Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 700 czy Marantz PM-6002

ddany

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad sprzętem i podanymi wzmacniaczami (w tytule) Denon PMA 700 lub 1500 lub też Marantz PM-6002, Do tego kolumny Dali Ikon 6. Słucham Blusa, dużo muzyki z lat 80 i ostatnio analogów. Lubie brzmienie szczegółowe, przejrzyste vocale, czyste pianino, trąbkę. Chcę wydać na wzmacniacz ok 2000 zł. Zastanawiam się też nad Yamahą. Testowałem Denona i CA i bardziej dynamicznie, żywo zagrał Denon więc idę w tym kierunku. Będe wdzięczny za rady. Pozdrawiam, D

https://www.audiostereo.pl/topic/42607-denon-pma-700-czy-marantz-pm-6002/

Witaj,

w Twojej konfiguracji lepszym rozwiązaniem będzie DENON. Marantz w połączenie z kolumnami DALI IKON zagra bardzo jasno, blisko agresywności.

Osobiście jednak zwróciłbym Twoją uwagę na wzmacniacz NAD C355 lub aktualnie w świetnej cenie C352. Połącz wzmacniacz z kolumnami srebrnym przewodem i będziesz miał efekt jakiego oczekujesz.

Oczywiście to jest tylko moja propozycja, proponuję przed zakupem odsłuchaj poszczególne konfiguracje.

Z drugiej strony Denon 700 gra napompowanym dźwiękiem, po 2 godz. grania męczącym ;) W tej cenie masz teraz sporo możliwości, NAD, AudioLab, lampy, xindiak, rotel, CA, Yamaha...itd. Posłuchaj jak najwięcej( przecież to przyjemnośc:D ). Nie warto się spieszyć, bo jak rozumiem to będzie zestaw na parę ładnych lat.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dziękuję za podpowiedź. Chce umówić się na odsłuch Denona PMA 700 i 1500, sprawdzić różnicę i wówczas podjąć decyzję. W zasadzie chce kupić dobry wzmacniacz i odnieść go do kolumn, więc na wspomniane Dali nie jestem jeszcze zdecydowany. Proponowano mi je w sklepie jako że są to jedne z nielicznych kolumn nie produkowane w Chinach, a rodzimie w Danii. Biorę też pod uwagę B&W 684. Chciałbym sprawdzić jak one zagrają. Ale jestem też otwarty na Wasze sugestie.

700 a 1500 to zupełnie inne konstrukcje . niewątpliwym plusem ze obie made in japan . dlatego nie polecam Marantza PM-6002 ( 100 % kitajstwa )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>ddany, 13 Maj 2008, 11:06

>Słucham Blusa, dużo muzyki z lat 80 i ostatnio

>analogów. Lubie brzmienie szczegółowe, przejrzyste vocale, czyste pianino, trąbkę. Chcę wydać na

>wzmacniacz ok 2000 zł.

Rozwaz rowniez wzmacniacz lampowy. W tej chwili , ze wzgledu na spadek cen walut ceny lampiakow sa naprwde nie wysokie. Do wokali, blusa, pianina i trabki to moze byc strzal w dziesiatke.

Pozdr

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Co do Denona, to czasami można przeczytać o efekciarstwie - znaczy się gra fajnie przez własnie kilka godzin potem zaczyna męczyć. Nawet recenzje po jakimś czasie mniej entuzjastyczne;) Nie daj się nabrać na efekciarstwo.

Seba78, 13 Maj 2008, 15:44

>Co do Denona, to czasami można przeczytać o efekciarstwie - znaczy się gra fajnie przez własnie

>kilka godzin potem zaczyna męczyć.

DDany wspominał też o pma 1500 - a ten model "efekciarski" na pewno nie jest (w mojej opinii oczywiście)

a co sądzicie o wzmacniaczach Yamahy ? czy grają tak jakbym oczekiwał ? Wspomniano mi, że grają metalicznie. Słuchając przy B&W 684 nawet podobało mi się, przy Dali Ikon 6 nie myło specjalniej różnicy

Do niedawna miałem PMA 1500AE. Gdyby nie fakt, że trafiłem na okazję co do zakupu kolumn, na 100% bym go nie sprzedawał. U mnie do niedawna napędzał KEF iQ9. Klocek ma dużo mocy, i jak piszą niektórzy, 700tka to zupełnie inna [czytaj gorsza] konstrukcja. Jeśli trafisz na dobrą cenę tego klocka-polecam.

Pozdrawiam

Przepraszam ze się wcinam w wątek ale też myślę nad DENONEM 700 lub 1500 i zastanawiam się czy czy do kolumn mission m34i jest to dobry wybór bo obecnie na ampli onkyo dzwięk wydaje się przyciemniony (ale tych najwyzszych tonów nie brakuje), brakuje wyższej średnicy no i brak takiego wykopu - czy zmiana na taki zmak przyniesie pożądany rezultat?

Denon 700 nie jest wart pieniędzy, no chyba że lubi się nadmuchany dźwięk.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czy dźwięk tego Denona jest "nadmuchany"? Być może to to kwestia doboru kolumn. Używałem tego wzmacniacza (do niedawna) z bardzo tanimi głośniczkami Infinity Primus 150 i w tym przypadku rzeczonego nadmuchania nie zauważyłem. Jednak rzeczywiście dźwięk jest nieco wyostrzony i nie każdemu to się podoba. PMA1500 jest sporo droższym urządzeniem i jego dźwięk jest pozbawiony pewnych ograniczeń z jakimi mamy do czynienia w 700. Mnie po parze PMA/DCD 700 został kabelek VdH the name, który moim prywatnym zdaniem jest idealnym dla takiej pary. Zniwelował wyostrzenie nie gubiąc detali i dynamiki.

A co do miejsca produkcji ;) mój były PMA700, tak jak i z resztą DCD700, był produkcji chińskiej. W sklepie poinformowano mnie, że to była pierwsza dostawa z metką "made in china".

witam,

Swego czasu (gdy szukałem zestawu dla siebie) słuchałem pma/dcd700 z Ikonami6. Wysokie były BARDZO kłujące w uszy. Mariusz Lubomski z płyty koncert w trójce zaczął seplemić i syczeć... to było straszne. Suma sumarum polecam pma/dcd 1500 i tannoy sensys dc2. Oczywiście jest to moja (na pewno nie jestem tak osłuchany jak koledzy powyżej), subiektywana opinia.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.