Skocz do zawartości
IGNORED

poprawa zegara

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

wovo, 31 Mar 2008, 00:03

>i tak sobie patrze na schemat i moze warto ten BC wymienić na jakiegoś MPSA na przykłąd ?? będzie

>szybciej, przynajmniej powinno być ...

ale po co szybciej skoro ten tranzystor przerabia sinusa a nie prostokąt?

czytałem kiedyś notkę chyba Siemensa(?) na temat oscylatorów i wcale nie polecali stosowania szybkich tranów lecz takie ~2x szybsze (nie pamiętam dokładnie) od sygnału sinusoidalnego - dzięki temu oscylator pracował "czyściej"

dzisiaj zakupiłem staba lm 1086 wstawiłem go na płytę cdka w miejsce starego l78l05 podpiołem dorobiony zasilacz i powiem szczerze ,że jest dóżo lepiej niż na l7805 umieszczonym na płytce zasilacza,myślę że długość kabli z zasilacza do płyty głównej ma też dóże znaczenie

>gabler zbudowałeś ten układ powyżej? Jak wrażenia ?

narazie jeszcze nie ale jak czas pozwoli to napewno spróbuje

teraz myślę nad wymianą tranzystora jak radzą chłopaki.

przed stabilizatorem dałem roe eks 100uf ,za dołożyłem oscona 220uf do 22uf co daje 242uf ,poprawiła się stereofonia i góra ,zastanawiam się jak dóżą pojemność mogę dać za stabem,gdzieś na forum wyczytałem ,że za stabem powinno się dawać nie więcej jak 10% wartości konda przed stabem,jak to właściwie z tym jest?

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.