Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowilem przeniesc projekt do nowego watku bo projekcik regulacji glosnosci na DS1802 przerodzil sie powoli w bardzo porzadny wzmak sluchawkowy :)

Przesluchalem dokladnie kilka roznych kombinacji tego wzmacniacza sluchawkowego na TPA6120A2 (THS6012) + DS1802 jako regulacja glosnosci z roznymi buforami pomiedzy kolejnymi stopniami i ostetecznie musze powiedziec jestem wreszcie wpelni zadowolony z uzyskanego efektu :) Ostatecznie pozostala konfiguracja z buforami na FETach przed i za DS1802 - wszelkie proby ze wzmacniaczami operacyjnymi w tym miejscu nie brzmia nawet w 10% tak dobrze :) Polaczenie neutralnego DS1802 z miekko brzmiacymi buforami na FETach i z raczej chlodno brzmiacym TPA dalo w sumie bardzo neutralne i przyjemne brzmienie ale przy tym szybkie i ze wszystkimi najdrobniejszymi detalami. Najciekawsze jest to ze najbardziej spasowal mi ten wzmak do osterej gitarowej muzy :) Przeaznie wczesniejsze rozne konstrukcje najlepiej spisywaly sie na jakis spokojnych jazzowych kawalkach, trabce albo czystych wokalach a tutaj pelna niespodzianka - teraz najbardziej lubie sluchac Jane's Addiction, Rage Against the Machine, AC/DC, Spin Doctors, Red Hot'ow a takze Iron Maiden i tym podobnych - nigdy wczesniej nie podchodzila mi taka muzyka na sluchawkach :) Gitara elektryczna brzmi fantastycznie - az dreszcze przechoda jak gra AC/DC albo Rage :) Przy sluchaniu osterej muzyki wzmak przekazuje niesamowita ilosc energii az sie chce podkrecac glosnosc do oporu - az powietrze z pod sluchawek wywiewa wlosy :))) Naprawde polecam wszystkim sluchajacym takiej muzyki :)

Jedyna uwaga to polecam raczej stosowac dobre zrodlo bo np. z kompem nie bylo juz tak rewelacyjnie - sluchajac glosniej muzyka stawala sie meczaca natomiast z moim DVP-999ES mozna odkrecic glosnosc do oporu i im glosniej tym wiekszy odjazd :)

Elektrycznie wzmak zachowuje sie pierwsza klasa - nie mialem zadnych problemow ze wzbudzaniem, szumami czy przydzwiekiem - bez podlaczonego zrodla jest kompletna cisza w sluchawkach - zero :) Mimo braku kondensatorow w sciezce DC na wyjsciu nie jest wieksze niz srednio +/- 3 do max 5 mV co nie powinno nikomu przeszkadzac :)

Ponizej zalaczam schemat i fotki obecniej wersji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3138-100003190 1210616885_thumb.jpg

post-3138-100003191 1210616885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na plytke wkradl mi sie jeden blad - zamienily mi sie dwie nozki w jednym stabilizatorze ale nie jest to bardzo klopotliwe - jak widac na fotkach da sie tak poskladac ze nawet nie widac :) Jeszcze kilka fotek w zblizeniu:

Ukryta Zawartość

post-3138-100003187 1210617043_thumb.jpg

post-3138-100003188 1210617043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaprojektowalem tez niewielka plytke z klawiszkami do Glosnosci / Balansu i funkcji Mute tak zeby mozna bylo ja latwo podlaczyc tasma do reszty i ostatecznie calosc wyszla tak

Ukryta Zawartość

post-3138-100003185 1210617139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podwojne FETy sa niestety ciezko dostepne i jak sie juz trafi to cholernie drogie ... ale robilem tez testy z wciaz dostepnymi i w miare niedrogimi pojedynczymi FETami 2SK170 i jak sie dobrze dobierze pary to brzmienie jest takie samo jak z 2SK389 - niestety trzeba miec tez wieksza ilosc 2SK170 bo dobrac dobrze pary nie jest latwo :( Jak poskladam wersje na 2SK170 to postaram sie tez wrzucic fotki :)

efekt02 ~ masz racje, LSK389 maja dlugie wyprowadzenia wiec powinny bez problemow wejsc w plytke :) Nie probowalem ich jeszcze choc mam juz je w domu - slyszalem ze niestety nie graja tak dobrze jak stare dobre Toshiby i nie trzymaja tak parametrow :( Linear Systems dopracowuje jeszcze technologie i z tego co wiem pracuja nad odpowiednikiem 2SJ109 - to by bylo cos bo te P-FETy to juz absolutny rarytas obecnie

normalka, ze Linear Systems to nie Toshiba :) maja oni jednak spooory wybor tranzystorow...

LSK389 testuj i sie wypowiadaj - nic nie zastapi obiektywnego spojrzenia na problem :D

obudowa TO-71 jest prosta do przerobek i mysle, ze bardziej stabilna termiczne, niz SOIC.

ps. ktore LSK masz - gorne B czy dolne C ?

Witam.

Piękne:D

A nie myślałeś nad dodaniem do tego jeszcze dźwiękówki na PCM i całosc w SMD na jednym PCB?? By był ładny komplet;)

Przy rozsądnej cenie płytki tez sie pisze na jeden zestaw :)

rzerzuch ~ trafiles w dziesiatke :) dokladnie teraz mam w planach DACa na PCM2707 (jako odbiornik USB->I2S) dalej PCM1794 i wyjscie na TPA6120 prosto na sluchawki :) Potrzebuje czegos w ten desen zeby sobie w pracy sluchac muzyki w jako takiej jakosci na sluchawkach jak pracuje :) Tego co potrafi przecietny PC to sie nie da raczej na dluzsza mete sluchac :) Ale ten projekt to najwczesniej sie wymeczy na sierpien ... albo wrzesien biorac pod uwage ile mam wolnego czasu :)

Narazie musze dopracowac i zamknac ten wzmacniaczyk :)

waldez ~ ja raczej nie przewiduje zbiorowego zamowienie PCB - w tej wersji ktora jest na fotce zrobilem w zakladzie troche wiecej kompletow plytek wiec mam co meczyc i testowac. Jak projekt bedzie dopracowany i bedzie zainteresowanie oraz inicjatywa zrobienia grupowego zamowienia na plytke to chetnie udostepnie projekt w EAGLE :)

Luiis ~ no logo ze poprawie :) wlasciwie schemat jest juz poprawiony teraz trzeba tylko popodlaczyc to co sie porozlaczalo na plytce jak poprawilem schemat :) Jak pisalem udostepnie kompletny projekt jak juz bedzie dopracowany i poprawiony :)

Wreszcie znalazlem troche czasu na objektywne pomierzenie wzmacniacza zeby nie opowiadac jedynie o subiektywnych odczuciach ktore dla kazdego moga byc inne :) Pomiary wykonane sa analizatorem UPV firmy Rohde&Schwarz

Ukryta Zawartość

Wyniki pomiarow sa bardziej niz satysfakcjonujace i jak najbardziej tlumacza doskonale i neutralne brzmienie ukladu. Wzmacniacz mierzylem z obciazeniem 600R bo do takich sluchawek chce go ostatecznie wykorzystywac ale z 300R i 250R jest prawie tak samo dobrze. Na wejsciu pelne wysterowanie sinusem 1V RMS. Na wyjsciu poziom sygnalu widac na obrazkach. Jak widac w wiekszej czesci pasma wzmacniacz ma znieksztalcenia na poziomie ponizej 0,001% co mysle ze jest super wartoscia jak na uklad z dwoma buforami bez sprzezenia zwrotnego :) Zdecydowana czesc tych niewielkich znieksztalcen przypada na nieparzyste harmoniczne ale calosc jest tak mala ze mozna powiedziec ze chyba nieslyszalana

post-3138-100002799 1211224631_thumb.jpg

post-3138-100002800 1211224631_thumb.jpg

post-3138-100002801 1211224631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pierwsza i druga harmoniczna ...

Ukryta Zawartość

post-3138-100002798 1211224788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzecia i piata harmoniczna ... reszta wlasciwie sie nie liczy ...

Ukryta Zawartość

post-3138-100002796 1211224862_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe jest to ze dobra aplikacja DS1802 osiaga znacznie lepsze parametry niz podaje Dallas w specyfikacji do samego DS1802 :) widac ze wszystko zalezy od zadbania o dobre dopasowanie impedancji i czaste zasilanie ukladu. Ciekaw jestem ile sie tak naprawde da wycisnac z tego scalaka.

w tym tygodniu bede mial troche czasu zeby ostatecznie uklad doszlifowac i poprobowac tez opcje z tanszymi i latwiej dostepnymi 2SK170 - dostalem wlasnie ich caly worek wiec czas najwyzszy zaczac dobierac w pary :)

... hmmm :( teraz widze ze z opisem tych harmonicznych to troche pojechalem jak kompletny lajkonik w temacie :) ale chyba nie musze sie tlumaczyc ktory obrazek przedstawia ktora harmoniczna :) powinno byc wlasciwie zrozumiale bez opisu ...

TPA6120 byl projektowany z mysla o napedzaniu sluchawek 16/32 omowych. Pomiar znieksztalcen przy nizszej RL bylby wartosciowszy. Praktycznie rzecz biorac kazdy nowoczesny opamp pokaze podobne wyniki pomiarow dla RL = 300/600 om.

udo, 20 Maj 2008, 10:35

>TPA6120 byl projektowany z mysla o napedzaniu sluchawek 16/32 omowych. Pomiar znieksztalcen przy

>nizszej RL bylby wartosciowszy. Praktycznie rzecz biorac kazdy nowoczesny opamp pokaze podobne

>wyniki pomiarow dla RL = 300/600 om.

nie wiem skąd wziąleś to, że wzmacniacz był optymalizowany dla 16/32 omy. W dokumentacji stoi na poczatku:

80 mW into 600 W From a ±12-V Supply at 0.00014% THD + N

a moze czegos nie doczytałem?

Dobralem sobie wreszcie kilka par 2SK170 zamiast tych trudno dostepnych 2SK389 i przetestowalem taka konfiguracje. Powiem ze ja nie slysze zadnej roznicy pomiedzy 2SK389 i 2SK170. Dobrze dobrana para pracuje tak samo dobrze jak 2SK389 - daje prawie kompletny brak DC na wyjsciu - dokladnie tyle samo, a czasem nawet mniej niz 2SK389 :) Trany sklejilem jak na fotce ponizej specjalnym dwuskladnikowym klejem termoprzewodzacym dla poprawy termicznego punku pracy pary ale w pomiarach bez kleju i z klejem wyszlo ze obie konfiguracje sa tak samo dobre :) Przez trany plynie ten sam prad i temperatura otoczenia jest w wiekszosci taka sama dla obu tranow wiec sklejenie mozna sobie spokojnie podarowac :) Dobralem tez rezystory w zasilaniu zeby bylo faktycznie pod +/- 15V bo z wartosciami z pierwszego schematu wychodzi jakies +/- 13,5 - nie wplynelo to tez chyba nijak na brzmienie, przynajmniej ja nie slysze. Jak skoncze wszystkie poprawki to wrzuce nowy schemat na forum :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.