Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie odpaliłem. Słucham dopiero jakieś pół godziny, ale powiem tylko jedno - CZAPKI Z GŁÓW !!!

Jeszcze muszę dopieścić parę rzeczy, ale już gra. A porównanie mam z klonem Corda, który gra zacnie, ale konstrukcja Tomka bije go na głowę jeśli chodzi o koszty (o brzmieniu nie chcę się jeszcze wtym momencie wypowiadać). Ze słuchawkowców miałem jeszcze wzmacniaczyk na LT1210, ale to zupełnie inna liga. A Corda w wersji którą mam kosztowała mnie 4x tyle kasy. O wrażeniach odsłuchowych wzmacniacza Tomka napiszę obszerniej jak się trochę osłucham.

Jeśli ktoś potrzebuje porządnego wzmaka słuchawkowego, a przy tym ma ograniczone środki finansowe to jest to konstrukcja właśnie dla niego.

Elektrolity jakich użyłem to Panasonic AM - 2200uF, 470uF, 47uF i 10uF.

Z brzmienia na tą chwilę jestem bardziej niż zadowolony ;-)

To nie jest tak prosto powiedzieć czy Corda, czy TPA. Tak jak napisałem wcześniej odnośnie brzmienia nie chciał bym się w tej chwili wypowiadać. TPA musi jeszcze trochę pograć, aby się wygrzać. Jedyne co jednoznacznie mogę w tej chwili stwierdzić - z napędzeniem słuchawek HD650 lepiej poradził sobie TPA. Chodzi mi tutaj o swobodę i dynamikę. Gra on tak, że noga sama przytupuje, a głośność ma się ochotę zwiększać i zwiększać aż do granic wytrzymałości słuchu.

Teraz pytanie do tych którzy już uruchomili i słuchają. Czy u was występuje zjawisko przesterowania?

Po podłączeniu do Kustagona na niektórych płytach mam przester (słychać tak jak by ktoś piasek przesypywał na górze pasma). I denerwują mnie syczące sybilanty (też nie na wszystkich płytach), ale zwalam to na karb niewygrzania kondensatorów.

hmm , nie zaobserwowalem zjawiska przesterowania . Moze masz wysoki sygnal ze zrodla , u mnie standardowo jest 2V , zreszta mozna ogluchnac sluchajac na maxa ale przesteru nie slyszalem ani razu . Co do sybilantow tez nie . Moze to kondensatory ... jakie wstawiles ? I jakie trafo uzywasz ? Moze zmien wzmocnienie na TPA na mniejsze nieco ...?

U mnie także nie zauważyłem przesterowania, również sybilantów nie sposób się dosłuchać chyba że są nagrane na płycie (takie też się zdarzają).

Wysokich tonach jest wręcz "klinicznie" przejrzyście, nie ma mowy o jakimkolwiek zapiaszczeniu, a słucham raczej głośno więc raczej bym to zauwazył.

Zmieniłem ostatnio komplet tranzystorów na zupełnie nowe, przez pierwsze dwie godziny grania było troszkę za ostro, ale teraz (po ok 30h) wszystko jest jak poprzednio.

Mam nawet wrażenie że bas niego się poprawił, zresztą bardzo wiele zależy jednak od realizacji nagrania.

Słuchałem wczoraj starej płyty Boba Marleya (fatalnie zrealizowanej), i tam bas tworzy swoistą ścianę dźwięku, o ogromnym natężeniu, nie przypuszczałem nawet że ten HA potrafi to tak odtworzyć. Spróbowałem tego samego na kolumnach, było dużo gorzej, całe to pulsujące tło zlało sie w jedno, zniknęła od razu przestrzeń i ta swoista podstawa został tylko łomot.

Faktycznie - sybilanty pojawiają się na kiepsko zrealizowanych płytach. Prawdopodobnie Corda nieco inaczej przetwarza sygnał i na nim nie było tego słychać. Natomiast co do przesterowania to na wyjściu analogowym ze Squizebox'a zjawisko to nie występuje. Dopiero po podłączeniu Kustagona to zauważyłem, np. na płycie Garage Inc. zespołu Metallica. Prawdopodobnie również zależy to od realizacji płyty. Czytałem ostatnio przy okazji recenzji płyty Death Magnetic (fatalnie przesterowanej - nie nadaje się do słuchania przez słuchawki), że większość płyt tego zespołu jest skopana przy realizacji.

Niestety nie mogę zmierzyć sygnału wyjściowego z Kustagona bo nie dysponuję miernikiem true RMS.

Poradziłem sobie zmniejszając cyfrowy sygnał wyjściowy ze Squizebox'a do 80%, ale nie wiem czy w tym wypadku nie tracę na jakości (nie wiem w jaki sposób SB realizuje cyfrową regulację poziomu na wyjściu coax).

ChUmI, co to za kondki wsadziłeś w swój amp z 1 strony wątku, u mnie które nie przymierzam - te z tych trochę lepszych - to okazują się ciut za duże ;( ma ktoś jakiś pomysł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja dalem Panasonic FM 470/16 - jak dla mnie to chyba najlepsza seria Panasonica do audio (chociaz nie naleze do zwolennikow Panasonica - ogolnie wole Rubycony i Nichicony :) ale czesto sprawdza mi sie lepiej niz troche przereklamowane FC ... jest niestety trudniej dostepna ze wzgledu na mala popularnosc :( ale z drugiej strony tez ze wzgledu na mala popularnosc mozna czasem dostac te kondy za dobre pieniadze - taniej niz FC :) No i dodatkowa ich zaleta to mniejsze wymiary w porownaniu z FC :)

>ChUmI, 1 Paź 2008, 21:40

Tak, chyba masz rację, stosowałem kiedyś FA i też wydawały mi się lepsze od FC,

Tylko, że - na dziś - osiągalne są 560 i 270 uF, (jeszcze w "ludzkim" wymiarze;).

Nie wiem na co się zdecydować...., nie chcę przedobrzyć i chyba zapakuję 270uF, co sadzisz?

poprawka, z FM znalazłem (u jaworeczka) nie 560, a 680 uF, ale są też 680/25 z serii ZL.

Zastanawiam się czy to nie jest zbyt duża pojemność, sporo czasu potrzeba, zeby przeładować takiego konda.

W poprzedniej wersji wlaściwie całkiem nieżle spisuje się 100uF, nie odczuwam braku "prądu" zatykania się czy takich , tam zjawisk...

Nie znam tych FM, ale FC to kaszana do analoga, FG nieco lepsze. W zasilaniu analogu to chyba rządzą Panasonic Pureism, czyli seria PX. Wolę ję od Black Gate standardowych, a nichiconów nie znam ogólnie.

z Rubycona ZL byly u Javoreczka takie 330µF / 100V - te by pewnie tam dobrze podeszly ... 270µF / 100V - faktycznie z pojemnoscia ze stabilizatorami nie ma co przesadzac :)

Tak...

Zamówiłem już w HFO kilka różnych pojemności: 220, 270 i 470uF, ZL właśnie.

Dziś odpalę HA w ogóle bez tego kondensatora, tak jak poprzednio - i zobaczymy jak to zagra (wszystkie elementy poza kondami i TPA już pracowały - jakieś min. 200h) w porównaniu do ciągle grającej I wersji.

No to odpaliłem drugiego HeadAmpa..

Nie chcę twierdzić ze BG jest dobry na wszystko, ale.. w tym wypadku, to chyba jest TO :)

Diametralnej różnicy oczywiście nie ma, ponieważ w zasadniczej części wzmak jest prawie taki sam jak ten pierwszy, jednak BG przy j-fetach dają to coś czego mi brakowało, ową głębię i wybrzmienia niskich tonów.

Średnica się lekko wycofała, ale nie za bardzo, wysokie pozostają niezmienione, to pewnie zasługa cerafajnych przy TPA. Niespodzianką jest to, że wzmak tak dobrze zagrał bez kondensatorów za stabilizatorami ;)

Żeby się przekonać na ile Silmiki "zepsują" dźwięk wlutowałem je prowizorycznie od spodu (patrz fotka) i rzeczywiście, średnica "wypchnęła" się od razu do przodu i zniknął ten najniższy "pomruk", niby nic szczególnego - dalej jakby fajnie, ale jakoś krzykliwie i nerwowo się zrobiło. Szybko wylutowałem.

Po 3h słuchania, BG coraz bardziej się "układają" dźwięk staje się pełny jak nigdy dotąd (z tego HA - rzecz jasna), jest zarazem bardzo szybki i szczegółowy, ale zniknęła nerwowość, którą czułem ostatnio przy pierwszej wersji.

Już nie jestem teraz pewien czy wstawię za stabilizatorami jakikolwiek kondensatory (chyba, że na próbę), gdyż juź teraz jest naprawdę znakomicie:-D

michelangelo,

być może miałeś rację z tymi cerafajnymi, niewykluczone, ze to co pisałeś, dotyczy też silmiców, pozbędę się tych za stabami w I ver. i zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostaje jeszcze sporo zapytan o plytki - niestety juz dawno wszystki sie rozeszly. Jezeli utrzyma sie zainteresowanie projektem i znajdzie sie ktos kto podjal by sie wspolnego zamowienia kolejnej serii plytek to moge poprawic plytke - poprawic ten blad ktory wkradl sie przy stabilizatorze, albo i kompletnie zmienic koncepcje zasilacza i udostepnic projekt w formacie EAGLE.

silmic i silmic II to co innego. Wrażenia jakby o Silmic II. Silmic (ROS)nie odchudzają i nie krzyczą, choć mają fizjologicznie gęstą średnicę. Użyte w niewłaściwym miejscu ograniczają przestrzeń.

Chumi, podrzuć mi na maila (w o mnie) poprawioną (albo nie) płytkę pcb, a ja się dowiem ile by kosztowały w zależności od ilości zamówionych i mógłbym się tym zająć, jeśli nie ma sprzeciwów ;)

Luiis ~ jasne ze sypiam :) standardowo 4-5 godzin na dobe :) klade sie kolo 12:00 i wstaje 4:45 :) w tych godzinach jestem niedostepny i to tak ze moga mi bombardowac osiedle i mnie nie obudza :)

Luiis, 3 Paź 2008, 01:22

>No to odpaliłem drugiego HeadAmpa..

>Nie chcę twierdzić ze BG jest dobry na wszystko, ale.. w tym wypadku, to chyba jest TO :)

>Diametralnej różnicy oczywiście nie ma, ponieważ w zasadniczej części wzmak jest prawie taki sam jak

>ten pierwszy, jednak BG przy j-fetach dają to coś czego mi brakowało, ową głębię i wybrzmienia

>niskich tonów...

Możesz podać dokładniej jakie BG zastosowałeś? Jak również pojemność i na jakie napięcie.

Pamietajmy ze wchodzi tam duzo elementow smd 8 to sporych rozmiarow , na nie rowniez przydalaby sie lista . TPA warto podgrzac odpowiednio podczas lutowania by spodem odpowiednio przylegal , tak wiec jesli ktos ma taka mozliwosc to zamawiajcie plytki z przylutowanym odpowiednio TPA - mi na szczescie Chumi go profesjonalnie przylepil .

Wzmak wart jest 10x wiecej niz koszt elementow wiec warto mu poswiecic troche wiecej uwagi .

Zamiast standardowego ''pozdrawiam'' daje - Howgh !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.