Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka. Powiększać pokój o metr kw?

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie jest wykluczone, że zmienię mieszkanie. Jesli tak się stanie, to będę miał tylko do słuchania muzyki swój pokój. A raczej pokoik :-(

Ma on w tej chwili odrobinę ponad 14 metrów kwadratowych (3,1 metra na 4,6 matra). wysokość - 2,8 metra. Stan jest deweloperski i mam możliwość teraz (pożniej już nie - nie ma sensu tlumaczyć dlaczego bo za dużo konstrukcyjnych szczegółów) przesunięcia dłuższej ściany o max. 30 cm. Zyskuję więc niecałe 1,5 metra kwadratowego powierzchni oraz te 30 cm więcej między dłuższmymi ścianami (będzie 3,4 x 4,6). I teraz pytanie do kolegów, którzy walczyli już z akustyką swoich pokoi lub budowali takowe:

- Warto wydawać te parę złotych i babrać się z przeuwaniem tej ściany? Te 1,5 metra kw zmieni coś istotnego w akustyce tego pokoju?

Osobiście mam wątpliwości - pokoim i tak pozostanie mały, więc czekać mnie będzie adaptacja akustyczna.

Pozdrawiam Stempur

Akustyki to pewnie nie zmieni dramatycznie ale 1.5m2 to zawsze w pokoju więcej miejsca... lepiej mieć niż nie mieć, zresztą jak naustawiasz mebli to będziesz się z tego dodatkowego 1.5m cieszył. Ja bym tak na pewno zrobił, jeśli tylko tam będziesz mógł słuchać. Taki bardziej kwadratowy pokój jest bardziej ustawny zarówno dla mebli jak i sprzętu audio i głośników (więcej miejsca wokół głosników, baza!). A tego dodatkowego miejsca nic nie zastąpi. Poszerz go o maksymalną wielkość.

Te 30cm może się okazać zbawienne. Np. kolumny...

zrób eksperyment, i postaw je o 60cm. od ściany. Jak grają? A teraz dosuń je na 30cm od ściany... mało które kolumny zniosą coś takiego bez zmasakrowania basu i stereofonii.

Popieram McGuyvera w 100%. Zdecydowanie przestawiaj, przy tak wąskim pokoju każde 30cm szerokości będzie miało duże znaczenie. Przy 3,10 kolumny ci wlezą na samą scianę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Niekoniecznie wleza na scianę ale przy 3,1 m rozstaw kolumn bedzie musiał byc bardzo waski 1,6-1,8 m.

30 cm to dużo i niewatpliwie bedzie miało wpływ na przestrzeń, jej oddech.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Panowie, ale ja tylko jedną ścianę będę mógł przesunąć o te 30 cm. Więc zyskuje po 15 cm luzu dla każdej kolumny.

Poza tym nie wykluczam ustawienia ich na dłuższej ścianie i wygłuszenia ściany, która będzie bezpośrednio za mną (to będzie MÓJ pokój i żona nie będzie igerować w wystój:-).

Pozdrawiam Stempur

Przesunięcie ściany to bardzo dobry pomysł - jeżeli sam na to wpadłeś tym bardziej warto tak zrobić. Oryginalne projekty deweloperskie są mocno przekombinowane i nieżyciowe - na papierze wszystko niby dobrze wygląda a w rzeczywistości może się okazać tragiczną pomyłką.

stempur

Na dłuższej scianie kolumny - to bedziesz siedział jakies mniej niż 2m od bazy - czyli bliskie pole - no nie wiem czy to dobry pomysł.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zobacz Kolego jakie będą rezonanse tego pokoju przed przesunięciem i po.

Są tu na gdzieś forum takie wzory na idealne podziały pomieszczeń odsłuchowych.

albo tu

Idealne proporcje.

Nasz pokój, w którym słuchamy muzyki, jest pomieszczeniem zamkniętym. Z punktu widzenia akustyki, każde pomieszczenie charakteryzuje się pewnymi własnościami, które wpływają korzystnie, bądź nie, na dźwięk. Niektóre z tych własności jak wymiary i kształt oraz materiał nadany jest przez architekta i budowniczych. No, chyba że dopiero zamierzamy go wybudować... Z punktu widzenia akustycznego, ideałem byłby pokój o nierównoległych i/lub załamanych ścianach, lub przynajmniej o zaokrąglonych narożach i o proporcjach które sprzyjają korzystnemu propagowaniu fal. Akustycy wyliczyli, że takie idealne proporcje to: 1:1,14:1,39 lub 1:1,28:1,54 a także 1:1,60:2,33, gdzie 1 jest wysokością pomieszczenia. Najgorsze proporcje to takie, które są wielokrotnością jednego z nich (np. 1:1:2). Równoległe ściany i sufit powodują, że powstają fale stojące. Nierównoległość czy załamanie ścian i sufitu zapobiega ich powstawaniu.

Oczywiście nie należy tych proporcji traktować dogmatycznie. Jeśli jednak

mamy możliwość wyboru pomieszczenia, to warto wybrać to, które spełnia

przynajmniej warunek R. Walkera (BBC):

1,1 x (S/W) < (D/W) < 4,5 x (S/W) – 4

Pozdrawiam

Ja mam pokoj 3x5 i kolumny ustawione na dluzszej scianie.Dalbym wszystko, aby miec chocby te 30cm za soba.Chociaz generalnie nie jest zle, bo odleglosc miedzy kolumnami wynosi 2m.Ich odleglosc od sciany tylnej(liczac wewnetrzne krawedzie) wynosi 0,73m, a ja siedze od nich w odleglosci 2,15 liczac od srodka glosnikow.A wiec stempur do dziela! nie lekcewaz tych (az!)30cm!!!;-)))

Pomoże ci to do łatwiejszego zaadaptowania sprzętu w pokoju. (jak wiadomo potrzebne miejsce wokół kolumn, za słuchaczem itp.) wiec myśle że każde cm w pokoju są ważne.

ps. sam aktualnie walcze z akustyką i optymalizacją przestrzeni w pokoju uzytkowym i odsłuchowym i wiem że czasami braknie choćby kilka cm. Musze się przyzanc ze wykułem kawałek sciany by wsunąć ciut głebiej regał 4cm :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.