Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz, ale to co pisze hhf_pm jest na tyle niemiarodajne ze raczyłem to skontrować. Nic nie poradzę że teraz facet potrafi tylko pluć i wycofywać się rakiem. Każdy wyciągnie swoje wnioski.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Widzę że nasz kolega hochsztapler już się nie odzywa, a szkoda! Tak ładnie dawał się podpuszczać.

W takim razie do rzeczy.

Ostrzeżenie

Nie próbujcie na ślepo kopiować super konstrukcji z rysunku hhf_pm 12 Maj 2009, ponieważ nasz kolega nie dość że pisze bajki to jeszcze na dodatek nie zna nawet prawa Ohma. A przy okazji szkodzi innym. Każda para BC548 z rysunku obciążona jest prądem ok. 0,39A, a tranzystory wydzielają moc 1,33W/kanał. Nie wiem, może przekraczanie wartości katalogowych, wpływ smażonej struktury półprzewodnika tak cudownie wpływa na dźwięk? Może to jest to, tego jeszcze nie próbowałem;) W każdym razie jeśli lubicie oglądać jak Wasze leci z dymem - to kopiujcie;)

Trochę sensu poproszę.

To było ostrzeżenie, a nie zaczepka, więc spokojnie mogę odpowiedzieć.

Gagacku, nie mam pojęcia, skąd bierzesz te rewelacje, na pewno nie potrafisz czytać, bo na schemacie są tranzystory BC547B.

Pochwal się, jak doszedłeś do tych wspaniałych wyników, którymi obdarowujesz maluczkich. Bo ja myślę, że wyssałeś je z palca.

Ten układ został zasymulowany, po czym został zbudowany i teraz gra u mnie w CECu. Prąd spoczynkowy każdego tranzystora wynosi 51,5mA. Tranzystory zostały precyzyjnie dobrane (beta od 389 do 391 w temp. 22 stopnie, dla wszystkich ośmiu). Zapraszam ciebie (i każdego innego, kto nie wierzy) i twój miliamperomierz do mnie, do domu, na pomiar prądów. Na każdym tranzystorze wydziela się moc dokładnie 207mW. Nie mam nic do ukrycia, układ działa doskonale, KAŻDY może przyjechać, pomierzyć go sobie i odsłuchać. Zapraszam wszystkich!

Przestań się wreszcie kompromitować, misiu Gogo, bo to już nudne.

BC548 i BC547 różnią się max. napieciami. Napięcie wyjściowe CS4390 to 2,2V. Oblicz sobie ofiaro wojny stuletniej prądy i moc admisyjną. Rezystancja faktyczna LL 1517 rozni się minimalnie od katalogowej, tj. 8,8R. Nie rozumiem potrzeby "precyzyjnego" dobierania bety z serii BD547 dla wtórnika. Dlaczego? Zgadnij. Komentować więcej nie trzeba, to załosne.

Trochę sensu poproszę.

>BC548 i BC547 różnią się max. napieciami.

I co z tego? Czytać nie umiesz tak czy tak.

>A tak na serio, co wymagało tutaj symulowania?

Jak nie rozumiesz do tej pory, to już nie zrozumiesz.

>Nie rozumiem potrzeby "precyzyjnego" dobierania bety z serii BD547 dla wtórnika. Dlaczego?

Jak nie rozumiesz do tej pory, to już nie zrozumiesz. I wiem dlaczego: jesteś niedouczonym ignorantem.

>Oblicz sobie ofiaro wojny stuletniej prądy i moc admisyjną.

Ja nie muszę ich obliczać, tępaku, bo mogę je zmierzyć. Ten układ działa. Jak głupim trzeba być, żeby dyskutować z faktami? Ano, trzeba być gagackiem. Gagacek jest tak doskonałym elektronikiem, że na odległość mi udowodni, że mój układ, który działa, tak naprawdę nie działa :-) Buahaha :-)

Weź już skończ, Gogo, bo po prostu robi mi się słabo, jak się ośmieszasz n-ty raz.

Ha, ha ha! Własnie kolega sprawdził tzn. pomierzył CS w naturze. Napiecie wyjsciowe zgadza się z katalogiem. Nie wiem co Ty symulowałeś, ale chyba tylko to że coś stworzyłeś:)))) A może w ogóle nie wiedziałeś co robisz??? :))))

Teraz tak: każdy, nawet początkujacy elektronik wie co to jest seria BC547-9, więc zupełnie nie rozumiem co chciałeś tutaj zaznaczyć:)) Moc admisyjna ta sama, tena sam dopuszczalny prąd, ten sam spadek napięcia dla złącza B-E :)))

Nie mam czasu na sprawdzanie, ale gdybyś policzył 1V spadek dla złącza (!) i miał napięcie na emiterach 1,2V to prąd wychodzi po 68mA na tranzystor.

mam pytanie: czy masz spadek napięcia na złączu 1V? A może masz 1,5V? :))))

Wytłumacz mi tez ignorancje jeśli 1. różnica wzmocnienia BC w serii jest minimalna, 2. Dobierasz je do wtórnika:))))

Może tak hochsztaplerze wykażesz coś niezwykłego, czyli tym razem prawdziwego? Jesteś boski, pozdrowienia:)))

Trochę sensu poproszę.

A ty jesteś idiotą i chamem.

>Nie mam czasu na sprawdzanie

Więc przestań wreszcie pierniczyć, bo pierniczysz od rzeczy. Ty wogóle nie nie masz na nic czasu, na podzielenie się swoimi wspaniałymi osiągnięciami i konstrukcjami zwłaszcza. Za to czas na debilne odzywki, robienie z siebie idioty, spam i trolowanie jakoś znajdujesz.

Mylisz swoje wyobrażenia z rzeczywistością. Zastosowania rezystorów w obwodzie bazy oczywiście nie pomujesz. Co to jest symetria w układzie przeciwsobnym też nie wiesz. A jeśli jesteś na tym etapie rozwoju, że myślisz, że rzeczywiste elementy mają charakterystki jak z datasheeta, to nie wylazłeś jeszcze z kołyski. Ucz się, Gogo, a potem dopiero wypowiadaj na forum.

Mówiłem parę razy, powtórzę znowu: rusz śmierdzącą dupę, przyjedź i zmierz. I przestań robić z siebie klauna, nikogo to nie bawi.

Odczep się wreszcie ode mnie, wieśniaku. Skończyłem z tobą definitywnie, pluj sobie i wrzeszcz ile chcesz, bo tylko w tym jesteś dobry. Mocny w gębie. Tylko, że g***o osiągnął.

Panowie! dlaczego rozmowa na naszych forach nie moze wygladac tak jak na diyaudio.com?!

czy tam ludzie wymieniaja sie tak wyrafinowanymi epitetami jak Wy Panowie?

Zaczynam zalowac ze napisalem w tym watku bo od mojego posta watek stal sie bezwartosciowy...

Prosze nie piszcie juz nic jesli nie bedzie to na temat. Ugryzcie sie w jezyk i olejcie zamiar kolejnej riposty!

hhf_pm,

Zlitujsię... nad sobą. Co ma rezystor 2,2K w szereg z bazą wtórnika do napięcia na wyjściu????

Czy jesteś nienormalny czy też kompletnym nieukiem? Po prostu wierzyć się nie chce w to co czytam.

I co ma do tego symetria? :)))

Człowieku, piszesz n-ty post z kompletnymi bzdurami, rozkładasz się nawet na prawie Ohma, insynuujesz iż porównywałeś z odtwarzaczem, co akurat łatwo mogę sprawdzić...

Zamilcz już waść i nie rób z siebie większego idioty niż dzisiaj z siebie zrobiłeś!

Miłego dnia, relax i trochę rozumu na przyszłość życzę.

MarekBoro - sorry, ale takiego osła dardanelskiego niezwykle rzadko można spotkać, a w dziale "lampa" było tak nudno;) Już skończyłem:)))

Trochę sensu poproszę.

Odczep się wreszcie ode mnie, wieśniaku. Skończyłem z tobą definitywnie, pluj sobie i wrzeszcz ile chcesz, bo tylko w tym jesteś dobry. Mocny w gębie. Tylko, że g***o osiągnął.

Jesli mozna chcialbym wrocic do kwestii wyboru lampy do ukladu roznicowego lub tez zwyklego SRPP przy czym prosze Was o to zeby popierac swoj wybor (wybory) konkretnymi parametrami technicznymi tych lamp ktore przemawialy by za nimi. Jestem na etapie wyboru typu lampy i chcialbym swoje poszukiwania zawezic do jak najmniejszej ich ilosci.

zastanawiam sie tez czy nad wyborem typu stopnia wyjsciowego. Czy uklad SRPP ma jakies zalety w stosunku do np. WK-WA?

Trudno doradzić konkretny typ lampy, jeśli nie określiłeś, co to za układ konkretnie ma być i co chcesz uzyskać, ile masz napięcia na wejściu i ile chcesz mieć na wyjściu. Określ to.

Każdy układ ma swoje unikalne cechy, wady i zalety, jest dużo orędowników SRPP, ale ja wolę WK-WA, umożliwia np. użycie czegoś wysokoprądowego i niskorezystancyjnego na wyjściu.

Tak jak pisalem wczesniej robie stopien wyjsciowy dla chipa AD1853 ktorego wyjscia pradowe zapodaja synal na poziomie 3mA p-p. Maksymalna rezystancja obciazenia DACa to 1kOhm (ale nie wiem jaka jest optymalna) wiec latwo policzyc ze na tym rezystorze odlozyc sie moze napiecie o amplitudzie 3V p-p. Wydaje mi sie ze to wartosc ktora jest porownywalna z poziomem wyjsciowym CD-kow... Nie wiem jak to rozumiec - mam olac wogole lampy skoro mozna uzyskac taki poziom sygnalu z uzyciem rezystora?

Poziom wyjsciowy jaki chce miec to taki jaki oferuja normalne klocki grajace.

1 kilo to o wiele za dużo. Przypuszczam raczej, że skończysz poniżej stu omów, niż powyżej pięciuset. Jeśli zrobisz zwykły I/U na rezach, nie potrzebujesz szalonego wzmocnienia. Możesz lampy do DA wybierać dość swobodnie. Ja zawsze lubiłem E88CC, za ich zróżnicowanie, od miękkiej Tesli do wyrazistej 6N23P. Raczej wziąłbym coś liniowego przy niskich napięciach, abyś mógł obniżyć napięcie zasilające, np. właśnie E88CC, sowieckie nuwistory (jeśli lubisz max analityczności i detalu), albo superliniową na niskich napięciach 6N30P (zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Układ różnicowy, który pokazałem wcześniej, daje równo 2V RMS na każdym wyjściu z napięcia 81mV RMS na siatce (w każdej gałęzi). Ty masz 3mA p-p, czyli 1,061mA RMS. Potrzebujesz więc do konwersji rezystorów 81/1,061=76,34 ohma - do zrobienia, ten układ da się zastosować. Oczywiście uważam, że na trafie byłoby najlepiej, ale już to przerabialiśmy. Jesli nie chcesz wyjść XLR, po prostu wywal wtórnik z przyległościami z gałęzi z odwróconą fazą. O SRPP się nie wypowiadam, bo nie stosowałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>O SRPP się nie wypowiadam, bo nie stosowałem.

I chwała Bogu! Choć raz z sensem:)) I to po tak gigantycznych bzdurach jak powyżej, no ja jestem w szoku. Po tekście o wpływie rezystancji 2,2K na napięcie na wyjściu wtórnika to aż przysiadłem z wrażenia:)))

MarekBoro,

Zastanów się czy chcesz zastosować układ LC na wyjściu DAC, bo od tego zależy jakie potrzebujesz wzmocnienie. Nie przejmuj się małymi napięciami, wzmacniacz różnicowy poradzi sobie bez żadnego kłopotu. A stosować przy takich założeniach lampy o wzmocnieniu takim jak 6N23P jest bez sensu!!!! Takie głupoty może napisać tylko teoretyk hhf_pm. Wzmocnienie napięciowe ECC88 absolutnie wystarcza, mam takie fabryczne urządzenie i ma doskonałe parametry. Polecam też Tobie pod uwagę układ SRPP, bo w praktyce sprawuje się doskonale, a firmy takie jak AN (też w moim posiadaniu) stosują SRPP z WK-WA naprzemiennie.

Co do rezystora konwersji i/u to nie przesadzaj z wartościami. Nie wiem jak dla AD1853, ale np. dla AD1851 optymalna rezystancja to ok. 900R. Przy za niskich wartościach sygnał będzie słaby i bez dynamiki.

Trochę sensu poproszę.

A 6N23P i ECC88 są prawie identyczne, debilu. Cały świat używa ich jako zamienników. Tu se sprawdź parametry i przebiegi charakterystyk, ćwoku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytalem duzo pozytywnych opinii o SRPP moze wiec dobrze by bylo zrobic wzmacniacz roznicowy na 2xSRPP z zrodlem pradowym na tranzystorze w katodach tak jak ze schematu?

wersji z transformatorem nie biore raczej pod uwage bo to zapewne duzy koszt ktory do tego poteguje koszt sprowadzenia zza granicy..

Ops, sorry! Teraz ja przegiąłem, ale tyle nawijałeś o 6N2P że nie zauważyłem:))) Przepraszam:))) Dziękuję za uwagę! A, jedna korekta: jestem z miasta:)))

Trochę sensu poproszę.

>moze wiec dobrze by bylo zrobic wzmacniacz roznicowy na 2xSRPP

Co za dużo to niezdrowo, musisz określić potrzebne wzmocnienie i wybrać typ układu. Sorry!

Trochę sensu poproszę.

ale podany uklad roznicowy to 2 sklejone ze soba WK-WA zrodlem pradowym na tranz. Dlaczego nie mozna by tego samego zrobic z SRPP? oba uklady WK-WA i SRPP z tego co rozumiem maja takie wzmocnienie jak wejsciowa lampa.

cześc

w układzie srpp ostatnio powaliły mnie ecc81

pcm 1702 po dwa na kanał

i/v 82 Ohm

Warto brać pod uwagę te skromne lampki. Zupełnie inny biegun niż efekciarskie e88cc.

>Warto brać pod uwagę te skromne lampki.

Całkowicie podzielam Twoje zdanie!

Trochę sensu poproszę.

Marku, koszt Lundahli nie jest już taki straszliwy, jak kiedyś był. Dwa tygodnie temu człowiek z tego forum kupił parę LL1527 w Canford (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zapłacił 375 złotych razem z przesyłką do Polski. W tym tygodniu kolejny forumowicz tam kupuje - podłącz się do niego i będzie jeszcze taniej.

A Twój pomysł z DA na SRPP ma pewien minus, żeby zachować jak najwyższy CMRR, będziesz potrzebował 4 dokładnie dobrane triody na kanał. Do DA z WK-WA - tylko dwie.

Ukryta Zawartość

Co ciekawe, ECC81 w układzie WK grają nieciekawie.

Co do SRPP w ukladzie różnicowym to sprawa nie jest tak prosta, ponieważ zmieniasz parametry układu katody, a to koliduje z ogólną topologią SRPP. Uklad będzie zaprojektowany na siłę, a tego chcemy uniknąć.

Trochę sensu poproszę.

MarekBoro, pamiętaj o tym ze transformator też wprowadza zniekształcenia w tor i to wcale nie małe! To nie jest jedyne i z definicji najoptymalniejsze rozwiązanie. Tego nie powie Tobie ktoś kto ma problemy z podstawami (!!!) ani nawet nie miał okazji skonfrontować swojej twórczości z czymś lepszym, a przyparty do muru konfabuluje.

Trochę sensu poproszę.

Marek

>>wersji z transformatorem nie biore raczej pod uwage bo to zapewne duzy koszt ktory do tego poteguje koszt sprowadzenia zza granicy..

Polska to już Europa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

• Pokaż nowe odpowiedzi