Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzony i nieprzsadnie drogi kabel to van den Hul the Wind Mk II. Dystrybutor: Pemarkaudio.

czy wind nie za bardzo limituje dynamikę i zmiękcza bas?

tak z ciekawości pytam :)

Focal + Naim

Absolutnie nie.Mam go akurat u siebie,krótki odsłuch i kupiłem.Za te pieniądze 800złx12mb lepszych kabli nie kupi.

a gdzie takie ceny można spotkać ? ;)

a tak dla ciekawości też właśnie testuję winda :)

Focal + Naim

no wiec juz slucham/testuje musicala m6i z dyniami 220II i jest bardzo pieknie

m6i bardziej jak caspian wygladza gore, srednie podobne, a podstawa basowa cos niesamowitego jakby do caspiana suba dolozyc..

tak upraszczajac, zaznaczam dla mnie, m6i gra lepiej od caspiana o jakies ~20-30% z dyniami podlogowymi i jakos ten dzwiek spokojniejszy mniej analityczny..

zastawia mnie tylko ile taki potworek moze zrec pradu BEZ OBCIAZENIA?

pozdr

no wiec juz slucham/testuje musicala m6i z dyniami 220II i jest bardzo pieknie

m6i bardziej jak caspian wygladza gore, srednie podobne, a podstawa basowa cos niesamowitego jakby do caspiana suba dolozyc..

tak upraszczajac, zaznaczam dla mnie, m6i gra lepiej od caspiana o jakies ~20-30% z dyniami podlogowymi i jakos ten dzwiek spokojniejszy mniej analityczny..

zastawia mnie tylko ile taki potworek moze zrec pradu BEZ OBCIAZENIA?

pozdr

jak to bez obciążenia?

to mówisz że ten mf zjada caspiana? troszkę ciężko mi w to uwierzyć ;)

Focal + Naim

bez obciazenia czyli tylko wlaczony- brak trybu standby..

nie bede sie spieral- mialem caspiana teraz testuje m6i i widze/slysze jak graja.. najlepiej przeciez samemu sprawdzic w domu na docelowych kolumnach nie w sklepie...:)

bez obciazenia czyli tylko wlaczony- brak trybu standby..

nie bede sie spieral- mialem caspiana teraz testuje m6i i widze/slysze jak graja.. najlepiej przeciez samemu sprawdzic w domu na docelowych kolumnach nie w sklepie...:)

pewnie kilka wat

zobacz w instrukcję

czy to jest wydajność prądowa?

mf m6i 45 amps peak to peak

roksan caspian 60 amps peak to peak

nie spieram się m6i gra zapewne cieplej bardziej relaksująco ale pewnie dlatego że jest mniej dynamiczny od capiana i ma mniej zwarty bas jest go więcej

bardzo fajnie że udało się Tobie go zorganizować to jes najlepsze rozwiązanie porównanie u siebie,

jak masz wydać 10tys na wzmaka to może przetestuj też hegla h100 ponoć też dobrze spina się dynkami jest dynamiczny i gładki w przekazie,,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

to mówisz że ten mf zjada caspiana? troszkę ciężko mi w to uwierzyć ;)

A co w tym dziwnego?Normalka.

Większość mf zjada Caspiana.

12mb to dwa odcinki po 3mb a kupiłem na hifi.pl używka w stanie bez najmniejszych oznak używania.

No gdzież generalizuje?Michaelson to jeden z guru audio,wie co robi.

Winda można określić kablem bardziej neutralnym niż ocieplającym i zmiękczającym.

Mam go już w którymś systemie,nie pamiętam już który raz.Nigdy go nie odrzucałem z powodu złego grania.

Zwyczajnie w coraz droższych systemach sprawował się nieco słabiej od innych.Te droższe systemy to 1klocek za 30000zł minimum.

Bardzo ważne jest zestawienie z IC.

To działa troche tak:Masz system,grasz i przychodzi chęć na zmiane a więc sprzedajesz i kupujesz nowy.Kable poszły też do ludzi a z nowym systemem nowe kable i nie masz możliwości porównania,jakby grało z poprzednimi itd.Nie twierdze,że to jakiś wzór postępowania ale w większości tak jest.

No gdzież generalizuje?Michaelson to jeden z guru audio,wie co robi.

Winda można określić kablem bardziej neutralnym niż ocieplającym i zmiękczającym.

Mam go już w którymś systemie,nie pamiętam już który raz.Nigdy go nie odrzucałem z powodu złego grania.

Zwyczajnie w coraz droższych systemach sprawował się nieco słabiej od innych.Te droższe systemy to 1klocek za 30000zł minimum.

Bardzo ważne jest zestawienie z IC.

To działa troche tak:Masz system,grasz i przychodzi chęć na zmiane a więc sprzedajesz i kupujesz nowy.Kable poszły też do ludzi a z nowym systemem nowe kable i nie masz możliwości porównania,jakby grało z poprzednimi itd.Nie twierdze,że to jakiś wzór postępowania ale w większości tak jest.

testuje drugi dzień można powiedzieć że zaczynam testować winda i faktycznie jest dosyć neutralny, lekko ociepla minimalnie spowalnia ale nadaje potęgi na dole i delikatnych wybrzmień w całym paśmie, dynamike przekazuje poprawnie może ciut bardziej punktowo by się przydało ale w tej cenie nieźle,

przestrzeń nie jest rozdmuchana sztucznie zachowany jest umiar lokalizacja przyzwoita jak i stereofonia, porównuję go bezpośrednio z kimebrem 4tc i solid corem 16awg occ, ogólnie jest ciekawszym kablem od 4tc bardziej muzykalnym przjemniejszym wypełnionym choć minimalnie wolniejszym ale potężniejszym na dole, budowa jest śmieszna bo ma sam środkowy dren zrobiony z 1 solid core ok 1mm średnicy wokoło niego 16 drucików ok ,3mm i izolacja i potem następna warstwa ileś tam ,1mm wszystko posrebrzane daje to ok 4,7mm2 przekroju, przypuszczam że właśnie ten rdzeń solid corowy utwardza brzmienie i pomaga osiągnąć pewną wyrazistość basu i jego kontrolę bez tego pewnie byłby strasznym mulastym przeciętniakiem :)

Focal + Naim

Z tym spowalnianiem się nie zgadzam,u mnie nie spowalnia.To może być kwestia wzmaka.

może z tym spowalnianiem faktycznie może jest efekt większej masy wcześniej na solod corowym kablu miałem więcej punktu bez masy i takie odniosłem wrażenie

bo faktycznie potrafi zejść nisko i potężnie to plus, ale jest lekko pogrubioną kreską rysowany choć ma kontur i jest urozmaicony więc nie zlewa zaczyna mi się wind podobać, ciekaw jestem jak breeze wypada w porównaniu do winda, wind dał masy potęgi i spokoju zachowując neutralność i detaliczność do duże plusy

http://www.dynaudio.com/int/launch/index.php czyli nową linię wprowadzą?

Focal + Naim

No nie mikson,tylko nie breeze.To lipny kabel...akurat i przywalony w dół.Co do kreski to jest tak,że jeśli masz mniej masy to kreska jest cieńsza i odwrotnie a słuch to akomoduje.Potem jak jesteś do tego przyzwyczajony,wpinasz kabel neutralny i wywołuje to takie wrażenie jak u ciebie.Najlepiej ci pokaże stopa perkusji i zróznicuje kabel.Jest jak być powinno czy nie.Kontrabas przy braku masy będzie bardziej zwinny a bas z gitary basowej nie do końca wypełniony.To są zależności nie do usunięcia,tak w muzyce jest.Mam kumpla,który robił tuning pod trzy płyty i one rzeczywiście grały wybornie ale tylko te trzy.Reszta płyt grała......na półce.

A co w tym dziwnego?Normalka.

Większość mf zjada Caspiana.

modrzew47,

z Twoim doświadczeniem to nie wypada takich rzeczy pisać. Najważniejsze są preferencje słuchacza.

modrzew47,

z Twoim doświadczeniem to nie wypada takich rzeczy pisać. Najważniejsze są preferencje słuchacza.

Napisałeś sprzeczność.Doświadczenie właśnie upoważnia do takiego wpisu.Preferencje są zależne proporcjonalnie od posiadanej kwoty na klocki.Dojdziesz do tego.

Mam taką nadzieje.

Preferencje są zależne proporcjonalnie od posiadanej kwoty na klocki

Bez żartów, zapoznaj się z definicją słowa "preferencje".

Za troskę o mój rozwój - dziękuję:)

Albo źle mnie zrozumiałeś,albo nie tak napisałem.Preferencje zmieniają się w życiu człowieka,to normalne.Tak samo jak punkt widzenia,też się zmienia,to konsekwencja postępu i doświadczeń,nowych doznań itd.Nic osobistego nie miałem na myśli.Przełożenie na kase-to uproszczenie.

W rzeczywistości tak się to dzieje,zasobność portfela pozwala na nowe doznania i doświadczenia-to takie trudne?EMiL to nic osobistego,lużna uwaga a ty się spinasz?Troche dystansu.

To wynika również z mojego doświadczenia i ewolucji.

Twój post wyżej jest na poziomie i pełni się z nim zgadzam.

Napisać, że każdy mf jest lepszy od caspiana może tylko nawiedzony fanboy z klapkami na oczach (uszach) i z takim stwierdzeniem nigdy nie zgodzę. Podobnie nigdy się nie zgodzę gdy ktoś będzie się starał mi wmówić, że pomidorowa jest lepsza od rosołu, czy to takie trudne?

Pozdrawiam

EMiL kiedyś bardziej lubiłem pomidorową od rosołu akurat,teraz odwrotnie.Więc preferencje z wiekiem się zmieniły?To dobry przykład.

Popatrz na osiągnięcia i uznanie dla marki MF i Caspiana,kto słyszał o jednej marce i drugiej,kto to jest Michaelson itd.To renoma,która powstała nie dlatego,że reklamowano.To,że posiadasz Caspiana to jeszcze nie powód,że Caspian bije wszystko po drodze oraz,ze nigdy nie zmienisz zdania.Kto to wie?Musisz pamiętać,że ja nikomu nic nie wmawiam a wyrażam tylko swoją opinie z którą ty nie musisz się zgadzać.

Natomiast czytają nas inni użytkownicy tego forum i mają prawo do wyciągania wniosków z takiej dyskusji,na swój sposób.Nie twierdze również,ze MF to najlepsze wzmaki na świecie,bo miałem w życiu dużo lepsze ale wyrażam się o nich z szacunkiem na jaki zasługują.Tylko tyle.

modrzew47,

a Ty caspiana, obojętnie którą wersję, w ogóle słyszałeś?

W żadnym razie nie twierdzę, że caspian to siódmy cud świata. Ten sposób grania mi odpowiada i tyle, nikogo na siłę do caspiana nie przekonywałem. Caspiana kiedyś wymienię na jakiegoś passa czy mbl, przy obecnym zestawie nie odczuwam takiej potrzeby.

modrzew47,

a Ty caspiana, obojętnie którą wersję, w ogóle słyszałeś?

W żadnym razie nie twierdzę, że caspian to siódmy cud świata. Ten sposób grania mi odpowiada i tyle, nikogo na siłę do caspiana nie przekonywałem. Caspiana kiedyś wymienię na jakiegoś passa czy mbl, przy obecnym zestawie nie odczuwam takiej potrzeby.

osobiście słuchałem mf starsze wzmaki i grały ciepło i luźno na dole miło ale nie uniwersalnie czy w zrównoważony sposób , nie chcę uogólniać ale caspian gra z większym powerem i energetycznie zachowując dobrą spójność zakresów dynamikę kontrolę barwę a przy tym gładkość a to pożądana cecha i rzadko spotykana w tym przedziale cenowym,

na pewno są wzmaki mf które brzmieniowo są ciekawsze ale czy jakościowo lepsze brzmieniowo w tym zakresie ceny caspiana?

nie wiem nie słuchałem wszystkiego pewnie tak może być jeżeli tak jest to proszę o modele z chęcią poznm w miarę możliwości inne ciekawe konstrukcje

:)

Focal + Naim

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Absolutnie nie.Mam go akurat u siebie,krótki odsłuch i kupiłem.Za te pieniądze 800złx12mb lepszych kabli nie kupi.

...moje srebrzone niepozorne, bardziej konkurencyjne i to zdecydowanie....

...moje srebrzone niepozorne, bardziej konkurencyjne i to zdecydowanie....

pokaż wątki, gdzie użytkownicy obiektywnie wychwalają Twoje kable, bo taka autoreklama nie zachęca niestety...

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Nie podawaj ksyw znajomych,

tylko podaj odnośniki do kilku chwalebnych opinii na temat Twoich kabli.

Mówię serio, bo sam o nich myślałem, ale zetknąłem się z nimi tylko w Twoich ogłoszeniach.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

...to nick z forum , kupił kable znam go tak jak Ciebie..a opinia najlepsza Twoja własna ....nie sprzedaje w ciemno zawsze daje najmniej dwa tygodnie na zwrot..

Wiem, że to nick z forum, a możliwość zwrotu lub wypożyczenia na odsłuch, to nic nadzwyczajnego w tej branży, tym bardziej w DIY.

Jednak skoro piszesz "...moje srebrzone niepozorne, bardziej konkurencyjne i to zdecydowanie...." to nie bądź gołosłowny i poprzyj zwoją wypowiedź tym, o co Cię prosiłem.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.