Skocz do zawartości
IGNORED

Bez Gwiazdy nie ma jazdy - Mercedes Club

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

witam

moze to nie miejsce

ale dla milosnika

tej firmy

mam niemala gratke MB 124 250D limuzyna 87 r !

stan perfekcyjny

z bardzo malym przebiegiem

zal sie rozstawac szczegolnie ze sobie podszykowalem

ale nie mam juz miejsca grazowego

a szkoda trzymac pod chmurka

czyli oddam w dobre rece

pozdr milosnikow MB

temat dla Lutka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>> Lutek, 1 Lut 2010, 21:56

Akurat te wszystkie problemy z automatami to niekoniecznie elektronika, automaty długo się bez niej doskonale obywały. I to z tamtych czasów pochodzą wszystkie zasady odnośnie wajchowania automatem.

W manualu na luz wyrzucamy (ew. wysprzęglamy) w końcowej fazie hamowania, kiedy obroty spadają w okolice jałowych - poniżej zaczęłoby się tłuczenie panewek i groźba szarpania oraz zgaszenia silnika. Tym niemniej konwerter momentu obrotowego (sprzęgło hydrokinetyczne) to taka zmyślna bestia że potrafi bezproblemowo połączyć komfortowo pracujący silnik z zatrzymanymi do zera kołami, więc potrzeba wysprzęglania przy dotaczaniu się do skrzyżowania całkowicie znika.

>>Walery, 1 Lut 2010, 22:15

>Lutek - bez urazy ale to styl jazdy kierowcy autosana z pekaesu. Wszystkim się wydaje że to duża

>oszczędność tak se wrzucić luz z górki albo przed skrzyżowaniem - tymczasem oszczędność jest żadna.

>Jestem ciekaw dlaczego tak mało się o tym mówi - jeździmy zawsze na biegu, to że auto mniej pali to

>po prostu zabobon.

Ja tam nie jestem kierowcą PKSu, a mimo to wrzucam na luz bo po jaką cholerę gazować do końca gdy widzę, że światło zmienia się z zółtego na czerwone a ja mam te jeszcze 100-150m do niego? Pod tym względem jest to jakaś oszczędność, może niewielka ale w pełni uzasadniona. Podobnie wolę hamować biegami niż bezmyślnie pedałem, nawet w mieście.

Mam pytanko, czy ktoś porównywał W124 do np. Audi 100 / A6 (wersja C4) ta sama klasa.

Interesują mnie praktycznie te dwa modele, z tych starszych-trwalszych samochodów.

Audi ma blachę w dużo lepszym stanie, bo w w124 czesto widać już brąz, szczególnie między przednią lampą a nadkolem.

Co lepsze? Nie tylko chodzi o koszty utrzymania.

w124 mniej awaryjny lepszy komfort jazdy lepsze silniki niema co porownywac mercedes to mercedes audi zawsze zostanie volkswagenem i tez poroiony przedni napęda nigdy tego nie trawiłem

aha jeszcze jedno:) pojedziesz ladnym mercedesem kazdy bedzie mowil bez wyjatku na wiek :) patrz jedzie mercedesem heheh:) pojedziesz audi to wujek nawet na ciebie nie spojrzy moze snobizm ale prawda:) ,mercedes zawsze sie dobrze sprzeda:) audi bediesz mogl co najwyzej zezlomowac

spiler86

Zdecydowanie Audi,ocynk nadwozie i dużo lepszy w prowadzeniu,wykończenie środka wzorcowe/ Audi od lat jest liderem w tej dziedzinie/,bardziej ekonomiczny.

Także awaryjność starych 'setek" mniejsza niż 124ek.

Chyba,że bawią cię mity i legendy.

saczek_XTRM, 2 Lut 2010, 00:31

>>>Walery, 1 Lut 2010, 22:15

>

>Ja tam nie jestem kierowcą PKSu, a mimo to wrzucam na luz bo po jaką cholerę gazować do końca gdy

>widzę, że światło zmienia się z zółtego na czerwone a ja mam te jeszcze 100-150m do niego? Pod tym

>względem jest to jakaś oszczędność, może niewielka ale w pełni uzasadniona. Podobnie wolę hamować

>biegami niż bezmyślnie pedałem, nawet w mieście.

Nie trzeba gazować - wystarczy puścić lub odpuszczać gaz. To jest oszczędność uzasadniona - wbrew pozorom auto mniej pali niż na luzie, a i silnik lepiej to znosi.

Tak jak mówisz Walery, święta prawda.Być może niektórzy kierowcy nie wiedzą , że auto toczące się na luzie zużywa więcej paliwa od auta jadącego na biegu bez wciśniętego pedału gazu.

Pod względem silnika, to ciężko pobić audicowski 2,6 V6 , szczególnie że mało pali jak na tą pojemność, a i moment obrotowy w dolnym zakresie obrotów. Blacha rzeczywiście lepsza w audi, a co do wykonania nie wiem, bo nigdy nie jechałem żadnym.

haha audi lepsze wykoananie jak mercedes:) to tylko moze fantasta opowiadac :) takie bzdury ja z tego watku mykam bo zaczyna sie tu robic porownania z autami nizszego prestizu nie dorownujacemu gwiazdy nadodatek sieje sie farmazony czysto polskie pisanie przez buraków wlascicieli golfów 3:) pozdrawiam

Ale porównując np. W210 do BMW E39 , to mercedes by chyba cieniutko wyszedł, jakby nie jego trwałość zawieszenia i jeszcze paru innych rzeczy, to... poza tym karoseria E39, to jedna z najbardziej dopracowanych na świecie.

Gość

(Konto usunięte)

electro, 1 Lut 2010, 20:03

>ogolnie kupienie dobrego egzemplarza starego dizla mercedesa w polsce, bez jakiejs powazniejszej

>historii to jest marzenie scietej glowy, prawie , ze niemozliwe, ja bym raczej strzelal, ze o wiele

>predzej z silnikiem benzynowym cos sie trafi do rzeczy, bo wlasciciel byl bogatszy, kupic dizla od

>jakiegos dziada, co oszczedzal na ekslpoatacji, naprawach to sredni interes....to juz nie bedzie

>oszczedny samochod, a w starej uzywce nie mozna patrzec tylko na spalanie benzyny, bo jedna naprawa

>pochlonie i tak wszystkie oszczednosci ze spalania rocznego, plusem tych starych dizli jest male

>skomplikowanie napraw i to, ze wielu mechanikow potrafi je naprawic, czego nie mozna powiedziec o

>silnikach cdi, ktore sa o wiele drozsze w naprawie i wogole robione juzz mysla , ze u

>drugiego/trzeciego wlasciciela zaczna sie sypac....taka jest prawda, to sa bezawaryjne samochody dla

>pierwszego niemaca, ktory je kupi, pozniej jest turek, jakis szumidoklas, po przejsciu granicy

>jeszcze z 2-3 polakow , a pozniej 'oszczedny' samochod trafia do kogos, kogo po prostu na ten

>samochod nie stac....

odpier**l sie od szumidokolalasa

W124 to naprawdę solidny wóz (tak samo jak W123 - chyba najlepsze merce w historii). Taksówkarze na nich robią grubo ponad 1mln km bez remontów a czasem jak się przejadę Merc Taxi to szczęka opada pod względem komfortu - nawet w domu takiego nie mam co na tylniej kanapie. Ja tam nie widziałem większych problemów z blacharką. Pewnie auta z "bogatą historią" mają ogniska korozji. Fakt jest taki, że ciężko znaleźć zadbany egzemplarz nie z Taxi. Sam bym takiego kupił na "gorsze czasy" albo na za kilka lat jak powiększę rodzinę...

Gość

(Konto usunięte)

1 Lut 2010, 10:24

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 370 / 186 / 0

http://img196.imageshack.us/i/img0204s.jpg/ z tylu kobita.

Witam niestety tylko mam takie foto w pracy jestem.

w124 1994r automat 2,2b.

Tragiczne felgi.

>> Jorkers, 2 Lut 2010, 19:54

Nie wiem czy nie rozejrzałbym się za 250 turbodiesel, ta wersja była oferowana głównie we Włoszech, a tam nie solą więc blacha może być dobra. No i Merce mają tam status wyjątkowy, przez co nie są tak poobijane jak wszystko inne.

spiler86

e39 rzadzi, ale tez sa pewne bolączki , wynagradza tym jak sie prowadzi, jesli chodzi o prowadzenie to okular nie ma podejscia, mnie wykonczenie mercedesa w srodku , jakosc wykonania odpowiada, nawet uwazam, ze jest solidniejsze niz e39, ogolnie trwalosc podobna, natomiast audi jesli chodzi o design, jakosc wykonczenia to bym tak wysoko nie stawial, w tej chwili wydaje sie , ze jesli chodzi o nowe samochody czy kilkuletnie to audi bardzo nadgonilo jesli chodzi o jakosc w srodku, design itd. siedzialem niedawno w takim a8 z najwiekszym silnikiem dizla z 2006 roku i nie powiem samochod mi sie podobal....natomiast uwazam, ze stare audi odstaja ...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Chyba po 2001, jak np. weszło A4 po liftingu, skok jakościowy był ogromny. Ale i tak jak patrze na allegro, to audi ma wyjątkowo słabą skórzaną tapicerkę, a jak jeszcze jest jasna, to masakra..

Jak to na forach najczesciej bywa...,jeden pisze, ze jest tak a tak, a za chwile ktos inny zaprzecza i podaje swoja wersje - nie wiadomo w koncu ktora jest wlasciwa.

Jak jest wlasciwie z wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegow ? Tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gosc pisze:

"W KAŻDYM automacie wymienia się olej. Różnice są tylko w przebiegach między wymianami... "

Natomiast Tutaj:

Ukryta Zawartość

opisuje, jak wymienic dynamicznie (caly olej z miski i konwertera) we wlasnym zakresie i informuje, ze nie nalezy w ogole wymieniac oleju w skrzyni, jesli nic sie nie dzieje.

Pisze tak:

" Mercedes w założeniach projektowych nie przewidział serwisowej wymiany oleju w ASB 722.6. Do skrzyni stosuje się specjalny syntetyczny olej o nieograniczonej trwałości statycznej. Oznacza to, że nie ma potrzeby (i ja stanowczo odradzam) wymiany oleju profilaktycznie lub co określony interwał czasowy."

Nie wiem tylko jeszcze czy w W203 jest wlasnie skrzynia 722.6

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lutek

w niektórych skrzyniach olej mial byc dozywotnio, co nie znaczy , ze nie warto wymienic w starym samochodzie z bardzo duzym przebiegiem, w serwisie maja informacje co do rodzaju skrzyni i ich serwisu, sa tez takie plyty serwisowe , ktore mozna sciagnac i tam sa wszystkie informacje dotyczace eksploatacji i naprawy, wiem , ze wiele osób wymienia dla swietego spokoju olej w skrzyni mimo , ze teoretycznie nie byl przewidziany do wymiany, czesc nawet bardzo sobie to chwali i podaje w necie , ze skrzynia lepiej chodzi po wymianie oleju...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

ja wiem ze sie w tych skrzyniach nie wymienia i basta bo czasami po wymianie bedzie szukanie nowej skrzyni

to tak jak w dyfrze jesli jest szczelny to sie oleju nie wymienia tym bardziej w mercedesie

wymiana oleju co 60 tys km

najwazniejsza jest pierwsza wymiana

to 60 tys to kompromis czasu życia prostego układu czyszczacego olej i strzarzenia sie oleju

płukanie tylko jesli skrzynia jest uszkodzona np. przegrzana ocenia to bardzo prosto mechanik jak spojrzy na stary olej

Lutek czynnosci serwisowe -eksploatacyjne sa ogolnie dostepne mozesz sprawdzic

olej musisz niestety kupic taki jak kaze mercedes w specyfikacji

na forum w203 i 202 niestety regularnie pojawiaja sie debile gloszący swoje teorie odnosnie mercedesa a juz skrzynia i jej serwisowanie jest ich ulubionym tematem

w Polsce niestety mercedes ma zły zwyczaj nie informowania ludzi kompletnie o niczym odnosnie posczegolnych serwisow od A do H aby niejako chetniej odwiedzali ASO a nie kombinowali sami po warsztacikach

konsultant serwisowy np u Zasady zrobi wszystko abyscie nie zdiagnozowali usterki u nich a nastepnie poszli wymieniac czesci do prywatnego serwisu moze i ma moze swoja racje ale utajnianie co wchodzi w sklad konkretnego serwisu A-H to juz kpina

najwieksze debilstwo w przypadku mercedesa w prywatnych warsztatach odbywa sie w zakresie uszkodzen wymagajacych posiadania stardiagnozy do ustalenia usterki i skrzyn automatycznych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.