Skocz do zawartości
IGNORED

głosnik i wzmacniacz do subwoofera

lugi666

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się że tak styknie. A to za nisko odcięte? czy za wysoko? a jeżeli tak to czemu? Nie wiem co chcesz powiedzieć... Jeżeli już, to chyba za wysoko? Bo za nisko jest bezpieczniej niż za wysoko. Nawet człowiek nie usłyszy jak będzie za nisko, a jak będzie za wysoko, to zrobi się mega klucha dudniąca pokojem. Poza tym wydaje mi się że łatwiej odwinąć cewkę niż kupować nowe, większe.

Jeżeli BR kolumn głównych jest strojony do 50Hz to sub zaczynający pracę przy 40Hz jest trochę bez sensu. Przecież tam gdzie ma pracowac sub kolumny będą się totalnie przesterowywać nawet małymi sygnałami. Przestrananie na OZ też niewiele pomoże.

Można oczywiście stwierdzić że chodzi tylko o te 1-3dB podbicia okolic 50Hz (jeżeli fazy sie totalnie nie rozjadą - można wylądowac nawet z osłabieniem tego zakresu) ale są tańsze sposoby osiągnięcia tego niż taki wielki woofer we wielkiej skrzyni pracujący na 10% możliwości. Najlepszy IMHO byłby mały subik na dwóch małych wooferkach podobnych do tego co w monitorkach, z takim samym strojeniem, cięty powiedzmy 2nd LR @ 60Hz - być może niestety z koniecznością equalizacji górnych peaków rezonansowych impedancji.

Co do odwijania cewek - przy tak niskiej częstotliwości odcięcia najlepsze będą chyba cewki rdzeniowe toroidalne dużej mocy (o wysokim prądzie nasycenia rdzenia) z Polinku, niestety nie da się ich za łatwo odwijać w sensowny sposób.

To tyle z technicznego punktu widzenia - może sub na Daytonie w takim układzie zabrzmi pomimo że technicznie - kicha. Oczywiście w takim przypadku nie podejmuje się udzielać dalszych rad.

To może przy moim poziomie wiedzy lepiej polecisz mi kupić jakiegoś aktywnego suba jednak, bo kilku pojęć niestety nie rozumiem :) lub diy aktywnego na jednym głośniku jakiegoś z kupnym wzmacniaczem subowym...

>> Piotr_1, 26 Kwi 2008, 01:18

Zacząłbym od zamodelowania obudowy BR podobnej do posiadanych monitorów. Z uwzględnieniem wytrzymałosci mocowej limitowanej wychyleniem. Następnie zastanowiłbym się którego zakresu chciałbym dodać, a który i tak nie powinien pojawiać sie na kolumnach bo je przesteruje albo nawet zniszczy.

Aktywny sub - rozwiąże niektóre problemy (regulacja poziomu, "podręcznikowość" filtracji) na inne nie pomoże (zgodność fazowa) a jeszcze inne nawet może wygenerować (pętle masy przy łączeniu wielu urządzeń mocy).

• 2 tygodnie później...

Misimor, cały czas o tym myślę. W quadzie za taki 6.5'' wooferek wołają 48 funciaków, czyli 200zł. Oczywiście myślę o podbiciu zakresu poniżej 50Hz. Jeżeli się za to zabiorę, to czy obudowy muszą być identyko objętościowe i strojone, czy lepiej większe jakoś inaczej?

A gdzie strojone są monitorki? Jeżeli właśnie do 50Hz to częstotliwości poniżej są przetwarzane bardzo mało efektywnie i moc limitowana wychyleniem jest tam niewielka.

Trudno mi znaleźć jakieś charakterystyki. Na ucho kolumnaki odtwarzają idealnie liniowo do pewnej wartości np 60Hz, a niżej jakoby nic nie ma. Obudowy jak nazwa wskazuje mają objętość całkowitą 12l co daje w środku około 7..8 litrów. Nawet nie wiem czy objętość się uwzględnia całkowitą, czy w środku. Posiadają podwójny br fi 325mm długości 8cm na tylnej ścianie. Sama kewlarowa membranka bez zawiasu ma 115mm średnicy

Skoro BR jest podwójny, fi 3.25cm, długość 8cm w 8dm3, oznacza to że częstotliwość strojenia jest około 70 - 75Hz zależnie od wytłumienia. Tak więc wydaje mi się że coś jest nie tak z parametrami jakie podałeś.

Jeżeli nie ma dużego błędu w podanych wymiarach, zrobiłbym tak:

- poszukałbym niezależnych pomiarów, mogą być z pism audio

- jeżeli pomiarów niet, trzeba samemu sprawę obadać - generatorem RC a w najgorszym przypadku płytą z dużą ilością tonów sinusoidalnych w zakresie basu. Jadąc od 100Hz w dół obserwowałbym wychylenia membrany - powinny rosnąć aż do pewnego momentu a potem maleć aż do częstotliwości strojenia. Kiedy głośnik praktycznie stoi w miejscu a port pompuje jak dziki - to jest częstotliwość strojenia BR. Poniżej wychylenia się znowu zwiększą i to bardzo, do tego stopnia że nawet niewielka moc może zniszczyć głośnik.

Gdyby częstotliwość strojenia była naprawdę tak wysoka - jedynym wyjściem IMHO jest zatkanie BR i filtracja highpass monitorków i dołożenie suba filtrowanego dla odmiany lowpassem.

A nie lepiej zrobić jak tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wykonać pomiar, w exelu sobie zrobić wykres.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• 2 tygodnie później...

Ok Panowie. Nie znalazłem tych charakterystyk. Nie mam też za bardzo gdzie w szybki i bezproblemowy ściągnąć takiej charaktereystyki impedancyjnej ani przenoszenia. Kolumienki są strojone raczej wysoko i znacznie podbijają bas w okolicy 100Hz. Sięga to podbicie nawet "niskiej średnicy" w brzmieniu. Chcę tylko uzupełnić pasmo poniżej 50Hz. High pass dla monitorów odpada, bo nie chcę sobie robić dodatkowego problemu z fazami. Podbicie basu na monitorach dość przyzwoicie usuwa się cyfrową regulacją basu w moim arcamie (@100Hz bodajże)

Natomiast zamówiłem już jeden głośnik z quada i szedł tylko tydzień z anglii, tania wysyłka, czyli nie jest źle.

Czy poprzez analogię do istniejących obudów nie można podać recepty na obudowy do pasywnych subwooferów na identycznych głośnikach?

Czy może recepty na jedną obudowę subwoofera z podwójnym głośnikiem???

Swoją drogą polecam te midwooferki quada do monitorów diy. Grają elegancko z super szybkością.

Zakupiłem Velodyne CHT-10R i posiłkując się takim właśnie generatorem z komputera stwierdziłem, że moje mieszkanie podbija basy przy około 90Hz i 45Hz. Jest to wartość jakieś +3dB i mnie denerwuje. Czy jeżeli odtwarzam muzykę na komputerze, to istnieje jakiś godny polecenia programowy equalizer, który może trafić dość dokładnie w takie częstotliwości z tłumieniem?

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.