Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie zapakowałem wzmaczek kol.ChUmI-ego w zasłużone ''opakowanie'' ;)

Na jednym ze zdjęć widać że nie używam w dalszym ciągu kondensatorów blokujących 10pF (dostałem 100pF i przy tej pojemności odczuwam bardzo delikatne przycinanie ''top end-u ;)

Obecnie przy TPA pracują niebieskie Rubycony ''RX 30'' jest jeszcze więcej ''powietrza'' ale jakby odrobinę mniej basu... dam im parę dni wygrzewania i zobaczę jak się to nie zmieni to powrót do ELNY ''Starget'' ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17546-100008294 1230497228_thumb.jpg

post-17546-100008295 1230497228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zybi_S, 28 Gru 2008, 22:18

>Witam

>

>W mojej wykonanej sztuce mam różnicę 0.25V pomiędzy dodatnim a ujemnym (15V) napięciem.

>Czy warto to korygować ?

Witaj :)

to zależy ;)

mierzyłeś jaki masz DC offset na wyjściu?

pzdr

- Nie mierzyłem DC offset'u na wyjściu.

- Wyrównałem oba napięcia (teraz odchyłka jest około 0.01 V względem masy pomiędzy dodatnim a ujemnym napięciem)

Ze względu na różnicę w parametrach stabilizatorów napięcie zasilające +/- 15V ma szanse odbiegać nieco od dokładnie symetrycznego.

Jaki może być dopuszczalny DC offset na wyjściu ???

Zybi_S, 2 Sty 2009, 16:26

>- Nie mierzyłem DC offset'u na wyjściu.

>- Wyrównałem oba napięcia (teraz odchyłka jest około 0.01 V względem masy pomiędzy dodatnim a

>ujemnym napięciem)

> Ze względu na różnicę w parametrach stabilizatorów napięcie zasilające +/- 15V ma szanse odbiegać

>nieco od dokładnie symetrycznego.

>

>Jaki może być dopuszczalny DC offset na wyjściu ???

Im mniejszy tym lepiej ;)

Ja mam teraz około 0,8mV :)

ale wymagało to odpowiedniego dobrania 2SK170 w parach...;)

te 0,8mV to oczywiście bez włączonych słuchawek ;)

pzdr

vuy

Witam, no mój też złożony i odpalił od pierwszego kopa. Gra nadzwyczaj dobrze - bardzo dobrze ma zbalansowane całe pasmo - niczego nie jest za dużo i niczego nie jest za malo. Na wyjsciu dałem spore kondensatory sanyo oscon - poza tym reszta na panasonikach. Dziękuje konstruktorowi za przyłożenie się do pracy. Jest tylk jedno ale - czy można jakoś pominąć sterowanie "klawiszowe" i wstawic 2 potencjometry (głośność i balans) ? Jesli tak to proszę o podpowiedź.

Simonto

efekt02, 10 Sty 2009, 22:24

>Mateusz_W, 10 Sty 2009, 22:21

>>czy da się jakos podpiąć zamiast przyciskow impulsator?

>

>tak, poprzez maly procek i sterowanie przez 3-wire...

Dlaczego? DSa sterują impulsy z przycisków. Impulsator symuluje wciskanie przycisków poprzez podawanie impulsów. Więc o co chodzi?

panowie pomocy

złożyłem wzmaka porwanie i działał tydzień, po przerwie świątecznej postanowiłem go wpakować w obudowę i się narobiło, wystrzelił kondensator c8 (1uf) przy lm'ie, wstawiłem inny i była powtórka

bez kondensatora strasznie grzeje sie jedna lub kilka diod, zasilam go trafem 2x12v 10w, wcześniej miałem 2x13v5 50w i efekt ten sam

co mi poradzicie ?

czy pomiędzy masą na dole a górą powinno być przejście ?

maxdila, 13 Sty 2009, 18:02

Ehhh ten 13-sty...;)dobrze że nie piątek;)

Przejście m-dzy górą a dołem na masie powinno być jak najbardziej;)

co do reszty to kolega za mało danych podał może być uszkodzona któraś dioda w prostowniku.

Jakie kolega ma napięcia zaraz po prostownikach na ujemnej i dodatniej gałęzi? czy są takie same?

zmierz ile masz napięcia zmiennego (tak zmiennego;) tzw.''ripple'')na C7 i C9? normalnie nie powinno być żadnego lub ułamki mV.jeśli będzie w setkach mV lub V to w tym prostowniku masz ''rypniętą'' jedną lub więcej diód.

jakie są napięcia za LM-ami? najlepiej wylutuj staby ( a lepiej wyjścia z nich) żeby nie katować reszty wzmacniacza dopóki nie usuniesz uszkodzenia.

diody już wymieniałem i jest to samo

na trafie mam 12v a po włączeniu wzmacniacza spada do 5,5v (zwarcie?)

niestety pomiary o które prosiłeś moge wykonać jutro i to zrobię chyba że masz teraz inny pomysł ?

maxdila, 13 Sty 2009, 20:38

>na trafie mam 12v a po włączeniu wzmacniacza spada do 5,5v (zwarcie?)

OK jeżeli tak spada to jest gdzieś zwarcie czy masz taki sam spadek na obydwu uzwojeniach wtórnych czy tylko na jednym?

przejrzyj dokładnie podłączenia i pcb bo może podczas wkładania w obudowe zrobiłeś gdzieś zwarcie do obudowy lub masy lub może coś metalowego wpadło ci pod jakiś element i ci zwiera zasilanie.

na bank spadek jest, czy na jedym czy na obu uzwojeniach... nie pamiętam :]

zwarcia nigdzie nie pownieniem mieć, płytka leży luzem na stole nie mam do niej nic oprócz trtafa podłaczone

maxdila ~ hmmm ... to bardzo ciekawy przypadek ... jezeli pali sie ten kondensatpor ceramiczny i po wymianie na nowy odrazu sie znowu plai to by jednoznacznie oznaczalo, ze jest tam za wysokie napiecie i go przebija :( Jakie masz napiecie na padzie bez kondensatora? I kolejne pytanie jakie masz napiecie na tym samym ceramiku w drugiej galezi zasilajacej - C9 i C10? Ja bym zaczal od wylutowania stabilizatorow jak pisze kolega zeby nie katowac reszty bo niewiadomo co sie wlasciwie dzieje ...

a czy stabilizator ujemny pracuje poprawnie?

aha - masy oczywiscie powinny byc wszedzie polaczone

Wzbudzenie stabilizatora. Postaw mu MKP lub coś podobnego po obydwu stronach blisko nóg - 100 do 470nF, 63V lub więcej. W tym wzmaku raczej nie ma napięć, które mogłyby przebić ceramika. Przez niego prawdopodobnie płynie wysokoczęstotliwościowy prąd wzbudzenia, i od tego się przegrzewa. Porobiły się jakieś sprzężenia pojemnościowe poprzez obudowę i trzeba je poodsprzęgać.

michelangelo, 14 Sty 2009, 13:15

>Wzbudzenie stabilizatora.

hmm... raczej nie...

kolega wyraznie pare postow wczesniej napisal ze w chwili obecnej ma wszystko wyjete z obudowy i jest tylko pcb i podlaczone trafko luzem...(ale oczywiscie i to jest mozliwe)

wszystko wyglada na to ze jest tam za wysokie napiecie ale ile za wysokie i czy AC czy DC to tego nie wiemy wiec czekamy na pomiary;)

pomiary wykonane z wylutowanymi LM'ami.

Spadek napięcia jest na obu uzwojeniach trafa do 5,5v z 12v.

Diody które się grzeją (w ciągu kilku sekund parzą) to te na zdjęciu.

Te z mniejszymi X grzeją się mniej.

Na wyjściu poza kondziorami mam na środkowej nóżce LM337 14V a na 3ciej LMa317 15V (staby wylutowane)

Miałem to samo w innym sprzecie. Rozwiazanie szybko się znalazło.

tego rodzaju konfiguracja wprowadzenia napięć z trafa na diody jest/może być - wrażliwa na podłączenie początku i końca uzwojeń.

Sprawdź przy odwrotnym podłączeniu jednego uzwojenia trafa, lub obu naraz.

maxdila ~ a moglbys wrzucic jakies dokladne zdjecie plytki z gory i z dolu? bo wyglada na to ze albo popaliles diody albo masz jeszcze jakies zwarcie gdzies ... podwojny mostek nie jest wrazliwy na kierunek podlaczenia uzwojen trafa - trafo nie moze byc z odczepem oczywiscie tylko z dwoma osobnymi uzwojeniami - inaczej podwojny mostek traci sens :) a moze sprawdz czy napewno masz trafo z podwojnymi uzwojeniami a nie takie z odczepe - latwo sprawdzic miernikiem

Dostałem wczoraj wzmaka od Chumiego :)

Tomek dziękuję.

Tak sie składa, że dostałem wersję ful wypas i to zmontowaną, trochę mniej zabawy z montażem, ale zato sam montaż Chumiego jest profesjonalny! Sama przyjemność popatrzeć, odsłuchy za jakiś czas.

>ChUmI,

>podwojny mostek nie jest wrazliwy na kierunek podlaczenia uzwojen trafa

jasne, chociaż podczas montażu różne dziwy się zdarzają

wczoraj wylutowałem diody i wstawiłem inne - bez efektu

dzisiaj rozdzieliłem podłączyłem pod trafo z oddzielnymi uzwojeniami

poszedł z dymem C11 (1uF) znowu przy lm317 wlutowałem inny i powtórka, za to C8 się trzyma dzielnie :]

Dodam że dzieje się to po 20-30 sekundach od właczenia

napięcie za diodami mam około 18V z 13,5V~

tutaj fotki nieszczęsnej płytki (pady już niektóre "wyjarane")

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Przy 13,5V napięcia zmiennego powinno być tak jak jest około 18V napięcia stałego po mostku prostowniczym z podłączonym kondensatorem elektrolitycznym (na C8 +18V względem masy, na C9 -18V względem masy).

Czyli napięcie na wejściu stabilizatorów jest OK.

Piszesz że rozrywa Ci C11, takie samo napięcie powinno być na C13 - tego Ci nie rozrywa ?????

Kondensator praktycznie można rozwalić podając wyższe napięcie niż jego dopuszczalne (w tym przypadku napięcie na wyjściu stabilizatora musiało by być znacznie większe od istniejącego na jego wejściu).

Jakie masz napięcia na wyjściu stabilizatorów (czyli na C13 powinno być blisko +15V, a na C14 -15V) ???

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.