Skocz do zawartości
IGNORED

Zaproszenie do Oławy

robtango

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ! Odbywały się odsłuchy ,spotkania itd ,itp w rożnych miejscowościach i zakątkach kraju? Teraz szanowni koledzy koleżanki a przede wszystkim audiofile przyjmijcie następne zaproszenie tym razem do Oławy .Cała impreza jak zresztą co roku odbędzie się miejskim Oś.Kultury w Oławie.Tym razem spotkanie będzie o charakterze kameralnym w jednej wydzielonych sal w godz od ok 13 do późnych godzin wieczornych .Na miejscu jest bar i będzie możliwość napić się niekoniecznie kawy czy herbaty ?

Chciał bym przedstawić i poruszyć jedno z kilku zagadnień ale mam nadzieję ,że z Waszym udziałem a mianowicie :

- dopasowanie transportu-napęd do konwerterów "dac" (recloking) na tę okoliczność będę miał przygotowanych kilka ciekawych propozycji.Zachęcam do przywiezienia własnych CD transportów i Dac'ów

- mały test porównawczy kabli ,sieciowych czinczy i głośnikowych (raczej dopasowania do systemu)

- integra czy pre i końcówka ? i wiele wiele innych a to tylko niektóre wybrane przykłady .

W związku z tym ,że otrzymałem możliwość korzystania z sali w Oś .Kultury częściej niż do tej pory za co dziękuję dyrekcji .Wierzę, że takie imprezy będą się odbywać częściej i przerodzą się w spotkania cykliczne .A w przyszłości mam zamiar zapraszać osoby ,które mają w tej materii coś powiedzenia i udzielą nam cennych ciekawych rad .

Co do systemu :

kolumny- Altec 604-8K być może Audio Note ANj- Sp

wzmacniacze - Abraxas i rodzima produkcja na lampach 300B

pre Klon AN M-7 oraz modyfikowany chiński Yaoin

CD -Audiomeca Kepos(jako transport) a do tego trzy DAC'i NOS o różnych modyfikacjach

Kable -Audio Note ,Electraglide ,Fusion Audio ,Yp Sound Argentum , DiY itd.

Jeszcze raz zapraszam życzę udanego spotkania w gronie pozdrawiam Robert vel robtango

P.S .Czekam na propozycje i uwagi .

https://www.audiostereo.pl/topic/41629-zaproszenie-do-o%C5%82awy/

to ja na dobry początek zgłaszam akces.

wiem, że tu z moich rejonów więcej osób ostrzyło sobie zęby na ten wyjazd i zaraz rozpuszczę wici.

pozdr. i gratuluję ochoty i samozaparcia!

Łukasz

No pięknie, pięknie. Nawet nie wiedziałem że w moim miasteczku szykuje się taka uczta !!!!!! Również zgłaszam swój akcess. Sam dopiero raczkuję i tym chętniej będę podglądał "cuda" doświadczonych kolegów.

arturross

Z Narutowicza mówisz a jaki numer domu bądź kamienicy , pytam dlatego gdyż do niedawna mieszkałem w okolicach końcówki Narutowicza ale od paru latek życie rzuciło mnie niestety na Zamenhofa to tak na marginesie , jakby było wolne miejsce w aucie u Ciebie bądź u któregoś z Twoich kolegów to bardzo chętnie skorzystam jeśli wolno i wspólnie posłuchamy u Roberta w Oławie jeśli tylko zechce nas również przyjąć ( zaprosić ) do Oławy - italus

Ja z pod nr 18, to tak bliżej rynku. jak by co to zapraszam. A co do wyjazdu to się zabieram prawdopodobnie z kolegą z forum zukzukzuk, który znowu zabiera się z jakimś kolegą z bodaj Wolsztyna(tak jest taniej),ale tego nie jestem pewny. Ale jakby nie było miejsca to pale swoją maszynę i miejsca będą.

Witam wszystkich.Z mojej strony wszystko jest już zapięte na ostatni guzik.Pragnę poinformować i potwierdzić,że dojechały kolumny Audio Note i również będą na zapowiedzianym spotkaniu.Pozdrawiam robtango

Dla przypomnienia podaje adres : Ośrodek Kultury Ul. 11 Listopada 27 55-200 Oława. Co do czasu pokazu, jeśli ktoś zawita wcześniej np:między godz 11-13-tą to będzie już mógł posłuchać i nie będzie z tym żadnego problemu.Pozdrawiam robtango

Poz dzisiejszym dniu .Walka była okrutna aby wypełnić małymi Audio Note pomieszczenie ok 40m kW.

Ale wspólnymi siłami wraz z kolegą Władkiem udało na się znaleźć dobry kompromis a na ile sami ocenicie ?Dodatkowa przeszkoda to zasilanie bez uziemienia ale w końcu jakoś to zagrało .Jutro pod nóż idą Alteci myślę ,że z nimi będzie łatwiej.Na focie Stroiciel i... we własnej osobie ? Pozdrawiam i do jutra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam.

mam okazję zajrzec do watku prawie 24 h po wszystkim, a tu żadnych wpisów?

dziwne... wiem, że nie wszystkim sie podobało, ale widziałem też kilka osób kręcocych głowami z niedowierzaniem i z aprobatą. sam zaliczam się do tej drugiej grupy, czemu dałem przykład zabierając jeden z grających elementów ze sobą :)

gratuluję i dziekuję Robertowi (robtango) za przygotowanie tego wszystkiego.

drugiemu Robertowi (robixowi) też dziękuję - i on wie za co :)

na spotkaniu mi sie podobało, przy czym akurat zestawienie z Aletecami to nie moja bajka. zbyt suchy i mało barwny dźwięk. z Audio Notami inna to była już bajka. wz,acaniacz na 300b dawał radę, choć bardzo jestem ciekaw jak wypadłyby moje Omaki w takim pomieszczeniu. może następnym razem Robert pozwoli na takie porównanie? mam przeczucie że kontrola basu mogłaby być lepsza, ale nie zakładam się :)

co dla mnie ważne - odnotowałem kilka ciekawych tytułów płyt i artystów, a pani Marlyn Mazur powaliła mnie na kolana, już szukam gdzie można kupić :)

pozdr. serdecznie.

ps. jak tylko dostanę zdjęcia to pozwolę sobie wkleić.

Łukasz

Witam Wszystkich. Na wstępie chciał bym podziękować za przygotowanie "Spotkania w Oławie " a głównie Dyrekcji Ośrodka Kultury w Oławie za udostępnienie Klubu Skrzydlatych Przede wszystkim Władkowi mojemu koledze który monitorował ze mną system przed wystawą .Józkowi za obsługę baru.Moim kolegom którzy wspierali mnie na duchu a przede wszystkim odwiedzających nas gości.Jeśli chodzi o całość imprezy nie będę się wypowiadał bo opinie na jej temat są różne jak gusta .Myślę, że każdy niej coś wyniósł coś dla siebie, chociaż program nie był zrealizowany do końca .Ale czegoś wspólnie nauczyliśmy się, a najbardziej cieszy, że mogliśmy po raz kolejny spotkać sie w audiofilskim gronie. Następne spotkanie już za miesiąc Pozdrawiam robtango P.S.Jeśli kogoś pominąłem w mojej wypowiedzi z góry przepraszam .

Witam !

Również dziekuję Robtango za przygotowanie i zaproszenie na odsłuch.

Niestety musieliśmy razem z houkiem opuścić towarzystwo w momencie, gdy zagrały Alteki.

Coż - AN miałem już okazję posłuchać jakieś x lat temu w Oławie ( z końcówką Rotela na zmianę lampowymi Phastami). Dźwięk zaprezentowny wczoraj był zapewne wyższej próby. Ale dolny zakres pasma oferowany przez 6W wzmacniacz lampowy był dla mnie nie do zaakceptowania. Niestety - 40 metrów do nagłośnienia to dość dużo. Nieco za dużo dla tych głośników. Myślę, że optimum to 20-25 metrów.

No i jak pisał Łukasz, widziałbym na wzmocnieniu np.: monobloki Phast Triode, Omaka albo wysokiej próby tranzystor. Chyba nie zaszkodzi spróbować ?

O Altekach nie będę sie wypowiadał, bo zbieraliśmy się do wyjazdu jak zaczęły grać. Nie była to miła dla ucha prezentacja . Ale może "coś" zaczęło grać później. Wiadomo jak bywa...

Bym zapomniał. Zmiana DAC-a (na ten z buforem lampowym)- była słyszalna wyraźnie in plus, zmiana źródeł też była odczuwalna. Zmiany sieciówki - nie słyszałem.

Najważniejsze, że widziało się, poznało i porozmawiało z ludzmi z forum, i nie tylko.

Po tym wszystkim byłem na koncercie najlepszej polskiej bluesowej grupy (ponoć) - JJ BAND.

I to było TO !

Organizatorom - dzięki za wszystko !

Pozdrawiam.

P.S.

Prośba - wpiszcie wykonawców i tytuły płyt, które zabraliście na odsłuch. Będzie czego szukać i słuchać. Dobrze, że jest tyle wspaniałej muzyki !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witam serdecznie Wszystkich co tam byli i słuchali.

Podam kilka tytułów o które koledzy pytali podczas odsłuchu:

1. John Taylor "Rosslyn"

2. Patricia Barber "Mythologies"

3. w/w "Companion"

4. Barney McAll "Release The Day"

5. Marilyn Mazur's "Future Song"

6. Christian McBride "Gettin to it"

7. Eva Cassidy "Live at blues alley"

8. Diana Krall "The girl the other room"

9. Bobby Mcferrin "Beyond words"

10. Jesse Cook "Montreal"

11. Roger Waters "Amused to death"

12. Manu Katche "Neighbourhood"

Dla mnie te wszystkie tytuły to bomba ale z tym zestawem to ATOMOWA!!!

Tak, również muszę przyznać, że muzyka była przednia.

Co do brzmienia, to w tym pomieszczeniu i tak bylo dobrze. Mysle, ze w warunkach domowych mogloby byc swietnie. Zostaly zachowane wszystkie stereotypowe cechy 300b: rozdzielczosc gory i srodka, goraca barwa, no i niestety rozwleczony bas (za to swietnie wybrzmiewajacy). Brakowalo mi rozbudowania sceny w głab...ale to pewnie dlatego, ze moje monitorki sa pod tym wzgledem nie do pobicia. Zauwazyłem, ze odsluchiwany zestaw swietnie spisywal sie w malych skladach podczas odtwarzania wybitnie zrealizowanych nagran. Nagrania przeciętne, gęste, dynamiczne, rockowe wypadały blado. Bas nie trzymal tępa, nie byl rytmiczny itd. Mimo wszystko uwazam, ze takie zestawienie dla fanów jazzu to koniec poszukiwan.

Altec słuchalem przez 5 min i az zakryłem uszy!! Mam nadzieje, ze pozniej dzwiek ulegl poprawie , bo jesli ktos uwaza brzmienie tych Altec za conajmniej dobre to jest to rozboj w bialy dzien! Płasko, szaro, papierowa barwa, kompletnie nienaturalna góra (hi-hat brzmial jak stukanie w rurke!), bas nie mial nic wspolnego z rzeczywistoscia.

Tyle moich uwag i spostrzezen.

Dziekuje za organizacje i zaproszenie.

• 2 tygodnie później...

Spotkanie było owocne. Sporo różnych konfiguracji sprzętowych. Razem z audio notami dźwięk miał niesamowitą rozdzielczość, przestrzeń choć pomieszczenie zdawało się być nieco za duże. Plusy to duże zestrojenie zestawu , minusy to zbyt "piaszczysta góra", nieco płaska scena (mało głębi) oraz bas (ale o to obwiniam głownie an ponieważ jestem wyznawca zasady "chcesz mieć bas to słuchaj na dużej membranie") Co do daców to najlepiej grał ten z dodatkowym stopniem lampowym, kolumny alteca (104 skuteczności) potwierdziły ,że przy tak dużej skuteczności bas nie jest neutralny , nie dotrwałem zreszta do momentu ich wygrzania (obowiązki inne) Generalnie sporo wrażenie zrobił na mnie wzmacniacz oraz klon m7 ki. Co do muzyki sprawdzał się w zasadzie tylko jazz i to dobrze nagrany. Wszelkie słabe wytwórnie brzmiały fatalnie. Pozdrawiam i czekam na kolejną możliwość odsłuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.