Skocz do zawartości
IGNORED

cambridge audio azur 840a

radark

Rekomendowane odpowiedzi

witam

co prawda jakiś czas temu pożegnałem się z forum ale ktoś sensownie napisał że audiofilia jest jak mafia ciężko się z niej wypisać, cóż moje pytanie do osób które znają ten model ca, słuchałem 740a i w średnicy i górze po prostu magia, ale trochę za słaba perkusja, brak masywności, czy w 840a jest pod tym względem lepiej bo zamierzam kupić tego wzmaka, nie zależy mi aby bas dominował ale żeby przywalił kiedy trzeba, w testach pisali że jest mocny, ale prosze forumowiczów o opinię czy rzeczywiście tak jest, przetestowałem trochę wzmaków za podobne pieniądze i żaden nie zaoferował tak niezwykłego dźwięku jak 740 tylko ten bas trochę za płytki, z góry dzięki za rzeczowe opinie

https://www.audiostereo.pl/topic/41770-cambridge-audio-azur-840a/

Zamówiłem ten wzmak w połowie grudnia i czekam do dziś.

Tak więc wersji drugiej tego wzmaka nikt w polsce jeszcze chyba nie słyszał.

Jest na forum jeszcze ktoś kto czeka na Azura 840 ver. 2 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witaj, ja zamówiłem 18 stycznia, a dostałem na początku kwietnia.

Cambridge Audio na codzień nie produkuje 840, zbierają zamówienia i jeśli uzbierają odpowiednio dużo, zmieniają linie technologiczną i produkują klocki. 540, 640 i nawet 740 są lepiej sprzedającym sie sprzętem ( cena) i z nimi nie ma problemu.

Pozdrawiam

Artur ( Łódź)

P.S. Warto na 840 czekać nawet pół roku (zakładam, że już dostałeś sprzecik, napisz jakie wrażenia )

840 hm...? Stary takiego basu jeszcze nie słyszałem, rewelacja pieści uszy, brakuje mi troszke dynamiki, ale może to wina kolumn mam ESA Continuum 1- 8 Ohm, trzeba zmienić na 4 Ohm ( np ESA TRITON 3), myślę ,że to rozwiąże sprawe.

Pozdrawiam Artur z Łodzi

jeszcze go nie mam, a jak z górą i średnicą czy też jest tak magiczna jak w 740a? czy ten bas jest mocny i konturowy, czy podoła w mocniejszej muzie(metal)? głównie chodzi mi o perkusję

colatek, 21 Kwi 2008, 23:59

>Witaj, ja zamówiłem 18 stycznia, a dostałem na początku kwietnia.

>Cambridge Audio na codzień nie produkuje 840, zbierają zamówienia i jeśli uzbierają odpowiednio

>dużo, zmieniają linie technologiczną i produkują klocki. 540, 640 i nawet 740 są lepiej sprzedającym

>sie sprzętem ( cena) i z nimi nie ma problemu.

>P.S. Warto na 840 czekać nawet pół roku (zakładam, że już dostałeś sprzecik, napisz jakie wrażenia

>)

colatek -- czy zamówiłeś wersję V.2 ???

I kupiłeś go u oficjalnego dystrybutora ? W jakim salonie ?

Ja zamówiłem w Mega Hz w Katowicach jakis miesiąc wcześniej niż Ty. Niestety wciąż czekam.......

radark,

co do brzmienia góry i średnicy to nie ma obaw, osobiście trochę więcej oczekiwałem od basu, ale wiadomo, to zależy od upodobań i nagrań.

jeśli chodzi o perkusję... brzmi niesamowicie !

dla przyszłych kupujacych CA. polecam autoryzowanego dealera (sprawdzony na własnej skórze)

Ukryta Zawartość

jak widać, cena za zestaw 6, czyli 840a + 640c + kef iQ7, to 1500 funtów.

przy obecnym kursie jakieś 6500pln - myślę że warte uwagi :)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Skapiec. Jeśli chodzi o bas (a jestem jego miłośnikiem) to chwilami jest go, aż za dużo, a przecież możesz go jeszcze podbić DIRECTEM, masz problem raczej z glosnikami, albo z kablami.

Pozdrawiam

JFSebastian2. Szczerze mówiąc to sam jestem zdziwiony tak długim oczekiwaniem na 840 ( w dzisiejszych czasach) dziwna sprawa. Sklep w ktorym go kupilem chyba jeszcze nigdy 840 nie sprzedawal ( chociaż salon istnieje jakies 8 lat) bo przy zamowieniu otrzymalem informacje, ze 3-4 dni gora, a czekalem ponad 2 m-ce, oni sami byli zaskoczeni.Mnie szlag trafiał, a oni przepraszali, ale to nawet dobrze bo w ramach rabatu dostałem kabel sieciowy NEMESIS (ok 400zł)

Pzdr Artur

JFS2,

muszę Ci przyznać rację , zarejestrowalem sie tylko po to, aby wpisac sie w tym wątku.

Do tego musiałem czekac caly tydzień aby odkleili mi taśmę z ust. mało się nie udusiłem :)

Colatek,

co do basu, moje klocki są jeszcze na wygrzaniu, więc jestem dobrej myśli. Chociaż na niektórych nagraniach jest ok, a na innych troszkę brakuje (oczywiscie gdy wyłaczę direct i lekko podkrece bas jest ok, ale chyba nie tak miało być)

Pozdro.

to jak w końcu jest z tym basem? zaczynam się niepokoić, wzmak jeszcze nie dojechał, nie chciałbym aby po kilku dniach wylądował na allegro, a jak to jest w porównaniu z innymi wzmakami, może ktoś z was porównywał np z nadem czy vincentem? bo w tych kiedy słuchałem bas miażdżył ale reszta mnie nie przekonała w porównaniu z 740? czy 840 ma duże rezerwy prądowe? ja mam jbl e90 czy on da rade je napędzić?

Skapiec.Myślę, że to kwestia utworu, lub firmy ktora nagrywa krążek, sam do końca tego nie rozumiem, ale przyznaje Ci racje na jednej płycie zdarzają się utwory gdzie basu jest, aż nad to, a również takie gdzie go brakuje, ale "w sumie jest git" ( jak to mowił Killer)

Wszystkim "basomaniakalnym" i tak CA 840a POLECAM !!!

Pzdr Artur

ten cambridge to ostatnia nadzieja, bo w tej cenie nie znalazłem nic co na 100% mogłoby mnie zadowolić, nad 372 był moim faworytem jednak po jego przesłuchaniu stwierdziłem że gra o wiele gorzej od mojego 352, tj bardzo szaro tylko bas na pierwszym planie, reszta zupełnie bez wyrazu, jakby przytłumiona a wzmak był wygrzany

radark. Przełącznik kabli zbalansowanych z tyłu obudowy, gałka( glosnosci) z szerszą obwodką chromu w jedynce, V2 jest lepiej wysterowany tz. mozesz dojechac do konca mocy wzmacniacza nie tracac estetyki dzwieku w V1 jest to niemozliwe, tyle zaobserwowalem, moze ktos zna wiecej roznic...?

pzdr Artur

Tak na marginesie: dzisiaj w salonie w ktorym nabyłem CA840 A, C iT, gosc dał mi przesłuchac Gryphona za ok 100.000 zł, naprawdę szczerze, wiekszych roznic nie widze. Ponadto zawiozłem swoj sprzet do kolegi ktory w porownaniu ze mna jest prawdziwym audiofilem ( jego sprzęt to Rotel 1070, z RCD-02, RT- 02) wzmacniacz juz sprzedał teraz sprzedaje reszte na Allegro i kupuje CA 840 kpl. myślę ,ze o czyms to swiadczy dodam Rotel 1070 cena 6500zł a CA 840 A v2 cena 4500 zł, w porownaniu rotel wypada cieniutko .

Pzdr All Artur

radark, oto różnice:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety, nie po polskiemu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po co kupować gryphona za 100 tys. złotych jak gra nie lepiej niz kambodża za 4 tys zł?

dobrze, że napisałeś prawdę, kolego, bo miałem brać tego gryphona, a tak wezmę kambodżę a za resztę kupię nowego civica i na miesiąc skoczę do Turcji na wczasy.

dzięki kolego colatek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.