Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Mcintosha

POMIDOR

Rekomendowane odpowiedzi

-> PMD

Słuchałeś 501ek u mnie z 2 preampami. Nie wiem czy w moim systemie też odniosłeś wrażenie takiej "bezwzględnej kontroli" (ja tego w sumie nie zauważam, przyzwyczaiłem się już mocno do brzmienia mojego systemu), ale jeśli tak było, to 402ka do pewnego (dużego) stopnia zachowuje ten charakter. Oczywiście przy uwzględnieniu różnic, które wcześniej opisałem.

Generalnie, ze wszystkich tranzystorowych końcówek Mac'a, które słuchałem, 402ka gra najbardziej różnie od reszty. Np. MC252, który dzięki uprzejmości dystrybutora męczyłem w domu przez z górą miesiąc w oczekiwaniu na monobloki, charakterem jest bliżej 501 niż 402, z pewnymi mankamentami, które wynikają z mniejszej rezerwy oraz nieco innej konstrukcji autoformerów.

Z tej trójki 252 będzie grał najagresywniej i IMO właśnie jemu najbardziej pomagał dobry lampowy pre-.

jak się ich słucha na świeżo to wyraźnie to słychać - ale pisząc o bezwzględnej kontroli miałem na myśli bardzo pozytywne cechy. To znaczy ni mniej ni więcej tyle, że przekaz jest tak czytelny i spójny, że nic nie przeszkadza w słuchaniu. W efekcie tego fantastycznie wchodzi chyba każdy repertuar, a w szczególności ten bardziej wymagający, czego dowodem było, że nie tylko wytrwałem przy tej barokowej płycie do twojego powrotu :) , ale i z ciekawością jej słuchałem i to jest chyba najlepsza droga do polubienia baroku (odpowiedni sprzęt) :)

-> PMD

Chyba najlepszą drogą do polubienia baroku jest słuchanie go na żywo, a okazji ostatnio było sporo...niestety ja nie miałem jak ich wykorzystać :-(

Kolega POMIDOR ma natomiast przed sobą trochę odsłuchów, żeby wybrać te właściwe głośniki.

Pokrótce podsumowując, obracaliśmy się wokół:

1. B&W 802D

2. WB Discovery - mimo, że uważam Discovery za świetny głośnik, to do MC402 optowałbym raczej za Curve (od tych chyba 802D będą jednak lepsze) albo A.C.T. (te z kolei ja wolę od 802D)

3. Sonus Faber - poprzednia Cremona + MC402 + C42 + 508 to był jeden z najciekawszych systemów jakie słyszałem w Hi Fi Clubie - jak by to było z Elipsami, nie wiem.

4. Audio Physic Avanti III (to moja propozycja, szczególnie 2nd hand może być korzystnie)

5. Focal Electra 1027/1037 - Focal + Mac to też sprawdzone połączenie. Chyba nawet najmniejsze podłogowe Utopie byłyby jeszcze lepsze, ale to już sporo pieniędzy.

6. Ja bym spróbował jeszcze GamuT L-5, których do MC501 z tranzystorowym pre raczej bym nie podłączał ale do MC402 + C220 może być ciekawie. Słuchałem tych głośników z MBL'em i pre- Cary SLP-05 i bardzo mi się podobały.

7. Ja bym też chętnie posłuchał MC402 z von Schweikertami albo z Wilsonami Sophia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.