Skocz do zawartości
IGNORED

kolumy diy - duże obawy

d@rek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, korzystając z okazji pozbyłem się moich ESA Vivace, mam teraz dylemat - jakie kolumny? - chciałbym spróbować coś DIY ale mam duże obawy, szczególnie kwestia zrobienia skrzynek mnie przeraża. Chciałbym , żeby kolumny były co najmniej o połowę klasy lepsze niż Vivace. Myślałem o połączeniu XT18WH, z np Morelem MDT29 lub z czymś innym, w obudowie ok 20-22l, ma to grać z lampą 35W, i gramofonem - jako głównym źródłem. Mam mnóstwo wątpliwości (kupno głośników - gdzie, wymiary obudowy, zwrotnice itp.). Mam też ograniczony budżet ok 2000zł. kolumny mają stać w pokoju ok. 18m2, dość daleko od ścian więc przydałby się w miarę dobrze kontrolowany nisko schodzący bas, szczególnie, że ma to grać z lampą. Jeżeli na forum są osoby, które mogą mi coś doradzić, będę niezmiernie wdzięczny. Pracy z lutownicą się nie boję ale te skrzynki... Pozdrawiam d@rek

https://www.audiostereo.pl/topic/42767-kolumy-diy-du%C5%BCe-obawy/

A co ma niby efektywność do rzeczy? I na jakiej podstawie przekreślasz te "gotowce"? Jak nie masz doświadczenia to nie dasz sobie rady, ze zwrotkami, obudowy to jest najmniejsze ze wszystkich zmartwień. W ogóle takie podejścię "zrobię sam będzie taniej" jest od czapy, bo jeśli chcesz wykorzystać potencjał głośników to musisz trochę popróbbować i pobłądzić, DIY jest OK jeśli to hobby samo w sobie, ale jeśli to ma być środek do zejścia z kosztów to nic z tego nie będzie. Znam ludzi, co też kombinowali, żeby było tanio, no i było tanio, tyle, że wyszła z tego jedna wielka kupa, a budzet nie przewidywał nic ponad realizację jednego opracowania zassnego z netu. Poszukaj za tę kasę jakichś lepszych używanych kolumn, a jeśli już naprawdę chcesz się bawić w DIY bo chcesz i lubisz dlubać to kup jakiś zestaw, żebyś nie został z ręką w nocniku.

skow29, 15 Maj 2008, 08:46

>->argos

>"A co ma niby efektywność do rzeczy?"

>

>

>a wiesz co to jest efektywność jak zadajesz takie pytanie???

A wiesz skow29 co to jest pytanie retoryczne? ;-)

A wracając do tematu - to poważnie, jeżeli dobrze poszukać to się zawsze jakiegoś gotowca znajdzie do wykonania.

Heh co to sie dzieje z tym forum. Juz nie mozna zadac normalnego pytania, bo zaraz znajdzie sie ktos kogo to pytanie zdenerwuje. Nie mozna zapytac o porade, bo "jak sie nie znasz to sie za to nie bierz". Nie mozna wyrazic odmiennej opini, bo zamiast merytorycznej dyskusji wywoluje ostra klotnie. Niestety coraz mniej mozna tu znalezc interesujacych tematow, za to coraz wiecej postow pelnych jadu. A to za sprawa coraz wiekszej rzeszy "specjalistow". Teraz i mi sie pewnie oberwie :) Pozdrawiam.

Zgadzam sie z przedmówcą . Mniej krytyki więcej podejścia konstruktywnego .

Ja zawsze polecam strony :

TROELS GRAVESEN , ZAPHAUDIO , HUMBLEHOMEMADE HIFI . wrzuć w wyszukiwarkęi poczytaj , jeśli ci się coś spodoba to można to omówić na forum .

...there is no spoon...

Jesli moge zapytac aby nie zakladac nowego watku..

Chcialbym sie zapytac o polaczenie morela mdt-29 + M18WH-08-08..

wszystko bedzie gralo w 18litrach i chce dac taka zwrotke od mdt-29 i XT18WH:

Czy jakies zastrzezenia macie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim za konstruktywne odpowiedzi, zrezygnuję chyba z DIY, ( nie mam za bardzo możliwości wykonania obudowy, poza tym interesują mnie naprawdę sprawdzone projekty ), dlatego skłaniałbym się ku projektowi AKKUSA X3 - projekt na usherach ,gdzie można zakupić cały zestaw łącznie ze skrzynkami, lub coś używanego mam tu na myśli Vienny Mozart i Zollery Imagination wersja 2. Czy ktoś słuchał tych zestawów w konfiguracji z lampą lub ma jakieś inne pomysły na dobre głośniki do mojej lampy Amplifon WL25 (EL334), max do 3000zł, to chętnie posłucham opinii.

Pozdrawiam d@rek

Więc tak jak nie robiłeś nigdy obudowy żadnej to sobie spokój daj, bo nie uda ci się za pierwszym razem, człowiek uczy się na błędach. Lepiej kup projekt od akkus lub akustyk.com.pl i kup od nich obudowy lub zamów od jakiegoś użytkownika na forum kilku jest co świetne robią, a zwrotkę i głośniki sam sobie zmontujesz i zamontujesz. Żeby zrobić dobre obudowy trzeba mieć niestety doświadczenie i narzędzia.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

d@rek, 25 Maj 2008, 17:29

Wydaje mi się że za 2tys.PLN niczego sensownego nie kupisz gotowego. W końcu to mniej niż kosztuję ESA Vivance które sprzedałeś.

Moim zdaniem możesz w tej cenie zrobić klona ESA Ostinato 2000 no może ESA Ostinato ^2. projekty są dostępne w necie, głośniki w Akustyku. Wiec radę sobie dasz, a obie konstrukcje są o klasę lepsze od Vivance.

To już bym wolał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i obudowy od kolegów z forum.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zgadzam sie z kondraxem. Bardzo tanie kolumny na dobrych głosnikach. Nawet cena z obudowami akustyka bedzie zdecydowanie nizsza niz 3000 zł (zresztą od akustyka dostaniesz rabat). Głosniki zastosowane w tej konstrukcji są lepsze niz u mnie w audio physicu (7800 zł).

Ja postaniwiłem sprzedac swoje audio physic choc są rewelacyjne i jesli kiedys zakupie firmowe kolumny to bedzie to audio physic bądz wlm diva .Póki co (godzine temu wystawiłem ogłoszenie) mam zamiar spróbowac złozyc projekt rr2 (na głosniki ze sprzedazy sparków mi powinno starczyc). Obudowy wykonam sam bo mam mozliwoci tzn znajomego stolarza i lakiernika samochodowego który mi to psiknie pare razy w komorze i wypoleruje.

Co do cen kolumn w akustyku to są bardzo bardzo niskie.

Rynek jest taki ze płaci sie za marke np kolumny esa kosztuja ponad 2 razy wiecej niz materiały do ich budowy a taki audio physic , proac, usher czy gamut kosztuje 6 razy więcej niz głosniki które w nich grają. Oczywiscie liczy sie tez prawidłowe dostrojenie zwrotnicy, wytłumienie, dopasowanie obudowy (pojemnosci), problemy z falami stojacymi itd. ale z tego co mi wiadomo akustyk sobie z tym poradził.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.