Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nareszcie i ja poskładałem ten wzmak, zastosowałem kondy te, które były w zestawie tj. Nichcony i Panas. FC. Uzas wyszło mi: +14,85 i -15,17 V, ofset: R=16mV, L= -8,8mV. Słuchawki Beyer DT 880PRO. Wzmak gra w/g mnie obfitym i głębokim ale nieco rozmytym i spowolnionym basem, średnie tony wycofane mało obecne, natomiast góra jakby bez blasku i powietrza (talerze, instr. dęte). Porównanie robiłem z wyj. słuchawkowym w CD, w planie także z GC. Mam pytanie: 1) czy usuniecie wszystkich (lub części)kondów 10pF do masy poprawi w znaczący sposób środek i górę pasma? 2) Czy wymiana elektrolitów w zasilaczu i filtrujących przy TPA (47uF) na inne niż FC w znaczący sposób poprawi walory dźwiękowe tego wzmaka, a jeżeli tak, to które mają większy wpływ, te w zasilaczu, czy te przy TPA?

Jakie kondy ewentualnie polecacie i czy warto w moim przypadku powalczyć o bardziej symetryczne zasilanie?

Bedzie szansa zobaczyc kod zrodlowy programu to tej plytki sterujacej? Ja robie swoja wlasna, ktora bedzie tez sterowac przekaznikami i innymi rzeczami. Na razie podpialem wzmacniacz do plytki testowej z Atmega32 i udalo mi sie w C napisac komunikacje z DSem, ale to procz migania diodkami moj pierwszy program wiec moze to nie byc zrobione w najwydajniejszy sposob. Jakby ktos chcial pokrytykowac to kod jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam sie jak rozwiazac zapisywanie poziomu glosnosci do pamieci zeby po wlaczeniu wzmacniacz ustawial poprzedni poziom. Nie moge zapisywac przy kazdej zmianie, bo eeprom padnie blyskawicznie. Nie wiem jak zrobic wykrywanie zaniku napiecia zasilania.

Ukryta Zawartość

Saginata ~ ja w swoim pre zapisuje sobie wartosc wzmocnienia po kazdej zmianie - a dla PGA2311 przy kroku 0,5dB to jest raczej czesto a muza gra u mnie przez wiele godzin codziennie :) Pre gra od jakis 5 lat i nic zlego sie nie dzieje. Z jednej strony dzisiejsze kostki maja bardzo duzo cykli zapisu a z drugiej strony chyba jak sie policzy srednia rzeczywista ilosc zapisow na dzien albo miesiac to nie wychodzi tak zle. Jak bede jeszcze kiedys podmienial soft w pre to z ciekawosci zaloze mu licznik zapisow i zobacze o ile sie zwieksza powiedzmy co miesiac ...

jest inne wyjście - dane o głośności trzymaj w RAM oraz zrób układ wykrywający zanik napięcia zasilania (ale zaraz za trafem, tak żeby na kondach zasilających było jeszcze wystarczające napięcie do poprawnej pracy procka przez pewien czas) - układ detekcji zaniku napięcia wygeneruje przerwanie, które spowoduje zapis poziomu głośności do EEPROMa

Witam, ze wzmaka robi się powoli mini komputerek, a ja tu chciałem jego brzmienie poprawić, ale nikt jakoś nie chce doradzić w jakim pójść kierunku. Tak jak wspomniałem uprzednio, zrobiłem porównanie z GC i niestety było ono druzgocące dla wzmaka z TPA. GC zabrzmiał bardzo dynamicznie dając żywy przekaz muzyczny, wzmak z TPA - ospale i jakoś bez życia, wszystko było stłumione, oprócz basu. Może macie jakieś panaceum na poprawę dźwięku w tym słuchawkowcu?

woytek, 22 Lut 2009, 17:31

>Może macie jakieś panaceum na poprawę dźwięku w tym słuchawkowcu?

Mam zlutowane 2 egzemplarze i dopiero wygrzewam elektrolity ale coś już się powoli krystalizuje, które gdzie i jak wpływają.

Napisz jakie masz części albo podeślij ostre zdjęcie z obu stron PCB. Nie uczestniczyłem w zamówieniu jeśli chodzi o części i kompletnie nie wiem co tam masz na "pokładzie"

>Henryk Kwinto, 1 Mar 2009, 23:50

Przesłać fotki PCB chwilowo nie mam możliwości. Małe elektrolity 10uF (odsprzęgające zasilanie) to u mnie Nichcon 22uF (czarne). Reszta to Panasonic FC - w zasilaczu i przy TPA, w ich miejsce mam zamiar wstawić Elny Silmic II RFS, jak dojdą pocztą.

woytek, 2 Mar 2009, 00:34

>Przesłać fotki PCB chwilowo nie mam możliwości. Małe elektrolity 10uF (odsprzęgające zasilanie) to u

>mnie Nichcon 22uF (czarne). Reszta to Panasonic FC - w zasilaczu i przy TPA, w ich miejsce mam

>zamiar wstawić Elny Silmic II RFS, jak dojdą pocztą.

Mam zestaw części od ChUmI'ego i różnica jest tylko w Nichicon'ach. Zamiast nich są 10/25~35 Rubycon ZA i wiesz mi na słowo gra to dynamicznie i to bardzo, aż porywa praktycznie każdy rytm z równym pasmem.

Przerabiałem Silmic'i i nie polecam, za ostro i basik nieco kluchowaty. Tak jak pisał mi ChUmI - 10uF w zasilaniu i przy 2SK170 powinny być szybkie, czyli coś w rodzaju Rubycon ZA lub ZL (ZL najniższa wartość to chyba 22uF) przy TPA nie tak szybkie, a za to melodyjne, zamiast FC poleca Nichicon MUSE KZ, a ja polecę też 47uF/50 Nippon LXY. I pamiętaj, że w wersji opisywanej przez ChUmI'ego za stabilizatorami są 470uF Panasonic FM, a nie FC, a to zupełnie inna bajka. Za stabilizatorami dobrze spisują się elektrolity o mniejszej pojemności 100uF/50 i 220uF/35 BC, sprawdziłem Silmic 47uF/63 i też było dobrze.

Pewnie będziesz miał problem z dostaniem 10uF ZA i na dzień dzisiejszy mogę polecić jedynie też Rubycon ale tańszy ZLG. Na tą chwilę żaden się nie sprawdził w tym miejscu oprócz Rubycon'ów. Koledzy polecają również BG STD 10uF/16. Dzisiaj je włożyłem i jeszcze za wcześnie aby wyciągać wnioski.

woytek, 22 Lut 2009, 17:31

>...Tak jak wspomniałem uprzednio, zrobiłem

>porównanie z GC i niestety było ono druzgocące dla wzmaka z TPA.

>GC zabrzmiał bardzo dynamicznie dając żywy przekaz muzyczny, wzmak z TPA - ospale i jakoś bez życia, >wszystko było stłumione, oprócz basu.

ciekawe porównanie... mam akurat odwrotne odczucia - obydwa wzmaki, które zrobiłem grają tak dynamicznie, że włosy wywiewa spod nauszników;)

>Może macie jakieś panaceum na poprawę dźwięku w tym słuchawkowcu?

To może nie jest "panaceum", ale zerknij na stronę 1 i 2, tam opisałem moja konfigurację, może Ci pomoże.

Generalnie zastosowanie Rubykonów ZL, ZLA (ja dałem STD) przy buforach daje wyraźną poprawę brzmienia (nie szybkości, czy dynamiki, bo ta była) w porównaniu np. do Elny R3J, natomiast przy TPA zastosowałem Cefafajne 47uF. U mnie to "gra"

To ciekawe co kolega pisze ze wzmaczek gra ''ospale i bez zycia'' oraz ze wszystko stlumione oprocz basu...

u mnie gra to bardzo dobrze jak i u reszty kolegow sadzac po wpisach wiec pewnie ma kolega jakis blad w montazu...

U mnie obecnie przy TPA pracują niebieskie Rubycony ''RX 30'' (mozna je zobaczyc na fotkach dwie strony wczesniej) jest jeszcze więcej ''powietrza'' i basik doszedl do siebie po kilkudziesieciu godzinach wygrzewania ale przy buforkach 2SK koniecznie musza byc rubycony 10uF a za stabami ja mam 470uF FM a to w porownaniu do FC jest zdecydowanie inna bajka jak kol ''Henryk Kwinto'' napisal ;)

Wzmaczek naprawde ''włosy wywiewa spod nausznikow'' i gdzie tam GC do niego szczegolnie jesli chodzi o poziom szumow wlasnych...;)

Z tego z piszecie gra to bardzo dobrze i to mnie cieszy, bo to oznacza, że i u mnie też jest to do osiągnięcia. Wniosek jest taki, że mój wzmak wymaga ponownego sprawdzenia i dopracowania. Spodziewałem się, że od razu zagra super i stąd może moja, nieco przerysowana opinia na jego temat. Mam nadzieję, że koledzy wybaczą mi tę małą "prowokację". Dziękuję Wszystkim za cenne sugestie, z których zapewne skorzystają i inni forumowicze. Z niecierpliwością będę oczekiwał efektu "wywiewania włosów spod nauszników" (choć niewiele ich już zostało) - o czym nie omieszkam donieść. Tymczasem zabieram się do pracy. Ps. Poziom szumów rzeczywiście jest wybitnie niski!

Opierajac sie na wczesniejszych wpisach kolegi ja bym sprawdzil wartosci tych ''piczkow'' odsprzegajacych o teoretycznej wartosci 10pF bo ja np.dostalem 100pF i mnie to juz za bardzo cielo ''top end'' a jesli przez przypadek sa jeszcze wieksze to moze bys przyczyna ''stlumionego'' dzwieku ;)

ja gram obecnie bez wszystkich tych kondensatorow i raczej nie przewiduje ponownego montazu jakichkolwiek w tych miejcach chyba ze w zaleznosci od obudowy bedzie sie koledze wzbudzal to wtedy mozna powalczyc z malymi wartosciami ;)

pzdr

Wszystkie elementy SMD R i C przezornie sprawdziłem miernikiem przed wlutowaniem. Znalazłem trochę kondzi Rubycon ZL itp. to spróbuję na początek zrobić mod w zasilaczu. Panasonic FM ma "Low impedance 40 to 70% less than FC" więc pewnie dlatego jest lepszy.

Witam

Jak ktoś zamawiał kondensatory dostał za 10uF - 22uF/16V nichicon'y.

vuy napisał "ale przy buforkach 2SK koniecznie musza byc rubycony 10uF"

-----------------------------------------------------------------------

Mierzyłem (miernika nie kalibrowałem) przed wlutowaniem kondy które przyszły jako 10p.

Pomiar wykazał około 20pF.

Pozdrawiam

sterownik wzmacniacza i program w wersji beta został uruchomiony. Generalnie ta modyfikacja przypadła mi do gustu, bo zniknął upierdliwy problem kazdorazowej regulcji poziomu sygnału po właczeniu zasilania. Mozna sobie sterować wzmacniaczem za pomocą:

- 2 klawiszy UP i DOWN

- impulsatora

-pilota z kodem RC5

Mozna sobie zrobic sterownik w wersji mini tylko z 2 klawiszamu UP i DOWN, lub w wersji maxi w wyświetlaczem, ipulsatorem, odbiornikiem IR i klawiszami sterującymi. Poniewaz ja pisałem program, to moja wersja testowa został wysposazona na max.

Przed przeróbka wzmacniacza należy rozwiazać problem zsilania sterownika. Nie mozna go zasilić z napięcia zasilajacego wzmacniacz, bo masa zasilania AGNG nie jest masą DS1802. Masa DS1802 ma potencjał o 2,5V niższy niż masa AGND. Ja w swoim wzmacniaczu dodałem dodatkowy mały transformator z mostkiem i elektrolitem. Napięcie z tego układu jest podawane na stabilizator 7805 z modułu sterownika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeróbki wymaga tez płytka wzmacniacza w układzie połaczeń złacza sterującego. Niefortunnie Tomek zaprojektował tak płytkę ze sygnały magistrali sterujacej sa zwarte do masy DS1802 i to od strony elementów. Trzeba nózki 2, 3 i 5 DS1802 odłaczyc od masy i połaczyć wg zasady

DS1802 n5 (RST) ----> pin2 złacza

DS1802 n4 (DATA)----> pin4 złacza

DS1802 n3 (CLK)---> pin6 złacza

pin8 i/lub 10 złacza trzeba połaczyc do masy DS1802

to wychodzi troszke ineczej niz bikoz to pokazał na swoim zdjeciu

odłaczanie pinów DS1802 na płytce wzmacniacza moze nie byc łatwe i trzeba to zrobic ostroznie

Na wyświetlaczu wyświetlane sa wartosci nastaw tłumienia DS1802. Mozliwa jest regulacja balansu po wejściu do menu funkcyjnego i wywołaniu finkcji Balance. Reguluje sie ustwienia lewego kanału dla stałej wartości prawego. Po regulacji na wyświetlaczu jest widoczna rónica w kanałach

Ukryta Zawartość

post-13689-100001789 1236103329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wbudowana jest tez funkcja uczenia sie kodów RC5. Po nauczeniu" sie kodów z pilota mozna regulowa głośnośc i tylko z pilota uaktywaniać funkcję MUTE dedykowanym klawiszem

Ukryta Zawartość

post-13689-100001775 1236103698_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastosowałem tutaj impulsator Bourns z zapadką, ale inne tez najprawdopodobniej beda działac- oczywiście pewności nie mam do momentu sprawdzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

program (plik wynikowy) zostanie przekazany Bikozowi. Mozna go dowolnie powielać dla własnych zastosowań bez zadnych ograniczeń.Jezeli zostana zauważone błedy, to je usunę. Uprzedzając ew pytania wersja źródłowa nie bedzie dotępna:-)

Witam

Dziękuję za napisanie oprogramowania.

Opcja uczenia się kodu pilota jest bardzo fajna. W praktyce pewnie umożliwi przypisanie dowolnych klawiszy z pilota jaki się aktualnie posiada (w kodzie RC5).

Pozdrawiam

>tomek_j

Rozumiem że jeśli ktoś będzie chciał zrobić sobie wersje mini np. z samym impulsatorem lub impulsator + LCD to po prostu może nie montować elementów takich jak wyświetlacz czy odbiornik IR ? Jak przedstawia się sprawa standby ? Czy jest taka opcja, która wyłącza wzmacniacz i wyświetlacz tak żeby później można było włączyć całość za pomocą pilota, czy trzeba po prostu wyłączać zasilanie ręcznie i wtedy wzmacniacz budzi się z ostatnim poziomem głośności? I ostatnie pytanie - jeśli jest opcja standby to czy jest możliwość włączania wzmacniacza za pomocą zwykłego monostabilnego przycisku TACT - tak jak jest to zrobione w praktycznie każdym nowym sprzęcie. Trochę dużo tych pytań ;) Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.