Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

m2 wyrabia się choć fakt dynie chcą więcej :)

mikson, niespokojna duszo, byłem ciekawy kiedy coś takiego napiszesz:) I w sumie wytrzymałeś dłużej niż myślałem;)

mikson, niespokojna duszo, byłem ciekawy kiedy coś takiego napiszesz:) I w sumie wytrzymałeś dłużej niż myślałem;)

:) generalnie gra to połączenie bardzo dobrze ale wiem że można lepiej ;)

ale to już nie ta półka wzmaków więc nie prędko ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

:) generalnie gra to połączenie bardzo dobrze ale wiem że można lepiej ;)

ale to już nie ta półka wzmaków więc nie prędko ;)

Mikson, to Twoje "nieprędko" jest niepokojąco wieloznaczne ;)

Które z zestawień, na przestrzeni ostatniego roku, grało u Ciebie dłużej ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Mikson, to Twoje "nieprędko" jest niepokojąco wieloznaczne ;)

Które z zestawień, na przestrzeni ostatniego roku, grało u Ciebie dłużej ?

heed i callisto grały by jeszcze długo gdyby nie przeprowadzka,

to wymusiło radykalne posunięcie i zmianę ;)

Focal + Naim

mikson,

póki co nie masz dobrego źródła więc nawet nie wiesz jak te zabawki mogą zagrać. Wstrzymaj się ze zmianami chociaż do zakupu jakiegoś dobrego DAC'a;)

Też planuję zmiany, jak podreperuję budżet.

Monitorki chyba trzeba będzie ciut zacniejsze kupić.

Planuję posłuchać u siebie niedługo X16 konfrontacji z DM2/7.

W piątek miałem możliwość posłuchać focusów 140. Bardziej z ciekawości, bo one zdecydowanie nie do 14m2 ;)

Jeśli X16 mi nie podejdą i nie spełnią moich oczekiwań, to się zacznę rozglądać poza tym klubem niestety :(

Ale na to mam jeszcze czas. W sumie to i dobrze, bo gdybym już miał kasę, mógłbym z rozpędu zbyt pochopną decyzję podjąć. A tak, spokojnie, powoli, co mi się uda, to pożyczę, posłucham ...

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

ja mam caspiana m2 z dyniami 260

http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=47# tu masz specyfikację m2

m2 wyrabia się choć fakt dynie chcą więcej :)

Witam!

Mnie taki wniosek też chwile zabrał (zwracałem nawet "honor" modrzewiowi47)Napędzając C2 30 watami, a w zasadzie 60 , wydawało mi się że wszystko jest pod kontrolą. (mając kolumny znacznie tj ok. 1,5 wysunięte)Problem widziałem tylko , gdy kolumny przysuwałem bliżej , bo wtedy wyraznie bas nie był w "ryzach". Teraz grając z Krelem FPB 200c ,takiego zjawiska nie mam, bas nawet w warunkach bliższego kontaktu ze ścianą tylnią ok.80 cm też jest pod pełną kontrolą,a ja mam poczucie pełnej sowbody grania!

Pozdrawiam Krzysiek

EMiL,

Tak, miałem je przypadkiem u siebie. Przy odsłoniętym BR w moim ustawieniu bas zdominował wszystko i stał się karykaturą siebie.

Po zatkaniu BR WSZYSTKO schudło i też mi się nie podobało.

Ogólnie wziąłem je do siebie tylko z czystej ciekawości.

Druga sprawa, ze kupując monitory, chciałbym móc wykorzystać ich rodzaj konstrukcji w brzmieniu.

Zatkanie BR to raczej taki półśrodek, a nie o to mi chodzi przy wydaniu 4 tysi.

No chyba, żebym je w prezencie dostał ;)

BTW. Ten srebrny ic SO, który wrzuciłem do stereo z KD, chyba się lepiej wygrzał.

W sumie wcześniej może ze 3 filmy na nim obejrzałem w 2.0

Teraz jest sporo jaśniej (więcej detali, wybrzmień, a różne przeszkadzajki i inne wyszły do przodu

jako czytelniejsze), a bas został porządnie złapany za jaja i już nie śmie przegiąć (czasem nawet jakby mi go

troszkę mało w porównaniu w poprzednim brzmieniem, ale jest sporo lepiej, prawdziwiej :) )

Edytowane przez whiter1

EMiL,

Tak, miałem je przypadkiem u siebie. Przy odsłoniętym BR w moim ustawieniu bas zdominował wszystko i stał się karykaturą siebie.

Po zatkaniu BR WSZYSTKO schudło i też mi się nie podobało.

Identyczne miałem spostrzeżenia. Nie tylko z 140, ale np z 50/52, 52SE, 72SE. Za każdym razem zatkanie br przynosiło opłakane skutki w postaci, rozwalonego przełomu średnich i wysokich (poprzez odchudzenie dołu).

Witam!

Mnie taki wniosek też chwile zabrał (zwracałem nawet "honor" modrzewiowi47)Napędzając C2 30 watami, a w zasadzie 60 , wydawało mi się że wszystko jest pod kontrolą. (mając kolumny znacznie tj ok. 1,5 wysunięte)Problem widziałem tylko , gdy kolumny przysuwałem bliżej , bo wtedy wyraznie bas nie był w "ryzach". Teraz grając z Krelem FPB 200c ,takiego zjawiska nie mam, bas nawet w warunkach bliższego kontaktu ze ścianą tylnią ok.80 cm też jest pod pełną kontrolą,a ja mam poczucie pełnej sowbody grania!

Pozdrawiam Krzysiek

Tak?Kurde nie pamiętam.

A tak na marginesie to o pożądaniu prądu przez Dynie przekonujesz się dopiero po osobistym sprawdzeniu i przez podłaczenie do nich takiego wzmaka jakiego oczekują.......wydajnego prądowo.Z kabelkami i odsuwaniem od ścian to takie pitu,pitu....tylko.

Zgadzam się całkowicie z powyższymi wpisami.

Po zmianie cyrusa 8vs2 na roksana caspian M1 wyraźnie zmniejszyło mi się dudnienie basu (spowodowane rezonansem pokoju) z lewej strony.

Roksan ma problem z wyzszym basem wiec to normalne, schodzi nizej ale chocby dlatego ja uwazam ze brakuje mu impactu. Cyrus zreszta tez do rocka priorytetem nie jest.

Po czym wnosisz, że ma problem z wyższym basem? Wszyscy zachwycają się basem caspiana, pierdolnięcia zwanego impactem mi nie brakuje, tylko Ty masz jakieś obiekcje... może Twoje kolumny już tak mają?

BTW. Ten srebrny ic SO, który wrzuciłem do stereo z KD, chyba się lepiej wygrzał.

W sumie wcześniej może ze 3 filmy na nim obejrzałem w 2.0

Teraz jest sporo jaśniej (więcej detali, wybrzmień, a różne przeszkadzajki i inne wyszły do przodu

jako czytelniejsze), a bas został porządnie złapany za jaja i już nie śmie przegiąć (czasem nawet jakby mi go

troszkę mało w porównaniu w poprzednim brzmieniem, ale jest sporo lepiej, prawdziwiej :) )

Jaki to IC od SO ? Na jakich wtykach i ile trzeba za niego zaplacic 0,8m lub 1m ? bo tez szukam czegos srebrnego ;)

Jaki to IC od SO ? Na jakich wtykach i ile trzeba za niego zaplacic 0,8m lub 1m ? bo tez szukam czegos srebrnego ;)

Mój to najtańszy srebrny ic SO na złoconych wtykach Neutrika kupiony pierwotnie do dvd i filmów w 2.0.

Kilka miesięcy temu kosztował 140pln za 0,8m, ale p. Andrzej zapowiadał podwyżki wraz ze wzrostem ceny srebra i euro.

Wszystko masz w cenniku na stronie Sonus Oliva.

Edytowane przez whiter1

Po czym wnosisz, że ma problem z wyższym basem? Wszyscy zachwycają się basem caspiana, pierdolnięcia zwanego impactem mi nie brakuje, tylko Ty masz jakieś obiekcje... może Twoje kolumny już tak mają?

nie tylko ja mam takie obiekcje, juz 2 znajomych ceniacych ten wzmacniacz powiedzialo ze gra kapitalna srednica - reszta wg gustuu.Bas Roksana jest vbardzo dobry, niski, zwarty ale wyzszego brakuje, tego nadajacego rytm. Moze moje kolumny tez tak maja ale sprawdzalem z kilkoma kolumnami, jak i tez kilka wzmacniaczy. To dosc uniwersalny wzmacniacz, ma swoja magie ale ma tez kilka niedociagniec, moze nie jst do konca w moim guscie. Wg mnie wyzszy bas i wysokie sa problemem Caspiana, tzn na moj gust brakuje mu rytmiki uderzenia i wysokie sa slabe.

IMHO bas z cyrusa 8vs2 (Ty miałeś innego caspiana, słabszego mocowo i chyba prądowo sądząc po zmianach w zasilaczu) trudno porównywać przy rocku/metalu do mojego caspiania M1, to jednak inna jakość, pod względem rytmu również. Wysokich jest mniej więc jasne źródło jest wskazane, natomiast przy cyrusie jasne źródło byłoby już przedobrzeniem. Tak czy siak lubię oba, tylko caspiana trochę bardziej;)

juz 2 znajomych ceniacych ten wzmacniacz powiedzialo ze gra kapitalna srednica - reszta wg gustuu

Reszta grających zabawek też ma znaczenie... Prostym przykładem niech będzie, że po wymianie cewek w dynkach wysokie bardzo mi się podobają.

Swojego caspiana również odbieram jako bardziej analitycznego względem cyrusa. Lepiej sobie radzi z ukazywaniem dalszych planów, scena też jest lepsza. Jakkolwiek płyta byłaby źle nagrana brzmienie nie męczy, cyrus lubił zakłuć sybilantami.

Edytowane przez EMiL

Mój to najtańszy srebrny ic SO na złoconych wtykach Neutrika kupiony pierwotnie do dvd i filmów w 2.0.

Kilka miesięcy temu kosztował 140pln za 0,8m, ale p. Andrzej zapowiadał podwyżki wraz ze wzrostem ceny srebra i euro.

Wszystko masz w cenniku na stronie Sonus Oliva.

Dziekuje za odpowiedz ;)

Tak?Kurde nie pamiętam.

A tak na marginesie to o pożądaniu prądu przez Dynie przekonujesz się dopiero po osobistym sprawdzeniu i przez podłaczenie do nich takiego wzmaka jakiego oczekują.......wydajnego prądowo.Z kabelkami i odsuwaniem od ścian to takie pitu,pitu....tylko.

A tak. Oberwało mi się za zasilanie Dynek Accu E-550, za za małą kubaturę do tych kolumn ... No cóz kilka zmian wykonałem i jest coraz lepiej. Uparłem się , że chcę bardzo purystyczny system, tylko końcówka i CD , ale zaczyna mnie kusić nad spróbowaniem jakiegoś ciekawego pre.Jakie Ty masz ciekawe doświadczenia? Popzdrawiam krzysiek

Przy obecnym kryzysie przyszłości im nie wróże zwłaszcza w Polsce.

Polakom daleko do zarobków Duńskich.

Zgodzę się co do tych za wysokich cen w przypadku byłych monitorów serii Focus, bo je słyszałem.

Śmiem przypuszczać, ze w nowych Focusach wzrost cen nie jest proporcjonalny do przyrostu jakości dźwięku, ale to tylko przypuszczenia, jak pisałem. Słuchając 2/6, 2/7 i 2/8 z serii DM nie powiem, żeby grały taniej, niż kosztują (w porównaniu z innymi z tych przedziałów cenowych).

Jednak chyba bardziej z ceną to przegina Xavian, gdzie wygląd i cena nie idzie w parze z jakością.

Kiedyś zainteresowałem się i słyszałem najtańsze Nowa Primissima i Nowa Gran Colonna.

Pierwsze w cenie moich DM 2/7, którym nie dorastają do pięt, drugie w cenie ponad 4000 zagrały mniej przyjemnie niż moje KEF C7 (z KD) za 2000pln.

Zaznaczam, ze to moje osobiste odczucia i oceny.

A tak. Oberwało mi się za zasilanie Dynek Accu E-550, za za małą kubaturę do tych kolumn ... No cóz kilka zmian wykonałem i jest coraz lepiej. Uparłem się , że chcę bardzo purystyczny system, tylko końcówka i CD , ale zaczyna mnie kusić nad spróbowaniem jakiegoś ciekawego pre.Jakie Ty masz ciekawe doświadczenia? Popzdrawiam krzysiek

Powiem ci,że jestem zwolennikiem stosowania pre z tej samej firmy co końcówka mocy...jeśli ma być pre.Do różnych koncówek jakie miałem(od EC AW-400,Audionet MAX2,Cary Audio design 805AE do monobloków Pathosa i innych) próbowałem różnych zastosowań pre i zawsze(przynajmniej w moim przypadku)najlepiej wypadało pre firmowe.To kwestia pewnie dopasowania impedacyjnego

tego samego projektu,który ma wpisywać się w całość.Znam jednak inne rozwiązania,gdzie na zbyt wolny i lekko mulący dźwięk podłączano szybsze pre,to kwestia celu i całego systemu a nie tylko samych końcówek a z nimi pre.Musisz wykonać próbne odsłuchy....niestety.

>Pierwsze w cenie moich DM 2/7, którym nie dorastają do pięt, drugie w cenie ponad 4000 zagrały mniej przyjemnie niż moje KEF C7 (z KD) za 2000pln.

>Zaznaczam, ze to moje osobiste odczucia i oceny.

Przy obecnym kursie 2/7 kosztują około 2,5 tys.

Gdyby produkcja była w Chinach cena pewnie spadła by poniżej 2tys.

W cenie 2,5 tys jest naprawdę sporo kolumn lepiej grających.

...

Przy obecnym kursie 2/7 kosztują około 2,5 tys.

Gdyby produkcja była w Chinach cena pewnie spadła by poniżej 2tys.

...

Ja osobiście (i sądzę, że zwolenników tego jest więcej) wolę zapłacić 2,5 kpln za coś produkowanego w Europie, niż 2 kpln za "Made in China".

...

W cenie 2,5 tys jest naprawdę sporo kolumn lepiej grających.

Zatem wymień kilka modeli "lepiej grających od DM 2/7, które nausznie bezpośrednio z nimi porównywałeś i opisz różnice. Może wszyscy skorzystamy ?

Oczywiście niech to będą modele "lepiej grające", a nie bardziej się Tobie podobające w brzmieniu ;)

Bo wg mnie "lepiej" lub "gorzej" to pojęcia względne i może należałoby ewentualnie napisać "... jest sporo kolumn, których brzmienie bardziej mi odpowiada".

Ja osobiście (i sądzę, że zwolenników tego jest więcej) wolę zapłacić 2,5 kpln za coś produkowanego w Europie, niż 2 kpln za "Made in China".

Zatem wymień kilka modeli "lepiej grających od DM 2/7, które nausznie bezpośrednio z nimi porównywałeś i opisz różnice. Może wszyscy skorzystamy ?

Oczywiście niech to będą modele "lepiej grające", a nie bardziej się Tobie podobające w brzmieniu ;)

Bo wg mnie "lepiej" lub "gorzej" to pojęcia względne i może należałoby ewentualnie napisać "... jest sporo kolumn, których brzmienie bardziej mi odpowiada".

Czy uważasz , że np Bosch to słaba firma?Fabryki mają w Chinach.Liczy się kontrola jakości.

2/7 to nie są jakieś nadzwyczajne kolumny.2/6 mają lepsze głośniki niż w 2/7.2200 za takie maleństwa jak 2/6 to moim zdaniem lekka przesada.

Pozatym do dynek potrzebny drogi wzmacniacz , żeby zagrały na swoim poziomie. Pozatym jak się czyta testy na highfidelity to ma się wrażenie

,że dynki to najlepsze kolumny na świecie...Nawet najtańsze 2/6 wypadły rewelacyjnie.Szkoda tylko , że nie każdego stać na podłączenie

Luxmana M-800A do dynek tak jak pana Pacułe.

Edytowane przez thomaz
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.