Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-VI

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Aha dodał bym tylko że HiVi to była początkowo Amerykańska firma którą przejeły Chiny, natomiast większość w stanach jak i w kanadzie sądzi że to są niemieckie głośniki :D Wymienione przezemnie konstrukcje kopułek były jedną z pierwszych konstrukcji wykonanych w pełni w usa (przypuszczam że firma została specjanie sprzedana bo ewidentnie widać rozwiązania europejskich producentów, a Chiny jak to Chiny kładą na to, być może się okaże że to nadal amerykańska firma tylko żeby uniknąć rozpraw sądowych produkowana w Chinach).

Ciekawe co by się działo jakby tak Chiny wpadły na pomysł żeby wykupić np microsofta :D wiekszość komputerów na chińskich systemach :D hehee kto wie. Ponadto jeśli jakaś tam firma "X"chciała by np skopiować kopułkę ezotara no i stwierdziła: sory nie wyszło gra gorzej, mało tego gra gorzej od esoteka, no ale gra lepiej od pozostałych modeli to co porażka czy sukces?

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1292093

A tutaj dodam jakby ktoś chciał poczytać sobie na temat swans/hivi

Swans Speaker Systems Inc. Acoustic Technology jest jednym z przodujących producentów zaawansowanych systemów głośnikowych na świecie. Wielu z najlepszych inżynierów elektroakustyków i techników jest zatrudnionych w tej firmie. W 1994r. powstało jedno z najnowocześniejszych laboratoriów do badań i rozwoju w Toronto w Kanadzie, które miało profity m.in. z sukcesów lat poprzednich na polu rewolucyjnych i innowacyjnych głośnikowych opracowań. W 1997r. nastąpiła fuzja legendarnego amerykańskiego producenta głośników Swans-Speaker Systems z HiVi-Research, jednym z największych azjatyckich producentów. Założono wspólną siedzibę w Monterey Park w Kalifornii. Uznany w świecie ekspert techniki audio Frank Hale, były szef i założyciel Swans'a przejął pozycję kierownika rozwoju systemów głośników. Oprócz Franka Hale do innowacyjnych opracowań przyczynili się znani konstruktorzy – między innymi Joe D'Appolito czy Vance Dickason (Loudspeaker Design Coocbook). Technologie własne Swans/HiVi jak na przykład legendarne wysokotonowe wstęgi – Planar są wykorzystywane przez wielu uznanych w świecie producentów High End. Wiele znanych marek głośnikowych zamawia obudowy albo kompletne głośniki u Swans/HiVi, czy też daje je częściowo opracować. I tak produkuje się rocznie ponad 3 miliony obudów i 600 000 kolumn. Cała produkcja ma naturalnie certyfikaty ISO-9002. Wielkie inwestycje w rozwój pozwala Swans/HiVi stosować nowoczesne technologie i nowoczesną produkcję.

Firma jest wyposażona w największe i najnowocześniejsze na świecie akustyczne pomieszczenie pomiarowe.

Przy projektowaniu używane są systemy pomiarowe jak np. MLSSA, B&K, Clio, LMS/LEAP, TEF itd. Fuzja z HiVi-Research pozwoliło Swans'owi tanio produkować wysokowartościowe systemy głośnikowe. Wiele międzynarodowych wyróźnień świadczy o bezkompromisowej jakości głośników Swans'a. Paleta głośników i systemów głośnikowych Swans/HiVi-Research jest znana od wielu lat na rynku północnoamerykańskim, europejskim i azjatyckim.

Swans/HiVi posiada ponad 300 oddziałów, a jego sieć handlowa to ponad 800 sklepów. Z ogromnym sukcesem przyszedł spory przyrost firmy, który umożliwia wręcz nieograniczone możliwości opracowywania i produkowania. Nie tylko to tłumaczy prawie niewiarygodny stosunek jakości do ceny.

Założyciel HiVi-Research i jej szef w jednej osobie Hong Bo Yao rozbudowuje firmę z wizją tworzenia najwartościowszych i innowacyjnych produktów audiofilskich i rozszerzania asortymentu. W ten sposób paleta produktów obejmuje oprócz głośników High End i do kina domowego także różne produkty z profesjonalnego i multimedialnego sektora nagłośnieniowego, jak również elektroniczne komponenty włącznie z mediami mobilnymi. Bezkompromisowe wysokie jakościowe oczekiwania właściciela firmy wpływają w dużym stopniu na przekonujący audiofilski performance komponentów Swans i HiVi, które przekonują nawet najbardziej krytycznego słuchacza.

Wielokrotne wyróżnienia, nagrody i testy podbudowują sukces legendarnych głośnikowych technologii Swans'a.

Oto lista niektórych międzynarodowych wyróżnień od roku 2000 :

* 2000 T.H.E. Show: “Exceptional Value Award”

- Swans Diva

* 2002 T.H.E. Show: “Award of Excellence”

- Swans F1HT

* 2002 T.H.E. Show: “Best Value Award”

- Swans M4000HT

* 2003 CES: “Best of CES 2003 High-End Audio Finalists”

- Swans 2.2 HT

* 2003 CES: “Best of CES 2003 High-End Audio Finalists”

- Swans T600F

* 2003 T.H.E. Show: “Excellence in Design & Engineering”

- Swans 2.2HT

* 2003 T.H.E. Show: “Most Innovative Speaker Design”

- Swans T600F

* 2004 T.H.E. Show: “Excellence in Design and Engineering”

- Swans MHT

* 2005 CES: “Best of CES 2005 High-End Audio Finalists”

- Swans S600HT

* 2006 CES: "Award Techgirl"

- Swans S200A

* 2007 Homecinema-HighFidelity:"Best of Show-Stereo"

- Swans M1

* 2007 Area-DVD: "Test-Referenz"

- Swans M1

* 2007 Area-DVD: Testfazit: "Überragend"

- Swans Sub 200A

* 2008 Fachzeitschrift Heimkino "Ausgezeichnet"

- Swans V8 und Sub 200A

* 2008 Area-DVD: Testfazit: "Überragend"

- Swans F2.2

* 2008 Fachzeitschrift LP: "ein erstaunlich preisgünstiges Universaltalent"

- Swans M1

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1293653

Dlaczego USA i Kanada piszesz małą, a Chiny wielką literą ? Ciekawi mnie to.

Tonsil ma (miał) lepszą komorę bezechową, niż ta na foto i napewno mierzył swoje zespoły.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1293665

>Wątpie żeby tonsil prowadził takie pomiary

Mógł byś się zdziwić. Nie wiem czy aż tak imponującą komorę mają ale mają. Poza tym komora oczywiście ma swoje zadania ale głośniki powinny być tak skonstruowane żeby dobrze grały ci w domu a nie w komorze bezechowej.

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1293712

terminus, 3 Mar 2009, 12:42

>Dlaczego USA i Kanada piszesz małą, a Chiny wielką literą ? Ciekawi mnie to.

>Tonsil ma (miał) lepszą komorę bezechową, niż ta na foto i napewno mierzył swoje zespoły.

to bez różnicy jak piszę ten tekst wyżej był ściągnięty ze strony producenta a wyżej gdzie pisałem chiny przez duże Ch bo jakoś tak mi się z rozpędu pisało xD

ponadto znajdzie mi lista międzynarodowych wyróżnień dla tonsila jaką ma np swans, a jakby tak Pan Bacek zauważył to napisane jest że "Firma jest wyposażona w największe i najnowocześniejsze na świecie akustyczne pomieszczenie pomiarowe.

Przy projektowaniu używane są systemy pomiarowe jak np. MLSSA, B&K, Clio, LMS/LEAP, TEF itd." cyctat ze stony producenta a nie mój.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1293752

To było porównanie które wykonano całkiem niedawno opisane na forum

Bezpośrenie starcie swans vs dynaudio, więc może który tonsil wypadnie mi podobnie xD sory ale to nie ta klasa dźwięku niestety.

"Swans i Dynaudio

Swans i Dynaudio to podobna szkoła dźwięku (nie bez powodu przetworniki w swansach zaskakująco przypominają duńskie produkty. Swansy zagrały z dużą kulturą, dość swobodnie, ładną średnicą. Scena w dynaudio była trochę szersza.

Barwa wysokich tonów zbliżona, choć esotec (nie bez powodu uważany przez niektórych za najlepszą kopułkę) dodał trochę pięknych mikrodetali w nagraniu Cecylii Bartoli i brzmiał szlachetniej.

W kantacie z Schollem Dynaudio grały dźwiękiem nieco zbyt rozjaśnionym, bardziej podobało mi się zrównoważenie Swansów, ale w innych nagraniach ta różnica nie była już tak wyczuwalna.

W obu przypadkach bas schodził nisko (mam wrażenie, że w Dynaudio nieco niżej) i niewielkie kolumny poradziły sobie w 25 metrach. Kook, właściciel Contourów zapewnił, że mocny tranzystor dodaje im jeszcze skrzydeł."

A dodam tylko że głośnik w swansach który był tam wsadzony jest chyba obecnie najtańszym głośnikiem hivi, jak i monitorki testowe swansa również najtańsze.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1293760

Problem polega na postrzeganiu tego co robisz

W "naszej" cywilizacji (gdzie ludność szuka w swoim "rozpasaniu")coraz głębszych doznań podchodzimy do muzyki z miłością i zrozumieniem jej harmonii.

W Chinach niestety z Konfucjonizmu pozostały tylko "praktyczne" wskazówki (jak "przeżyć" i sie wzbogacić).

Może jest to trochę "dekadenckie" podejście ale już to przerabialiśmy (chyba że jesteś zbyt młody, żeby to pamiętać) - jeden wzmacniacz, jedno brzmienie ....

jeżeli (w ich mniemaniu) za pieniądze maja dostarczyć produkt (np lampowy wzmacniacz) to go kopiują i dostarczają. I nie jest ważne brzmienie - ma tak samo wyglądać.

Oni nie wyrośli na kulturze Led Zeppelin czy Pink Floyd. Sa to dla nich obce standardy a jak zamawiający prosi .. to sie zrobi.

Jestem osoba praktyczną i jeżeli zrobią to dobrze to czemu tego nie robić w Chinach ale nie gadamy o MP4 tylko o high-endzie.

Problem polega na tym, ze zaczynają lansowac własne standardy (oparte na na naszych standardach) a niektórzy uważają, że z powodu ceny da się zaakceptować pewne "mankamenty".

I tu dochodzimy do słynnego Bułhakowskiego "łososia drugiej świeżości" albo do "auta" typu Trabant.

jeżeli w Twoim mniemaniu jest to akceptowalne to...

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1294427

dino ja w zupełności sie z Tobą zgadzam, ponadto zawsze bardzo sceptycznie podchodzę do produktów chińskich, natomiast tutaj jest trochę inna sytuacja ponieważ kilkanaście konstrukcji tych głośników zostało wykonanaych wpełni w stanach, a ponadto już kiedy firma wypuściła swoje pierwsze konstrukcje już były w znacznie niższych cenach tak ażeby zachęcić konsumentów do spróbowania ich produktów, bo przecież inaczej się nie da jeśli się chcę wprowadzić produkcję masową. Wg mnie warto było by szukać tych perełek które się czasem znajdują zanim nie przygniecie ich tona tandety i tylko na tym pic polega. Ponadto także wiele produktów chińskich jest bardzo dobrej jakości, wystarczy spojrzeć na nowe lampy chodzby 845 - miałem okazję posłuchać i wiem że gra wybitnie. Nigdzie nie znalazłem że swans to tandeta a wręcz przeciwnie i myślę że nieliczne tanie głośniki tam wykorzystywane urosną w cenę (obecnie niskie ceny promowane są tylko w głośnikach wysokotonowych kopułkowych i w kilku malutkich wooferkach reszta nie jest taka już tania). Natomiast co do tego łososia to też mogę Ci powiedzieć że to co u nas jest uznawane za łososia pierwszej świeżości wcale takie nie jest, ponadto u nas promowany jest norweski, natomiast sami norwedzy wolą kupować nawet w polsce łososia niż u nich, a to ze zwględów czysto produkcyjnych o których polska wolała by nie wspominać konsumentom. Ponadto lansowanie standarów na naszych europejskich hmm jakby nie patrzeć to co się działo w chinach 2-3k lat temu to u nas to nawet nie była wieś zabita dechami, wię o czym tu wogóle rozmawiać? Przecież każdy od każdego zwala jak popadnie - to tak jakby Ci ktoś powiedział Twój kraj jest zacofany bo u nas kolej była 300 lat wcześnij niż u Was - to co zwaliliśmy od nich? Wg mnie to jest tylko postęp i warto szukać produktów "X" na wszelakich rynkach które przedstawiają bardzo dobry poziom. A wracając do samego tematu to lepiej posłuchać najpierw swansa niż pisać o czymś co sie na oczy nie widziało a tym bardziej nie słyszało. Bo to przypomina rozmowę dwóch uczonych o łososiu którzy jedli śledzia z puszki (łącznie ze mna z tym że ja niebawem sam potestuję i stwierdzę czy gra jest warta świeczki czy nie, ponoć się nie zawiodę no ale każdy ma swoje oczekiwania więc się okażę).

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1294514

Cóż, chłopcy inspirują się najlepszymi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest nawet KIT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1295270

Jeszcze jedna ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1295320

Mam K1 z HI-VI. Sympatycznie brzmiący głośnik z dobrymi parametrami jak na tą cenę. Dałem za nie 11 Euro. Próbowałem je z Peerlessem HDS 180 exc. W tym połączeniu się nie sprawdził. HDS potrzebują czegoś zdecydowanie mocniejszego. Teraz akurat gra z Daytonem RS125 S. czyli podobna klasa cenowa. Mam zamiar na tym robić satelity do kina domowego. Efekt jest zdecydowanie lepszy niż cena głośników. W całym paśmie udało mi się charakterystykę upakować w widełkach +/- 1 dB. Dla głośności 85dB/1m prawie w całym paśmie zniekształcenia poniżej progu słyszalności. Jedynie mały szpica przy 1.5kHz dochodząca do 0.5% ale jest to wina Daytona. Załączam pomiary zniekształceń harmonicznych dla 1V. Wartość przeciętna czasami jest lepiej czasami gorzej poniżej 2kHz powyżej zazwyczaj tak samo.

Jako ciekawostkę dodam jeszcze że Expolinear sprzedaje wiele głośników z HI-VI pod swoją nazwą za kilkukrotnie wyższą cenę. Dla przykładu HI-VI RT8II można kupić za około 90$ Expolinear sprzedaje go za ponad 300 Euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1295499

KrzysiekA jaką zwtornicę zastosowałeś w połączeniu z HiVi (2 rząd linkwitza z l-padem czy zwykla 3 rzędu, bądz jakaś inna)? Jakby ktoś się natknął na schematy lub miał opracowane poprawnie działające zwrotnice dla wysokotonówek swans/hivi to byłbym wdzięczny.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1295513

Obiecane zwrotnice. Pierwsza to HDS180exc z K1. Szczerze mówiąc ten HDS marnuje się przy tym K1. Z Vifą XT25TG30 brzmiało to zdecydowanie lepiej. Za to z Daytone ten K1 brzmi nawet lepiej niż HDS mimo że Peerless jest o wiele droższym i lepszym głośnikiem. Chyba ten Dayton i HiVi pasują do siebie.

Ukryta Zawartość

post-13669-100001441 1236356167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1296841

No i drugi zestaw.

Ukryta Zawartość

post-13669-100001439 1236356211_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1296844

Pewnie z l-padem byłoby tak płasko jak na dolnej zwrotnicy. Tam zrobiłem z l-padem. Prawdę powiedziawszy to zwrotnicę z HDS olałem po pierwszych odsłuchach. Za duża różnica miedzy Vifą a tym K1 szczególnie głośniej. Robił się trochę krzykliwy. Ale nie ma się co dziwić Vifa XT25tg30 Ma kilka razy większą moc. Za to do tego Daytona pasuje jak ulał. Brzmi jakby głośników była co najmniej za dwa razy więcej pieniędzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1296895

No cóż, jeżeli dyskutujemy o głośnikach za 11 euro - używanych jako satelity w kinie domowym to ....

Na usprawiedliwienie można dodać, ze podrożało euro tak, ze 400zł za dobry wysoko tonowy to tylko 8 razy więcej (kiedyś było 11 razy więcej)

Rozumiem, ze pozostajecie w klubie "IIpodów za 15 euro" lub "fantastycznych skuterów za 1200PLN" (wiadomo skąd)

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1297440

Uwielbiam jak ktoś się wpisuje na temat na który nie ma zielonego pojęcia pomijając już sam fakt że sam posiada sprzęt ze 15 euro. Taki przecietny swans z tymi niby chińskimi głośnikami kosztuje wiecej niż Twój cały zestawik dino.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1297455

Jako że ten głośnik wypróbowałem (HiVi K1)to mogę go w miarę obiektywnie ocenić. Porównywałem go z wysoko-tonowym Peerlessem HDS, Vifa XT25tg30, Expolinear NDRL 81. Trzeba od razu zaznaczyć że jest to najgorszy z tych wszystkich głośników co nie znaczy że nie słuchałem gorszych za o wiele większe pieniądze. Brzmi naprawdę przyjemnie i jeżeli ktoś nie jest Audiofilem to myślę że spędzi wiele przyjemnych godzin na słuchaniu muzyki. Głośnik nie szeleści, ma naprawdę małe zniekształcenia powyżej 2kHz, ma bardzo płaską charakterystykę, jest bardzo łatwy do zaaplikowania i nie jest tak upierdliwy dla reszty sprzętu. Z drugiej strony ma małą moc, nie jest specjalnie analityczny, trzeba go wysoko ciąć. Zauważ że udało mi się w bardzo łatwy sposób zmieścić charakterystykę w widełkach +/- 1 dB. Mimo że buduję satelity do kina domowego to naprawdę brzmi to bardzo "Audiofilsko" pod warunkiem że gałki głośności nie przekręci się powyżej godziny 12. Z drugiej jednak strony jeżeli pomyśleć że w BMM za 22 Euro można kupić już Vife DX25 a za 31 Euro Vifę xt25, głośniki to może jednak się tego głośnika nie opłaca kupować.

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1297509

Uwielbiam jak ktoś się wpisuje na temat na który nie ma zielonego pojęcia pomijając już sam fakt że sam posiada sprzęt ze 15 euro. Taki przecietny swans z tymi niby chińskimi głośnikami kosztuje wiecej niż Twój cały zestawik dino.

pozdrawiam

Uwielbiam jak ktoś nie czyta "o mnie".

Załączam fotki (zarówno fotki jak i obudowy sam zrobiłem) polecam wyszukiwarkę

Ukryta Zawartość

post-10115-100001012 1236719349_thumb.jpg

post-10115-100001013 1236719349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1301146

dino bez obrazy tylko że sam zacząłeś wypisywać 15euro :D ponadto ładne kolumienki :D a że nie do tematu to przecież rzecz jasna że chodziło mi o głośniki swans/hivi xD A że swansa uważasz za tandete za 15euro no to sorki bo przy cenach tego swansa to vifki wypadają zdeka taniej. Natomiast jakie kto brzmienie woli to już osobiste preferencje słuchowe i gusta. Po prostu nie wiem czemu zacząłeś atakować te głośniki jeśli nic o nich nie słyszałeś i nie wiesz jak grają i tylko o to mi chodziło. Możliwe że się okaże że akutar się nie podpasują przez co oczywiście dam znać a nie atakuje coś czego nigdy nie słyszałem.

I dla rozłuźnienia tematu proponuję zajrzeć i się pośmiać xD zajmine to kilka sekund a śmiechu masa xD

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1301247

Kontynuując żarty:

Na co nalezy zwrócić szczególna uwage przy uprawianiu seksu grupowego ? - żeby nie zostac pominięty.

Parafrazując : Na co nalezy zwrócic sczególna uwage przy konstruowaniu kolumn? - zeby wartość obudowy nie przekroczyła wartości głośników w niej zamontowanych.

Vifka XT19 kosztuje 150PLN czyli (obecnie) jakies 32EUR a biorąc pod uwage ceny usług stolarskich w/w warunek może byc za chwilę trudny do spełnienia.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/42099-hi-vi/page/2/#findComment-1301430
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.