Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie jakieś pomiary focusów i to od razu po całości:D

Zauważcie peak na basie w mniejszych 3way, który nie występuje w focusach 380 - to prawdopodobnie skutek użycia cewki o relatywnie niskiej rezystancji. Bardzo ciekawe.

Wreszcie jakieś pomiary focusów i to od razu po całości:D

Zauważcie peak na basie w mniejszych 3way, który nie występuje w focusach 380 - to prawdopodobnie skutek użycia cewki o relatywnie niskiej rezystancji. Bardzo ciekawe.

ciekawie też widać dosyć płaską charkę na basie 260 i potem łagodne zejście, w porównaniu do 220mk2 słychać że jest go minimalnie mniej ale jest precyzyjniejszy i szybszy

Focal + Naim

Do wykresów trzeba podchodzić ostrożnie i o ile nie widziałeś wykresów 220II z tej gazety to trudno coś wyrokować. 260 wydają mi się niżej strojone niż 220II.

Zwróć też uwagę, że poziom wysokich tonów jest znacznie poniżej poziomu basu. W Audio i Stereophile'u pomiary dynek wyglądają pod tym względem inaczej.

Do wykresów trzeba podchodzić ostrożnie i o ile nie widziałeś wykresów 220II z tej gazety to trudno coś wyrokować. 260 wydają mi się niżej strojone niż 220II.

Zwróć też uwagę, że poziom wysokich tonów jest znacznie poniżej poziomu basu. W Audio i Stereophile'u pomiary dynek wyglądają pod tym względem inaczej.

tak masz rację że trzeba wykresy z jednego laboratorium zebrać i porównać, ale faktem jest że w 260 jest całkiem nisko zestrojony bas i też mi się wydaje że jest ciut mniej góry niż w 220, nie pamiętam już samej góry z odsłuchów ale 220 mają ją lekko ostrzejszą również mniej wygładzoną

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Troche to upokarzające dla.....Dynaudio.

Choćby z tego powodu,że próbują poprawiać ale mimo wszystko to

poprawianie po projektancie jest też żenujące,bo niby dlaczego nie wyprodukuje się

samemu takich kolumienek z całym anturażem oczywiście,mając się za takiego asa.

Wygląda to trochę tak,jak kupić obraz uznanego artysty(powiedzmy Amadeo Modigliani)i go poprawiać.

Toż to sama żenada...jezd.Przecież projektant ma najpierw określony budżet a potem powstaje zadanie(zlecenie)

zaprojektowania i powiem wyraźnie,żeby nie było,że co innego to DiY i robota na własny tylko użytek.

Temat akurat na czasie....ACTA.

Troche to upokarzające dla.....Dynaudio.

Choćby z tego powodu,że próbują poprawiać ale mimo wszystko to

poprawianie po projektancie jest też żenujące,bo niby dlaczego nie wyprodukuje się

samemu takich kolumienek z całym anturażem oczywiście,mając się za takiego asa.

Wygląda to trochę tak,jak kupić obraz uznanego artysty(powiedzmy Amadeo Modigliani)i go poprawiać.

Toż to sama żenada...jezd.Przecież projektant ma najpierw określony budżet a potem powstaje zadanie(zlecenie)

zaprojektowania i powiem wyraźnie,żeby nie było,że co innego to DiY i robota na własny tylko użytek.

Temat akurat na czasie....ACTA.

w sumie racja, co chcą przez to udowodnić? ukryty potencjał dynaudio? czy swoją wiedzę?

Focal + Naim

Owszem, jest to napewno jakaś reklama dla firmy.. Lecz osobiście podoba mi się, że ktoś wydobywa ukryty potencjał z serii DM która nawet w fabrycznej wersji gra całkiem fajnie. Pamiętajmy, że DM jest serią budżetową nie tylko z zewnątrz(mówię o zwrotnicach, bo wkład głośnikowy jest zacny).. Ja bardzo poważnie zastanawiam się nad modyfikacją moich dm 3/7-kontaktowałem się już nawet z panem Rogalą z firmy studio 16 hertz (i to dużo wcześniej niż pojawiły się te dm 2/8 na allegro). Jeśli jest potencjał to czemu go nie wydobyć niewielkim kosztem i cieszyć się z dzwięku o klasę wyższego..

Studio16Hz zrobił z tych dynek coś zupełnie nowego, to już nie są dynaudio, raczej hybryda dynaudio - morel. Więc trudno mówić o uwolnieniu ukrytego potencjału dynaudio...

W dm3/7 zastosowany tweeter jest bardzo dobry, wystarczy zwiększyć ilość wysokich tonów poprzez zmniejszenie tłumienia l-padem. Przydałyby się też bardziej rasowe części zwrotnic. Tyle potrzeba do szczęścia:)

Studio16Hz zrobił z tych dynek coś zupełnie nowego, to już nie są dynaudio, raczej hybryda dynaudio - morel. Więc trudno mówić o uwolnieniu ukrytego potencjału dynaudio...

W dm3/7 zastosowany tweeter jest bardzo dobry, wystarczy zwiększyć ilość wysokich tonów poprzez zmniejszenie tłumienia l-padem. Przydałyby się też bardziej rasowe części zwrotnic. Tyle potrzeba do szczęścia:)

Fakt, troszkę dziwne, że wymienili głośnik wysokotonowy. Czy to było aż takie koniecze..? Co do moich dm 3/7 bardzo poważnie rozważam na początek właśnie zmniejszenie tłumienia głośnika wysokotonowego. Trochę brakuje mi pełnego otwarcia i większego ataku wysokich tonów. A exposure niestety (a bardziej cd exposure) nie dodaje nic od siebie jeśli chodzi o wysokie tony (są wręcz lekko wycofane).

Edytowane przez peter250

Audio przeprowadziło kompleksowe pomiary dm3/7, na stronie są również pomiary focusów 220. Od razu widać, że to musi grac zupełnie inaczej.

Studio16Hz wymienił tweeter ze względów marketingowych (w myśl zasady, że można zrobić coś lepiej od dużej firmy) i aby wyraźnie odróżnić się od osób wymieniających tanie elementy zwrotnic na lepsze.

IMHO należy wymieniać elementy tylko gdy sam projekt zwrotnicy jest b.dobry.

Audio przeprowadziło kompleksowe pomiary dm3/7, na stronie są również pomiary focusów 220. Od razu widać, że to musi grac zupełnie inaczej.

Studio16Hz wymienił tweeter ze względów marketingowych (w myśl zasady, że można zrobić coś lepiej od dużej firmy) i aby wyraźnie odróżnić się od osób wymieniających tanie elementy zwrotnic na lepsze.

IMHO należy wymieniać elementy tylko gdy sam projekt zwrotnicy jest b.dobry.

i pewnie zrobili 25 z 2/8 ;)

Focal + Naim

Witam.Jestem posiadaczem kitu Aries Dynaudio,Który bazuje na takim samym niskosrednitonowym.Głośnik ten ze względu na swoje parametry zaaplikowany został w mojej klumnie w obudowie zamkniętej z variventem w środku obudowy http://www.gattiweb.com/dynaudio.html .Według obliczen nieistniejącej już firmy QBA zastosowany jako basrefleks musiałby miec obudowe o objętości około 70 litrów .Widząc po DYNAUDIO DM 2/8 jest zupełnie inaczej.Czy ktoś wie o co chodzi?

20w75 esotec:

http://www.gattiweb.com/dynaudio.html

wrzuć sobie parametry T-S w WinISD i przemodeluj ten głośnik. 70 litrów to absurdalnie dużo.

Nie wiadomo czy w dm2/8 znajduje się ta sama wersja głośnika. Poza tym stroić można b.różnie...

Swoje dynki zasilam na od x czasu Coplandem Csa8 ,żródłem jest Micromega Stage 6.Dzwięk jest zimny z tendencja do wyostrzania .Wzmacniacz ten ma troszkę za mało mocy.Myślę zamienic Coplanda na Xindaka XA6950(09) .Czy dużo na tym zyskam ?

Połączenie Coplanda i Micromegi jest problemem a nie sam wzmak myśle,że lepiej zmienić CD.

To właśnie jest ingerencja w projekt,która zmienia filozofie brzmienia Dynaudio.Tak głęboka zmiana w tych samych skrzynkach?

Chcą poprawiać artystów?Większej bzdury nie słyszałem,żeby wymieniać Esoteca na Morela.Jaki miałby być cel takiej zmiany?Oczywiście dla własnych potrzeb można robić i większe bzdury,to nic groźnego ale to nie było dla własnych potrzeb-skoro znalazło się na Alledrogo.

Super to tłumaczenie-podoba mi się-uwolnienie ukrytego potencjału!Można nabyć-drogą kupna-Amadeo Modiglianiego lub Picassa i w celu uwolnienia ukrytego potencjału-zmienić część barw.Tylko kto i dlaczego miałby to kupić....później?Chyba,że wypasiony mocno...jeleń.

Nie wiem i napisałem że tylko myślę !

Xindak to Chińczyk.

I co z tego.We wszystkich pismach firma otrzymuje wysokie noty,a poza tym wzmak ten jest solidnie zbudowany i ma dużo mocy(no i cena niczego sobie)

A na Krella 300i mnie nie stać

Edytowane przez wojtas75

Wierzysz w słowo pisane jak widze.Połóż sobie te pismo na stoliku i podłącz do niego kolumny a zobczysz czy zagrają...jak wierzysz.

Ty weź go najpierw na odsłuch,posłuchaj a dopiero wnioski wyciągaj-gazetki daj frajerom niech czytajom.

Copland to dość dobry wzmak i uznany.

Dobry i uznany ,ale za słaby i za zimny do moich kolumn.Wole wymienic wzmacniacz a nie kompakt poniewaz przy okazji zmiany brzmienia mogę wybrać coś mocniejszego.Pytam poniewaz mieszkam na zadupiu i nie mam możliwości porównania z czymkolwiek ;(

Copland nie jest zimnym wzamkiem,a pytasz i chcesz odpowiedzi w stylu"masz racje wymień wzmak bo jest zimny"takiej odpowiedzi ci nie udziele.Analityczne i chłodne źródło,to właśnie Micromega(już ci pisałem)ale ty czytasz to co chcesz...tylko.

Połączenie Coplanda i Micromegi jest problemem a nie sam wzmak myśle,że lepiej zmienić CD.

To właśnie jest ingerencja w projekt,która zmienia filozofie brzmienia Dynaudio.Tak głęboka zmiana w tych samych skrzynkach?

Chcą poprawiać artystów?Większej bzdury nie słyszałem,żeby wymieniać Esoteca na Morela.Jaki miałby być cel takiej zmiany?Oczywiście dla własnych potrzeb można robić i większe bzdury,to nic groźnego ale to nie było dla własnych potrzeb-skoro znalazło się na Alledrogo.

Super to tłumaczenie-podoba mi się-uwolnienie ukrytego potencjału!Można nabyć-drogą kupna-Amadeo Modiglianiego lub Picassa i w celu uwolnienia ukrytego potencjału-zmienić część barw.Tylko kto i dlaczego miałby to kupić....później?Chyba,że wypasiony mocno...jeleń.

Morela założył jeden z głównych konstruktorów Dynaudio.

Prawda jest jednak taka, że Morel z serii Elite pod względem walorów brzmieniowych wypada dużo korzystniej niż kultowy Esotar T330D, nie mówiąc już o Morelu z serii Supreme. Technika idzie do przodu.

Bardzo lubię kolumny i głośniki Dynaudio i uważam że firma Dynaudio należy do ścisłej czołówki producentów nagłośnienia.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich sympatyków i miłośników Dynaudio.

Copland nie jest zimnym wzamkiem,a pytasz i chcesz odpowiedzi w stylu"masz racje wymień wzmak bo jest zimny"takiej odpowiedzi ci nie udziele.Analityczne i chłodne źródło,to właśnie Micromega(już ci pisałem)ale ty czytasz to co chcesz...tylko.

Czytam to co piszą inni ,a Ty piszesz co chcesz ;)

Czytaj sobie co chcesz,a na końcu i tak będzie rwanie............włosów.

Co do mojego pisania,to pisze co wiem...tylko.Masz prawo wyboru,między opiniami.

Liczy się tylko odsłuch i to u siebie w swoich warunkach akustycznych.

Żeby ci kiedyś,ktoś nie powiedział:Nie uważałeś jak robiłeś,to rób jak uważasz!

Oczywiście że czytam sobie co chcę,ale i dla tego też teraz pytam w celu weryfikacji ile jest prawdy w tym o czym ktoś gdzieś napisał.Prościej mówiąc szukam porady na konkretny temat i morały są tu jak myślę zbędne.

Lepiej napisz jaki wzmacniacz pasowałoby do reszty toru (do 5kz może być uzywka)szukam muzykalności i kontroli niskich składowych ;)

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.