Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

Takie to studenckie czasy ;) Znakomita większość słuchaczy potrzebuje gotowców do zapamiętania na najbliższe zaliczenie czy egzamin aby potem szybko zapomnieć. Dlatego "Masa energii psu w du....".

Ja wolę wykładowców, którzy nawet trudne tematy potrafią przekazać w taki sposób, że jest, to zrozumiałe dla wszystkich, nawet świetnie się przy tym bawiąc i po takim przekazaniu wiedzy nawet nie trzeba się uczyć. Ale to wybitne jednostki, które jako cel nadrzędny mają postawiony na pierwszym miejscu przekazanie wiedzy (nauczanie), a nie chwalenie się tą wiedzą.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Jednak nawet najwybitniejsze jednostki potrzebują w tej materii prznajmniej lekko chłonnego audytorium. Ale co z tego "jak wieksza połowa ...".

Witam,

Zachęcony lampizacją Shanlinga CD 300, też kupiłem Shanlinga, tyle, że SCD 300. Podobna konstrukcja, ale odtwarza SACD, którego to formatu jestem entuzjastą. Po przejrzeniu setek wpisów na temat, postanowiłem być bardziej krytyczny do rozwiązania przedstawionego przez Lampizatora. Otóż niektóre wpisy ( por. DACFinal ) kwestionują przetworniki I/V na rezystorze, jako brzmiące tak sobie. Konsultowany specjalista od DAC z TI pisał nawet o degradacji dźwięku. Szukałem także markowych rozwiązań. Accuphase z serii DP stosuje technologie MDS++ polegającej na sumowaniu prądów z kilku DAC na kanał w konfiguracji mono. I tak DP 78 stosuje 3 DAC na kanał ( 12 wyjść prądowych ) sumując je i desymetryzując za pomocą 4 podwójnych opampów JRC 2114. Stosuje tam sumowanie prądów o tej samej fazie na wejściu opampa oraz sumowanie napięć. W założeniu ta technologia ma podnieść dynamikę oraz zredukować błędy konwersji-THD. Co ciekawe Accuphase nie obawiała się tu degradacji sygnału, przepuszczając go przez 8 nie najlepszych opampów na kanał!

Proponowana lampizacja jest tej technologii zaprzeczeniem. Wykorzystuje bowiem tylko jedno wyjście prądowe z czterech dostępnych. Wykorzystanie dwóch wyjść prądowych o tej samej fazie poprzez sumowanie ich na rezystorze o połowie zastosowanej wartości być może byłoby tu korzystne. Ciekawe czy jakiś szanowany producent stosuje podobną lampizację?

Co do moich planów to zamierzam przeprowadzić lampizację etapami.

1. Zamienić JRC 5434 ze I/V konwertera na LME 49710 oraz zredukować liczbę opampów z 8 do 3 na kanał, stosując sumowanie prądów z DAC o tej samej fazie na wejściu LME. Lampę podłączyć na wyjściu 3 opampa po desymetryzacji. XLR bezpośrednio z wyjść konwerterów I/V.

2. Zastosować lampowy desymetryzator sygnału na 6N6P, lub postawić tylko na wyjścia XLR a desymetryzację pozostawić wzmacniaczowi-Accuphase 406v.

3. W lampizacji spróbuję użyć istniejącego zasilania dla lamp

Kolejne etapy będę odsłuchiwał z Krellem SACD Std.

Na razie słucham oryginalnego Shanlinga i nie jestem zniesmaczony. Ma niezłą barwę i świetną stereofonię zarówno na CD jak i SACD. Mimo,ze napęd SONY KHM 280AAA ( ładowany od góry z magnetycznym puckiem ) bezbłędnie, na ucho, czyta oba formaty, to zauważam nieznaczne bicie osiowe wszystkich krążków. Czy jest to normalne?

Chętnie zakupiłbym płytki do lampizacji od PKrecza.

Proszę o komentarz.

Na 48 stronie wątku "lampucera DAC" przedstawiłem lampowy tor symetryczny do DAC. Działa w oparciu o wzm. różnicowy który wzmacnia różnicę sygnałów z DAC. Dodatkowo proponuje w katodach wstawić źródło prądowe dzięki któremu na obu anodach dostaniemy identyczne sygnały różniące się jedynie fazą. Można bez strat jakości wykorzystać tylko jeden do wyjść SE. Aktualnie wykorzystuje lamy 6111WA dla oszczędności miejsca. Info na PW.

Przykład desymetryzacji przez sumowanie sygnałów. Praktycznie sumowanie powinno być na rezystorach a nie na kondensatorach. Pojemności wyjściowe wprowadzają szkodliwe sprzężenie zwrotne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki za interesujący schemat desymetryzatora. Chcę zastosować tylko jedną podwójną triodę na kanał, zrezygnuję więc z wtórników. Użyję raczej 6N6P z prądem ok 15 mA, żeby osiągnąć niewielką rezystancję wyjściową. Przy sygnale audio 700 mV pp z DAC będę potrzebował wzmocnienie ok 8 razy co nie powinno stanowić problemu. Rozumiem, ze potencjometr określa prądy lamp. Proszę o info czy układ będzie poprawnie pracował przy zwiększonym prądzie katodowym lamp do 15 + 15 mA?

Przy prądzie 30mA będzie się już sporo ciepła wydzielało z biednego BC550. Trzeba zastosować inny, większy tranzystor + ew. jakiś radiator. Musi to być tranzystor o niskich szumach i wysokiej rezystancji C-E. Pamiętaj, że przy prądzie 15mA uzyskasz większe spadki napięcia na rezystorach anodowych. Dobierz tak, aby gubiło się na nich 1/2 Ua.

Obejrzałem dane 6111WA, interesująca propozycja. Ja także mam niewiele miejsca. Jaką mają sygnaturę soniczną w stosunku do 6N6P? Zakładając wzmocnienie ok 8 razy oraz obciążenie rzędu 20k, byłyby te lampy dostatecznie wydajne?

Możesz mi podać ewentualne źródło zakupu?

Pozdrowienia

O tyle posiada, że w przypadku dwóch identycznych sygnałów desymetryzacja jest niepotrzebna. Natomiast różnice między sygnałami doprowadzonymi do siatek lamp są przenoszone na wyjścia obu lamp. I o to chodzi, gdyż różnice te wynikają z potencjalnych błędów konwersji DAC. Stosując ten układ do którego doprowadzamy sygnały z czterech wyjść prądowych ( po przetworzeniu na napięcie za pom. 2 rezystorów ca 50 ohm ) i zakładając, że na jednym z wyjść pojawi się błąd konwersji, to błąd ten zostanie w znacznym stopniu zredukowany poprzez silne sprzężenie ac w katodach lamp. Po prostu na anodach obu lamp pojawią się prawie identyczne sygnały zaburzone w nieznaczny sposób przez błąd konwersji na jednym z wyjść DAC. Można będzie wiec wykorzystać oba wyjścia do XLR lub jedno z nich do RCA. Oczywiście jednoczesne obciążenie wyjść RCA i XLR nie będzie tu możliwe bo zakłóci symetrię układu w przypadku rezygnacji z wtórników.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ten układ nie posiada ŻADNEJ zdolności do desymetryzacji czegokolwiek. Co wy ludzie, schematów czytać nie umiecie?! Dla AC wyjścia obu gałęzi po chamsku zwarte kondensatorami i co tu się ma desymetryzować? Kasować? Jak nie umiecie myśleć logicznie, to nie wiem, symulację zróbcie czy co... No nie wiem, co wam poradzić...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Twoja "uwaga" to bełkot. Wkleiłeś schemat czegoś, co nie jest w stanie NICZEGO zdesymetrować i piszesz, że "praktycznie sumowanie powinno być na rezystorach a nie na kondensatorach"? To czemu nie jest? A teoretycznie powinno być na kondensatorach? A tylko pratycznie na rezystorach, tak? "Pojemności wyjściowe wprowadzają szkodliwe sprzężenie zwrotne" - bez komentarza. Przemyśl, co tu napisałeś, może cię oświeci. Wkleiłeś kompletną bzdurę, a potem ludzie wierzą w takie rzeczy...

savim, 28 Gru 2009, 10:43

Dopiero teraz jestem w stanie odpisać. Te lampy są małe i niepozorne, ale tylko niepozorne. Optymalnie jest puścić ją z prądem ok 8mA/triodę. Przy Ua=160V rezystor anodowy Ra=10k, a dla 200V Ra=12,5k. Rezystory 2-3W. Da to wzmocnienie ok 20x. Trzeba korygować dzielnikiem na wejściu. Jeżeli chodzi o brzmienie, to niestety nie mam odniesienia. Na pewno jest bardzo dobrze (słuchałem z wtórnikiem też na 6111WA). Używam lamp Sylvanii. Trzeba tylko uważać, bo grzeją tak samo jak te duże ;)

Father_PiO

Pozwolisz, że odpowiem Twoimi słowami z wątku "Wzmacniacz na GM70":

"Father_PiO

28 Gru 2009, 21:39

A jaki jest z tego morał? Należy się wykazywać inwencją twórczą i kombinować a nie kopiować :-)...

... A to wielki plus."

Tylko że najpierw trzeba się nauczyć "kombinować". A nauka zaczyna się od kopiowania. Niektórzy pozostają na tym etapie, ale wielu "kombinuje" dalej.

kiedyś Mc podesłał mi ciekawy link w którym jest schemat do desymetryzacji DAC.

Ukryta Zawartość

post-9803-100006641 1262172970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie robi desymetryzacji. Zresztą Thorsten Loesch o tym pisze. Ujemne wyjście DACa jest podłączone do filtra wyłącznie po to żeby było tak samo obciążone jak dodatnie.

Całkiem ciekawy filtr 3 rzędu jest na schemacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie wrzucić fotkę mojego dzieła :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wstawiłem do mojego CD układ przedstawiony na załaczonym schemacie - pre mini z Audiotonu na płytkach z AVT . Sygnał pobrałem z nożek 6 i 8 DAC-a ( Philips 1543 ) . Ale coś jest niefajnie . Dżwięk jest totalnie zniekształcony . Muzyka brzmi jak charczenie . Co to jest ? Za duże wzmocnienie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jeżeli po prostu podłączyłeś się pod nogi TDA nie zmieniając w CD nic to nie będzie to chodzić. W tym miejscu jest wirtualna masa WO i nie ma tam sygnału. Musisz podłączyć się albo za konwerterem I/V (pierwszy wo z rezystorem w NFB), albo zrobić pasywną konwersję na rezystorze. Są też inne opcje, ale widzę, że trzeba zacząć od podstaw ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi