Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa

wildchild

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś mógłbymi doradzic dobrą kartę dzwiękową. Obecnie korzystam z chipa na płycie głównej, ale słyszałem, że dobra karta gwarantuje olbrzmi przeskok jakościowy. Dla mnie to bardzo istotne, bo słucham dużo muzyki i cenię dobry dźwięk. Filmy i gry to dla mnie sprawa drugorzędna.

Zastanawiałem sie nad Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio, ale podobno już jej nie produkują. Czy ktoś mógłby mi poradzić dobrą kartę?

https://www.audiostereo.pl/topic/42089-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa/

Jesli muzyka jest najwazniesza i to w stereo to ja polecam Audiotrack Prodigy HD 2 (tylko stereo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bardziej polece Audiotrak prodigy hd2.Julia bedzie lepsza jak nagrywasz coś.

Co do stereo dzwiek bedzie porownywalny i zapewne nie odczujesz roznicy , hd2

wygra w kategori ceny bo jest tansza kolo 150zl.

A co myślicie o SB X-Fi Xtreme Audio?

Zaintrygował mnie opis, a w zssadzie fragment: "Wykorzystano w niej wielokrotnie nagradzane technologie X-Fi. Crystalizer X-Fi przywraca szczegóły brzmienia i dynamikę utraconą podczas kompresji audio, poprawiając brzmienie plików MP3/WMA, strumieniowych transmisji audio i wideo, dźwięku telewizyjnego i radiowego oraz filmów DivX i DVD"

wildchild, 28 Kwi 2008, 21:19

>Dzięki

>

>W dziale PC audio takiego tematu nie ma, więc myślę, że przyda się. Na pewno nie zaszkodzi :)

W tym dziale nie ma, ale jak przeszukasz stereo to znajdziesz np. temat pt. "profesjonalne karty dźwiękowe". Ja wybrałem Julię ze względu właśnie na lepsze interfejsy do nagrań oraz lepsze podzespoły. Jestem z tej karty w pełni zadowolony. Jakiego Creativa nie słuchałem to zawsze dźwięk był dla mnie nienaturalny, jakiś odpychający, ale to moje zdanie. POZDRAWIAM:)

Cześć wam co do sprawy dzwięku w blaszaku to są 4 opcje sensowne .

1. to Audiotrak Prodigy HD2 świetna w stereo , dobry DAC AKM,wyjście na 3Op-Amp na podstawkach dobrze gra zestawienie LM4562 + OPA2604 x2

2. (sam mam) audiotrak Prodigy 7.1hi-fi , opampy w podstawkach , super podzespoly , troche slabszy DAC wolfson ale niewiem czy slyszalna roznica bedzie przy zrodlach z PC.watpię

Pełna recenzja :http://www.cdmods.prv.pl/index.php?show=recenzja_audiotrakprodigy71hifi

3. TANIO Jakas pełna wersja X-fi ale odrazu mowie że tylko do Gier,efektów co do muzyki itp to co wam z jakichs technologii jak i tak na wyjsciu bedzie Op-amp za "5 groszy" (jrc4580,4560,4570)który wszystko zdegraduje, tanie podzespoly itp.

4.za jakies 600-700 mozna jeszcze pokusić się o AUZENTECH X-FI PRELUDE 7.1 , jest to wykręcona wypasiona wersja X-fi produkowana przez inna firmę . poszukajcie w necie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>co wam z jakichs technologii jak i tak na wyjsciu bedzie Op-amp za "5 groszy" >(jrc4580,4560,4570)który wszystko zdegraduje, tanie podzespoly itp.

Juli@ tez ma jrc , ale dzwiek jest nienajgorszy.Ja tam wole jakiegos daca zewnetrznego

chodz jest sporo drozszy to moge podpiac karte dzwiekowa jak i cd.

Ja już tu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) napisałem co o tym mysle.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>co wam z jakichs technologii jak i tak na wyjsciu bedzie Op-amp za "5 groszy" >(jrc4580,4560,4570)który wszystko zdegraduje, tanie podzespoly itp.

Wszystko zależy od implementacji scalaka, doboru właściwych punktów jego pracy. Wiele razy słyszałem powyższe układy i nie są to złe układy. Słuchałem za to wiele scalaczków ze stajni Analog Devices czy też Burr-Brown, które pomimo świetnych parametrów miały niewłaściwie dobrane punkty pracy i grały nieciekawie. Grunt to przemyślany projekt. POZDRAWIAM:)

dobrze ja sie z tym zgadzam no ale bez przesady z gowna bata nie ukręcisz ... a tak na poważnie weź z tego co wiem i miałem Audigy 2ZS które do muzyki jest najlepsze sposrod sb5.1,audigy, x-fi , pomęczyłem sie i wstawilem na pajaka opa2134 ..... Ziemia a niebo , różnica taka była ze aż żal gadać , zresztą co ja bede pisał jak nie trzesie ci sie reka to pobaw sie tak z jakims crea..., :) weż SB live czy co tam X-fi porownaj sobie z np. Audiotrakiem na glupim OPA2134 , pozatym nie wspomne jak karty Creative nie potrafia wysterować sprzętu kiedys myslałem że to wzmacniacz nie daje rady a okazuje sie ze to creativy mają przestery przy wiekszej głośności przy audiotraku problem zniknął o HD2 nie wspomnę które ma wyjscie na 3 OPach , , ja nie mowie ze julia jest zla ale wydaje mi sie bardziej ze to karta do studia niż do odsłuchu, w sensie bardziej do zastosowan studyjnych , dzwiek na wysokim poziomie...ale jednak nie jest to wszystko co mozna byloby z niej wydusić i gwarantuje ze podmiana w niej tego JRC który jest wąskim gardłem po przedtworniku choćby na lm4562 czy opa2134 wniesie tylko poprawe. a przecież można wdusić podstawkę nawet na SMD....wiec niema prawie nic do stracenia ... gwarancja :)

Ręka mi się nie trzęsie, bo z technologią SMD mam do czynienia na co dzień. Co do zmiany układów to zgoda byle było to z głową, a nie na przypał, że może się uda i zagra. Mam szacunek do ludzi którzy wyprodukowali dany sprzęt i nie grzebie w nim, mimo iż kiedyś lubiłem zmienić to i owo. Jak chcę mieć inny dźwięk to albo zmieniam urządzenie albo projektuję od zera pod swoje potrzeby. Creative dla mnie nie daje przyjemności ze słuchania muzyki. Integra pomimo nierównej charakterystyki i braków na skrajach pasma gra dla mnie bardziej poprawnie i nie denerwuje jak karty ze stajni firmy Creative. POZDRAWIAM:)

ja nic nie mówie i czasami sam szanuje to co producent zrobi., niestety creative porzadne produkty wydaje pod marką E-mu a za 100+ zł w np. Audigy nie wpakuje OP'ow za kilka zł licząc 3-4 szt na karte bo na tym straci całą marżę albo duży udział a grać gra tylko dla nas jest niedosyt szary człowiek któremy wystarczy że gra tego nie zauważy. Bardzo wielkim Uszanowaniem z mojej strony do firmy audiotrak jest to że wstawili te JRC4580 ale na podstawkach...nie mówiąc o innych częściach muse , os-con , wyjscia front RCA, itp itd POMYŚLELI o NAS , w każdym bądz razie co do tematu wymiana na OPA2134 który jest dla mnie Bardzo uniwersalną kostką raczej wniesie poprawę niż zaszkodzi w stosunku do kosztów. ,

Szukam dobrej karty dźwiękowej w cenie do ok. 200 zł., głównie moje zapotrzebowanie to tak pół na pół najnowsze gry i muzyka. Głośniki jakie mam to p580, obecna karta dźwiękowa to audigy se 7.1, słuchawki: sony v6, prosiłbym o porady.

Do takich głośników nic lepszego nie warto pakować, zwłaszcza do 200zł. Głośniki te nie nadają się moim zdaniem do lepszych kart niż zintegrowane. Słuchałem ich. Jeżeli chcesz mieć coś brzmieniowo lepszego to najpierw zmień głośniki na lepsze. POZDRAWIAM:)

Jak dasz tą kartę to nie odczujesz różnicy, bo głośniki nie będą na tyle rozdzielcze byś odczuł zmianę. Jeśli już to będzie ona bardzo znikoma. Zainwestuj w dobre głośniki. Mnie nie interesuje dźwięk wielokanałowy i słucham poprzez klasyczny zestaw audio. Musisz przewertować trochę testów, opinii i wybrać to co będzie Ci pasować. Ja kupiłbym takie głośniczki tylko w ostateczności.

200 zł wredny przedział cenowy , to że polecali CI A2ZS TO dobrze mowili i jest to chyba najlepsza opcja dla ciebie , nie wierz w jakieś crystalizery czy okrojone wersje x-fi ... OMIJAĆ , crystalizer to tylko podpicowane podbicie na wysokich tonach i coś tam jeszcze , ale szczerze nie takie fajne jak malowali , niżej niema co schodzić a wyżej to już tak od 350 zł jest sens , m-audio , audiotrak itp. sam Posiadam prodigy 7.1 hi-fi i jestem bardzo zadowolony , wymienione OPY i karta nabiera pełnej finezji , dzwięk przestrzenny na b.wysokim poziomie , wystarczający w pełni. w prodigy 7.1 sa fajne podstawowe dodatki które wystarczą (Qsizzle podbicie średnich z czest. odcięcia , Qrumble podbicie niskich z czest. odciecia, 3D effect który naprawde ładnie a bez przesady wzbogaca dzwiek dodatkowo suwak do ustawienia udziału efektu w dzwieku , EQ 12 zakresowy od 30+hz do 16khz ) naprawde swietna sprawa. crea może ma bardziej odpicowany ten aspekt efektów ale na dluższą metę wydaje sie to dość zbedne i niepotrzebne, a różnica w jakości dzwieku wywala sprawe efektów na nieznaczny poziom , i jest to opinia wielu osób. wiecej w blaszaka niema co inwestować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) brałem u nich mają najtaniej , mozesz też poszukać na allegro czasem zdarzają sie używki .

Podsumowywując polecam CI A2ZS lub Prodigy7.1hi-fi. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

z tego co pytałem to nie opłaca się tych głośników co mam wymieniać(creative p580), zastanawiałem się nad geniusami 5000, pytałem i podobno nie ma żadnej różnicy od p580.

Ta karta dźwiękowa prodigy jest też trochę za droga, hm mnie w sumie interesuje zarówno do muzyki jak i do gier, nie tylko do muzyki.., a 350 zł. to sporo kasy, jeżeli miałbym to wydać, żeby mi gry minimalnie szybciej chodziły to był by totalny idiotyzm, mi raczej zależy na bardzo dobrych efektach dźwiękowych w grach i dobrej jakości słuchanej muzyki, obecnie mam audigy se 7.1 i niewiem czy wogóle jest sens zmieniać.

• 2 tygodnie później...

Jestem już własciwie zdecydowany na Audiotrak Prodigy. Nie wiem tylko czy HD2 czy 7.1 Mam czujne ucho, ale wiedzę techniczna nie wielką, wiec nie zawsze rozumiem co tu się pisze :) Czy ktoś mógłbym mi prostym, przyziemnym językiem wytłumaczyć różnice?

Nie wiem czy to może mieć w tym przypadku znaczenie, ale słucham muzyki rockowej. pewnie nie, bo dobra karta wszytsko dobrze zagra. No ale... :)

Już nie mieszajmy :)

jeszcze jedna ważna sprawa - jak karty audiotrak prodigy grają z mp3? Jesli słucham muzyki na komputerze to zwykle kompresowanej, więc to bardzo dla mnie ważne. Czy dobrze brzmi czy uwypuklają zniekształceń dzwięku? Nie uświadamiajcie mnie, że mp3 nigdy nie zabrzmi jak normalne audio, bo to wiem. Chodzi mi czy można na tym sprzecie słuchać mp3 z przyjemnością.

• 3 tygodnie później...

Co do 7.1 hi-fi od razu Ci mowie że karta na początku musi popracować , wygrzać się, nic nie uwypukla

co do MP3 to niestety obnaża ich wady dzwięk przy "kaszaniastych" utworach jest żałosny wiadomo to nie wina karty, lecz utworów i kompresji ona nie picuje dzwięku tak jak creativy itp. Ale nie martw się , ja mówię o Pracy bez żadnej ingerencji sterowników itp. przy dobrych utworach (Flac , APE , CD ) karta pokazuje skrzydełka , Co do Cienkich utworów masz do dyspozycji sterowniki podbicie średnich , niskich oraz 10 pasmowy korek od 31hz do 16khz , do tego dajesz winampa 2.9 i wtyczke Izotope Ozone i dziękuję da się słuchać a nawet jest przyjemnie :) w każdym badź razie nie ma to jak dobre nagranie ...

Szczerze mowiac to w cenie prodigy, mozna kupic genialne karty 4 kanalowe, ktore maja o wiele wiecej mozliwosci.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.