Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do ok. 1000 zł

roger7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję do drugiego systemu, do sypialni (około 3,3m*4,8m = 15,9m2) monitorów lub kolumn podłogowych (o ile ma to sens).

Wydaje mi się, że powinny być w miarę efektywne, bo napędzała będzie je mała lampka 12W w klasie A (26W w AB), ewentualnie amplituner Denon DRA-275 (40W 8ohm, 50W 8ohm) - kiedyś może cos mocniejszego.

Do tego CD Denon DCD-755AR lub PC przez jakiegoś DACa. Nie chce na to wydać zbyt wiele pieniędzy.

Co byście polecili do kwoty około 1000 pln. Mogę dać ciut więcej jeśli te kolumny byłyby tego warte.

Oczywiście mogą być używane, z allegro, ebay itp.

Rozważam EPOS ELS 3, Usher S520, Monitor Audio Bronze BR 2, Acoustic Energy EVO ONE, Triangle Titus TZX, Paradigm Atom v3 (lub v5)

Ostatecznie:

Liberty 3+ lub 5+, JAMO E750, MISSION M33i lub M34i (jak znajde taniej)

Ewentualniue coś starszego jak INFINITY RS 3000/3010, T+A Elektroakustik PP 120, REVOX STUDIO 4 MKII 100W

Chciałbym aby dźwięk być ciepły z głębokim basem (o ile przy monitorach można o tym mówić), żywy, dynamiczny.

Jeśli znudziłyby mi się monitory to zawsze mogę je użyć na tył do kina domowego/dvd audio (jeśli to ma sens).

pozdrawiam i czekam na porady

https://www.audiostereo.pl/topic/41589-kolumny-do-ok-1000-z%C5%82/

Z wymienionych mogły by wystarczyć Usher-y S-520. Mają z wyglądu małe woferki

ale generują dość sporo średniego basu, tak że mogłoby wystarczyć na ten metraż.

Do lampy jak znalazł. Obecnie są na Allegro za 760 zł (na razie przynajmiejza

tyle).

>mk345

Ushery nie mają przypadkiem ciut przy małej efektywności do słabowitej lampy? Wg. deklaracji to 86db, oby to była prawda a nie trochę naciągana wartość (bo producenci często ten parametr "podciągają";)).

Mały midbas na chyba dość mocnej gumie potrzebuje chyba trochę prądu aby "merdał" sobie optymalnie.

Nie miałem usherów, ale miałem inne monitory o niskiej efektywności i ... taka lampka na pewno wogóle by ich nie pociągnęła a przypuszczam, że prawidłowo nie ciągnąłby ich ten apli, który kolega ma awaryjnie zamiast lampy.

>roger7, 5 Kwi 2008, 16:04

>REVOX STUDIO 4 MKII

Nie kupuj tych Revoxów a już na pewno nie za cenę, za jaką teraz ktoś wystawia je na allegro - ich wartość rzeczywista to kwota do 400 zł. Miałem kilka par Revoxów (w tym również Studio IV) i te wspomniane przez Ciebie były najsłabsze, lepsze od nich okazały się np. stare, dwudrożne BR320 (najmniejszy model z serii BR) i to pod każdym względem. W Studio IV nie ma basu, jest mocno ciachnięty - być może jest to przydatne do jakiś celów w studiu, ale nie do słuchania muzyki. Z Revoxów w tej cenie polecam modele Forum B i Plenum B (ale tylko mk1, nie mk2!) i starszą serię BR (np. model 530).

Pozdrawiam,

Ok, dzięki za ostrzeżenie przed tymi revoxami.

Po prostu spodobały mi się na allegro.

Do kompletu mogą być jeszcze tannoye np. F2 lub F3.

Wyczytałemm, że te Ushery są bardziej wymagające od sprzętu niż MA Bronze BR2, prawda to ?

A ja się wyłamię i zaproponuję przesłuchać Kody 5000S. Miałem kilka monitorków w domu i zostały kody, dlaczego? ano dlatego że szukałem tego co Ty i znalazłem, poza tym słyszałem je też po modernizacji u Neela (za całe 350 zł). Ja jestem zadowolony i proponuję posłuchać, kupować przecież nie musisz. Jedyne co jest w nich mało "audiofilskie" to nazwa.

Z PrimaLuną Prologue One małe ushery pokazywane były na AudioShow parę lat temu i ten zestaw gromadził spory tłumek, bo brzmiał imponująco jak na napędzany małą lampką. Ani w przypadku S520, ani w V601 nie miałem nigdy wrażenia, że podana efektywność jest naciągana.

Posluchaj Klipsch Reference RB-51 92 dB ,wykonanie i dzwiek super (nowki 1200 zl ale mozna kupic taniej).

Gram nimi w pomieszczeniu 3,5 X 5,0 i wypelnienie jest ok w mniejszym bedzie jeszcze lepiej.

Zastosowana jest tuba wykladnicza ktorej kompletnie nie slychac a myslalem ze bedzie nieprzyjemnie podbarwiac a tu niespodzianka nic takiego nie ma miejsca.

robix.

Zasada jest prosta, przeważnie im mniejszy głośnik, tym mniejsza efektywność. Skoro wszyscy zachwalają małe ushery, to co zostaje... sam ich słuchałem i po dotarciu było świetnie.

roger7, 10 Kwi 2008, 13:31

>Może ktoś jeszcze coś doradzić ?

Ja też organizuję drugi system (modszemu bracikowi) i postanowiłem że kupię wafle diamond 9.1. Ale Ty masz 1000 zł na kolumny więc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój mracik tez ma 15 m2, więc jak nie będzie Ci dudniło, to może też mu kupie te podłogówki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.