Skocz do zawartości
IGNORED

Czy pianocrafcik zagra lepiej od AX-590?

giagi

Rekomendowane odpowiedzi

>DavidM

A da się jeszcze tak stuningować monitory Pianocrafta, aby dodać im dołu i żeby grały jako tako w 20m2? (np. przez zwrotkę podbijającą nieco niższy zakres pasma) Jest szansa?

>discomaniac71

To mnie zmartwiłeś. Bo DavidM tak ciągle podkreśla wyjątkowość Piano stawiając często na jednej szali systemy za 3000-3500zł i już miałem nadzieję ... a tu dałeś mi właśnie "w czaszkę";)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Odpowiem Ci tak: nigdy nie zamienilbym tego co masz (gdybym sam posiadal) na Pianocrafta. Wiezyczke poznalem dosc dokladnie na kilku odsluchach u kolegi Koobala i uwazam ze jest ona swietna alternatywa jako system rezerwowy i w swojej cenie gra fenomenalnie. Twoj system jest jednak wolny od pewnych ograniczen ktore ma Pianocraft. Wybor oczywiscie bedzie nalezal do Ciebie. Najwiekszym ograniczeniem Piano jest kiepskie zrodlo.

Tu juz z tym pytaniem do Mcgyvera. Ewentualnie mozna kupic aktywny sub np. kode SW1000v2 lub SW-850, bardzo dobrze sprawdza sie z Piano.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Discomaniac71 pisze rzeczowo, ja tez nie mowie ze trzeba zmienic i juz, trzeba wpierw posluchac, tylko ze za ta cene + tuning kolumn, to mysle ze jest to best buy jesli chodzi o nowe systemy stereo. Denon 700AE czy najtanszy marantz seria(4000) graja gorzej i to o sporo, a kosztuja drozej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

aktywny najtanszy velodyne to juz nie smiech na sali, no chyba ze smiech z tych glosnikow;) ale to juz inne koszty. MI do mojego pokoju 12m2 wystarczaja same piano-monitory.

>DavidM

>aktywny najtanszy velodyne to juz nie smiech na sali, no chyba ze smiech z tych glosnikow;)

Umiesz śmiać się generując takie częstotliwości jakie przenosi ten velodyne?;) Zegraj do pliku i wrzuć mi na skrzynkę. Chętnie posłucham;)

nie umiem;) ale tu jest pare watkow o subach Velodyne, moze poslij pytanie do ich uzytkownikow, ok ja robie se przerwe na odsluchy, bo mam nowy album Carla Craiga, zgranego z Epki.

clo2, 29 Mar 2008, 12:20

>>discomaniac71

>

>To mnie zmartwiłeś. Bo DavidM tak ciągle podkreśla wyjątkowość Piano stawiając często na jednej

>szali systemy za 3000-3500zł i już miałem nadzieję ... a tu dałeś mi właśnie "w czaszkę";)

tyle wlasnie kosztuja zestawy denona czy marantza, ktore wymienilem.

>DavidM

Aaa... no to jeśli miałeś na myśli tylko dwa systemy - tego konkretnego Denona i Marantza, to nie wprowadzaj mnie w błąd, że Piano z powodzeniem rywalizuje ze sprzętem za 3-3,5kzł. W małym stopniu w świetle tego co napisałeś to prawda ale ... 2 systemy w tej cenie to mały ułamek tego co można za te pieniądze dostać. Mógłbym po twoim opisie gdybyś go następnie nie sprecyzował kupić np. Pianocrafta aby się potem sromotnie rozczarować.

no to ja jeszcze wrzucę pytanie - a jak się ma pianocraft do yamahy RX797/CDX497, chodzi mi o elektronikę bez kolumn - cena tego zestawu jest na poziomie 2,2k, więc czy to nie jest alternatywa dla pc właśnie?

>rosim

Nie masz możliwości gdzieś podjechać i posłuchać? Oba zestawy to Yamahy i jest duża szansa, że gdzieś trafisz to z możliwością odsłuchu w jednym miejscu. Na tych samych kolumnach i w tym samym pomieszczeniu będzie to przynajmniej jakieś w miarę miarodajne porównanie.

Albo może jeszcze dodatkowo wziąć pod uwagę coś z "drugiej ręki". 2,2 kzł na dwa klocki to nie tak mało (oczywiście jeśli nie szuka się hi-endu;)), można trochę ciekawych urządzeń i przy tej kwocie niekoniecznie "przedpotopowych" znaleźć.

clo2

mam RX797/CDX497, ale pytam, bo czytałem (nie słyszałem niestety pianocrafta w dobrych warunkach), że dźwięk w pc jest bardzo przestrzenny, audiofilski i jak niektórzy piszą "bije na głowę zestawy za 3-3,5 tys."

nie wiem, jak jest z konstrukcją przedwzmacniacza w pc, może tu jest klucz jego brzmienia, bo końcówka raczej podobna jak w RX797 - jak już wcześniej pisałem te same tranzystroy, tyle, że w pc po jednej parze na kanał, w RX po 2 pary

>rosim

Ja o Piano praktycznie nic nie wiem. Miałem niegdyś taki konkurencyjny dla Piano system Denona F-101. Cd-ek w tym zestawie bazował na podstawowym wybitnie budżetowym pełnym modelu Denona DCD-485. Cd F-101 grał kaszaniarsko, może nawet gorzej od pierwowzoru. Amplituner to przypuszczam, że była to okrojona wersja jakiegoś podstawowego ampli tej firmy. Trafo dano toroidalne, ale przypuszczam, że powodem zastosowania tego "audiofilskiego";) transformatora było koniecznością, o ile klocki miały mieć założone gabaryty mini. Samo ampli grało nawet sympatycznie (ale oczywiście bez jakiejkolwiek euforii).

Co do Piano, można gdybać. Przypuszczam (co już w wątku o miniwieżach pisałem), że Piano nie jest żadną nową konstrukcją tylko bazuje na innej, "pełnej elektronice" tej firmy. Nie sądzę, aby dla Pianocrafta w aktualnym modelu opracowano specjalne wyjątkowe DVD a w pełne klocki z bliżej nieznanych powodów pchano inne "bebechy". Podejrzewam, że z amplitunerem jest podobnie. Zawsze mnie zastanawiały te czasem może aż nazbyt wyraźne zachwyty nad Piano. Jakoś dotąd nie słyszałem, aby ktokolwiek polecał jako budżetowe źródła jakiekolwiek tanie DVD Yamahy. Wręcz przeciwnie, jak tylko ktoś pisze, że u niego robi za cd odtwarzacz DVD to pierwsze rady brzmią - "na początek kup jakieś tanie ale przyzwoite cd a DVD do filmów". Nikt też jako taniego źródła nie polecął chyba cd/dvd z Pianocrafta. Oczywiście jak zdarzają się tu pytania jaki kupić amplituner, bo ktoś chce mieć od razu tuner w jednym to pierwsze rady - "kup wzmacniacz i tuner osobno a ampli sobie odpuść".

Czyżby Painocraft to jakaś tajna broń Yamahy, gdzie wsadzili jakieś rewelacyjne "bebechy" i w dodatku mało za to wołają a w swoje inne klocki pchają gorszą elektronikę i w dodatku wyżej potrafią wycenić? Coś mi tu nie gra.

Myślę, że fenomen Piano polega raczej na tym, że system ten za niewielkie pieniądze może dać początkującym trochę miło spędzonych chwil z obcowania z muzyką. Nikt temu systemowi nie stawia wysoko porzeczki, bo ten sprzęt ma pewnie swoją specyfikę i pewnie nawet nie próbuje udawać że jest sprzętem wysokiej klasy.

Rosim, w świetle wątpliwości które miałem w trakcie kilku rozmów na tym forum sam chętnie bym poczytał opinie osoby, która zrobiłaby test: Yamaha Pianocraft vs "pełne" DVD Yamahy + podstawowy amplituner stereo tej firmy. Podejrzewam, że ten drugi zestaw niekoniecznie musi być mniej muzykalny od Piano. Jak jest w rzeczywistości - warto na pewno posłuchać.

Czytałem tu już w jednym z wątków na ten temat jedną opinię dość zaawansowanego użytkownika który stwierdził, że zakup dowolnego DVD w połączeniu z "ciepło" ocenianym wzmacniaczem Reloopa + jakieś kolumny Tonsila mająsznasę zagrać jak Piano lub lepiej. Ile w tym prawdy? Niestety nikt ze znajomych nie ma Piano, ani też nie mam go gdzie w jakichś komfortowych warunkach przetestować. Ale kiedyś posłucham jak będzie okazja, choć specjalnie jej nie szukam bo mało prawdopodobne że Piano zagra lepiej od teg oco mam więc i motywacja do szukania niewielka.

ja myślę, że w przypadku porównania RX797/CDX497 z pianocraftem należy wziąć pod uawgę jednak pc 410 z cd, a nie pc 810 z dvd

w pc brakuje mi jednak basu w tych niskich rejestrach, sam zastanawiałem się wcześniej nad kupnem pc, lecz RX797/CDX497/tonsil Maestro II 130 zabrzmiał, jak dla mnie lepiej, ale pc, jak juz podkreslałem słuchałem tylko w sklepie, to co mnie zniechęciło, to fakt, że monitory pc grały "obudową", tj. przy niższym basie były niestety rezonanse

Mysle ze fenomen Piano to relatywnie niska cena do mozliwosci Piano + odpowiedni dobor komponentow(patrzy podane przyklady drozszych wzmakow i cdkow konkurencji(denon czy marantz) ktore wysiadaja przy Piano). Co do poszczegolnych elementow to nie jest taka latwa sprawa, bo kolumn od Piano nie kupisz w sklepie a jedynie na zamowienie. Dlaczego, bo dolaczane sa tylko do PianoCrafta. Tak moze byc takze z niektorymi "rzeczami" ktore siedza w srodku, ale jako ze na tym sie nie znam, oddam tu pole temu, kto sie na tym zna. Moze kolega discomaniac71 wtraci tu swoje 3 grosze. Bo skoro glosniki Piano po tuningu zrobily na Nim wrazenie, to jednak graja.

Do 20m2 z jego odpowiednim ustawieniem, wysokosc wzgledem podloza i odleglosc od sciany, wiem bo to przerabialem. Oczywiscie nie na standardowych kablach glosnikowych i interkonekcie, tylko po ich wymianie.

Oczywiscie im mniejszy pokoj, tym mamy wiecej basu.

Widzę ze dyskusja rozgorzała ale nadal nie ma konkretnej odpowiedzi.

Miałem już kilka wzmaków i yamaszka AX590 bardzo mi podchodzi, niby nie najwyższa półka a gra bardzo poprawnie,

nio i teraz dylemat jak zagra wzmacniacz pianocrafta?

Nie zależy mi na mocy, oczekuję od wzmaka detaliczności, i przejrzystości dźwięku, aby bas był basem a góra bardzo dokładana, aby baza stereo i podział planów były jak należy. Po prostu aby grał nie gorzej niż AX-590 - czy to wszystko da mi pianocraft?

W Audioklanie możesz kupić Pianocrafta z innymi kolumnami, niekoniecznie z Yamahowskimi.

Mają spory wybór i dobre ceny. Pianocraft ma bas i gra przestrzennie, jeśli ma dobre kolumny. Wypytywanie o sprzęt grający bez odsłuchu, opieranie się na opinii coraz to innych użytkowników (każdy ma swoją teorię, najczęściej niepodważalną), to nie jest droga do celu. Można się tylko zamęczyć. Trzeba iść i posłuchać. I nie liczyć na cuda z bądź co bądź taniej maszynki. To nie Audionet, tylko mały zestawik, z którego można mieć sporo frajdy.

Pozdrawiam i zalecam odsłuchy zamiast bicia piany (bez urazy :-) )

Pat

zgadzam sie z tym ze podstawa kupowania sprzetu to odsluch ;)

Panowie czy to cacko jest aktualizowane co parę lat - czy będzie Pianocrafcik E810 z HDMI? Oecny E810 nie ma HDMI co chyba jednak nie pomaga w realizacji pełni obrazu w jego funkcji dvd?

Tzn. co do hdmi to go nie ma, ale sprawdzalem jak sie spisuje komponent i progresiv scan, dziala to bez zarzutow;) Zarowno na lcd, jak i na tv crt hdtv. Co do kolejnych wersji PianoCrafta, to pewnie za pare lat, jak nie zmienia polityki, lub nie wymysla czegos innego to bedzie nowa wersja;)

Dzięki Dawid. Czyli ? Yamaha już wiele edycji tego Pianocrafta E810?-numer się nie zmienia? wykonała, zawsze doskonałej klasy jak ten oto obecny model...co ile lat...ile ma ten model już... Opowiedz plse o legendzie:)

Mój tele plasma nie dał do siebie po komponencie podłączyć dvd playera (tylko czarno biały obraz dobrze mu wtedy wychodził, resztę kolorów stracił, nie mam pojęcia dlaczego, może dlatego że we wtyku dvd było takie rozgałęzienie czyli dwa colory z jednego wejścia w dvd szły??), akceptuje HDMI i scarta

odpowiedz poszla na priv.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.