Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Uruchomiłem wczoraj wieczorem Head-amp kol ChUmi-ego i muszę szczerze przyznać Tomku że jest to chyba najlepsza aplikacja TPA6120 jaką miałem okazję posłuchać.Bardzo dużo dobrego dają tu bufory na 2SK170 BL ;) udało mi się je tak dobrać że offset mam około 0,8mV-1,2mV ;) (po wygrzaniu)

Jedyną zmianą w stosunku do oryginalnego schematu jest to że zrezygnowałem z kondensatorów blokujących 10pF na wejściach buforów oraz TPA gdyż chyba przez pomyłkę przysłałeś mi 100pF i te

100pF za bardzo mi ''tnie'' ''top end'' ;) więc obecnie nic w tych miejscach u mnie nie pracuje i jest dużo lepiej;)

Dobierałem dzisiaj czas jakiś kondensatorki dla TPA (jak widać na zdjęciu)i jak dla mnie zostanę raczej z ''cerafajnymi'' ;) choć sprawdzałem ''Starget-y'', MUSE, i FC of course ;)

Reasumując jak na czas ''osłuchania'' jest to najlepsza jak dotąd dla mnie aplikacja TPA gdyż daje tej kostce bardziej ''ludzkie'' brzmienie.

Diana Krall brzmi naprawdę doskonale a ilość detali jest rewelacyjna (choć ty sam bardziej rekomendowałeś tę konstrukcje do rocka)

Wzmacniacz rusza od pierwszego ''kopa''bez najmniejszych szumów i zakłóceń (słyszalnych) oczywiście po poprawnym zmontowaniu ;)))

Mam jeszcze zamiar zamontować parę miniaturowych potencjometrów smd do precyzyjnego wyregulowania moich ulubionych LT317/337 ;)))

serdecznie pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po dość długiej przerwie w czasie której testowałem drugą płytkę Headampa wposażoną, jak już wcześniej pisałem głównie w kondensatory BG "wróciłem" do pierwszej płytki w której wlutowane były te nieszczęsne cerafajny 100uF za stabilizatorami 15V.

Wylutowałem je bez większego trudu, choć nie bez obaw o ścieżki na płytce (ale nic przykrego nie nastąpiło:)) i trochę bez przemyślenia ale od razu na stałe "zaaplikowałem" Rubycony 470/16V (seria YXG)....

i po włączeniu miłe zaskoczenie :)

Średnica cofnęła się zdecydowanie i nie jest już tak krzykliwa, ilość basu jest większa - albo jest bardziej wyeksponowany, w wysokich nie zauważyłem właściwie zmian.

Słucham już trzeci dzień tej wersji i z każdą godziną jest jakby lepiej. Na początku wydawało mi się że rubykony spowodowały zmulenie dźwięku, ale im dłużej słucham, czuję że nic takiego się nie stało, nadal jest sprężyście szybko i niezwykle dynamicznie. Szczegóły wybrzmienia i mikrodynamika jednak pozostały bez zmian.

Luiis, 16 Lis 2008, 22:55

>Po dość długiej przerwie w czasie której testowałem drugą płytkę Headampa wposażoną, jak już

>wcześniej pisałem głównie w kondensatory BG "wróciłem" do pierwszej płytki w której wlutowane były

>te nieszczęsne cerafajny 100uF za stabilizatorami 15V.

Ja za LT317/337 mam 470uF/16 Panasonic FM od kol ChUmI-ego i jest baaaaardzo dobrze ;))

vuy ~ ciesze sie ze kolejna plytka ruszyla bez problemow :) jak narazie widze nikt nie mial problemow z uruchomieniem ale jak piszesz poprawny motaz to 90% sukcesu - takie tez jest moje zdanie :) Ciekawe z tymi 10pF ... hmmm ... musial bym pomierzyc co jak mam pojemniku z 10pF ale zadko mi sie zdarza zeby miec kondy zle opisane ... napewnbo sprawdze.

Z ta aplikacja TPA to faktycznie te bufory nadaja tej kostce troche bardziej muzykalnosci - wiadomo ze pierwotnie byl to jakis szybki driver to ADSL ktory nagle sie sprawdzil w audio i Texas zaczal sprzedawac jako wzmacniacz sluchawkowy :) Jedna sprawa to te bufory ktore nadaly troche muzykalnosci i takigo moze i lekkiego ocieplenia dzwieku (sam TPA ma strasznei chlodne brzmienie) a druga sprawa to layout ... zauwazylem ze TPA potrafi naprawde roznie brzmiec w zaleznosci jak ma rozmieszczone elementy i jak ma poukladane sciezki. Wiadomo ze scalak sam w sobie jest ultra szybki i jak sie mu cos nie tak pouklada to niewiadomo co sie z tym sygnalem dzieje ... Chociaz nigdy nie mialem problemow ze wzbudzaniem nawet jak lutowalem pajaki z normalnymi wielkimi elementami ale przy kolejnych aplikacjach wydawalo mi sie ze im lepiej jest pomyslane layout im krotsze polaczenia i wieksza dbalosc o zasilanie tym potrafi ten scalak przyjemniej zagrac :) No i ostatecznie w tej aplikacji wyszlo bardzo dobrze dlatego na przyszlosc chce zostac przy tym layoucie jak bede jeszcze kiedys ta kostke gdzies aplikowal :)

Luiis, 17 Lis 2008, 12:37

>>neodom, 17 Lis 2008, 11:02

>

>>To juz byly wysylki ?

>

>Nie, zdaje się że oboje - z vuy - mamy pcb od ChUmI'ego :))

>

>Moje dwie grają I od lipca II od września..

Dokadnie ;)

kol Luiis sie nie myli ;)

to zestaw prosto od kol ChUmI'ego ;)))

Head-amp caly czas sie wygrzewa i jest lepiej i lepiej...;)

Zaczyna sie wszystko bladnie ukladac dzwiekowo jest naprawde miodnie.

Slucham wlasnie Jessy J ''Tequila Moon'' i jak dla mnie ''pelny odlot'' ;)))))))

coraz wiecej ''smaczkow'' jest baaaaardzo czysto i klarownie a bas jest hmmm... REWELACYJNY ;)))

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś porównywał ten prezentowany wzmacniacz słuchawkowy na tpa z tym (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) kitem avt1024. Czy ich jakość jest porównywalna (nie zależy mi na regulacji głośności).

Ukryta Zawartość

Płytki są... na poczcie - prosiłem o przedpłatę, wysłali za pobraniem i muszę jutro gnać z rana na pocztę. Wyślę najszybciej w sobotę (jutro i piątek do 18 na zajęciach na uczelni), ale bardziej realny jest poniedziałek.

A teraz troszkę szerzej:

- FETy są zapakowane w ósemki po dwie czwórki - jedną czwórkę proszę stosować na wejściu, drugą na wyjściu - nie mieszać :) Jeśli ktoś dostał całą ósemkę, tzn. że cała ósemka jest sparowana :)

- niestety jak zamawiałem nie było Panasoniców 10uF/16V, więc są Nichicony 22uF (chyba :) albo 10uF). Były tylko FC na 50V, ale te wychodziły za drogo - mam nadzieję, że mnie nie obedrzecie ze skóry :)

- jeśli komuś coś nie będzie się zgadzać proszę o informację na PW i będziemy wyjaśniać, jednak nie powinno być takich sytuacji :)

- co do gniazd przyłączeniowych taśmy to są dwa rodzaje: jedno ładne plastikowe, to jest do montażu na płytce przycisków, drugie to są 2x5 gold pinów i one są do montażu na płytce wzmacniacza - niestety te ładne gniazda by się nie zmieściły :(

To chyba na tyle. Wkrótce umieszczę gdzieś schemat, layout i spis elementów, tak aby każdy wiedział co i gdzie wsadzić.

esh0, 6 Gru 2008, 18:28

>Tak, wszystko jest jak miało być. Vuy'a zamówienie też ;)

Dziękuję bardzo za poświęcony czas i przygotowanie wszystkiego.

pozdrawiam serdecznie

vuy

Witam.

esh0> Przesyłka do mnie doszła, płytki profesjonalnie zrobione. Wielkie dzięki za wszystko i za poświęcony czas. Mam pytanie czy miałby ktos jeszcze te sparowane FET'y? Wcześniej niemiałem środków żeby je dokupić.

Komplet płytki+elementy doszedł. Wykonanie płytek 1 klasa .Duże podziękowania dla tych,którzy poświęcili sporo cennego czasu na realizację tego zamówienia.Wielkie dzięki.

Dostałem wiadomość, że paczka jest już u mnie w domu. Jak wrócę w czwartek to sprawdzę zawartość.

Chciałbym podziękować koledze Luiisowi za pomoc w sparowaniu FETów, oraz esh0 za zorganizowanie zamówienie, poświęcenie swojego wolnego czasu oraz uwzględnienie mojego extra zamówienia ;) Cieszę się, że tacy ludzie jak Wy ciągle są ;)

Witam

Przesyłkę otrzymałem.

Podziękowanie dla ChUmi'ego za opracowanie i udostępnienie wzmacniacza, Luissa za parowanie FET'ów i esh0 za zorganizowanie przesyłek.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.