Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaka powinna być wartość rezystorów R11 i R15 ???

Na schemacie jaki zamieścił ChUmI mają wartość 2K. Na pokazanych płytkach

również wlutowane są 2K.

Natomiast na zamieszczonym schemacie przez esh0, ich wartość to 4K7.

Pozdrawiam

czesci dotarly , dzieki . mam drobne zastrzezenie co do samej plytki . jest ewidentne obskrobanie wokol padow dla R19 i R5 ( niestety nie mam cyfrowki z trybem macro by to pokazac ) ale caly pad od R19 jest od strony R5 i C36 obskrobany tak ze nie laczy sie prawie z C36 , no ale jakos dam rade . Jeszcze raz dzieki za realizacje zamowienia .

Ma ktos jakis obrazek z opisem elementow na plytce? Na samej plytce nie ma opisu. Jezeli czegos takiego nie ma, to pewnie jakos sobie poradze sledzac schemat, ale z opisem by bylo prosciej. Jezeli ktos ma to mozna na [email protected] wyslac.

Witam :) Ciesze sie, ze moj wzmak ma takie powodzenie i teraz az tylu kolegow bedzie go skladac. Postanowilem tez dodac jeszcze pare uwag, zanim bedziecie odpalac swoje wersje. Ogolnie uklad po poprawnym montazu powinien ruszyc od reki bez zadnych regulacji, ale conieco mozna sobie tez samemu pozmieniac.

- rezystory na wejsciu - ostatecznie zostaly R6=2k / R8=10k oraz R5=2k / R20=10k, takie wartosci rezystorow zapewniaja poprawna prace wzmaka z sygnalem do 2V RMS, taki duzy sygnal daje np. moj CD i z tego co wiem to wiele troche lepszych CD tez daje 2V RMS a nie 1V RMS. Na poczatku mialem R6 i R5 po 100R i wzmak pracowal poprawnie z sygnalem 1V ale jak podlaczylem do 2V to bylo slychac ewidentne przesterowanie wejscia.

- rezystory w stabilizatorych R21/R22 i R24/R23- stosowalem dwie pary 2k7/249R lub 1k37/124R - dawalem 0.1% ale 1% tez beda sie nadawaly tylko rozrzu napiecia bedzie wiekszy. Obie pary dawaly prawie 15V, z ta roznica ze jedna konfiguracja daje minimalnie wiecej niz 15V a druga minimalnie mniej - nigdy nie da sie dobrac idealnie napiecia bo nie ma dostepnych wszystkich wartosci rezystorow - jak ktos ma dostep do calego szeregu E96 to moze sie pobawic w dobranie jeszcze lepszej pary :)

- kondensatory C50, C55, C28 i C27 (sygnal do masy) ... sam sie zastanawiam czy one aby napewno sa potrzebne ... ja nie slyszalem roznicy w dzwieku dla wartosci od 10pF do 100pF - mozecie poprobowac i sami ocencie.

- rezystory R11 i R15 ustalaja wzmocnienie stopnia koncowego - wlasciwego wzmaka sluchawkowego. Zasada prosta - mniejsza wartosc daje mniejsze wzmocnienie, a co za tym idzie mniejsza amplitude sygnalu na wyjsciu, dalej idac teoretycznie tez tez mniejsze szumy aczkolwiek ja nie slyszalem w tym wzmaku zadnych szumow :) Proponuje jak ktos ma niskoohmowe sluchawki to niech da sobie mniejsza wartosc - zeby wysterowac niskoohmowe przetworniki nie potrzebujemy duzego napiecia - zaczal bym od 2-3k dla sluchawek 32R i o jeszcze mniejszej impedancji. Dla sluchawek 250R czyli cos jak klasyczne Beyery bylo u mnie optymalnie 4k7. Jezeli ktos ma wysokoohmowe sluchawki, np. 600Ohm albo i wiecej to moze sprobowac dac powyzej 5k ale nie ma co przesadzac bo maksymalna amplituda jaka daje TPA to jakies 12 do 13V przy zasilaniu +/- 15V. Jak latwo policzyc 2V RMS to jakies 2.8 amplitudy, podzielic przez 13V daje nam nie wiecej niz 4.5 :( wiec przy wzmocnieniu 4.5 raza i sygnale 2V RMS na wejsciu wzmak sie moze juz przesterowywac :( U mnie 4k7 nie dawalo jeszcze przestorowywania (przynajmniej nie slyszalem) ale wiekszych rezystorow tez sam nie dawalem :)

To czyba tyle - mam nadzieje ze bedziecie zadowoleni z dzwieku - wszelkie opinie a w szczegolnosci te krytyczne mile widziane :) Jezeli ktos ma jakies pytania to piszcie do mnie na maila - objecuje ze w miare mozliwosci bede sie staral wczesniej czy pozniej odpowiadac :)

Dzięki za przesyłkę - dotarła bez problemów - a propos idzie zwrotna do ciebie - z podziękowaniami. Mam pytanie czy jest gdzies schemat montażowy - 2 strony z elementami SMD bo już coś popier....liłem i nie mogę dojść do ładu.

Pozdrawiam

Dokumentacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W formacie Eagle 5.1

neodom, nie bardzo mogę się wypowiedzieć, ale mam przed sobą dwie (jedna Tomka - daj w końcu jakiś namiar na siebie :) ) płytki i nie ma na nich nic takiego...

I co ciekawe - faktycznie nie ma opisu na drugiej stronie, czego wcześniej nie spostrzegłem... Wyjaśnię to, bo powinien być opis (w projekcie jest).

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego, u mnie otwiera się normalnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało mi się ściągnąć plik ale niestety nie mam Eagla. Czy jakas dobra dusza mogłaby wrzucić jako PDF schemat montażowy i spis emelentów ? Ideowy mam w PDF-ie.

Pozdrawiam

Sciagnij tego zipa . Jest w nim wszystko co potrzeba .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich.

Neodom > dzięki za umieszczenie dokumentacji. Ten pierwszy link też mi nie działa. Czy jakość tych rezystorów i kondensatorów SMD ma wpływ na jakość dzwięku?

Sprawa opisu jednej warstwy:

"...bo zauważyłem, że niektóre elementy opisu zachodzą na pady elementów SMD. Po wykonaniu takiego opisu montaż jest prawie niemożliwy."

Dlatego nie została wykonana. Nie sprawdzałem tego, gdybym wiedział, że opis nachodzi na pady to bym pozamieniał miejscami.

Tomku, Twoje płytki miały opis na obu warstwach?

Panie i Panowie oto prawdopodobnie pierwszy uruchomiony Chumi-amp z nowej serii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na schemacie jest 13,5V ale może być też 15V. Ważne żeby miał 2 takie same uzwojenia odseparowane od siebie (4 przewody). Moc 20W jest w pełni wystarczająca. Mój aktualnie pracuje na 2x15V 40W.

Witam

Muzg

Jakie wstawiłeś rezystory R13 i R14 (10 ohm)?

Chodzi mi o ich moc. Te które otrzymałem (wszystkie rezystory mam tej samej mocy)

są raczej zbyt małej mocy. Pady też są przewidziane na większe.

Pozdrawiam

Tak zauważyłem to. Wstawiłem te co są w komplecie. Mam słuchawki 300 Om i myślę że ich moc jest wystarczająca. Są całkiem zimne. Myślę że ze również, że słuchawkami nisko-omowymi nie powinno być problemu.

Witam

Przy słuchawkach 32 Ohm wstawiłem R13 i R14 (10 ohm) 0.25W .

Temperatura wzrasta nieznacznie. Jest wyraźnie niższa od TPA.

Przy dostarczonych (mniejszej mocy) NIE powinno być problemów.

Pozdrawiam

Dostarczone wg noty mają właśnie 0,25W ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te dwa rezystory mają zabezpieczać wzmacniacz przed zwarciem poprzez wtyk słuchawkowy, jak będę zbyt małej mocy to mogą się szybciej upalić podczas wkładania lub wyjmowania wtyku. Tak więc lepiej jak będą nieco większe "207" 1/2W, a nie "normalne" m.melfy 1/4W.

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów. Projektuję własną płytkę wzmacniacza ChUmIego przystosowaną do elementów przewlekanych. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie porady dotyczące prowadzenia zasilania i masy na płytce oraz wskazania ewentualnych błędów.

Aktualnie mam dwie koncepcje. Pierwsza to zasilanie prowadzone na PCB z dwoma zworkami jak widać na obrazku pierwszym. Nie wiem czy takie okrężne prowadzenie zasilania wokół całego układu nie będzie miało jakiegoś negatywnego wpływu.

Druga opcja to zasilanie podawane poprzez 5 luźnych kabelków nad lub pod PCB. Wtedy zasilanie nie okrąża układu, oraz poprawia się prowadzenie masy z zasilacza.

Ukryta Zawartość

post-17933-100008309 1230480846_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.