Skocz do zawartości
IGNORED

kto w W-wie ma MA 845

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

Nieprzerabianego to nawet nie ma co słuchać. Właśnie taki do mnie przyjechał. Szkoda gadać, ciepłe kluchy....

aczkolwiek i tak gra lepiej niż większość tranzystorowców które można dostać w tej cenie. Nawet z drugiej ręki.

No nic, zabieram się do roboty, to ma zagrać lepiej niż Sun Audio, i... zagra, ale pojutrze. Dzisiaj na pewno nie skończę ;-)))

pytałem o nieprzerobionego bo słuchałem po przeróbce chyba niefachowej albo przez osobę słysząca troche inaczej, dzwięk bez barwy, dosłowny brak średnicy tylko skraje pasma, ciekawi mnie więc jak gra "oryginał"

lulu - dziwna rzecz - bo ja jestem przekonany że jedyne rzeczy której temu zmakowi nie brakuje to barwa, zresztą parę osób go u mnie słuchało i na pewno nie opisywali go tak jak ty mówisz. U kogo MA słuchałeś i z jaką przeróbką ?

Słucham tylko muzyki.

Oryginał akurat ma barwę, ma równowagę tonalną, ma ciepełko i słodycz, ma stereofonię, detal trochę "przykurzony", i ładne wysokie, i sporo basu, tylko że jest mocno "ululany" i kompletnie nie ma kopa, zwłaszcza na basie.

Przeróbka, nawet niefachowa zawsze będzie odwracalna;, bo ten wzmacniacz ma montaż tradycyjny, "na pająku", więc zawsze można popoprawiać.

Hmmm, moje wrażenia odnośnie nieprzerabianego MA w moim systemie w porównaniu do tranzystora (mocno robiony Pioneer A400X) to:

- większy kop i odczuwalny zapas mocy,

- mocniejszy bas,

- średnica ciekawsza i barwniejsza, wysunięta do przodu

- góra szklista, zapiaszczona mało detaliczna i bez finezji.

Nie nazwałbym tego ciepłymi kluchami na pewno :-)

Góra jest na tyle słaba, że psuje znośną resztę.

W kategoriach bezwględniych nie podejmuję się ocenienia - za małe mam doświadczenie i osłuchanie :-).

Co system, co pomieszczenie i co ucho, to inne wrażenia, chyba, że mówimy o innych wersjach - mam MKIII która ideowo schematem stopnia wejściowego kompletnie różni się od tego, co opublikował Łukasz Fikus i Dink.

Fakt, wersja III ma jedna połówkę pierwszej lampy w ogóle nie podłączoną. Może dlatego tak gra.

Ciekawe są Twoje spostrzeżenia, bo ja uważam że akurat wysokie tony są największą zaletą nieprzerobionego Music Angela. Są gładziutkie, dźwięczne i słodkie, pozbawione choćby cienia szorstkości czy zapiaszczenia, przy czym zachowują dźwięczność.

MG jeśli będziesz miał czas, spróbuj rozrysować układ drivera tego aniołka, którego przerabiasz, może uda mi się znaleźć chwilę, by przerysować mój schemat - sam jestem ciekaw, czy mówimy o takich samych wersjach, różnica w górze jest zbyt duża i coś czuję, że mogą to być różne schematy. W moim stopień wejściowy jest na połówce lampy - tak, jak u Dinka, a driver ma układ WK-WA albo coś wyglądające podobnie. Może układ drivera u mnie daje tego kopa, a degraduje górę?

Na wejściu jest SRPP a w driverze dwie lampy zrównoleglone, tu nie ma co rozrysowywać. W katodach są elektrolity, i pewnie przez to zrobiły się ciepłe kluchy.

Wysokie tony mogą kaszanić kondy sprzęgające. Po przemieleniu kilkunastu aniołków stwierdzam, że wsadzają co im w łapy wpadnie "z wiadra". Często są to kondy do filtrów sieciowych. Elektrolity też wsadzają jakie popadnie.

Te Rify to są właśnie kondy do przeciwzakłóceniowych filtrów sieciowych. Mogą się sprawdzić jako boczniki dużych elektrolitów w zasilaniu, ale jako kondensatory sygnałowe się nie nadają. Wypierdziel to dziadostwo czym prędzej, i wstaw tam jakieś przyzwoite polipropyleny, choćby Jantzena. A najlepiej byłoby olejaki Semens MKV, Bosch MP, ITT, General Electric i tym podobne.

Czy mówiąc o dźwięcznej górze mówiłeś o wersji na oryginalnych RIFach, czy po wymianie kondensatorów sprzęgających?

Lulu chciał informacji o kompletnie nie przerabianym MA 845.

Oczywiście, że tam już dawno nie ma RIF, tymczasowo są Jantzeny Z-Capy. Pewnie skończy się na jakiś miedzianych Jensenach. Duże olejaki się niestety nie zmieszczą... w tej obudowie jest mało miejsca...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.