Skocz do zawartości
IGNORED

MONITOR DO 1500-B&Wcdm1-NAJLEPSZY WYBOR?

many_o_rany

Rekomendowane odpowiedzi

CZY UZYWANY MONITOR B&W cdm-1 BEDZIE NAJLEPSZYM ROZWIAZANIEM DO 1500 ZL?

CZY SA LEPSZE OPCJE?

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41957-monitor-do-1500-bwcdm1-najlepszy-wybor/

Many >>> Pisanie na forum duzymi literami to krzyk czy az tak jestes zdesperowany tymi kolumnami ze musisz sie drzec?

Jedynki Bowersa to dobre kolumny ale i design jest przynajmniej dla mnie nie do przyjecia.

Tematow z kolumnami w tej cenie jest wiele na forum po co wiec zakladac kolejny?

Wystarczy przejechac sie po kilku salonach czy komisach i wybrac cos dla siebie (to ma sie podobac Tobie i w Twoim pokoju a co najwazniejsze z Twoim sprzetem )

robix

W kstegoriach bezwzględnych,za 1500 zł to bardzo dobre kolumny.Mają jednak swój charakter i pytanie czy wpasują się w twój system i gust.Jak już pewnie wiesz gra cały system,łącznie z pokojem.

Jedynki to znakomite gładkie i fajne kolumny BW moim zdaniem jedne z najlepszych z tej stajni.

Ale niech cie nie zmyli ze zagra to z byle jakim wzmakiem bo w swoim czasie kolumny te kosztowały kole 3000zł i jak podepniesz taniego wzmaka to zaliczysz wtope stulecia..musi byc dos solidny wzmak o dobrym pradzie..nie łączyc z wzmakami denona..kop jest ale z gładkościa i otoczka mikrodetali kicha.

Dobre wzmaki to Sony ES, Marantze z dwucyfrowej seri, starsze Rotele.

Obecnie slucham na Elackach 103.2 to male i fajne monitory ale duzo im brak , zreszta poczekam az przyjdzie do mnie lepszy wzmacniacz ktory kupilem w Chinach

A interesuja mnie monitory zdecydowanie lepsze od tych Elackow , Elacki sie gubia przy natloku instrumentow, przy mocnycm rocku czy metalu wszystko sie miesza i zlewa..

za to sa niezle przy spokojnych instrumentach , kameralnej muzyce, wokalach ( choc dla mnie przebasowione ), akustyce, fajnie zagra Cohen ( choc tez zbyt duzym basem wokal ), fajnie zagra chill out czy jazzik

chetnie zamowilbym dobre monitory u rzemieslnika z ladna drewniana obudowa jak w wyzszych modelach Ushera czy Sonusa

pzdrawiam

Co do cdm1 i denona, to ja miałem te cdm'y połączone z denona pma-915 i było dość miękko, ale jak dla mnie te zestawienie było idealne, natomiast podłączyłem je kiedyś do pma-925 (następca mojego) i nie dało się tego słuchać. Więc nie ma co uogólniać z tym denonem, a cdm1 to bardzo fajne głośniki. Za 1500, jeśli to połączysz z odpowiednią resztą, to możesz być mile zaskoczony. Ale pamiętaj, że to Tobie ma sprawiać przyjemność i to Ty musisz je odsłuchać i zadecydować, jakie brzmienie Ci odpowiada.

tak ta lapmka ma 2x12 watt i chce ja sprawdzic wpierw z Elackami - licze na duza poprawe wzgledem owczesnego Harmana a 402 ( choc to tez kawal klocka z 2 trafami, kilkanascie kg wagi )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

owczesny HK A402

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CDM1 to dobre monitory, ale tak jak juz wczesniej napisano, maja swoj charakter-jesli podoba Ci sie dosc kontrowersyjna stylistyka i szczegolowe, szybkie brzmienie z "dobitna" góra pasma to sie nie zawiedziesz. Mysle, ze z mocna lampa PP mogloby to zagrac ciekawie.

>many_o_rany

Jeszcze niedawno miałem te Elaki. To fajne głośniczki ale ... potrzebują trochę prądu aby grać tak jak trzeba (tu chyba podobnie jest ze wszystkimi Elacami z tym kanapkowym midbasem). Dodatkowo mają bodaj przy 210Hz spadek na impedancji do 3,3 oma. Mój wzmak Musicala (2x105W przy 4 omach) dostał "czkawki" raz przy nieco większym poziomie głośności (ale nie było przesadnie głośno). Ale za to dostawały "kopniaka" z wydajniejszymi - Marantzem PM-64 (którego kiedyś miałem) i Sony 505ES. Tylko tam jest chyba inaczej zrobione zasilanie i np te wzmaki napędzają trudniejsze kolumny bez problemu.

Czkawka na moim Musicalu zdarzyła się tylko raz jeden (bo zazwyczaj słucham sobie spokojnie), ale słychać było na nim, że bas nie był tak dobrze kontrolowany jak mógłby być (wydajny prądowo wzmak)i w ogóle grały jakby "na pół gwizdka" (a mimo to grały bardzo fajnie).

>many_o_rany

Jeszcze o tych Elakach. Producent podaje efektywność 87db ale pomierzono je kiedyśw teście i faktycznie wyszło ... 83-84 db. Elak naciągnął wyniki (niektórzy inni producenci też pewnie tak robią). Kolumny z trudniejszym przebiegiem impedancji i bardzo niską skutecznością - nie wiem czy słabowite lampowce akurat to lubią najbardziej ;)))))

clo2 dobrze mowi, lampka lubi efektywne glosniki, przy odpowienio wydajnym pradowo piecyku 103 graja

pieknie.

Do clo2 - Miales racje jak odradzales mi polaczenie moich 109.2 z PM6010ose, bylo plytko, sucho, ostro

a basu nie stwierdzilem, teraz do 109.2 jest podlaczony amplit. NAD705 a do niego NAD512.

Przyszla dynamika, bas jak trzeba, tylko ucho przyzwyczajone do Marantza ocenia, ze zrobilo sie za cieplo, zbyt matowo (czy jest na to jakas rada?), ale basik - :) :) :)

Chyle przed Toba glowe - miales racje a ja zaslepiony tym Marantzem nie wierzylem, przepraszam.

>mariuszdab

Mogłem zawsze racji nie mieć. W końcu 109-tki mogły nie do końca zachowywać się jak 103-ki. Czyżby faktycznie Marantz "puchł" przy Elacach? Elaki to naprawdę fajne głośniki tylko trzeba im dobrać odpowiednio towarzystwo i wydaje mi się, że sporo potrafią pokazać. Gdyby nie za duży pokój jak na moje byłe 103-ki to nie wiem czy akurat kolumny byłyby tym wymienianym w systemie elementem.

JEśli myślisz o wymianie wzmacniacza to popytaj może Esomiaków. Z jakimś Soniaczem powinno być ciekawie. Miałem krótko Sony TA-F505ES. Grał kiepsko bo okazało się, że miał spalone i wymieniane końcówki mocy. Ale nie o tym - grał kiepsko z powodów tych tranzystorów ale ... nie przeszkodziło to stwierdzić, że kolumny z tego typu wzmakiem "oddychały" tak jak trzeba. Jakiś ES może być strzałem "w dziesiątkę". Popytaj, esomaniacy pewnie pomogą.

>mariuszdab

Co do prób zestrojenia tego z podanym przez ciebie Nadem, niestety nie pomogę. Musi ci ktoś podpowiedzieć kto ten sprzęt słyszał. Jeśli chcesz przy Nadzie zostać, to może czas na zabawę kablami? (niekoniecznie drogimi;).

wiem ze moje Elacki slicznie chodza

nie narzekam na tony gdyz potrafia wybrzmiewac na prawde slicznie i niesamowicie

np slucham Natasche St Pierre teraz i jest super

brakuje mi jednak separacji dzwiekow przy duzej ilosci wybrzmiewajacych jednoczesnie gitar ,bebnow,organow itd. wtedy tez te ladnie brzmiace instrumenty traca swoje brzmienie ...

moj wzamek ma po 1 trafo na kazdy kanal , zdawaloby sie ze powinien dobrze je napedzac i robi to

- bas potrafi zadrzec podloga , wokal potrafi dac zludzenie prawie jakby ktos spiewal w mieszkaniu ,

przy chilloutowym plasaniu powala, potrafi odtworzyc energiczne przejscia , wykopy itd i za to je cenie bo robia to bardzo fajnie

nie narzekam na nie, jednak brakuje mi tej ekspresji przy mocniejszej muzie , przy szybkim transporcie wielu instrumentow i glosniejszym sluchaniu ( ok godz. 11 )

pozdrawiam

bowersy sa ogólnie szczegółowe, by nie powiedziec techniczne.potrzebujesz wzmaka z dużym prądem bo inaczej bedzie kicha.osobiście nie polecam łączyć z marantzem.ja mam 685 razem z vickiem 226 mk i mnie sie podoba.zresztą szukałem długo wzmaka.ale jesli chodzi o te bowersy to nie sugeruj sie wyglądem ( grunt by były zadbane ).one mają grać , a jesli ktoś chce na nie patrzec to niech sobie kupi choinke.

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.