Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa

wildchild

Rekomendowane odpowiedzi

ten test powie wiecej niz cala gadanina o x-fi dupa-fi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cały czas rozmyślam nad zakupem Audiotraka. Ostatnio zakupiłem wzmacniacz Yamahy i wkrótce zamierzam kupić jakis dobre głośniki do niego. Te dwa elementy podobno mają największy wpływ na brzmienie dzwięku. Nie wiem czy warto ładować 350 zł w kartę, skoro ma ona najmniejsze znaczenie dla dźwięku.

wzmak Yamaha plus Audiotrak to złe połączenie...będzie bardzo piłowac uszy..do audiotraka polecam jakiś ciemny wzmacniacz ( harman lub nad) ale jesli juz masz Yamahe to lepiej chyba jakąś dobra karte creative sobie spraw

A co na to inni?

Przyznam, że rozzłościł mnie ten post. Ciągle czytam na tym forum, że creative robi efekciarki sprzęt.Podbija sztucznie tony, ale w rzeczywistości jest słaby. Pochlastać się można :)

Kup Audiotraka podepnij Yamahę i zwykłe głośniki do wieży czy cuś i zobacz ile prawdy w tym co ludzie piszą. Należy pamiętać o tym, że każdy z nas nieco inaczej słyszy to co do niego dociera. Nawet jak Yamaha będzie zbyt ostra (w co wątpię) to na karcie możesz wymienić wzmacniacze operacyjne na inne i skroić brzmienie do własnych potrzeb. Mnie też wmawiano, że mój Akai AM-37 to kiepski wzmacniacz, tymczasem posłużył już wiele razy jako wzmacniacz do prób zespołu na 200 watowych JBL-ach wielkości lodówki i zawsze grał jak trzeba, nie podbarwiał. Pracował także z zacnymi BC-Acoustiqe Nil i także sprawował się nadspodziewanie dobrze. POZDRAWIAM:)

Oto i przykłady kart które są jedynym słusznym wyborem w cenie prodigy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym że oferują wysoką jakość dźwięku, dzięki nim można zacząć odkrywać muzykę czyli zainteresować się produkcją czy mixowaniem na wysokim poziomie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja już zaopatrzyłem się w kartę - audiotrack Prodigy 7.1 LT. upiłem ja za pół ceny sklepowej wiec chyba dobry interes. Poustawiałem wszytsko w interfejsie (chyba wszytsko?) i pytanie: co można jeszcze zrobic, ze dźwiek był lepszy? Jakim programem najlepiej odtwarzać muzyke? jakis wtyczki zainstalować, programy wspomagajace?

Jako program foobar2000 będzie dobrym wyborem. Dobrą wtyczką jest ta omijająca kernel systemowy podczas przetwarzania, różnica była słyszalna u mnie nawet na integrze, niestety wyskakiwały błędy i poprzestałem na standardowych ustawieniach. Część kolegów używa ASIO, które podobno daje odczuwalną zmianę, ja takowej nie wychwyciłem. POZDRAWIAM:)

ASIO sprawdza się w produkcji/mixowaniu(niska latencja). Przy odtwarzaniu ma wpływ niewielki, tu decydują cechy karty i programu. Foobar jest ok.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czy warto bawić się equalizerem w foobarze czy lepiej zostawić go wyzerowanego? W winampie zawsze kożystałęm z ustawień. Tutaj nie ma żadnych. Wszystko chyba trzeba ręcznie samemu :(

włącz tylko "dither" i EQ nie ruszaj. Optymalne brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

poczytaj:)

Ukryta Zawartość

"Dither" to przestarzałe "rozwiązanie" przy odtwarzaniu - lepiej interpolować do 24 bit (w foobar po wybraniu dokładności 24 bit znika opcja włączenia ditheringu ... który staje się zbędny)

tylko 24 bitowe przetwarzanie przy mp3 chyba mija się z celem;)

DavidM: wiem co to jest dither, tylko jak Kyle napisal nizej - zastanawialem sie po co go stosowac, skoro mozna po prostu wlaczyc opcje 24bit (wiekszosc kart obsluguje taki rozmiar probki) bez strat jakosci.

• 2 tygodnie później...

Witam!

w cenie do 200PLN proponowałbym złożenie DAC pod USB wg projektu Msfalcona. 192kHz i 24 bity to raczej chwyt marketingowy i większość z nas tego nie wykorzysta, wielką zaletą tego DAC jest osobne zasilanie części cyfrowej i analogowej przy czym zasilanie to nie ma nic wspólnego z zasilaczem komputerowym. Złożyłem ten DAC i powiem, że mój Live to przy nim wypadł blado, bardzo blado. Urządzenie wykorzystuje PCM2702, na wyjściu mam OPA2604. Kondensatory to Wimy, w zasilaczu do filtracji 100n Wimy i elektrolity LOW ESR na 105oC.

Pozdrawiam!

Polecam zdecydowanie profesjonalne karty - np. RME lub Lynx - ale to już zdecydowanie wyższa półka cenowa. Czasem w dobrej cenie można dostać na ebay'u np. RME Digi 96/8 - sam taką posiadam - wg mnie jakość dźwięku jest zdecydowanie lepsza niż kilkukrotnie czasem droższych stacjonarnych cedeków.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Mam cd-eka Kenwooda(5060) z zepsutym napędem. czy istnieje realna możliwość wykorzystania (dorobienia specjalnych połączeń)aby wykorzystać go jako zewnetrzną kartę dźwiękową do pe-ceta albo laptopa? Przyznam, że pomysł taki chodzi mi po głowie od dłużeszego czas.

Pewnie nie zły efekt mozna by otrzymać aby zrobić ze starego np sony es taką "zewnętrzną kartę"

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

A jaka karta będzie lepsza od X-Fi (mam wersję XtremeGamer Fatal1ty PS) w zastosowaniu muzyka/filmy, ale i gry (EAX)?

Słucham głównie na słuchawkach...w zestawieniu:

X-FI -> Digital I/O Module -> Profigold PGD563 -> Audio-Technica AT-HA25D -> Audio-Technica ATH-A900

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.