Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Mcintosha

POMIDOR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem zestawu Maca (pre 220 + amp 402). Teraz kolej na kolumny. Powierzchnia pomieszczenia odsłuchowego 40+ m. Moje wstępne typy to Thiel 3.7, B&W 802, Usher z serii Dancer. Jest to górna granica budżetu. Z żadną z kolumn nie miałem do czynienia, więc ciekaw jestem waszych opinni, ewentualnie innych propozycji.

Niestety nie mieszkam w stolicy , więc wasze podpowiedzi będą pomocne we wstępnej selekcji sprzętu do odsłuch.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/41982-kolumny-do-mcintosha/

Witam kiedys w Hannoverze sluchalem B&W 802 D +pre Octawe(lampowe)+jakies Sony SACD(modelu nie pomne)+Accuphase A 60 (koncowka w klasie A)+ okablowanie Kimber (najwyzszy model w ofercie).

Gralo to zjawiskowo niewymuszonym dzwiekiem najwyzszej proby i badz co badz wielgachne kolumny zniknely z pomieszczenie a przedemna ukazalo sie muzyczne przedstawienie tak namacalne i niewiarygodna obecnosc muzykow ze sie glupio poczulem jak niemiec patrzyl na mnie podchodzacego sprawdzic czy to wlasnie te kolumny graja !

Nigdy wczesniej i po nie przezylem podobnego spektaklu muzycznego z zestawu stereo.

Nowe Thiele 3.7 podobno sa genialne ale nie mialem okazji sluchac wiem natomiast ze prace nad nimi trwaly bardzo dlugo a ich premiera przesuwala sie z terminu na termin czyli cos w tym jest (moga byc dopracowane a J.Thiel z tego slynie-pracocholik).

Gdybym mial 40m2 i kase to w tych kolumnach bym celowal 802 D, 3.7.

robix

Zapomnialem o Usherach to dobre kolumny te z serii Dancer sluchalem na AS chwile i bylo ok troche tlusto ale nigdy nie oceniam niczego na podstawie przelotnych odsluchow i na wystawie.

Jedno jest pewne zanim Uscher dorobi sie takiej renomy jak ww Bowers i Thiel to uplynie jeszcze troche wody w Wisle (przy tej kasie raczej wybieralbym produkty odsprzedawalne)

robix

Pomidor->>>

Jakie masz zrodlo lub zamierzasz nabyc to bedzie latwiej dobrac te wymarzone kolumny :-)

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Skreśliłbym Thiel - nie grają dobrze z Maciem - próbowałem i naprawdę było cienko ;-(

Zresztą jak poczytasz net to znajdziesz to między słowami.

Usher, wprawdzie inny model, stał u mnie przez ok.pół roku z integrą 6850 i była katastrofa , a z końcówką mocy 252 znacznie lepiej ,

ale daleko od ideału..

Także z tego co napisałeś to B&W - nawet nie musisz sprawdzać - gra w ciemno ;-)

Jednak sugerował bym spróbować Wilson Benesch np.Curve lub droższe Acty.

Słuchałem tych tańszych ,a droższe (ale starsza wersję ) nawet miałem w domku i sprzedałem.

Dźwięk bardzo wysmakowany, rasowy i taki na dłużej.

gutekbull

droższe (ale starsza wersję ) nawet miałem w domku i sprzedałem.

>Dźwięk bardzo wysmakowany, rasowy i taki na dłużej.

To dlaczego sprzedałeś ;)

Chodzi o coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I pytanie w związku z tym czy wiek głośników wpływa na dźwięk?

Ukryta Zawartość

POMIDOR=>

to jakaś sporo tańsza wersja - namiastka, ja mówię o Wilson Benesch Act One ok. 11 000 euro

Sprzedalem bo wydawały mi się ciut za duże do moich 18m ,ale bardzo żałowałem i teraz już bym nie sprzedał.

gutekbull, 26 Kwi 2008, 14:45

>Skreśliłbym Thiel - nie grają dobrze z Maciem - próbowałem i naprawdę było cienko ;-(

>Zresztą jak poczytasz net to znajdziesz to między słowami.

>Usher, wprawdzie inny model, stał u mnie przez ok.pół roku z integrą 6850 i była katastrofa , a z

>końcówką mocy 252 znacznie lepiej ,

>ale daleko od ideału..

>Także z tego co napisałeś to B&W - nawet nie musisz sprawdzać - gra w ciemno ;-)

>Jednak sugerował bym spróbować Wilson Benesch np.Curve lub droższe Acty.

>Słuchałem tych tańszych ,a droższe (ale starsza wersję ) nawet miałem w domku i sprzedałem.

>Dźwięk bardzo wysmakowany, rasowy i taki na dłużej.

Jedyne Thiel'e, które ostatnio zagrały mi z Maciem to CS3.7 z MC501 i lampowym pre C-500 lub C-1000 (sluchalem z oboma). CS2.4 z Maciem mnie również grały średnio, chyba, że ten Mac był lampowy (np. MC-275).

Pozdr.

A miał ktoś z zestawem mac + sonus faber?

qb_1

>Jedyne Thiel'e, które ostatnio zagrały mi z Maciem to CS3.7 z MC501 i lampowym pre C-500 lub C-1000

>(sluchalem z oboma).

Wszystko fajnie tylko ten zestaw kosztuje grubo ponad 100k zl.

Podobno były jakieś modele Sonusa,które grały kapitalnie z McIntoshem,ja słyszałem jedne i mi się bardzo spodobały...

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

-> Pomidor

Kiedy jeszcze wyglądało na to, że zadowolę się 402ką, odsłuchiwałem ją z poprzednim modelem Sonus Faber Cremona i było to bardzo dobre granie, choć chyba końcówka ciut za dobra do tych głośników, mimo to do Cremony chyba bardziej 402ka niż 252 czy 501ki, ze względu na nieco inny charakter brzmienia ostatnich dwóch.

Pozdr.

• 4 tygodnie później...

Pierwsze odsłuchy za mną.

Na początek w Hifi clubie Wilson Benesch Discovery i Thiele 3,7 + Mac. Krótko o dźwięku: katastrofa.

Prawdopodobnie przyczyną była niewygrzana końcówka. Miało być oczarowanie wyszło rozczarowanie. Wielka szkoda, bo kolumny napewno mają potencjał.

Kolejne z listy: B&W 802 D. Odsłuch odbył się w Berlinie. Kolumny na początku grały z Accu Dp 78 + e 450. Po krótkiej chwili okazało się, że integra nie daje rady Bowersom. Pan z obsługi wszedł zrobił dziwną minę i zaraz wrócił z kolegą. Pod pretekstem, że potrzebują 450tke podłączył końcówke mocy(chyba p 5000):). Takiego nadzoru chyba zabrakło w Hificlubie.

Po tej zmianie 802 zagrały i to jak! Wyborna dynamika, zero ostrości. Ale przede wszystkim szerokość sceny. Kolumny stały rozstawione ponad 3 metry od siebie, kanapa ok 2,5 metra od linii głośników, a mimo to scena na całej swojej szerokości była wypełniona muzyką, kolumny zniknęły!!!

Pierwszy kontakt z 802 D bardzo pozytywny, następnym razem zabieram swój sprzęt. Mam nadzieje, że z Maciem nie będzie gorzej

Zestaw Maca: cd 201, pre 220, końcówka 402 + kable Transparent Super.

WB: dźwięk ciemny i gęsty jak smoła, mizerne detale, bas jednostajny

Thiel: płasko i ostro, bardzo ostro, bas na płycie Badu "Baduizm" dudnił (za małe pomieszczenie?)

-> POMIDOR

Coś musiało być rzeczywiście nie tak z setupem. Jeśli chodzi o ograniczenia szczegółów, to wg mnie C220 oferuje muzykalność i płynność za ich cenę (gram na C46, ale C220 też próbowałem).

Końcówka rzeczywiście mogła być niewygrzana. Moja próba z Discovery pokazała, że lepiej/ciekawiej było z MC2102 niż z MC501 (których akurat ja używam).

Po Twoim opisie wnoszę, że coś musiało być niedobrze z setupem, albo MC402 nie gra dobrze z CS3.7 (?). Ostatnią rzeczą jaką mógłbym zarzycić MC402 oraz C220 to ostrość i płaskość :-)

Jako alternatywę WB do 802D polecam A.C.T. B&W 802D to IMO najlepsze podłogowce B&W - znacznie ciekawsze niż 801D, MC402 na pewno sobie z nimi poradzi, a zestawienie McIntosh + B&W jest raczej sprawdzone i popularne. Do MC402 warto też spróbować AP Avanti III z 2giej ręki.

Pozdr.

"Thiel: płasko i ostro, bardzo ostro, bas na płycie Badu "Baduizm" dudnił (za małe pomieszczenie?)"

Jak u mnie w domku z Thiel 1.6 ,ten sam efekt,plastikowy,dźwięk ,ostro,płasko i ........za szybko,

z silną podstawą basową - mogła się podobać,choć nie schodziła nisko ;-(

W HI Fi Clubie słuchałem z MAC 501 Wilswon Benesch Curve i było bardzo ,bardzo dobrze !!

Nie za gęsto, szczegóły w normie (choć faktycznie mogło być więcej),

wysokie też w normie (ale nie wybitne).

Kolumny zagrały całościowo - dźwięk odbierany miał w sobie to coś ,bardzo plastyczny, namacalny,

choć poszczególnym zakresom ,można było to i owo zarzucić(szczególnie w tej klasie cenowej) to całość palce lizać ;-)

Kolejny zestaw słuchany w Berlinie: cd Meridian g08, Mac 2300 + 501, kolumny SF Elipsa

Same kolumny to piękna rzecz, wykonanie bez zarzutu.

W kwestii dźwięku: gęsto, całe pasmo ciut po ciemniejszej stronie co niestety w przypadku wysokich tonów trochę przeszkadzało. Jakoś tak pierwsze co mi się rzuca w odsłuchach to właśnie ten aspekt. Dynamika też odrobine gorsza od B&W (zamulacz Mcintosh ?:). Bardzo fajnie zostały zaprezentowane detale umiejscowione na dalszych planach. O ile Bowersy kreowały piękną szeroką scene to Sonusy zrobiły to samo tylko w głąb. Takiego czegoś to jeszcze nie słyszałem. Aż poczułem się lekko zirytowany, że chórek z anime "Ghost in the shell" poszedł śpiewać do sąsiada za ścianą!

Sposób w jaki Sonusy prezentują nagrania jest z goła odmienny od tego do czego się przyzwyczaiłem z Loganem. Niemniej jednak ta gęstość i nasycenie Elipsy coś mi spokoju nie daje ;).

Sonus i Bowers dwa odmienne sposoby grania, pytanie który byłby lepszy na dłużej?

I jeszcze ciekawostka z dziedziny voodoo. Po godzinie odsłuchu właściciel zapytał o pierwsze wrażenia. Powiedziałem, że mam zastrzeżenia do czystości wysokich tonów. Pan coś pomieszał przy kolumnach. Wróciliśmy do puszczanych nagrań i faktycznie było lepiej. Jak się okazało pan wymienił podkładki pod kolce!!!

A przy okazji spytam, czym konkretnie różni się Mcintosh 402 od 501?

pozdrawiam

-> POMIDOR

Elips nie słyszałem, więc nie wiem jak jest. Jeśli chodzi o MC501 to słyszałem też opinie, że potrafi wyostrzyć dźwięk. W moim zestawie temperatura jest na "zero".

Różnice MC501 vs 402.

Konstrukcyjne:

1. 402ka ma jedno trafo.

2. Zegarki.

3. Zapas mocy. 402ka to nominalnie 400W, w peaku 800W - 501ka to 500W w peaku 1200W.

4. Troszkę inne umieszczenie zacisków głośnikowych.

5. Inaczej rozwiązane chłodzenie/inne umieszczenie radiatorów.

Brzmieniowo:

1. W sumie całkiem podobnie, ale

2. Bas - 402ka gra bardziej zamaszyście, 501 szczuplej ale chyba z minimalnie niższym zejściem i lepszą kontrolą. Jesli kolumny nie są trudne do skontrolowania, to tej różnicy może nie być słychać.

3. "Zawartość harmonicznych" - 402ka gra jakby minimalnie bardziej nasyconym dźwiękiem, dla jednych to minimalne podbarwienie, dla innych analogowość i pełnia harmoniki.

4. 501 są szybsze.

5. Kreacja przestrzeni - wszerz, nie zauważyłem różnic, w głąd, minimalna przewaga MC402.

Obie końcówki słuchane w moim systemie. Przewinęło się dużo pre, ale jakoś różnych do różnych końcówek. Porównanie tylko dla C42/C46, które akurat miałem okazję podpiąć do obu wzmaków.

Na podstawie odsłuchów w HFC wydaje mi się, że 402ka najlepiej czuje się w towarzystwie C46, do 501ki lampowe pre jest dobrym pomysłem.

Pozdr.

-> gutek

Jak na mój gust coś, co Ty nazwałbyś analogowością i namacalnością brzmienia. Myślę, że subietktywnie system straciłby nieco "pazur", ale to chyba jednak pozory. MC252 wydaje się mieć więcej dynamiki niż MC402...do momentu, kiedy pojawi się trudniejszy materiał do zagrania, wtedy większa rezerwa 402ki daje o sobie znać...ale to może być moje mylne wrażenie.

A może coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KOLUMNY TUBOWE FOSTEXA

Ukryta Zawartość

post-130-100002259 1211916936_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.