Skocz do zawartości
IGNORED

Prawdziwy hi-end

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

@ Paweł

Cytując owe ABX udowadniasz swoją kuriozalną ignorancję. Tak się składa, że to o czym piszesz dotyczy ściśle mojego wyuczonego zawodu.

Otóż zacznijmy od tego, gdzie powstają wrażenia? W narządach zmysłów?

jest coś takiego jak halucynacje muzyczne, z tym że w tym przypadku osoba nie wie czy to halucynacja czy rzeczywisty dźwięk:-) poniżej link do podcasta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

XYZPaweł.

Można nie słyszeć tego i owego, ale powinno się pisać możliwie poprawną polszczyzną.Zaimka "mi" nie używamy na początku zdania.Tu używamy "mnie".I jak złożymy wszystko razem,i te poglądy, i ten język, to mamy obraz całośći. A teraz ban dla mnie ?

Gość

(Konto usunięte)

bonaventura

Twój post jest tylko kolejną, już nudną, pozamerytoryczną zaczepką, niezbyt uprzejmą, ale nie chamską, więc bana nie ma, chociaż na początku wątku być dostał, ale próg mojej wrażliwości się obniżył :)

Może powiesz coś merytorycznego, czy po prostu nie wiesz co powiedzieć ? Bo temat Cię przerasta ?

Rolandsinger,

napisz coś ciekawego o testach abx, jeśli jesteś w nich ekspertem, chętnie poczytam.

Trafność alfa testu ABX zależy jak w każdym eksperymencie naukowym w największym stopniu od metodologii, a ściślej od planu eksperymentu i doboru próby.

Można na ten temat napisać książkę. Ale dam tylko jeden prozaiczny przykład.

Biorąc prysznic stań sobie na jednej nodze, schyl się i umyj tę, która jest w górze. Następnie zamknij oczy i spróbuj umyć tę drugą w ten sam sposób nie otwierając oczu. I co boli główka? Mam nadzieję, że szyby w kabinie nie wybiłeś jak wywijałeś orła.

Ktoś powie, jak to się stało, czyżby zmysł równowagi (za który odpowiada błędnik) uległ upośledzeniu pod wpływem odcięcia dopływu bodźców do narządu wzroku? Ano tak, bo tych zależności między zmysłami jest bardzo wiele, a percepcja sensoryczna przebiega w mózgu, a nie w samych receptorach. To mózg kompiluje dane ze wszystkich zmysłów i tworzy subiektywną reprezentację rzeczywistości.

Analogicznie jest ze słuchem.

Ci abderyci z Twoich testów wiązali ludziom oczy i oczekiwali, że ich słuch będzie funkcjonował tak samo po całkowitym odcięciu dopływu informacji wzrokowych. Gdyby zakryli jedynie sprzęt, wynik byłby zapewne znacznie bardziej wiarygodny, a tak wyszły im bzdury, które Ty powtarzasz jak mantrę.

XYZPaweł.

Ten wątek jest jedną wielką pozamerytoryczną zaczepką.Przeczytałem wszystkie wpisy.Wiele osób już wyjaśniło swoje poglądy- mają teraz bana.Przypomina to sposób prowadzenia dyskusji na portalu jednej z poczytnych gazet.Tam też są osoby, które podgrzewają temat, prowokują i dyskutanci zażarcie udowadniają swoje racje.Licznik kliknięć zaś zawzięcie tyka.W długim serialu nikt nie pamięta, co było na początku.Taka sytuacja może przerosnąć wielu.Jeśli Ci się uda kupić taki sprzęt lub posłuchać,daj znać.Ręczę, że będzie merytoryczna wymiana poglądów.

otwarte kolumny, nie majajace wiekszego znaczenia roznice miedzy dzwiekiem ze standardowych cd, temat jakby mi znajomy tylko nie wiem o co piana co prawda do hiendu mi cale mile ale nie odrzucam niczego bo sluchac przyjemnie mozna na wszystkim choc czesto glosno krytykuje jedno i drugie tak wiec jest i gramofon i cd i lampy i tranzystor i kolumny zamkniete i odgrody i mm i mc i transformator i opampy i wszystko to w realiach przyslowiowego Kowalskiego wiec naprawde nie wiem o co w tym watku chodzi i kto ma jaki problem :)

Gość

(Konto usunięte)

Rolandsinger

>Ci abderyci z Twoich testów wiązali ludziom oczy i oczekiwali, że ich słuch będzie funkcjonował tak

>samo po całkowitym odcięciu dopływu informacji wzrokowych. Gdyby zakryli jedynie sprzęt, wynik byłby

>zapewne znacznie bardziej wiarygodny, a tak wyszły im bzdury, które Ty powtarzasz jak mantrę.

O czym Ty chłopie piszesz ? Kto komu wiązał oczy ?!? W żadnym teście nikt nikomu nie wiązał oczu, a tylko nie wiedzieli czego słuchają, tylko tyle. Twój przykład jest kompletnie nie trafiony.

pawel pogadaj z ludzmi zaprzyjaznij sie z nimi po ludzku, zobaczysz ze wielu jest ekspertami w swej waskiej dziedzinie, jak to zbierzesz do kupy bedziesz mial system marzenie za normalne pieniadze i sluchal sobie spokojnie jak lubisz, bedzie i wzmak i pre i gramofon i cd i otwarte kolumny i aktywna zwrotnica i wyjdzie ze to banalnie proste i realniejsze niz "podniety do internetowych stronek z mysla ze to takie wspaniale i nieosiagalne i niech sie reszta bedzwalow schowa". Bedziesz juz to mial to wymienisz informacje ze wszystkimi, choc napewno kilku prawdziwych bedzwalow sie i tak wttedy trafi, a narazie masz poprostu do czynienia z normalnymi ludzmi ktorzy nie lapia twojej formy wypowiedzi i to ze nie lapia nie jest raczej ich problemem :)))

Pytają gazdę.-Gazdo, a co stałoby się jakby wam uszy obcięło?

-Tobym nic nie widział, bo kapelusz obsunąłby mi się na oczy, odpowiedział gazda.

To był żenujacy żart.Ot, tak dla rozładowania atmosfery?Ale ,ale...

Gość

(Konto usunięte)

Piotr__

Dziękuję za poradę, ale ja już prawię mam system marzenie, dopełnieniem będą te kolumny aktywne.

To, że nie łapiecie o co mi chodzi (bo zdaje się, że należysz do niełapiących ?) to naprawdę nie jest mój problem :) To oni niepotrzebnie wydają swoje pieniądze, nie ja, ja wydawałem i chcę się po prostu podzielić swoją wiedzą, bezinteresownie, jak ktoś będzie chciał to skorzysta. A czyjaś pseudowiedza oparta na odsłuchach naprawdę mnie nie interesuje.

Przypuszczam, że pewnym problemem jest też nieznajomość angielskiego, ale tłumaczyć już nie będę, chyba, że ktoś zada konkretne pytanie.

obserwujac watek i twoje wpisy,to dochodze do wniosku,ze w rzeczonym temacie wiedze zadnej nie posiadasz.

rozmawiaja z toba bardzo doswiadczeni w temacie rozmowcy,a ty nie lapiesz o czym oni pisza.

nauczyles sie jednego...banowania.

banowania,dla banowania.

chcesz pobic niechlubny rekord?

Gość

(Konto usunięte)

tomek7776

Tomku, specjalnie dla Ciebie ciekawy przypadek pewnego pracownika sklepu z hi-endem, on miał naprawdę duże doświadczenie...:

http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=12752

Mi nie musisz wierzyć, wiadomo: mam średni sprzęt, jestem głuchy i mało wiem ;)

Ja mam jedno konkretne pytanie jaki to dokladnie system, w jakim zestawieniu, z jakimi kosztami, w jakim pomieszczeniu i zaadaptowaniu i rozstawieniu i z jakimi gatunkami muzycznymi ma grac. Przydatne tez byloby przedstawienie prywatnych gustow, ale o gustach podobno gentelmeni nie rozmawiaja. Mysle ze cos takiego bylo by naprawde bardzo budujace przynajmiej dla chcacych poznac temat ktorzy nie chca juz szukac, mimo ze zawsze by ktos sie tam rzucal tylko co z tego.

O co chodzi divaldiemu niewiele mnie interesuje, natomiast ja jestem ciekaw systemu ktory gra muzyke i oszczedza niepotrzebnych nerwow i poszukiwan, wiem juz o kolumnach - to juz cos (wiem tez o jednym brazylijczyku ktory uwielbia je z lubiana przezemnie wkladka gramofonowa) natomiast nie wiem nic wiecej, jakies teorie, opinie inzynierow, teksty angielskie, ok, ale mnie interesuje konkretne zestawienie tych technologii i pomyslow by sobie tez cos takiego wstawic do domu no chyba ze nie przypasuje mi, ale przynajmiej bede wiedzial ze cos sie staralem sensowniejszego zrobic od lazenia po sklepach z jedna plyta i sluchania cedekow, kabli, malutkich monitorkow i podstawek antywibracyjnych.

Gość

(Konto usunięte)

Piotr__

Widzę, że sensownie gadasz, ale nie wiem, czy do końca łapię o co Ci chodzi :)

Jeśli Ci chodzi o skopiowanie Oriona, to wątpię, czy to wyjdzie. Ale można kupić ten zestaw do samodzielnego montażu, co wychodzi znacznie taniej (ale też nie najtaniej), zamiast wzmacniacza tam zaproponowanego można samemu zrobić, albo kupić jakiś bardziej przyzwoity amplituner (taki który będzie miał potężne trafo, ale może być z tym kiepsko, tam zaproponowany ma trafo 2,2kVA...). No i jakiś przedwzmacniacz, w Twoim przypadku z wzmacniaczem gramofonym, wybór jest olbrzymi i naprawdę nie ma to większego znaczenia jaki, byleby nie jakiś totalny szajs, czyli kupno preampa znanej firmy załatwia sprawę :) Albo możesz wykorzystać to co masz...

Ja chcę sobie zrobić preamp albo pasywny albo na PGA3210, jeszcze nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.