Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem tego headampa od jakiegoś czasu i po paru próbach wymiany kondensatorów powróciłem do wartości ''fabrycznych'= wszystko dopieszczone ma maxa!!!! Gratulować pomysłu i wykonania!

>Waldi

..po kolei, a więc headamp po prawidłowym (starannym) zmontowaniu rusza od kopa i nie sprawia absolutnie żadnych przykrych niespodzianek:)

Naturalnie przed podłączeniem zasilania sprawdziłem swoim zwyczajem "piętnaście" razy wszystkie elementy ze schematem po stronie SMD, a takze polaryzacje kondensatorów.

Zrobiłem małą modyfikację polegającą na zamianie stabów regulowoanych na LM2990/2940 15V.

Po podłaczeniu zasilania napięcia okazały się równe (z dokładnościa do 0,01V).

Odpadły rezystory regulujące napięcie, które trudno dobrać żeby było równo - zostało miejsce na ew. dodatkowe kondy odsprzęgające zasilanie.

Nie przeszkadza bag na płytce, bo okazało się że obydwa stabilizatory maja teraz jednakowo powyginane nożki;)

Kondensatory przewlekane to wyłącznie Elna (lubię elne;). Trochę cerafajnych, R3J i jakiś standard w zasilaniu.

Chwilę headamp grał bez kondenstorów za stabami, bo nie wiedziałem co tam właściwie mam wstawić. Wydawało mi się że jest troszkę mało basu więc wstawiłem 100uF (cerafine) - oryginalnie 470uF - i okazało się wystarczająco. Basu jest tyle, ze chwilami wydaje sie za dużo.

Od strony SMD - to co widać poniżej. i raczej zgodnie z pierwowzorem co do wartości - jedynie końcowe rezystory wstawilem DALE FRJ 7R68/1W/1% - bo takie akurat miałem pod ręką (po konsultacji z autorem projektu uznałem ze takie będą w sam raz:).

Chwilowo okablowanie jakieś tam - na wyjściu kawałek kloca z gniazdem Jack, z drugiej strony podlutowałem jakies stare IC z wtykami (chyba po techniksie;) ponieważ nie mogłem się już doczekać jak i czy TO zagra, i zagrało...

Teraz parę fotek, potem wrażenia z pierwszych odsłuchw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8644-100008932 1217107171_thumb.jpg

post-8644-100008933 1217107171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luiis ~ ciesze sie ze wszystko tak bezproblemowo ruszylo. Staralem sie tak podobierac elementy zeby nawet przy lekkich tolerancjach nie bylo zadnego problemu z odpaleniem :) Napisz jak gra Twoja wersja - jestem naprawde ciekawy kazdej opinii. Moj wzmak, tak jak byl na ostatniej fotce, chodzi do teraz bez problemow.

Jedyna niedogodnosc jaka mi troche przeszkadza to regulacja balansu :( jak sie raz przestawi to juz nie wiadomo (ze wzgledu na brak jakiego wyswietlacza) kidy sie wraca spowrotem do zera :( Zawsze mozna wylaczyc i wlaczyc zasilanie - wtedy wracaja startowe ustawienia kostki i balance jest wtedy na zero :)

Aha - zostalo mi jeszcze kilka plytek a nawet jakies elementy, wiec jak by ktos byl zainteresowany to najlepiej napisac do mnie na maila.

>ChUmI, 28 Lip 2008, 12:19

..pora wreszcie cos napisac;)

jeszcze odnosnie sprzetu, stabilizatory dosxc mocno sie grzeja niezaleznie czy uklad pracuje pod obciazeniem (gra) czy nie, temp. ok.55stC. Dolozylem radiatory, - temperatura bz, ale utrzymuje sie na niezmiennym poziomie, nie ma to jednak zadnego wplywu na dzwiek:)

Balans nastawiam "na ucho" - niekiedy płyta jest tak nafrana że wystarczy przesunac o jeden, dwa "stopnie". Po ponownym wlaczeniu do sieci glosnosc i balans wracaja do zera (glosnosc ustawia sie na prawie minimum.

Testowałem HA w takiej konfiguracji:

odtwarzacz DVD900 (Denon) z zegarem XO3 - jako napęd,

NoS DAC 1543/ premium/P.D.

H.A by ChUmI,

sluchawki:

1. HP890

2. HD600

Prawie dwa dni nie sciagalem sluchawek z glowy...

Przesłuchałem dziesiątki płyt (niektóre pobieżnie, brak czasu), w kilku gatunkach muzyki i moja konkluzja jest taka: HA nadaje sie prawie do kazdej muzy, uderza niezwykła dynamika, precyzja i scena stereo. Brak jakichkolwiek przesterowań, a co za tym idzie sybilantów (obserwowanych wcześnie w wielu nagraniach) blachy piekne - soczyste i czyste! Bas potezny i dynamiczny ale jednoczesnie zwaty i swietnie kontrolowany (efektu wywiewania włosow spod nausznikow nie zaobserowano tylko dlatego ze wlosy za krotkie ;))

Jedna uwaga dot NOSDAC (1543) - to co kiedys obserwowalem jako "gubienie sie" w bardzo szybkiej i ostrej muzuce gitarowej (np. Al Di Meola, J. McLaughlin itp) zupelnie nie wystepuje.

Ogolnie AMP jest bardzo muzykalny, a przy tym niezwykle szczegolowy. Pojawiajace sie w scenie muzycznej instrumenty mozna precyzyjnie lokalizowac i nie zauwazylem tlumienia czy tez "nakrywania" słabo slyszalnych instrumentow innymi, o potezniejszym brzmieniu.

Nie czulem zmeczenia nawet po wielogodzinnym słuchaniu z duzymi natezaniami dzwieku (co najwyzej lekki ucisk na zuchwie po troche duzych sluchawkach HP890:).

Co do sluchawek, nieco lepiej brzmia HP890, scena wydaje sie byc szersza, a dol bardziej kontrolowany i szybki. Gora w obu przypadkach bardzo podoba, bez wyraznych preferencji.

Ciekawe jak zagralby ten AMP z lepszymi slauchawkami.

Niebawem bedzie okazja do porownania go z lampowym OTL by pkrecz, ktorego wlasnie koncze:)

Tymczasem jest to chyba najlepszy Headamp jakiego mialem lub sluchalem.

Gratulacje Tomek za swietna konstrukcje! :)

... jescze jedna uwaga dotyczaca DC ofset, u mnie w jednym kanale jest 2, w drugim 5 mV, po zamianie fetow miejscami w piewrwszym nadal 2 natomiast w drugim DC wzrosl do 8mV. Warto wiec poprobowac zamiany miejscami poszczegolnych par aby uzyskać najlepsze parametry.

• 1 miesiąc później...

...przetestowałem dziś wariant z tranzystorami 2SK170 GR - dobranymi pod względem Idd - nie zauważyłem żadnej różnicy w brzmieniu, natomiast jest tak jak pisał wcześniej ChUmI, DC offset zmalał u mnie prawie o połowę :)

Offset wyraźnie rośnie przy tranzystorach wyjściowych z wyższym Idd, przy 5,20mA jest ok 8mV, natomiast przy 3,5mA (Idd) spada do 2 mA. Nie zauważyłem też jakiegoś specjalnego wpływu offsetu na dźwięk. Jest równie dobrze, a może nawet lepiej, bo kondensatory zdążyły się już "ułożyć" szczególnie w wysokich częstotliwościach, przestały być natarczywe, natomiast świetnie wybrzmiewają. Mikrodetale stały się jeszcze bardziej "czytelne".

Ukryta Zawartość

post-8644-100005685 1221081564_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Odpalilem ten wzmak z malym problemem . Idiotycznym z mojej strony . Otoz po wlaczeniu nic nie gralo . i meczylem tak uklad pol nocy i czesc drudiego dnia zanim zauwazylem ze nie wstawilem w podstawke DS1802 heheh . Normalnie rece mi opadly . Wzmak gra juz drugi dzien non stop , stabilizatorki sie troszke grzeja ale w granicach normy . Nie podejme sie teraz oceny walorow dzwiekowych bo po niedzielnym koncercie mam nadal szum w uszach i slabo slysze . Napisze cos wiecej jak "wyzdrowieje"

Moj kodak jest beznadziejny , fioletowe sanyo sa tu niebieskie , ech ...

Ukryta Zawartość

post-12478-100004870 1222269656_thumb.jpg

post-12478-100004871 1222269656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu bedzie zaadoptowany . Kabelkologia tylko w probach , tak nie bedzie , nie lubie balaganu ;-)

Ukryta Zawartość

post-12478-100004861 1222274579_thumb.jpg

post-12478-100004862 1222274579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coz , mysle ze skoro juz slysze roznice brzmien pomiedzy moimi dwoma cd i kilkoma wzmacniaczami sluchawkowymi ( mam bzika na punkcie sluchawkowego odbioru muzyki ) to moge podjac sie opisu brzmienia . Musze dodac ze nigdy recenzji zadnej nie pisalem , stad byc moze bedzie odczuwalny pewien niedosyt jesli chodzi o merytoryke .

Wzmacniacz dziala bez przerwy nawet teraz katowany w tej chwili z 40Gb empeyrojek z pc . Jestem teraz w pracy ale mam dostep do swojego ''peceta'' z poziomu pocket pc z ktorego owa ''recenzje'' pisze .

Dzis sluchalem przez okolo 4 godziny roznej muzyki i doszedlem do wniosku ze moj sluch juz calkowicie sie ''naprawil'' . Niedzielny koncert sklepal nieco kowadelko z mloteczkiem ale juz jest ok .

Hmm , wzmacniacz Schumiego przede wszystkim jest jak najbardziej poprawny zas jego brzmienie moge odniesc jedynie do head box'a ProJect'a , do wzmaka na LT1210 , do MxM'a na opampach i wirtualnej masie ( czyli zasilanie bateryjne ze sztucznie wywolanym punktem 0V w odniesieniu do +/- oraz do Gainclone'a ze wzmocnieniem x5 na elementach premium . Pamietam tez brzmienie Cayina ha a1 .

Sluchawki to :

grado sr60 , beyerdynamic dt880pro oraz akg k601 i .... ep630 creative .

Z porownania z LT1210 wzmak na TPA wyszedl obronna reka , klasa dzwieku ta sama ale brzmienie mikroskopijnie ocieplone - to lubie . Dynamika na poziomie LT1210 i MxM a leosza niz w drogim fabrycznym Cayin'ie . Walory przestrzenne swietne , wybrzmienia , odbicia od scian w pomieszczeniu podczas realizacji nagrania nie sa sztucznie wyolbrzymione i nie zubozone , sa takie jak powinny byc . LT1210 w tym wzgledzie wykazywal pewne niescislosci , zmniejszal ''pomieszczenie'' . TPA z buforami na fetach pod tym wzgledem ma konkurencje w MxM'ie czyli wspimnianym wzmaku na opampie ( AD8397 ) , tu nawet MxM zagral wyrazniej aczkolwiek przegrywal pod innymi wzgledami . Przede wszystkim atak sciany dzwieku czy basowe uderzenia strun gitary byly w przypadku wzmacniacza Chumiego REWELACYJNE , niezwykle silne , szybkie , bez kompresji , bez jakiegokolwiek znieksztalcenia dzwieku .

Koloryt instrumentow smyczkowych , szczegolnie skrzypiec oddany byl lepiej tylko przez lampowy Cayin a TPA zagral magia jak dobrze zbudowany Gainclone . Slychac ze gra drewno , slychac sile przykladanego smyczka ... wyrazniej niz na LT1210 i dokladniej niz w MxM'ie ( dla scislosci dodam ze MxM'a uwazam za wzmacniacz poprawny pod kazdym wzgledem ale rowniez pod zadnym wzgledem nie cudowny , taka 4+ w szkolnej skali ocen ).

Glosy damskie brzmia prawdziwie , bez pogrubienia , bez przesadnego podkreslania wysokosci a co najwazniejsze bez sycacych sybilantow . Slychac idealnie gdy w wysokim solo Whitney Houston ''spiewa'' gardlem a nie ustami zas wokal w O'stravaganza jest gruby bo ma byc gruby . Reasumujac bez sztucznosci , bez odmladzania czy postarzania wokalistek . To ''postarzanie'' jest domena head boxa ktory ode mnie otrzymal 3- za caloksztalt . TPA i fety to zwiazek dajacy najwieksza przyjemnosc pidczas sluchania rock'a , nie slucham metalu ale wydaje sie ze tez by swietnie sobie radzil . Gitary , gitary , gitary - tych mozna sluchac w nieskonczonosc , roznice w sposobie gry kilku gitarzystow sa podkreslone i latwo je wychwycic , czy to gitara akustyczna czy elektronika basowa - to wzmacniacz do gitar i ogolnie mocnej ciezszej muzyki . W bardzo gestych aranzacjach gdzie fala najprzerozniejszych instrumentow tworzy sciane dzwieku ChumiAMP zachowal dobra rozdzielczosc , bardzo latwo odseparowac poszczegolne dzwieki i znow zupelny brak kompresji , lekkie ocieplenie podane naprawde w subtelny sposob pozwala na przezywanie koncertow Queen czy Stones'ow bez jakiegokolwiek zmeczenia . Tu czarowal lepiej jedynie LM3875 zaimplantowany do GC .

TPA gra tak jakby ktos wlal pare kropel wrzatku do szklanki z chlodna herbata , czujemy poprawnosc czesto nudna poprawnosc oslodzona czy delikatnie ocieplona przez sam wzmacniacz .

Najlepiej zagraly AKG , to dobry wzmacniacz do tych sluchawek . Tam gdzie w MxM'ie brakowalo pradu , Tam gdzie dla LT1210 braklo przestrzeni , tam gdzie ProJect polegl na calej linii ChumiAMP wyszedl calo i bez wstydu . Do klasyki wole LT1210 a jeszcze lepiej Gainclone'a . Do jazzu czy muzyki celtyckiej Cayin'a ( juz go niestety nie mam ) ale Rock to to co TPA lubi najbardziej . Grado sr60 niestety pomimo swojego rockowego harakteru nie zgraly sie idealnie z projektem Chumi'ego , czegos mi brakowalo , chyba przestrzeni ale w zestawieniu z beyerami i akg te grado nie blyszcza tak czy tak .

Ostatecznie wedlug mojej opinii Bufory iTPA moga spokojnie otrzymac ocene 5 . Dla ulatwienia dodam ze 5 rowniez przyznalem Cayin'owi , LT1210 to czworka z duuuzym plusem . GC 5+ za barwe i przestrzennosc ale tylko z Black Gate na pokladzie . Zaluje ze nie mam juz CAL bo pewnie kilku z Was zainteresowaloby sie opinia o takim polaczeniu , no niestety ... :-( .

Reasumujac to niezwykle udana konstrukcja , jeszcze nie magiczna ale juz bezsprzecznie bardzo dobra . Nie sluchalem nigdy holdegrona ( tez na tpa6120 ) , kraza opinie o jego chlodnym harakterze - w przypadku wzmaka od Schumi'ego nie mozna wyrazic sie w ten sposob .

Mam nadzieje ze choc w malym stopniu to przyblizylem co nieco Wam konstrukcje ampka z tematu . Howgh ! :-)

>neodom, 25 Wrz 2008, 01:12

>Musze dodac ze nigdy recenzji zadnej nie pisalem , stad byc moze bedzie odczuwalny

>pewien niedosyt jesli chodzi o merytoryke .

No to gratuluję, jak na pierwszy raz, Twoja retoryka i przekazanie odczuć wydają się być naturalne i prawdziwe.

Zresztą zgadzam się z nimi w większości, szczególnie z fragmentami o gitarze i brzmieniu instrumentów drewnianych.

Mój egzemplarz jest z nieco innych elementów i zapewne brzmienie też się różni - co też przecież zależy zastosowanych elementów składowych w całym torze dźwiękowym, jednak w konkluzji doszedłem do podobnych wniosków. Słuchałem tez ostatnio jakiś czas preampa na lampach (projekt z tego forum - jeszcze nie całkiem skończony, mam kłopoty z lekkim przydźwiękiem sieci) - najpierw na 6n1pew, później na 6n23pew i dźwięk nie wciągał mnie tak bardzo jak ten HeadAmp - do teg stopnia, ze przerwałem prace nad nim i zająłem się montażem drugiej płytki od ChUmI'ego (dzięki Tomek).

Postanowiłem sprawdzić na ile rodzaj i jakość zastosowanych elementów jest w stanie zmienić (mam nadzieję na lepsze) finalne brzmienie w tym HeadAmpie.

Modyfikacja będzie polegała na zastosowaniu kondensatorów BG w miejsce dotychczasowych Elna R3J (mam nadzieję na lekkie ocieplenie w środku pasma) i tantali z Tantalex (albo Sprague) przy TL431, pozostałe Elna Cerafine przy TPA zostają.

Zwiększam też pojemność za stabilizacją do takiej jak w oryginale, mam nadzieję że to doda odrobinę "masy" od niskich tonów. Nie chciałbym tu przesadzić bo i teraz nie jest źle pod tym względem, ale czasem mam takie wrażenie stopa nie ma tej potęgi jak w naturalnym brzmieniu.

Nie zmieniam stabilizatorów w zasilaniu, ponieważ LM2440/2990 spisują się dobrze i oszczędzają pracy przy ustalaniu jednakowego napięcia na obu biegunach zasilania.

Już wcześniej zastosowałem kondy tant. AVX przy tych stabilizatorach i wygląda na to że to był dobry wybór.

Na nowej płytce znajdą się 2SK170, dają mniejszy offset niż K389, a różnicy z dźwięku nie dostrzegam.

Swoją drogą ciekawi mnie jak brzmi Twój HA z tymi OsConami na pokładzie. Mam sporo tych kondków, ale bałem się je zastosować ze względu na specyficzne wyostrzanie wysokich tonów. W paru miejscach, w innych aplikacjach nie sprawdziły się.

>Reasumujac to niezwykle udana konstrukcja , jeszcze nie magiczna ale juz bezsprzecznie bardzo dobra

Zgadzam się, z tym, że dla mnie JUŻ "magiczna". Sprawiła, że przestałem słuchać "kolumn";)

to na razie tyle, za parę dni sprawdzę jak zagra "II wersja"

p.s. może któryś z doświadczonych kolegów miałby jakieś sugestie co do zastosowana innych typów kondensatorów w odsprzęganiu przy fetach, tak do końca nie jestem przekonany do tych BG/STD ;)

>p.s. może któryś z doświadczonych kolegów miałby jakieś sugestie co do zastosowana innych typów

>kondensatorów w odsprzęganiu przy fetach, tak do końca nie jestem przekonany do tych BG/STD ;)

Pozbądź się Elna Cerafine, ja nie wiem jak można ich słuchać. Odchudzają jak tygodniowa sraczka. Silmic lub Silmic II znacznie lepsze, bardziej naturalne granie. Black Gate standardowe grają w U, z dodatkowym podbiciem samego środka pasma, kompletnie niewarte swojej ceny. Lepsze i tańsze są Panasoniki PX. Z Black Gate seria N jest ponoć ciekawa. OsCon są dobre na cyfrówkę, byle z daleka od analogu, i poza serią SG/SP nia ma co ich używać w audio - mam na myśli te od Sanyo. Dobrze, żeby wszystkie rezystory sygnałowe były metalizowane, 1% wystarczy, a z węglowych to tylko Allen Bradley - dają lekko lampowe brzmienie.

Heh , rowniez zamowilem drugi egzemplarz , tym razem dla znajomego ktory sluchal wzmaka u mnie i mu sie podobal .

Co do kondensatorow to byc moze kazdy roznie je odbiera . Moim zdaniem BG STD graja ostro tam gdzie ma byc ostro ale nigdy dzwieku nie oszukuja , nie odchudzaja i nie spowalniaja . Inne typy , nawet wspomniane sanyo graja minimalnie odchudzonym dzwiekiem . Na wyjsciu dalem czarne elny bo lubie ich przestrzen . Co do BG N to w moim odczuciu dodaja odrobine pastelu do dzwieku , poza tym puszczaja wszystko jak na tacy , sa idealne do zbocznikowania sporych ostrych pojemnosci . Uwazam ze zarowno BG STD jak i BG N nie maja konkurencji ( niestety cena jest nie do przelkniecia by stosowac je wszedzie ) . Dlatego albo daje bc comp albo nichicon muse .

Os-cony dalem by sprawdzic jak zagraja w tym ukladzie i moim zdaniem jest niezle w polaczeniu z elna na wyjsciach . Szczegolnie drapierznosc strun czy wszelki atak dzwieku sa spektakularne .

Co do brzmienia roznych typow kondensatorow to dotychczas najwiecej potestowalem w GainClonie i ZAWSZE Black Gate wygraly a najbardziej zblizyly sie do nich jakosciowo BC COMP i MUSE Nichicona choc w obu przypadkach zagraly inaczej . Acha , nie zastosowalem 100n SMD przy TPA po drugiej stronie plytki bo gdzies je posialo a wlutowane potem ELNY zaslonily pady i juz tak zostalo , i fajnie jest .

neodom, 26 Wrz 2008, 17:35

>Heh , rowniez zamowilem drugi egzemplarz , tym razem dla znajomego ktory sluchal wzmaka u mnie i mu

>sie podobal .

Bardzo mnie zaciekawił ten projekt, tym bardziej po przeczytaniu tak pozytywnych recenzji.

Gdzie (u kogo) można zamówić komplet płytek?

Nie czuje sie zobowiazany do podania ceny bo byc moze Schumi zrobil mi promocje . Moge jedynie napisac ze wiecej niz 100pln a mniej niz 200pln . Autor odezwie sie pewnie tu lub w blizniaczym watku na AudioHobby .

>michelangelo, 26 Wrz 2008, 15:54

Dzieki za cenne uwagi, widzę, ze jesteś przeciwnikiem cerafajnów, jednak te kondy t tej pozycji w której się znajdują grają zadziwiająco dobrze. Jak już wcześniej pisałem, nie czuję nadmiernego odchudzenia jest za to niesamowicie detalicznie.

Brak pewnego wypełnienia kładę na karb mniejszej pojemności przy stabach. Niestety płytki dwustronne dość trudno edytować, a ta jest zbyt cenna aby ją zniszczyć przez eksperymenty. Na razie tak zostanie, w drugiej wersji od razu dam tam ok 470uF, pozostaje otwara kwestia silmicII czy BG, a może Panasonic - jednak nie mam dostępu do PK, niestety.

Zastosowałem kiedyś HFZ w zasilaniu NOS DAC i jeszcze szybciej go wywaliłem, było za ostro i jakoś świszcząco. Na razie czekam na BG.

Muse mogę za nadto mulić w tym miejscu.

Witam wszystkich zainteresowanych moim wzmakiem :)

W kwestii plytek i elementow to wszystkim zainteresowanym kolegom z audiostereo wyslalem taka samo oferte mysle ze jest ona OK:

- plytka wzmacniacza - 20pln - dwustronna, wysokiej jakosci wykonie - poza tym jednym nieszczesnym bledem jest naprawde wypas. Ten blad mozna jednak tak ominac i odgiac nozki stabilizatora, ze wlasciwie nie widac jak sie dobrze czlowiek nie przygladnie :) Mam tez jeszcze kilka DS1802 ktore albo dostalem w samplach ale za grosze odkupilem od sprzedajacych sample na forum wiec do kazdej plytki moge gratis dorzucic DS1802 w obudowie DIL :)

- plytka pod klawiszki do sterowania - 5pln

- TPA6120 lub THS6012 - 15pln - jezeli ktos chce to moge go gratic posadzic goracym powietrzem na plytce - wskazane zeby scalak dobrze siadl i przylutowal sie padem od spodu do masy - dla dobrego odprowadzenia ciepla i polaczenia z masa zalecanego przez Texas Instruments

- reszta elementow SMD - 25pln (wiekszosc rezystorow MEFL i firmowe kondensatory ceramiczne)

- TL431 - po 2,50 za sztuke

- diody do mostka prostowniczego po 2,5pln za sztuke - wiem, ze mozna kupic taniej ale po niewiele taniej kupowalem wiec taniej nie chcial bym sie pozbywac niz kupilem :)

Poza elementami SMD mam tez wieksze kondensatory 2x820µF Panasonic FC i 2x470µF Panasonic FM oraz stabilizatory LM317/LM337 tak jak mialem w prototypie - komplet na jedna plytke moge odstapic powiedzmy za 10pln - mysle ze to uczciwa cena. Jedynych elementow jakich w tym momencie nie mam to te mniejsze kondy - 10µF i 47µF ale to pewnie nie problem a kazdy moze sobie dobrac wedlug wlasnych upodoban.

Calosc z przesylka wychodzila 140pln - mysle ze to uczciwa cena biorac pod uwage ze staralem sie ladnie zestawy przygotowac zeby nikt nie mial problemu z poskladaniem a to niestety zajmuje cenny czas ktorego zawsze mi brakuje :((( w zestawach brakowalo chyba jedynie klawiszkow bo mi juz dawno takie wyszly a niestety dawno tez nie zamawialem nic w tym rodzaju.

A teraz gorsza wiadomosc - plytki i elementy sie juz prawie rozeszly ... zainteresowanie bylo szczeze mowiac wieksze niz sie spodziewalem :) Zostaly mi chyba 2 ostatnie komplety jezeli ktos bedzie zainteresowany to prosze o kontakt na maila.

Jezeli juz wszystkie plytki wyjda a zainteresowanie poskladaniem wzmaka jeszcze bedzie to chetnie udostepnie pelna wersje projektu w formacie EAGLE komus kto podejmie sie jakiegos wspolnego zamowienia plytek - moglbym wtedy poprawic ten blad ze stabilizatorem :) albo dodac cos nowego :)

Jeszce talko taka jedna uwaga bo czytam we wpisach ze stabilizatory sa dosyc ciepla - mozna powiedziec gorace ... faktycznie jak wzmak dziala moga miec prawie 60 stopni ... to co prawda dopuszczalna temperatura pracy ale male radiatorki napewno by im nie zaszkodzily - tak zeby pracowaly w temperaturze tak powiedzmy 40 stopni - wtedy bylo by optymalnie :) ja w swoim przykrecilem sobie takie male radiatorki.

Nie ma żadnego problemu, żeby zastosować inne stabilizatory, błąd na płytce zupełnie nie przeszkadza, a przy wymianie na dwa takie jak na fotce poniżej wyjdą jednakowe "wygibusy" ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.