie jest napisane na obrazku jaki to zestaw, hehe. Teraz dopiero dojrzałem 🙂

Dynaudio stand 4 pasuję do serii contour jaki confidence.Montaż jest taki sam,zdejmuje się górny blat.W stand 6 chyba się przykręca do blatu ,bo jak mnie pamięć nie myli są tam są od spodu cokołu również 4 otwory.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.