Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumy DIY do 3tyś

rafikgd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów,

Proszę Was o pomoc w zbudowaniu kolumn wolnostojących. Ograniczony jestem budżetem 3tyś zl. Obudowy wykonam samodzielnie, gdyż posiadam możliwości oraz zdolności :). Natomiast jeśli chodzi o akustykę nie posiadam, aż tak obszernej wiedzy na temat przetworników, zeby wykombinowac coś samemu. Gotowe projekty z akkusa i inne nie przypadly mi do gustu. A teraz pokrótce moje wymagania: muzyka której słucham (pop, house, h-h, electro) lubi szybki pulsujący bas i lubię go również ja, nie ma chuczeć czy dudnić ma miło pulsować i schodzic bardzo nisko. Zawsze w kolumnach brakowało mi również efektu "znikania kolumny", sceny i odpowiedniej głębi, czyli to byłby również istotny element w ksztaltowaniu dzwieku przez tą konstrukcję. Współpracować będą w amplitunerem Denon 2807, jako źrodło tv n!, Playstation3, Cd sony 222es, czyli budzetowo i może mało audiofilsko, no ale cóż w tej chwili mam inne ważne wydatki. Wiem że to trudne do zrealizowania za te pieniądze, ale może coś zaproponujecie. Kolumny których słuchałem i odpowiadają moim gustom to np.: JBL Xti100 (ale niestety jeden z forumowiczow juz swoje sprzedal i nie moge ich nigdzie upolowac ;p)

serdeczne dzieki za wszelkie wpisy

https://www.audiostereo.pl/topic/41772-kolumy-diy-do-3ty%C5%9B/

ja przystalbym na konstrukcje akustyka. Sluchalem niektorych i zrobily na mnie ogromne wrazenie. tez slucham m.in. takiej muzyki jak ty, wiec wiem co mowie. super zestac do r2 ale nie wiem jak finansowo on teraz stoi.

Też lubię konturowy, dobrze kontrolowany i nisko schodzący bas. Takie coś da Ci konstrukcja zbliżona do zamkniętej - ale nie do końca - czyli linia transmisyjna. Popełniłem kilka konstrukcji na bazie tej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zachwyceni byli wszyscy znajomi audiofile, żona no i ja :-)

Pozdr

Ezraa

Ukryta Zawartość

No cóż zdaje sobie sprawę z tego, że nie będzie to dźwięk najwyższej klasy, ale postaraj sie człowiekowi doradzić co w jego przypadku będzie najlepszym rozwiązaniem, nie zapominając, że pyta o kolumny DIY do 3 tyś, a nie o kupno wzmacniacza za 20tyś ;p

Tak na poważnie jest to spory problem, bo w gotowych konstrukcjach niespecjalnie jest coś odpowiedniego do wybrania jeśli chodzi o nowy sprzęt. W używkach już lepiej, ale dobre modele rzadko są na allegro. A miał ktoś może radmory LS-40 ? słyszałem że można niezły upgrade im zrobić i graja ok.

Skoro całość ma radzić sobie przy dużym SPL jak "wzorcowe" JBL-e, może coś takiego się nada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rzeczywiście ten r2 na super komponentach się opiera, ale jak gra? tego nie wiem, moze były gdzieś już testowane albo ktos je budowal? koszt troche wysoki bo teraz ponad 4tys kosztują komponenty do budowy...

rafikgd,

tam jest wszystko podane - zobacz index. Generalnie, jest tam 6 projektów różnych labiryntów i odpowiednio do nich dobrane głośniki (Vifa, Scan-Speak) oraz ileśtam projektów zwrotnic.

Praktycznie - gotowce :-) (ja poleciałem trochę dalej i zrobiłem własne projekty a później konstrukcje na TVM'ach).

W każdym bądź razie - w tego typu pracach ważne jest jednak NIEOSZCZĘDZANIE na głośniku gdyż każdy projekt jest pod konkretny głośnik (pod jego średnicę i częstotliwość rezonansową).

ezraa, 11 Kwi 2008, 10:29

>Takie coś da Ci konstrukcja

>zbliżona do zamkniętej - ale nie do końca - czyli linia transmisyjna.

Linia transmisyjna bliżej ma do BR , nie do OZ. Jest nawet typ obudowy który niejako składa sie z komory BR i kanału LT.

Pzdr.

to hybryda.

Generalnie TL ma symulować nieskończoną odgrodę. Co do parametrów Thiela-Smalla to Qtc głośników nie ma takiego znaczenia jak przy bass-reflex, a litraż tunelu można wyliczać wg obudowy zamkniętej.

O to mi chodziło.

ups :-) racja. Tylko długość i Sd. Dawno to robiłem to i się zapomniało.

Przy okazji: w końcu tego post'a są me produkcje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.