Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

porownaj fotki . Chyba ze tylko te radiatorki tak niefortunnie przykreciles ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12478-100006635 1232130597_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>czy da się jakos podpiąć zamiast przyciskow impulsator?

>tak, poprzez maly procek i sterowanie przez 3-wire...

Czy jesteś w stanie zaproponować jakiś schemat? Potrzebny jest procek, nie da się tego "załatwić" prosciej?

>>czy da się jakos podpiąć zamiast przyciskow impulsator?

>

>>tak, poprzez maly procek i sterowanie przez 3-wire...

>

>Czy jesteś w stanie zaproponować jakiś schemat? Potrzebny jest procek, nie da się tego "załatwić"

>prosciej?

Sterowanie jakimś prockiem, to żaden problem - moge je zrobić. Problem jest na samej płytce wzmacniacza. Magistrala sterująca DS1802 została zwarta na płytce do masy. Szkoda że Chumi nie wyprowadził tych pinów przynajmniej na szpiliki goldpinów. Trzeba by teraz zmodyfikować płytkę wzmacniacza i zaprojektować płytkę sterującą z uC. Sterowanie przyciskami jest z lekka upierdliwe, bo za kazdym razem trzeba ustawiać pozim głośności - jest to jedyna wada tego wzmacniacza.

bikoz, 17 Sty 2009, 13:30

>Tomek, jaki procek dołożyć do tego sterowania

>spokojnie dorzucę to do projektu, myślę że Chumi nie będzie miał nic przeciwko

Jakiś PIC, lub ATmega - jezeli mamy sie w to bawić to ustalmy oczekiwania

1. Czy jakiś LCD? (ja jestm za). Wyświetlaby ustaiony poziom w obu kanałach i właczony stan Mute

2. Czym sterować: klawisze czy impulsator. jezeli impulsator to jaki, bo sa rózne i róznie sie je obsługuje.

3. pilot IR?

Narysowałbym schemat - na płytce wzmacniacza jest wolne miejsce - mozna zaimplementować

bikoz, 17 Sty 2009, 14:26

>Jesli o mnie chodzi to:

>1. Wyświetlacz - tak

>2. IR tak ,ale nie musi być koniecznie

>3. Atmega 8 smd

>4. Ja wolę impulsator

Ok - narysuję schemat. Impulsator zmiennie z 2 klawiszami do regulacji siły głosu. W symie bedą 3 klawisze, lub jeden klawisz i impulsator. Do tego LCD 2x16znaków lub 1x16znaków

BTW Bikoz uruchomiłeś DAC?

maxdila ~ na pierwszy rzut oka wyglada wszystko na plytce OK ... a moze sprobuj odwrocic podlaczenie jednego uzwojenia, poprostu jedno zostaw tak jak na zdjeciu a drugie podlacz odwrotnie - choc to nie powinno miec wplywu ... no i po co takie wielkie trafo??? do tego wystarczy taro 20W a zaleta jest taka ze jak cos zle podlaczysz to nic sie nie spali :)

Witam

Miło przeczytać że Ktoś chce rozbudować wzmacniacz. Układ gra naprawdę na poziomie i chyba warto było by trochę zwiększyć jego funkcjonalność.

Sterowanie za pomocą przycisków jest proste, tanie i skuteczne choć inne niż typowa gała.

O ile to możliwe to proszę o dodanie IR.

Pozdrawiam

A jest szansa, żeby impulsator w prosty sposób symulował wciśnięcia przycisków? tj. obrót w prawo generował by impulsy i podawał na kabelki od przycisku VOL UP.

Mateusz_W, 18 Sty 2009, 12:27

>A jest szansa, żeby impulsator w prosty sposób symulował wciśnięcia przycisków? tj. obrót w prawo

>generował by impulsy i podawał na kabelki od przycisku VOL UP.

Takie impulsatory spotykałem w starszych sprzetach. Maja 2 styki- jezeli krecisz w prawo impulsowo styka sie jeden styk, jezeli w lewo drugi styk. taki impulsator jest najprostszy do zastosowania, ale nie wiem gdzie go dostać i prawdę mówiąc byłby najlepszy. Drugi rodzaj impulsatora (np Bourns) wymaga do detekcji kierunku obracania ośki uC.

Mateusz_W, 18 Sty 2009, 20:16

>A może taki gotowiec?

>

Ukryta Zawartość

Jezeli działa tak jak napisano - to nic juz nie potrzebujesz poza dołaczeniem zasilania - mozna tym sterowac wejścia regulacji głosnosci. To rozwiazanie nie zapewnia ustawiania poziomu głośnosci takiego jak przed wyłaczeniem urzadzenia - trzeba za kazdym razem ustawiac ja od nowa co jest podstawową wadą ( tak uzwazam) takiego sterowania DS1802

Ukryta Zawartość

Przed chwilą uruchomiłem Headamp ChUmI'ego i tak się zastanawiam nad dyskusja na temat impulsatora. Przecież wystarczy przytrzymać klawisz głośności czy balansu i zmieniają się głośność i balans, więc wystarczy przełącznik, którego gałka będzie przełączała na plus i na minus. Podobnie jak jest w niektórych tunerach. Nie trzeba "klikać" po klawiszku, wystarczy go przytrzymać. Chyba, że nie o to chodzi.

Mój Headamp jest na PCB i częściach ChUmI'ego, czyli identyczna kopia jak na zdjęciach z początku tematu, no może nie tak ładnie polutowana. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne ale pozwolę się wygrzać elementom i sprawdzę kilka innych zestawów elektrolitów. Odpalił bez żadnych problemów co mnie bardzo cieszy.

Henryk Kwinto, 20 Sty 2009, 01:08

>Podobnie jak jest w niektórych tunerach. Nie trzeba "klikać" po klawiszku, wystarczy go przytrzymać. >Chyba, że nie o to chodzi.

..oczywiście, ze o to chodzi, możesz nawet użyć starego jojstica od compa, zasada jest ta sama ;)

Wstępna pcb z prockiem do obsługi DS1802

obsługuje wyświetlacz ,IR ,Impulsator lub 3 przyciski

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym że oczywiście jest problem

ponieważ na głównej pcb sygnały 3wire są zwarte do masy trzeba przeciąć parę ścieżek , tzn uwolnić od masy nóżki nr 3,4 i 5 DS1802

później wrzucę zdjęcia jak zrobiłem to na swojej pcb

Moja płytka po przeróbce wygląda tak

Ukryta Zawartość

post-2460-100006178 1232549578_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Widzę że sterowanie poważnie zaawansowane.

Przeróbka oryginalnego PCB też bez problematyczna.

Mam pytanie odnośnie IR

1. Co jest przewidziane jako czujnik IR ?

2. Jakim pilotem to ma być sterowane ?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.