Skocz do zawartości
IGNORED

konfrontacja -AA Hyperion III vs AP Yara

kopaczmopa

Rekomendowane odpowiedzi

Tego nie wiem, jesli bylbys w Trojmiescie, to tak.

Fakt, ze taka ESA rzada za kolumny na scan spekach dwa razy tyle, czyli ponad 10 tys.

Ale kolumny Sonus Oliva, choc niby diy, bo nie sa seryjnie robione, ale graja, naprawde graja.

sluchalem dzis Hyperionow. Co prawda kiepsko ustawionych i z kiepskim zestawem ( wzmacniacz Harman , cd Rotel) ale zagraly tak sobie, zdecydowanie wieksze wrazenie zrobily na mbnie Helene i Phoebe. Nie wiem, wydaje mi sie ze Hypki to zdecydowanie kolumny do duzych pomieszczen, AP Yara bardziej by sie sprawdzily w mniejszych. Hypki maja kapitalna barwe, balans tonalny, masę brzmieniową niemniej jednak jesli chodzi o przestrzennosc,m "znikanie" kolumn to bylo kiepsko.

No niestety Harman nie jest dla nich dobrym partnerem. Dźwięk nie chce oderwać sie od kolumn i całe spektrum muzyczne owszem jest równe, ale bardzo ospałe i mało dynamiczne.

Jeżeli chodzi o tanie kolumny na Scan Speakach, to owszem barwa i szczegółowość na bardzo wysokim poziomie, ale to nie wszystko, trzeba jeszcze zaprojektować brzmienie, które w odbiorze jest bardzo ważne. Niekiedy przedkładamy je nad szczegółowość i barwe. Brzmienia niestety nie da sie zaprojektować na programie komputerowym nawet za 5000zł.

>kopaczmopa, 7 Kwi 2008, 22:47

>(...)Nie wiem, wydaje mi sie ze Hypki to zdecydowanie kolumny do duzych pomieszczen.

Hyperiony to są duże kolumny i wstawianie ich do małego pomieszczenia mija się z celem - wystarczą Phoebe.

>(...)Hypki maja kapitalna barwe, balans tonalny, masę brzmieniową ...

Pod tym podpiszę się obiema rękami!

>... jednak jesli chodzi o przestrzennosc,m "znikanie" kolumn to bylo kiepsko

Dla przykładu w Audioforte (duuża kubatura) przy okazji odsłuchu Baltlaba "zniknęły" totalnie tzn. bardziej się już nie da.

U mnie - w 20m^2 z gołymi ścianami - efekt już nie jest taki imponujący, tzn. bywają momenty kiedy czuje się, że dźwięk dochodzi z kolumn, ale ogólnie przestrzeń jest bardzo czytelna.

Jeżeli się wahasz, a masz warunki do wstawienia Hipków oto moja opinia >0,5 roku od zakupu: To są najlepiej wydane 3k pln'ów jakie pamiętam!

alez Hypki to bardzo fajne kolumny z tym ze ludzilem sie ( nadal łudzę) ze zagraja i w 10m2...

Zatem chyba wracam do mysli nad Phoebe choc te wydawaly mi sie miec za malo basu.

do samego Audio Academy i nie tylko - kilka pytan:

Co do Harmana zgodze sie bo pewno gra za ciemno - wobec tego co - Rotel ( malo mocy?) czy z tanszych tylko NAD a moze ewentualnie pociagnie je Creek? Tak zeby zachowac przyjemnosc odsluchu ale i zwiekszyc szczegolowosc, przejrzystosc. z kabli - moga byc DNM Reson?

Sluchalem wersji LUX, czym sie rozni od zwyklych III i od IIIs?

Jesli chodzi o uklad glosnikow - czemu raz sa na gorze a raz posrodku (wysokotonowka) - takie wariacje na temat czy ma to szczegolne znaczenie w ich przypadku?

>>kopaczmopa

8 omowe zagrają i nie będą sie dusić. Juz raz słyszałem je w 10m a 4 omowe w 13m.

Creek był by tu mile widziany. Ma ładną barwe i jest równy w całym pasmie.

Polecał bym raczej jakąś Tare Labs lub Atlas Hyper 2.0

Wersja lux ma rozbudowaną zwrotnice a jeśli chodzi o układ głosników, to juz jak kto sobie życzy.

Hyperiony powoli sie kończą, więc na zamówienie robimy rózne wersje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.