Skocz do zawartości
IGNORED

LM3886 PA100 - zamówienie na PCB

WarrioR

Rekomendowane odpowiedzi

Kondensatory na płytce to Silver Mica oraz Nichicon Gold (1000uF, 100uF, 100uF), rezystory Beyschlag i 3W nie pamiętam jakie. Wima 100nF/63V na nogach LM-mów. Zasilanie na 2 trafach Breve 2x24V, 300VA, zalewane, standardowe. Tak więc dwa zasilacze po 4x6800uF/63V Nichicon (takie jak w Concerta). Soft-start od MR Elektronik z Allegro z ograniczeniem do 4A prądu rozruchowego. Tymczasowo kond wejściowy to Wima 1uF, zamawiam standardowego SCR, sprawdzę też sowieckiego olejaka.

Kable wewnątrz nowe, ale z przypadku. Obudowa to skrzynka po winie i tak zostanie! Dorobię tylko front panel i zapięcia wieka.

Ciekawostki:

Zapas pojemności powoduje, że po wyłączeniu zasilania wzmak gra pełną mocą 4 sekundy. Włączanie i wyłączanie zasilania nie powoduje jakichkolwiek stuków w głośnikach.

Soft ustawiony na minimalny czas 4sek.

Sterowanie pasywką na niebieskim Alpsie 2x50K + selektor na przełączniku Alpha (rewelacyjna "chyba" podróba Lorlina) - w oddzielnym pudełku.

www.myspace.com/loszmi

• 3 tygodnie później...

Loszmi, 23 Lut 2010, 12:19

>Sterowanie pasywką na niebieskim Alpsie 2x50K + selektor na przełączniku Alpha (rewelacyjna "chyba"

>podróba Lorlina) - w oddzielnym pudełku.

Napisz coś więcej na temat przełącznika Alpha ,może link gdzie zakupiłeś ?

Kupiłem w sklepie Analogis w Poznaniu, ale co jakiś czas jednak mi bestia trzeszczy.

Teraz kupię to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Model CK 1050, przetestowany przez forumowiczów. Wezmę chyba z 5 sztuk od razu ;-)

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

mroczny

Oczywiście że ja chętny,z braku laku kupiłem na allegro ale jestem chętny na kilka płytek pod lm3886

Kolega o nicku , kw , też by wziął parę kompletów

Można by było skrzyknąć ludziska i zrobić forumowe zamówienie.Popieram w całej rozciągłosci

Pkrecz przemyśl sprawę wyprowadzenia zasilania, wejść i wyjść na głównej płytce, bo te płytki są super, ale gniazda pomieszane są bardzo. Jeśli myślisz o Kondzie wejściowym, to może też warto go opchnąć na płytkę. I to jakiegoś bydlaka typu SCR czy ruskie zielone dobrodziejstwo ;-)

Warto pamiętać, ze żadna płytka dotychczas prezentowana pod LM nie ma możliwości swobodnego dociśnięcia LM płaskownikiem, bo kondy przeszkadzają, choć przy tych temperaturach to zbytnio nie potrzebne.

www.myspace.com/loszmi

1. Wyprowadzenia spróbuję umieścić praktycznie.

2. Będzie możliwość montaż płaskownikiem.

3. Na wejściu planuję dać czerwoną WIMĘ 4,7uF - jak ktoś chce dać coś większego to da przy gniazdach RCA :))

Jakiś czas temu zebrało mi się na zrobienie jeszcze jednej wersji druków do LM3886. W wersji podstawowej można było użyć rezystorów przewlekanych lub SMD, w miarę potrzeb dodając przedwzmacniacz, DCServo oraz zewnętrzny zasilacz. Mały kombajn.

Ukryta Zawartość

post-772-100009303 1268940592_thumb.jpg

post-772-100009304 1268940592_thumb.jpg

post-772-100009305 1268940592_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SMD MMELF to świetny pomysł, zwłaszcza, że ich dostępność jest coraz większa. Jeśli płytka jest projektowana od początku warto rozważyć umieszczenie na wejściu jakiegoś np. bufora o niskiej impedancji wyjściowej (stanowczo nie WO). W Concercie Rowlanda były to transformatory i stąd pewnie to brzmienie. Taki prosty i podobno bardzo dobry jest B1 Passa.

Wersja Veterana brzmi obiecująco.

Przydała by się płytka z zabezpieczaniami i buforem na wejściu. Tylko to jest wersja pod jeden Lm3886. Powstanie coś dla dwóch kości?

Dla takiej hi-endowej wersji, miał by uzasadnienie zakup obudów u Tomanta ;-)

Kiedyś była dyskusja o trafach wyjściowych u Rowlanda. Czy ktoś to testował?

www.myspace.com/loszmi

Jakie są Wasze dywagacje na temat kondensatora wejściowego?

Shine7 na swojej stronie ma 1uF, Warrior ma 2,2uF, a Pkrecz mówił o 4,7uF.

Właśnie muszę coś zamówić, więc pytam na szybko ;-)

www.myspace.com/loszmi

Loszmi: pozwól, że zacytuję Petera ;-)

"Za kondensatorem do masy powinien byc 22k. Przy 1uF da to 7Hz cut off freq, i powinno byc OK. Z 2.2uF uzyskasz czestotliwosc 3Hz, a wiec troche lepiej ale nie mysle aby roznica byla znaczaca."

• 2 tygodnie później...

Zgadza się o podwójnym.Jednak tutaj veteran pokazał na pojedynczym lm-ie.

veteran

18 Mar 2010, 20:29

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2318 / 1318 / 0

Jakiś czas temu zebrało mi się na zrobienie jeszcze jednej wersji druków do LM3886. W wersji podstawowej można było użyć rezystorów przewlekanych lub SMD, w miarę potrzeb dodając przedwzmacniacz, DCServo oraz zewnętrzny zasilacz. Mały kombajn.

Mi jest obojętne na które i czyje pcb bedzie zamówienie forumowe.

Podejrzewam, że zostało mi kilka płytek ale ile dokładnie dam znać jutro. Założenie było takie, aby dało się z tego złożyć:

- wersję równoległą

- kilka osobnych kanałów

- skorzystać z bufora/przedwzmacniacza przy każdym LM3886

- skorzystać z jednego bufora/przedwzmacniacza dla kilku połączonych LM3886

- dołączyć DC Servo dla każdego LM3886

- pomiędzy druki dodać moduł zasilacza +-15V

Ukryta Zawartość

Zapoznajcie się ze schematem i zwróćcie uwagę na fakt, że płytki umieszczone jedna nad drugą posiadają otwory na tej samej wysokości co umożliwia ich łączenie np. odcinkami srebrzanki. Tak się zastanawiam nad tym zabezpieczeniem…

Ukryta Zawartość

Trochę po chłopsku mam potrzebę płytki 2LM + jeden bufor ;-)

Dokładnie nie wiem jak zrealizować taki układ z dwoma płytkami, ale zakładam, że jedna konkretna płytka była by wygodniejsza, szczególnie w moim przypadku, kiedy walczę o miejsce w budzie.

www.myspace.com/loszmi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.