Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze MP3 wysokiego lotu

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Co do t60. Mam taki 2GB i po wielu przymiarkach połoączyłem go ostatecznie z CX300 sennheisera. Co do moich doświadczeń z innymi słuchawkami to:

- PX100 - za trudne dla niego do wysterowania, dźwięk za gruby, za wolny - poducha i stare kapcie. te słuchawki potrzebują trochę lepszego napędu. Pięknie grają np z diskmanem Panasonica i z laptopa.

- AKG 324p - za nisko - bas, bas i jeszcze bas.

- MX560 sennheiser - za trudne dla t60, za wysoko, brak wypełnienia w dźwięku, ale jest piękna barwa i przestrzeń wysokich i średnich tonów, jest też szybkość dźwięku, na upartego mogłoby być gdyby nie

- cx300 sennheisera, które zachowując zalety MX dodają trochę tego co mają 324p czyli basu i wypełnienia.

Wymienion słuchawki odsłuchiwane na systemie stacjonarnym w postaci źródła meridiana i niezłego wzmacniacza słuchawkowego, który na codzień napędza hd600 wszystkie prezentują niezły poziom względem hd600. Tutaj bezdyskusyjnie najlepsze są px100.

T60 odtwarzając ogg Q10 z cx300 porównywany bezpośrednio z grającym tę samą płytę odtwarzaczem panasonica zasilającego PX100 dotrzymał mu kroku. Tak naprawdę różnice były ale nie w rodzaju lepiej/gorzej tylko trochę inny charakter brzmienia.

T60 jest naprawdę dobrym playerkiem. Malutki, leciutki, bez zbędnych bajerów, świetne brzmienie ale nie ze wszystkimi słuchawkami. Warto poeksperymentować.

• 4 tygodnie później...

Potwierdzam zasadność zachwytów nad iRiver H300 (320, 340) - sam słucham, bardzo sobie chwalę. Używam z Porta Pro i Aurvana. Równie dobrym (o ile nie lepszym) pomysłem jest iRiver serii H100 (iHP-120, iHP-140) - gra jak H300, a ma wyjście optyczne, dzięki któremu odtwarzacz staje się pełnoprawnym źródłem cyfrowym.

Porównywałem te odtwarzacze z iRiverem H10 5GB - ten gra niewiele gorzej, ale jeśli komuś zależy na małych rozmiarach i niskiej wadze, przy zachowaniu bardzo dobrej jakości dźwięku, to ten grajek może być nawet lepszym rozwiązaniem. W każdym z tych trzech modeli można zainstalować Rockboksa (czyli m.in. flac).

gutekbull:

>Mam iRivera H320

Witamy w klubie ;)

> i zastanawiam się czy można w nim wymienić dysk i baterię ?

Można, bez najmniejszego problemu. Baterię włożyć można o większej pojemności, do 2200mAh (oryginalnie jest chyba 1600), konieczne może być co najwyżej zamienienie kabelków we wtyczce. Dysk także można wymienić na większy (max 40GB), ale to marny pomysł - dyski tego standardu (ATA 50 pin) są drogie, a te o większej pojemności mogą być trudno dostępne. Można bawić się w montaż dysku ZIF przez przejściówkę (choć wtedy we wnętrzu odtwarzacza robi się już ciasno), ale zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest wymiana dysku na kartę CF, podłączoną przez dedykowany adapter. Karta z adapterem mieści się bez problemu, operacja jest prosta jak drut. Karta 32GB kosztuje w USA ok. 100 dolarów - kwestia czasu, aż pojawią się większe pojemności, a ceny w Europie spadną na pysk.

Powyższe tyczy się również iRiverów H110/H115/H120. W H140 i H340 jest więcej miejsca, i to jedyna różnica.

Podsumowaując: baterię zmieniaj kiedy chcesz, z wymianą dysku poczekaj aż stanieją karty CF - chyba, że możesz kupić w USA. Informacje nt. szczegółów operacji do znalezienia tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teo=>

rozbawiło mnie to " Witaj w Klubie" ;-)

Grajaka mam od 3-4 lat i jest praktycznie nieużywany dlatego z wymianą - to tak bardziej asekuracyjnie. Pytałem, bo ,wykonanie jest perfekcyjne !!

I można się nim długo bawić .

Jednak - dysk ma problemy ze mną gdy chciałem z nim biegać .

Potrafi przeskoczyć - nie lubi wielu wstrząsów - biegania po lesie.

Do biegania spraw sobie raczej jakiś mały odtwarzacz flashowy - H300 swoje jednak mierzy (i waży), prócz tego wstrząsy nie są zdrowe dla dysku. Sam mam kilka odtwarzaczy, ale idąc np. na rower podłączam słuchawki do komórki załadowanej mp3.

• 1 miesiąc później...

Patrzę na oferty tych odtwarzaczy iPod, iriver, sony waklman, samsung i wszytko to jakieś pedalskie oferty. Żadnych rozsądnych parametrów, niepewne opinie, wszystko jest zrobione pod hasłem "kupuj pan bo ładnie świci a w dodatku gra nawet"

Dlatego kupujesz to, co jest sprawdzone, przetestowane i pewne. Ipod to TYLKO 1Gen,5Gen,5,5Gen. Żadne inne. Samsunga w ogóle bym omijał. Vedia V93 i inne. Bardzo ciekawe. Sam mam między innymi playerka vedii A7 który zmiażdżył Ipoda 6Gen Classic..

Jakość wykonania tej vedii podobno jest nie do zaakceptowania nawet przez niewidomych, natomiast iPod classic to nie mp3, to jakiś czołg. Z resztą konieczność instalowania itunes to kpina. A także konwersji do aac, która zajmuje zawsze godzinę. I to wszystko po to, by usłyszeć brzmienie które "ujdzie", jakoś przejdzie przez uszy.

Piotr_1 Ipod 5Gen + Rockbox i nie musisz niczego instalować. FLAC odtworzy jak i 10 innych formatów. Jeżeli mowa o vedii A7 - nie wiem gdzie przeczytałeś taką informację ale ja osobiście absolutnie się z tym nie zgadzam. Baaardzo solidne maleństwo.

Jako ciekawostkę napiszę, że miałem iRivera H340, ipoda video 5gen 30gb, teraz ipoda classic 160gb oraz od niedawna iphone 3g 8gb. testowałem też swoją nokię e61 na okoliczność odtwarzania dzwięków. napiszę pewnie coś, co będzie mocno krytykowane... ale co tam. nowy iphone gra według mnie najlepiej. wprawdzie irivera i ipoda video posiadałem kiedyś i nie mam możliwości teraz tego porównać, ale niech tam....

Iphone gra bardzo dobrze, świetny jako wyświetlacz filmów - w podróży się przydaje, dzwoni, synchronizuje z gmail-em i z mobile.me - co dla mnie jest ważne, bo prowadzę klendarz, żeby się nie pogubić w zobowiązaniach;)

synchronizuje maile, działa na nim skype (jak jesteś w dostępie wifi), etc.

a jakość dzwięku? według mnie bardzo dobra. testowałem na słuchawkach grado sr60, koss porta pro, firmowych, creativach aurvana live i dzisiaj z beyerdynamic 990 pro za pośrednictwem projecta.

Ja najbardziej jestem rozczarowany odtwarzaczem ipod classic (wersja europejska z blokadą głośności), który obecnie mam.

czytałem, że ipod touch, to obecnie najlepiej grający player od apple-a. sądząc po iphonie mogę podejrzewać, że tak jest w rzeczywistości.

pozdr

jeszcze z gratów, które iałem u siebie mogłbym (teoretycznie, bo nie porównywałem każdego z każdym - jak wspominałem wcześniej) stworzyć listę:

1. nowy iphone

2. ipod video 30gb

3. iriver H340

4. ipod classic 160gb (wersja EU)

mam nadzieję, że was nie wkurzyłem zbytnio... dziekuję za uwagę i przepraszam za współpracę.

parmezan

Dodam tylko. Nowy ipod Classic 6Gen to ogromna pomyłka. Gra fatalnie na dodatek ledwie napędza nawet ipodowskie oryginalne pchełki. Wszystkiemu winna właśnie wersja EU dodając do tego bardzo nieudany soft (źle rozplanowali obsługę DAC)

Ehh ta edycja postów. Jeszcze apropo 6gen. Wysokich niema wcale. Bas jak pukanie w deskę, wyższa średnica wybita bardzo do przodu.. jednym słowem kaleczy ucho... dodając te porażające 4,7mW na 32R (jest gdzieś w internecie pomiar). Ipod 5Gen posiada ogromne możliwości modyfikacji softu. Gra żywo, dynamicznie, aż chce się słuchać. Dynamika wgniata w fotel (jak mogę to tak nazwać). Napędzi każde słuchawki (50mW przy 16R oraz 25mW przy 32).

z dyskiem 30gb to było zarowno 5g jak i 5.5g. w wersji 5g były dwa modele wideo: z dyskiem 30 i 60 gb. w wersji 5,5g były dwa modele: z dyskiem 30gb i 80gb. pewnie na stronach apple-a znajdziesz po numerze seryjnym jaki to dokładnie model i która wersja, generacja.

Odpiszę sobie sam :) Zdesperowany kupiłem kilka playerów i przetestowałem w domu. iPod w ogóle odpada. Ten syf się do niczego nie nadaje, a napewno nie do słuchania muzyki (nano 4 generacja). Sony walkman mp3 fajnie wykonany, wyposażony, tani, wszystko super, ale nie da się tego słuchać (techniczny, wypróżniony, zimny, nieciekawy, choć z pozoru brzmi technicznie ostro). A teraz mój ukochany dzisiejszy konfig:

iRiver t60 + AKG K 324 P.

Konieczne jest ustawienie EQ, ponieważ ten player fabrycznie na płaskiej charakterystyce robi mocny loudness na basie. Opcje SRS WOW odpadają. EQ Trzeba zrobić z tymi słuchawkami tak:

50Hz=-5

200Hz=-5

1k=+4

3k=+4

14k=+3

Uwierzcie mi, pracowałem nad tym cały dzień z różnym materiałem.

Efekt jest do tego stopnia znakomity, że odechciało mi się słuchać mojego home audio, ze względu na nieosiągalny bas tego typu w pokoju. Nie mogę tego mp3 sciągnąć z uszu dosłownie - tak mi się podoba. Trzeba kupić t60 i te słuchawki. Słuchawki ciasno i głęboko w uszach i do dzieła - słuchać nie umierać!

Tak jak piszecie. Omijać wszelkie napakowane gównem ipody nowej generacji Classic Nano i Touch (słychać piszczenie z wyświetlacza). Tylko stare, sprawdzone serie 1Gen, 4Gen photo, 5Gen.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.