Skocz do zawartości
IGNORED

3000zł, pokoj 11m2 i chęć na stereo.

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

thomaz ma racje, mam evo1. Wczesniej graly na ok 13m2 i byly oddalone ok 30cm od sciany tylnej a po bokach nie wiecej niz 40cm. Po prostu nie mialy czym oddychac, przestrzen byla nie powiem ale slychac bylo ze cos jest nie tak. Teraz przeprowadzilem sie na 20m2, monitory stoja ok 1m od sciany tylnej i po 1m po bokach i jest cudnie. Bez porownania (sprzet ten sam - stary poczciwy...;)), jest przestrzen, czuc glebie i mysle, ze jak na budzet to jest niezle. Do tego mialem obawy o bas, ktory byl na tych 13m2 byl nieprecyzyjny i czesto buczacy. Teraz jest o niebo lepiej, punktowo i tam gdzie trzeba miesiscie :) Stalem sie zwolennikiem malych monitorkow w duzych pokojach hehe. Ja jestem totalnie usatysfakcjonowany i o to chodzi. To tak tylko na temat ustawienia EVO...

a ja sie chyba zdecyduje na KEF Q1, w porownaniu z EVO 1 maja wiekszy glosnik (a wiec pewnie wiecej basu) i to co dla mnie najwazniejsze : otwor basowy z przodu co ulatwi postawienie przy scianie,

Nie zawiedziesz sie, tylko kup dobre kable glosnikowe, i interkonekt. Tzn. nie musza byc drogie, byle byly dobre. Z tanich godne polecenia sa ProCaby LS25(wg. mnie best buy do kwoty 40zł za metr), z drozszych moga sie sprawdzic RealCable.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ryszard1, 2 Kwi 2008, 21:53

>a ja sie chyba zdecyduje na KEF Q1, w porownaniu z EVO 1 maja wiekszy glosnik (a wiec pewnie wiecej

>basu) i to co dla mnie najwazniejsze : otwor basowy z przodu co ulatwi postawienie przy scianie,

Bas w KEFach jest fajny - nigdy nie ma go za dużo gdy w muzyce dominuje środek ale gdy potrzeba pojawia się nagle, jest szybki, krótki, po czym znika gdy jest już zbędny, tj. nie wlecze się gdy już go być nie powinno. Bardzo przyjemny efekt przy dłuższym słuchaniu. GDyby jeszcze tylko ta przestrzeń była lepsza... Ale wtedy pewnie kosztowałyby te kolumny ze 5 razy tyle. Za ideały trzeba płacić...

ta przestrzen jest kosztem precyzyjnego lokowania instrumentow;) wiadomo ze jak glosniki sa zbudowane na konstrukcji punktowej(w kefach Uni-Q) to tak musi byc, no chyba ze kupimy drozsze Kefy, ale to juz wydatek okolo 4000zł i inna polka glosnikow;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja miałem ushery s520 i uważam że w moim KEFie iQ7 przestrzeń jest dużo lepsza niż w s520. Więc może w iQ3 też tak będzie...

Tak wogóle to KEFy iQ7 to wg mnie najlepsze kolumny do pokoju 12 m2. Gram na nich właśnie w takim metrażu i zamienię je dopiero na KEF 201/2 Reference :))) Kiedy się zatka BR to jest bas i wogóle nie ma czegoś takiego jak dudnienie basu.

A co do najtańszych kolumn jakie jest sens kupić do małego pokoju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Montuje system bracikowi i już nie kupię Usherów s520. Wolałbym JMlab Chorus 705V albo właśnie takie tanie Wharfedale Diamond 9.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako CD kupię bracikowi harman/kardon HD 970 - aktualnie w promocji 1199 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Tobie zostaje na wzmaka 1600 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a moze LUXMAN L-435. Bardzo zacna konstrukcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie polecam do 11m2 AE Evo 1 bo graja wielkim dzwiekiem sporym basem i wylot BR jest z tylu bedzie niezly bigos !

Mialem te Evo i wiem co pisze w 18 m2 potrafily zatrzesc niezle sluchaczem i rzeczywiscie przestrzen slaba.

520 -ok

klony Mietkow -ok

Niextony podobno wzbudzily sensacje na AS nie bylem to sie nie wypowiadam (wyglad mi sie podoba)

Kefa nietrawie -bas jakis taki plaski i wysokie blaszane.

Poszukalbym jeszcze AE 100i swietne krasnale przestrzen bomba i srednica kapitalna -polecam.

robix

>Mialem te Evo i wiem co pisze w 18 m2 potrafily zatrzesc niezle sluchaczem i rzeczywiscie przestrzen >slaba.

Slaba przestrzen za 1200zl , haha , w tej cenie nie ma konkurentow jesli chodzi o przestrzen.

S520 z wykonczeniem Piano nie kupisz taniej niz 1300zł, a to absolutne min. ;)

thomaz, 3 Kwi 2008, 21:08

>Slaba przestrzen za 1200zl , haha , w tej cenie nie ma konkurentow jesli chodzi o przestrzen.

A choćby usher. I słuchaj bardziej doświadczonych tj. starszych stażem na forum - oni zwykle są lepiej osłuchani i wiedzą co piszą :P

Iceman, 3 Kwi 2008, 09:22

>A ja bym jednak od Wafli wolał Ushery. W ogóle to je bardzo dobrze wspominam.

OK, tylko śmieszy mnie jak ludzie piszą że ushery miały dobra górę. Ushery miały tak mało góry, jakby tam była tylko kopułka średniotonowa a nie wysokotonowiec :))

Dziś wolał bym metalową kopułkę od B&W lub Focala (albo taniego Wafla - przynajmniej jest wart swojej ceny). Tym bardziej że Usher jest w Polsce chyba najdroższy na świecie.

Jak dla mnie to miały góry mnóstwo ushery. To brzmienie bardzo jasne. Tylko nie możesz porównywać kopułek metalowych do zwykłych - to zupełnie inne brzmienie. W KEFach góra nie wychodzi ponad inne częstotliwości a mimo to jest bardzo czytelna. Tu nie chodzi o ilość ale o charakter. Ushery grają jasno, ale nie metalicznie.

>A choćby usher. I słuchaj bardziej doświadczonych tj. starszych stażem na forum - oni zwykle są

>lepiej osłuchani i wiedzą co piszą :P

Hu... mnie obchodzi zdanie starszych na forum.Porownywalem te ae evo one z dunaudio audience 50 i niczym nie ustepowaly w przestrzeni tym dynaudio a to juz inna klasa dzwieku.Byc moze ushery dorownuja ae evo one w przestrzeni ale watpie czy sa lepsze od dynaudio.

Nie zyjemy w Prl starszy mlodzyszy kazdy ma swoje zdanie :)O evo one pisano w magazynie hifi i dostaly

najwiecej punktow za przestrzen , wiec cos w tym jest.Znajomy mowil ze sa to najlepsze kolumny do kina w tej cenie.

a co ma kino wspolnego z stereo;) Co prawda kazdy ma swoje zdanie, ale nie mowmy ze Usher520 gra slabo, bo to nieprawda;) Graja i wygladaja na drozsze kolumny;) Co do cen Ushera, to troche palnales glupstwo, zobacz jak wyglada seria BE, i sprawdz jej cene;)

>Usherzy s-520 to świetne głośniki w cenie 1,2 - 1,3kzł - aż i tylko tyle.

Ja bym i tak wybral dynaudio audience 42 bo sa niewiele drozsze , a dzwiek o klase lepszy.

Na allegro chodza za oklo 1500 , za 1700 mozna kupic uzywane audience 50 tylko moga byc troche

zaduze do 11m2.Ushery bardziej do jazzu sie nadaja bo ponoc zamulaja w dynamicznej muzie.

>>Hu... mnie obchodzi zdanie starszych na forum.[...] Byc moze ushery dorownuja ae evo one w >>przestrzeni ale watpie czy sa lepsze od dynaudio.

thomaz, 4 Kwi 2008, 12:28

>>Ushery bardziej do jazzu sie nadaja bo ponoc zamulaja w dynamicznej muzie.

Tak się rodzą perły mądrości. Opowiedz jeszcze coś o usherach.

>thomaz, 4 Kwi 2008, 12:28

>

>>>Ushery bardziej do jazzu sie nadaja bo ponoc zamulaja w dynamicznej muzie.

>

>Tak się rodzą perły mądrości. Opowiedz jeszcze coś o usherach.

Ech i pomyśleć że ludzie później czytają i się sugerują.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.