Skocz do zawartości
IGNORED

Co do muzyki ?

wojprzy

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu czas się zebrać i kupić jakiegoś grajka do słuchania muzyki. Powiedzcie proszę co byście zrobili. Otóż..

Do tej pory korzystałem z zestawu:

- głośniki Bose Acoustimas 15 (5+1)

- Pioneer VSX-AX4ASi (mialo sluzyc do kina domowego i jako upscaler video do 1080i)

- Playstation 3 :) - do CD/DVD/BlueRay

Jako kino domowe - jestem zachwycony. Calosc gra fenomenalnie. Po najnowszym updacie softu w PS3 - teraz ona moze robic za upscaler i to do 1080p, przy czym nie widze jakos specjalnego efektu takiego skalowania. Przeskalowane filmy z DVD absolutnie nie wygladaja jak BlueRay - to zupelnie nie ta liga. Ale mialo byc o dzwieku.. Koncerty jakie ogladam na DVD czy BR - super. Jak puszczam muzyke z CD to ... generalnie tez specjalnych zastrzezen nie mam, choc w uszach ciagle brzmi ta sama muzyka na innym sprzecie (w sklepie w Wawie) - podobalo mi sie znacznie bardziej niz to co mam u siebie. Wiem - tam bylo to przygotowane profesjonalnie, sprzet kosztowal grube tysiace itd.

Zastanawiam sie jedynie jak ugryzc temat. Co zmienic w pierwszej kolejnosci ? Glosniki ? CD ? Ampli ? Glosniki wydaja mi sie b. dobre, ampli niezle. Moze to CD ? Pewnie bluznie bo sie nie znam, ale najmniej wierze w roznice miedzy CDkami.

Pomieszczenie w ktorym slucham ma ok. 30 m.kw. i jest niestety nieregularne bo sa skosy na poddaszu. Do tego otwor na schody. Aha, calos jest spieta po HDMI tj. PS3->Ampli->LCD. Wszystkiego slucham z CD/DVD/BR. Nie mam i nie planuje winyli. Nie mam jakiegos sztywnego budzetu na to i rownie dobrze moge przeznaczyc 1000 zl jak i duzo wiecej. Zastanawia mnie jednak w jakiej kolejnosci podejsc do tematu i czy bede w stanie uzyskac znaczaco lepsza jakosc wymieniajac czy dostawiajac jeden klocek a nie budowac wszystko od nowa ?

Jak podeszlibyscie do tematu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/42367-co-do-muzyki/

> Wojprzy

Bez złośliwości - skoro koncerty na DVD brzmią super, po prostu nie wymieniaj sprzętu, tylko kupuj nagrania na DVD. Jeśli zaś upierasz się na słuchanie muzyki z CD - kup nowy sprzęt. Jaki? Odpowiedź znajdziesz gdzieś na forum ;-)))

https://www.audiostereo.pl/topic/42367-co-do-muzyki/#findComment-1086012

> paavo

Pewnie, ze mozna kupowac na DVD i wciaz to robie. Co raz wiecej pojawia sie na BR i tez jest ok. Jednak wiekszosci muzyki, ktora lubie nie dostaniesz na DVD.

Problem polega zapewne na tym, ze koncerty na DVD są zwykle dostosowane do 5.1. I na moim sprzęcie brzmi to super. Jednak z CD już tak nie jest bo grają w trybie stereo.

Jasne, ze mozna wywalic wszystko i zbudowac calosc od nowa. Z tym sobie poradzę. Pytanie czy nie da sie czegos jednak uratowac a dostawic/wymienic jeden klocek. Najchetniej nie ruszalbym glosnikow bo do kina domowego i tak je zostawie. A zonie moge miec problem wytlumaczyc, ze jeszcze dwa glosniki, dodatkowe kable itd. sa niezbedne.

No nic, zaczne od CD - choc nie wierze w slyszalnosc roznicy miedzy CDkami to ten element jest i najslabszy u mnie i najtanszy do sprawdzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/42367-co-do-muzyki/#findComment-1086057

> Wojprzy

No tak, problem "setup do KD" vs. "kit do stereo" jest stary jak... no, w każdym razie jak kino domowe. Tzw. wife factor też nie jest niczym nowym ;-)

A może tak: dobry cedek + dobry wzmacniacz słuchawkowy + dobre słuchawki na początek. Zaleta - gra, a nie rzuca się w oczy i nie drażni żony. Jak dojdziesz do wniosku, że warto dokupić wzmacniacz i głośniki "pod" stereo, to będziesz mógł je dobrać do cedeka.

https://www.audiostereo.pl/topic/42367-co-do-muzyki/#findComment-1086083

wystarczy dobry dvd ktory zagra z rozmachem odtwarzaczy cd. Np. model Yamahy DVD-S1700, DVD-S1800, DVD-S2700. Do tego wzmak, lub amplituner stereo + dobre głośniki i masz system do stereo a takze do ogladania koncertow.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

https://www.audiostereo.pl/topic/42367-co-do-muzyki/#findComment-1086116
  • Redaktorzy

Z której strony toto ugryźć, zęby można złamać. Głośniki Bose znane są z efektownej, ale szczególnie nienaturalnej przestrzenności. Można wobec tego spodziewać się, że co by do nich nie podłączyć, wyjdzie i tak Bose :-) Przypuszczam też, że nie zamierzasz kupować czegoś genialnie grającego, ale wymagającego np. cały czas trzymania śrubokręta w ręce? Jest sporo takich urządzeń dla cierpliwych. Grają często pięknie, tu coś jest krzywo, coś właśnie się spaliło, trzeba co rusz dzwonić do producenta, a w ogóle to całość wbudowana jest w skrzynkę po jabłkach. To raczej nie dla początkującego stereofila :-) Przypuszczam też, że jako posiadacz kina domowego lubisz mieć sprzęt na pilota. Proponuuję ci uderzyć dość wysoko, i wypożyczyć do odsłuchu odtwarzacz CD Accuphase, np. nowy model 500. Ma generalnie bardzo dobre opinie za dźwięk, a przy tym jest świetny użytkowo. Bo na przykład mam teraz u siebie jeden odtwarzacz: dźwięk mogę polecić każdemu, ale żeby włożyć płytę, należy podnieść pokrywkę, podnieść docisk magnetyczny, włożyć płytę, położyć docisk, położyć pokrywkę i nacisnąć jeden dodatkowy guzik. Wtedy już możesz wcisnąć play i cieszyć się ewentualnie dźwiękiem. To raczej dla zawodowców :-) A jeśli uznasz, że Accu to źródło dla ciebie, możesz iść po linii najmniejszego oporu i dobrać ich wzmacniacz, albo poszukać dalej.

https://www.audiostereo.pl/topic/42367-co-do-muzyki/#findComment-1086230

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.