Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik centraly - AP Virgo 2

matee

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam wykonać głośnik centralny mający pracować w komplecie z Virgo 2.

głośniki, które będą użyte to:

1. Seas 19TAF/D - pewniak

2. 2 x Vifa/Peerless PL14WJ09-08 lub P13MH-00-08 lub M11WH-09-08 lub ... (może coś innego?)

doświadczenie w diy mam mizerne, więc przyda się pomoc w doborze zwrotki i skrzyni.

wstępnie zakładam, że skrzynka będzie musiała być możliwie najpłytsza, nawet co nieco kosztem

szerokości i wysokości (no chyba, że to beznadziejny pomysł).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

był już wątek o samych Virgo 2

Ukryta Zawartość

być może należy zaadaptować tamtą zwrotnicę? tylko jakie jej fragmenty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

https://www.audiostereo.pl/topic/41736-g%C5%82o%C5%9Bnik-centraly-ap-virgo-2/

Musisz przede wszystkim zrobić na tych samych głośnikach i zwrotnicy, ponieważ ciężko bez pomiarów będzie uzyskać zgranie fazowe używając innych głośników i zwrotnicy.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Jeżeli kolumny miałyby współpracować z projektorem i ekranem - najlepszym rozwiązaniem będzie IMHO budowa trzeciego brata bliźniaka. Jeżeli jednak center miałby być poziomy - skopiowanie charakterystyki fazowej (podziały akustycznie 2nd order na dole i 4th na górze) a także kierunkowej (omnipolarny dół) może nie być łatwe.

trzeci brat bliźniak odpada. w grę wchodzi "tradycyjny" układ jak w linkach. zachować więc głośników z oryginału nie będzie można.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

A dlaczego nie można? Dwie M18WH po bokach i pionowa sekcja TM pomiędzy nimi - taki sam komplet głośników, niestety dolny podział (filtry elektryczne) trzeba by mocno zmodyfikować z racji zupełnie innych warunków promieniowania dźwięku tym niemniej podobny przebieg fazy akustycznej można by dostać. Front gwizdka można trochę podpiłować coby nie zwiększał nadmiernie wysokości całej bandury.

po prostu nie może być tak duży. stety-niestety muszą być dwie max 14 i po środku tweeter.

podpowiedzcie proszę, kto w gdańsku mógłby pomóc zrobić obudowy i zwrotnicę?

A teraz małe pytanie - w AP Virgo 2 sekcje: niskotonowa i średniotonowa są podłączone w odwrotnych polaryzacjach. Jeżeli center miałby być 2-way, do której sekcji głośników głównych ma być dostosowana polaryzacja midwooferów centra?

Osobiście wolałbym chyba tryb phantom niż taką kaszanę.

Misiomor, jak chcesz pomóc, to pomóź. Jak chcesz się pastwić to proszę nie na mnie.

Czy zadawanie niewygodnych (dla przyjetej koncepcji) pytań jest pastwieniem się? Próbuję pomóc Ci nie władować się w budowę centra kompletnie nie pasującego fazowo do przodów. Udzieliłem konkretnej rady że może jednak tryb phantom będzie lepszy.

Ciekawe że w swoich najwyższych seriach B&W czy też Focal bardzo dbają o to żeby głośniki centralne były maksymalnie podobne fazowo do frontów robiąc tę samą liczbę dróg jak i podziały w tych samych miejscach.

Zdaję sobie sprawę, że najlepiej byłoby postawić trzecie Virgo, ale po prostu nie ma na to miejsca i nie mam też takiej potrzeby. Do KD, w przeciwieństwie do stereo, nie podchodzę bezkompromisowo.

Założenia przyjęte przy konstrukcji przedstawiłem na wstępie i z powyższych względów będę się ich trzymał.

Podział 4.2k (19TAF/D i tak wiele niżej nie zejdzie) i poziome MTM oznacza że nawet pod kątem 15 stopni (typowy kąt dla słuchacza siedzącego z boku) będą głębokie dziury w SPL na wyższym środku - a więc w zakresie krytycznym dla dobrego rozumienia mowy.

Tak więc kaszanka będzie IMHO totalna - siedzący na wprost będzie miał centra niezgodnego fazowo z frontami (dla niego tryb phantom byłby dużo lepszy) natomiast słuchacze siedzący z boku - dla których center jest potrzebny celem zintegrowania dialogów z obrazem będą mieli charakterystykę z dziurami na wyższym środku.

A potem idzie w świat opinia że 5.1 to syf...

Dlatego w miarę możliwości sugerowałbym jednak konfigurację WW na dwóch 15-tkach w rodzaju Seasów CA15RLY albo Vif PL14WJ09-08, do tego średniak jak w Virgo i jakiś mały neodymowy gwizdek w rodzaju Seasa 27TFFNC/G albo jeszcze mniejszy Dayton ND20FB-4 (żeby pionowe TM się zmieściło w ramach wysokości wymaganej przez woofery po bokach). Rozrysuj sobie budę i zobacz czy wyjdzie akceptowalny rozmiar. Średniak - może mieć budę takiej objętości jak w Virgo albo nawet trochę mniejszą. Woofery będą IMHO wymagały objętości tak ze 6dm3 zamkniętej albo 8dm3 BR każdy - połączone albo nie w zależności od tego jak zmieści się komora średniaka.

Podział średnie - wysokie można by zrobić jak w Virgo (co najwyżej z przeliczeniem tłumienia i impedancji obciążenia filtru gwizdka), natomiast niskie - średnie trzeba by trochę przekonstruować, myślę że filtr wooferów musiałby być zbliżony do 2nd LR @ 350Hz natomiast średniak mógłby być filtrowany 1st @ 500Hz. W ten sposób fazowo wyjdzie dość podobnie jak w Virgo.

Oczywiście nie gwarantuję satysfakcji odsłuchowej w przypadku zastosowania się do tych rad, może inni spece się jeszcze wypowiedzą. Tym niemniej nie bez powodu najlepsze centry AP są w układzie 3-way WW - jak fronty z którymi współpracują.

może i rzeczywiście się skłonie ku konstrukcji z czterema głośnikami ... będzie ciekawiej :o)

sekcja średnio-wysokotonowa będzie w takim przypadku na tych samych przetwornikach, które są w Virgo.

zastawia mnie faza wooferów i czy w przypadku ich umieszczenia na przedniej ściance nie powinna być odwrotna niż w virgo, które to mają woofery po bokach, zaś na przodzie mają otwór br.

nie wiem, czy oryginalne obudowy centrali audio physic są zamknięte czy też br?

Mimo wszystko jakiś mały neodymowiec w rodzaju tego Daytona umozliwi zachowanie wysokości centra takiej jak to dyktują 15cm midwoofery - prawie bez różnicy w stosunku do poziomego MTM. A i zniekształcenia ma ów Dayton zacne nie mówiąc już o tym że jest tani jak barszcz.

Ładowanie się w sekcję TM od Virgo oznacza że center wyjdzie wysoki i brzydki.

Co do faz niskie - średnie - koniecznie odwrotne. Cofnięcie wooferów Virgo jest kompensowane tym że ich lowpass jest 1st order. W centrze z wooferami na przedniej ściance sugerowałbym w związku z tym 2nd order - jeden rząd więcej dokręci fazę podobnie jak cofnięcie w Virgo.

Co do systemu obudowy centrów AP - przykro mi ale nie wiem, nie jestem wielkim znawcą oferty tej firmy. Na pewno nie warto stroić BR centra dużo wyżej niż przodów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.