Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie Sosnowiec 13 IV

vinicjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Niedziela 13 IV

Kontynuując udane spotkania na Wrzosowej zapraszam na Partyzantów.

w godzinach 15-?? możemy siedzieć do rana ;]

Będzie okazja sprawdzić jak brzmi moje niewielkie studio muzyczne, jak się spodoba można wskrzesić regularne spotkania.

Pomieszczenie ma ok 30m2 i jest miejsca aby wygodnie usiąść dla około 8 osób. Można tez pobębnić ;)

Czekam na odzew.

Vinicjusz

https://www.audiostereo.pl/topic/41712-spotkanie-sosnowiec-13-iv/

świetnie że są chętni ;]

Ja będe miał kolumny wraz z podstawkami. Może McGyver by dostarczył jakiś ciekawy model własnej konstrukcji.

Octavarium czy możesz zabrać ze sobą Meridiana??

Witam, czy mógłbym dołączyć do Szacownego Grona ,jestem z Czeladzi.Nie zabiorę nic bo oprócz gramofonu nie mam nic ciekawego a szkoda bo winyl pięknie brzmi z lampą.Czekam na odpowiedż i ewentualnie adres na PW.Pozdrawiam :)

Tak jak wcześniej wspominałem ok 8 osób może w miarę komfortowo czerpać radość ze spotkania. Niestety nie posiadam zaplecza gastronomicznego wszelakie napoje i inne przekąski organizowane we własnym zakresie ;] według uznania. Ja będę na miejscu o 15 w razie potrzeby telefon do mnie: 504128786 Grzegorz

Oto lista gości:

Crategus - Yaqin kt88

Octavarium - Meridian 504.24 + B&W

Argomix - lampa 300B

Gabler – CD Arcam

Seniortelefono

jerzur54

Morawka – Przywlecze jakiś nowy nabytek na triodach ;]

McGyver – kolumny własnych konstrukcji + być może MA na kt88

Vinicjusz - podstawki + Audiowave Solidus

Sosnowiec ulica Partyzantów 11 (budynek dawnego KBO) tutaj jest mapka -> www.kotlownia.net

Do zobaczenia

Vinicjusz

No i jak wrażenie??

Chciałbym podziękować przybyłym gościom.

Moim faworytem spotkania było zestawienie Phast Meridian Audiowave.

MPM tez fajne. Kawał triodowej mocy jesli moge tak napisać. Jednak ustępowały w barwie Phast-owi.

Arcam tunningowany zagrał zbyt ostro jak dla mnie i zbyt konturowo.

Yaqin oczekiwany przeze mnie bardziej, zaskoczył na plus bardziej wyglądem niż dźwiękiem, ale mam nadzieje że spowodowane było dopasowaniem go do potrzeb Crategusa i że będę mógł sam też z nim powalczyć ;]

No i niestety 30m2 pokazały że małe monitory nie wypompują basu na tyle by smyrał po jajach ;]

B&W 805 to pewnie fajna kolumna gdyby faktycznie jak stwierdził McGyver zagrzebać i obciąć trochę góry.

Pozdr

Przede wszystkim podziękowania należą się gospodarzowi spotkania vinicjuszowi za gościnę i udostępnienie świetnego pomieszczenia odsłuchowego,którego jedyną wadą jest spory jak na monitory metraż.

Spotkanie odbyło się w niezwykle sympatycznej atmosferze,którą poprawiała co jakiś czas lampka swojskiej roboty wina (DIY) i ciekawa muzyka przyniesiona przez każdego z uczestników spotkania.Jak zapowiadał gospodarz są spore szanse aby spotkania przy partyzantów odbywały się cyklicznie.

Co do sprzętu grającego....hmm...daleki byłbym od wyrażania wiążących opinii.Generalnie lampki spisały się świetnie,moimi faworytami są MPMy z lampowym pre Phast+Meridian+Audiowave.Cały zaś komplet Phast (końcówka,pre,zasilanie) zagrał niezwykle równo,bez fajerwerków ale i bez najmniejszych niedociągnięć.

Później były szybkie zmiany repertuaru (wiadomo,każdy chciał posłuchać czegoś ze swojej płytoteki) i ja się nie odważę aby rzetelnie opisać później grające urządzenia.

Pod koniec spotkania załączyliśmy jeszcze na chwilę moje bowersy,przyznam że po cichu liczyłem,iż może udźwigną spory metraż pomieszczenia,niestety nie dały rady i wszystkie zalety 805-tek zginęły gdzieś w sporej kubaturze studia.

pozdrawiam.oct.

l'enfant sauvage

To ja też dorzucę parę słów. Generalnie zaskoczyły mnie bardzo miło Audiowave'y, świetnie oddawały scenę, głębię (ale tu duża zasługa pomieszczenia), źródła pozorne. Super stereofonia. Minus, ale to taki mały, że ginęło trochę szczegółów... no i bas obcięty ale to w końcu monitory. Jeśli vinicjusz byłby tak uprzejmy, chętnie kolejne odłuchy widziałbym w tym samym miejscu. Może pomieszczenie ciut przetłumione- ale i tak jak na zastane warunki- akustycznie było świetnie.

"Dźwięk wystawy" :P : Combo Phastów jak i Phast+MPM spisały się wybornie.

Chciałem też trochę usprawiedliwić Yaqina, bo zrobiłem błąd nie biorąc wszystkich lampek. Golden Liony faktycznie sprawdziły się u mnie z Castlami, prezentując może większą wstrzemiężliwość ale przy okazji lepszą kontrolę i bardziej konturowy bas. Największym pomyłką było to... że GL są nowe i nie wygrzane (grały może jak dotąd z 25h), nie mam doświadczenia w wygrzewaniu lamp, ale myślę, że tu był pies pogrzebany. Oryginalne chińczyki jak dotąd grają pełniej. Dodatkowo cały czas eksperymentuję z 12ax7 i 6sn7, stąd w systemie zastanym set lamp mógł się nie zgrać.

Bardzo dziękuję gospodarzowi za miłą gościnę.

Niestety bardzo ubolewam że nie udało mi się spotkać z Wami na odsłuchu w Sosnowcu ale mam nadzieję że tak jak już napisano nie jest to ostatnie spotkanie w tym miejscu i być może jeszcze kiedyś uda mi się dołączyć do Waszego grona i wymienić z Wami poglądy na tematy związane z audio.

Dziękuję koledze winicjuszowi za zorganizowanie tak miłego i pouczającego spodkania ,za miłą atmosferę oraz możliwość pogadania na tematy audio .

Dzięki temu spodkaniu miałem możliwość posłuchania fajnych wzmacniaczy lampowych i co dla mnie ważne porómnania mojego cd do meridiana przez co wiem w,kturym kierunku mam go przerabiać.

Za wyostrzenie góry i ogólną konturowość ponoszą w moim przypadku winę aerowoxy zamontowane do zasilacza analogu ,po zamontowaniu kendeili równowaga i dokładność wruciła:)być może za małobyły wygrzane.Myślę ,że za jakiś czas się spodkamy to będzie okazja ponownego porównania.

Bardzo miłe te dziękczynne treści. Oczywiście tak jak wcześniej wspominałem możemy się spotykać cyklicznie. Pierwsze spotkanie faktycznie przebiegło miło. Niemniej jednak następne trzeba by troszkę ułożyć. Chyba lepiej będzie jesli następne spotkanie przebiegnie pod ściśle wyznaczonym tematem. Faktycznie każdy chciał wczoraj posłuchać swojej płytoteki a przecież i sprzętu mieliśmy kupę ;]

Co do akustyki pomieszczenia pozwolę sobie dodać że celem wygłuszenia było skrócenie pogłosu do takiej formy aby uzyskiwać najbardziej naturalne brzmienie bębnów a nie

jego wyciszenie. Dokonywaliśmy pomiarów. Niestety nie wypełnienie dźwięku przez monitory to kwestia kubatury. Ale myślę że można by również powalczyć z ustawieniem kolumn aby scena sie tak nie rozjezdzała.

Na kolejne spotkania z mojej strony nie zabraknie zapału ani tez winka DIY ;)

Resztę pozostawiam Wam.

Jest propozycja aby już najbliższą sobotę spotkać się z gramofonem od jerzur54. Podobno ciężki w transporcie dlatego warto się spotkać w temacie "analogowe źródło".

-sam chętnie posłuchałbym tego G06,opinie ma wyborne tylko cała seria G ma jakiś kłopotliwy soft,który lubi płatać figle.Może dojdzie w przyszłości do porównania Meridian vs Meridian?

l'enfant sauvage

Kilka moich wrażeń :

Kolumny :

Audiowave Solidus- świetne monitory, ładna barwa,piekne wykonanie jak SF, i według mnie nawet w tym metrażu dawały rade, ten Seas Excel bardzo fajny głosnik

innych nie słuchalem

Wzmacniacze :

jestem zwolennikiem triody więc Phast i MPM ( z tym ze z lampowym pre ) spasowały mi najbardziej

Miałem wczesniej Sparka na KT88 to troche inne granie ( bardziej dynamika niz barwa )Yaqin tez podąża raczej w tym kierunku

CD:

Meridian- chyba najlepszy, uporzadkowane czyste brzmienie, wszystko na swoim miejscu ( jestem ciekaw tego G 06)

Arcam- brzmienie powiedziałbym dobitne i dynamiczne

Marantz- ciut słabszy od meridiana ale lubie ta przyjemna dla ucha barwe

Najlepsze zestawienie :

Phast+ Meridian+ Audiowave oraz MPM+ pre Phast+Meridian

Te dwa zestawienia dawały dzwiek który lubie : namacalny wręcz fizjologiczny o pieknej prawdziwie lampowej barwie

W kazdym razie : WIELKIE DZIĘKI DLA GOSPODARZA -JAK NAJWIĘCEJ TAKICH SPOTKAŃ

Ilu ludzi tyle opinii

Oto skromne trzy zdjęcia ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-209-100005024 1208289182_thumb.jpg

post-209-100005025 1208289182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.