Skocz do zawartości
IGNORED

Polski Vintage Hi end

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio na allegro nikt nie chcial za 199zl 12! eliptycznych szerokopasmowcow tonsila 20x30cm zamknietych w 2 wielkich estradowych trumnach o zejsciu lepszym niz w podobnych isophonach, gdybym byl pewien ich efektywnosci sam bym wzial niestety cos takiego jak dokumentacja praktycznie nie istnialo 30 lat temu w naszym zadupiu, ciekawe ile jeszcze jest ciekawostek w cenie zlomu bo nikt nie ma o nich dzis juz pojecia i ile jeszcze gownianego prlowskiego badziewia beda chcieli wciskac zachlanni przekupnie po 10 razy wiekszych cenach niz jest faktycznie wart.

>Sporo z tych wzmacniaczy to były wyroby licencyjne z Francji chyba. I faktycznie szły w wiekszości na Zachód. Niektóre pod różnymi nazwami zamawiających firm handlowych. Zdaje sie np. Nikko i inne jeszcze. Takoz kolumny.

hmmm... miałem wzmacniacz Nikko TRM-750 ze 2 lata temu jeszcze, brzmienie niesamowicie dynamiczne, pasmo wyrównane, miał też i ciepła troszkę, takie dobre stare brzmienie, zepsuł sie niestety, elektronik (chyba dupa) nie potrafił go naprawić, psuł się już co chwila, i sprzedałem go, teraz bym tego nie zrobił...

dodam, że potencjometr miał taki duży na rezystorach, skokowy.. ;) może właśnie jak idiota sprzedałem polski wyrób, nie wiedząc o tym, a szukałem na jego temat info i gdzies doczytałem się że niby przez jakąś japońską firmę produkowny był pod zmienioną nazwą dla europy...

>Marek-41

jak tylko coś znajdę, od razu poślę fotkę ;D

Jejku , śliczne !!!!

zwłaszcza ta 207 - kurcze pierwszy raz coś takiego widzę.

Kiedyś znalazłem projekt wieży Radmora na bazie 5102 z rozdzielonym amp i tunerem w standardowym rozmiarze. Z tego co pamiętam chyba nie zaczęli tego produkować ale mogę się mylić. Jak znajdę linka to wkleję.

Mam - nazywało się to ZM-5000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nooo ładny ten radmorek, kurcze, gdzieś widziałem tą wieżę (może nie cały komplet), znaczy się gdzieś na allegro czy ebay'u, jakiś aukcjach, m.in. ta półka mi sie kojarzy z tymi winylami... chyba że była to jakaś zagraniczna, identycznie wyglądająca, bo może podpatrzyli ;)) tak czy siak, piękne sprzęty ;)

ktoś miał możliwość posłuchania tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

podobno rewelacyjnie brzmi, na obecna cenę dużo powyżej 1-2k zł...

post-18089-100004823 1208472909_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda. Te Unitry ze zdjęć powyżej wyglądają super. A kolumne kinową widziałem, Chciałem zalicytować, no ale też nie byłem pewien, bo nic w necie na temat nie było. Ciekawe co tam jako bas pracowało?? Jest ktoś na forum, kto wie coś na temat starego polskiego kinowego nagłośnienia?BTW ten sam gość ma teraz kolumnę kinową tesli, całkiem ciekawą, ale to juz nie to co wcześniej...

WOJTEK2, 18 Kwi 2008, 00:44

>Mam - nazywało się to ZM-5000

>

Ukryta Zawartość

no właśnie, czy ktoś z was mógłby podać więcej informacji

o tych kolumnach "5050"

post-11853-100004818 1208502023_thumb.jpg

post-11853-100004819 1208502023_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiecie co,

chyba zacznę poszukiwania tych klocków,fajnie byłoby miec jeszcze komplecik polskiego hi-endu:-)

dzięki macrob za fotki

ten zestaw 5000 robi wrażanie,widzę tam eumiga;-)

ciekawe czy zachowało sie coś współcześnie bo przyznam,że kolumn czy wzmaków z ulotki to nie widziałem nigdy 'second hand' w przeciwieństwie do koncertów,marcinów czy wzmaków pa...

VSOP

"Niemniej ciekawie prezentowały się same kolumny głośnikowe ZGB-5050 o mocy 300W RMS, każda wyposażona w dwa głośniki wysokotonowe GDWT, dwa głośniki średniotonowe GDS oraz… i tu ciekawostka - głośnik niskotonowy firmy Perlees o średnicy 38cm! Inną ciekawostką jest to że Tonsil nie przyznaje się do ich produkcji, a więc kto?"

ciekawe, czy to był bassreflex czy zamknięte?

Mam w piwnicy magnetofon ARIA M2408SD (o ile pamiętam - ten bez wzmacniacza mocy) - pasek na pewno do wymiany (dawałem jakieś uszczelki z Fiata bo pasowały a oryginalne paski były nie do zdobycia), elektrycznie sprawny. Próbowałem poprawiać wzmacniacz zapisu/odczytu (inne elementy, NE5532 zamoast TBA231 itp) - grał całkiem ładnie. Kilka lat temu (może z 5) uruchomiłem go żeby zgrać z taśmy utwór Canned Heat na komputer bo mi na nim zależało - udało się (jakość pomijam).

Miałem wzmacnaicz PA1801. We wzmacnaiczu przerabiałem końcówkę na "pełnokompatybilną" (BD-285/286 zamiast 2N3055), wstawiłem źródła prądowe do pary różnicowej na wejściu (przestały wtedy syczeć wysokie tony) i zamiast bootstrapa (przestały warczeć basy). Teraz w jego skrzynce są (od kilkunastu lat) końcówki Klapczyńskiej (RE chyba 1985) - gra u szwagra, tylko wskaźniki padły i je wywaliłem.

Miałem tuner (już na złomie) TSH-110 - przerabiałem mu dekoder stereo na PLL (uA758) i dorobiłem przełącznik dotykowy na UKF (SAA1958 stosowany w TV Neptun) - grał nieźle (szczególnie z uA758 - oryginalny dekoder diodowy był słaby).

Miałem też (zastąpił Arię) kasetoey magnetofon MDS-442 - kupiony jako uszkodzony za pół ceny (był taki sklep Unitry wyprzedający wyrzuty z serwisu) - brakowało sprężynki dociskającej rolkę gumową do wałka przesuwu, po jej wstawieniu grał - też w nim trochę grzebałem ale już nie pamiętam co.

• 10 miesięcy później...

Niech ktoś uratuje ten wyrób bo go nam helmut wyrzuci na śmietnik,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rzadki TSH 104, niestety z napisami po niemiecku.

Ukryta Zawartość

Polskie zabytki czyli " Vintage ": :)

Ukryta Zawartość

Sprzęt rozlatuje się aż przykro, ale magiczne słowo padło. Sprzedający nie ma czasu zawracać sobie gitary mailami......

w załączeniu zdjęcie z aukcji..... cudeńko, prawda?

post-8490-100000992 1236734225_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>Sprzęt rozlatuje się aż przykro, ale magiczne słowo padło. Sprzedający nie ma czasu zawracać sobie

>gitary mailami......

>

>w załączeniu zdjęcie z aukcji..... cudeńko, prawda?

Ja pierdylę, pamiętam jak chodziłem do osiedlowego sklepu RTV i śliniłem się do tej wieży, jako do cudu najnowszej techniki.

• 1 miesiąc później...

W owych latach zajmowałem się naprawami takich sprzętów (polskich i zagramanicznych). Nie przesadzajmy z tym tandetnym wykonaniem. Zachodnie, te masowo produkowane, były czasami niechlujnie wykonane (lutowanie, rozmieszczenie elementów,). Z racji miejsca (Szczecin) najczęściej przestrajałem OIRT na CCIR i odwrotnie (zależnie, czy ktoś przywoził czy chciał posłuchać rewelacyjnych wówczas na wysokim UKF`ie NRD`owskich stacji radiowych – u nas wówczas była tylko IV stereo! A tam kilka stacji stereo).

Najlepiej jak kiedyś w jakimś polskim Radmorze zastałem płytki drukowane z laminatu szklanego, a w hi-endowym zagramanicznym jaki wówczas przestrajałem Techniksie był bakelit! Oba stały rozbabrane u mnie w pokoju. Było różnie.

Zdzislav, 15 Kwi 2008, 19:30

>Jak dla mnie totalna porażka. Głośniki powiedzmy, no niech będą.

>Jeszcze tak ich nie pieprzyli. Czyli projektowali dany przetwornik elektro-akustyczny i nawet im to

>wychodziło. Ale zaraz. Co sie dzieje dalej?? Dlaczego obudowa zazwyczaj była niedopasowana do

>drivera? Dlaczego zwrotnica to tylko jeden kond? Inaczej było z zestawami głośnikowymi foniki.

>Lepsze obudowy( pojawiał sie jakiś bas a nie pukanie) i po kilka elementów w zwrotnicy. Oczywiście

>takie są moje spostrzeżenia.

>

Generalnie najlepszy sprzet produkowano w latach 70. Potem to juz byly tylko ciecia, oszczednosci, brak materialow itp. Wczesniej niektore wyroby byly calkiem przyzwoicie zrobione. Kolumny tonsila z lat 70, przynajmniej te ktore posiadalem, mialy znacznie lepsze zwrotnice, niz poźniejsze.

>>Zdzislav

Ano owszem, bawię się ;-). I nie jest on awaryjny, jak to ktoś tu napisał!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 segmentowa Diora niestety niedoczekala sie produkcji seryjnej :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyglądała by dobrze nawet dzis ! wystarczyło by wyzucic timer oraz korektor , dodac nowoczesniejszy dac i chetnie bym sam kupił .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

5 segmentowa Diora niestety niedoczekala sie produkcji seryjnej :(

Jestem porażony, nigdy wcześniej nie widziałem zdjęć tej serii, pamiętam tylko jak bardzo chciałem mieć dużą wieżę Diory w ok. 1993 r. , w końcu wylądowałem z miniwieżą SONY i nieświadomie psułem sobie potem słuch przez długie lata.

Ta 'zapomniana seria' Diory to majstersztyk wzornictwa, wyglądem mogłaby stawać śmiało z całą ówczesną i dzisiejszą konkurencją światową. I komu to przeszkadzało? Kolejne smutne wspomnienie z cyklu "miała Polska przemysł"...

Ukryta Zawartość

Magnetofon Diory tyou szuflada ! Miałem 3 takie (nie naraz oczywiście). Jeden został przerobiony na Dolby B i C. Ostatni miał fabrycznie Dolby C. Dobra maszyna, łądnie nagrywał z CD.

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.