Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

marekocska, 22 Cze 2010, 20:14

>Ja dodałbym tyle, ze ja zrobiłem taka lampizacje bez konwersji I/V na DAC-u 12xTDA1543 i działał

>bez zarzutu.

to tak dodałem apropo wpisu ArtPawa z poprzedniej strony...

niestety moj chwilowy system nie oddaje w pelni jego mozliwosci ale slyszalem go u sprzedajacego i powiem ze spelnil moje wszelkie oczekiwania odnosnie dobrego przetwornika. System byl bardzo dopracowany od poczatku do konca, u mnie w porownaniu to jeszcze bardzo daleko w polu :( Porownywalismy go do zlampizowanego przez p.Fikusa Satcha i ten behringer gra tak samo muzykalnie jak tda1541 z tym ze jeszcze bardziej energetycznie. Jest bardzo analityczny nie tracac przy tym nic ze swojej muzykalnosci, jego szczegolowosc nie powoduje zmeczenia tak jak to czasem bywa z jasno grajacym sprzetem. NIe wiem czy lampy sa dogrzane bo mam nosy siemensa (ecc801s), mysle ze jego dzwiek bedzie jeszcze ewoluowal.

POki co moge go polecic z czystym sumieniem. W przyszlym miesiacu dolaczy do niego odpowiedni kabel cyfrowy bo jak sie ku memu zdumieniu okazalo, i w tym wypadku roznice sa istotne.

Pozdrawiam

Może kogoś zainteresuje:

Sprzedam trafa de symetryzujące do DAC-a.

Trafa był zmawiane w Intact Audio w stanach. I było to indywidualne zamówienie. Dave nawinął dedykowane na potrzeby de symetryzacji Wolfsona w Cambrige Audio Azur 640C/540C.

Bez problemu powinny zagrać w zestawieniu z Lampucerą, być może również będą działać z DAC-a mi prądowymi ale tu proszę o konsultacje z doświadczonymi kolegami.

Przełożenie: 1:1

Pasmo: 5Hz-70Khz

Rdzeń: 80% nickel.

Indukcyjność: ~100H

PRI DCR - 63 ohm

Cena za parę ok 600 PLN

De symetryzacja wykonana na tych trafach działa bez zarzutu i w porównaniu z oryginalnym CD-kiem to niebo a ziemia, natomiast osobiście wolę brzmienie lampy dlatego decyzja o sprzedaży.

Zdjęcia na @.

• 2 miesiące później...

Jako "ojciec założyciel wątku" pragnę podzielić się kilkoma uwagami na temat - jak to nazwałem - DE-LAMPIZACJI.

Porównując Shanlinga grającego jako transport z DACem Fikusa z transportem CEC 51X, stwierdziłem, że Shanling gra gorzej. Porobiłem jednak kilka prób i porównań. Shanling raz grał poprzez lampy, raz jako transport, raz grał wpięty w listwę Ansae, do której podłączony i włączony do prądu był CEC, raz bez CECa na tej samej listwie itp.

Spostrzeżenia są następujące:

1. Shanling nie może być wpięty do listwy, na której gra CEC. Może być na jednej listwie z DACem - nie wpływa to na dźwięk. Jednak jeśli jednocześnie z listwy "prąd biorą" CEC i Shanling - ten drugi gra gorzej - wniosek wyciągam taki, że CEC wprowadza jakieś zakłócenia do sieci (Fikus o tym uprzedzał, że CEC to sporo elektroniki i ....),

2. Grając Shanlingiem jako transportem pomyślałem sobie, że wyciągnę z niego lampy, skoro ich nie używam (gdyż sygnał idzie poza układem lampizacji, przez cyfrowego XLRa) to przynajmniej lampy nie będą się zużywały. No i tutaj zaskoczenie moje wiąże się z faktem, że Shanling grający jako transport, w wypiętymi lampami gra lepiej (przestrzeń, barwa, detale). Nie znam się na elektronice, przypuszczam że ma to coś wspólnego z prądem. Zatem uległ DE-LAMPIZACJI.

3. Shanling, zdelampizowany, grający jako transport, we współpracy z DACem Fikusa, zaczyna naprawdę grać OK - "niebezpiecznie" zbliżając się do jakości transportu CECa (przez Fikusa "grzebniętego") - jak się go dociąży. Jako "dociążacz" służy mi kilka grubych książek. Jest to dla mnie zaskakujące, gdyż stoi na płytach granitowych oraz podkładkach antywibracyjnych. Pomimo tego - dociążenie go od góry - ma istotny wpływ na barwę, ale też przestrzeń.

• 2 tygodnie później...

Który z tych dwóch odtwarzaczy ma lepsze warunki do lampizacji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Forever Death Metal "

Witam. Korzystając z okazji wymiany układu lampowego na wyjściu mojego NOS-DACa ( na TDA1543 ) postanowiłem troszkę poeksperymentować z wartością R_ref. Do tej pory miałem "zafiksowaną" wartość 1k. Aktualnie na wyjściu TDA mam pentodę C3m/C3o w trybie triody ( niskie wzmocnienie ) a konwersja jest realizowana na rezystorze katodowym lampy - aktualnie 270R ( czyli taki trochę nietypowy grounded grid ). Od początku układ grał naprawdę nieźle ale troszkę matowo ( taki delikatny kocyk ).Wlutowałem zamiast 1k Helitrim precyzyjny 5k i zacząłem kręcić :-) I co się okazało. W wyniku kręcenia zauważyłem, że pojawiają się dosyć wąskie obszary ( np między 600R a 1k - optymalnie 810R ) wartości V_ref w których TDA grał radykalnie inaczej ( wręcz ostro ) ! Pamiętam czytają różne artykuły o NOS-DAC, że zwykle zakładano zaokrąglanie wartości R_ref, ale jak się okazuje może to być złudne. Czy ktoś spotkał się z czymś takim w przypadku 1543 ? Czy jest możliwe, że różne kostki mogą mieć na tyle znacząco rozjechane parametry aby mieć różne optymalne wartości dla rezystorów konwersji I/V ? Być może stąd wynikają tak rozbieżne opinie na temat tej kostki ? A może to lampa na wyjściu determinuje takie dziwne zachowanie tda ?

W wyniku kręcenia helitrimem punkt pracy lampy zmieniał się nieznacznie ( napięcie na anodzie w zakresie 162v - 172v a R_a ustalony na 6k8 ). Nie sądzę więc, żeby sama lampa miała istotny wpływ na brzmienie przetwornika.

Edytowane przez wakutoma
Kilka stron wcześniej wyczytałem że dobrymi cedekami mogą być: Marantz SA7001 i Audiolab 8000. Czyli te będą lepsze?

Audiolab ma starej generacji DAC Cirrusa z wyjściem napięciowytm. Lepiej wziąć na warsztat lampucerę.

Marantz SA7001 jest godny uwagi o tyle, że odtwarza również płyty SACD. Cirrus 4397 którego ma na pokładzie umożliwia uzyskanie bardzo dobrego, choć jeszcze nie wybitnego dźwięku. Mnie osobiście najlepiej "leży" dźwiękowo lampizacja sprzętów opartych na PRĄDOWYCH DACach Burr-Browna PCM1702.

Może się i da, ale kto wie jak? Kość na której jest oparty AN jest utajniona do tego stopnia, że producent zeszlifowuje oznaczenia.

Może kogoś zainteresuje:

Sprzedam trafa de symetryzujące do DAC-a.

Trafa był zmawiane w Intact Audio w stanach. I było to indywidualne zamówienie. Dave nawinął dedykowane na potrzeby de symetryzacji Wolfsona w Cambrige Audio Azur 640C/540C.

Bez problemu powinny zagrać w zestawieniu z Lampucerą, być może również będą działać z DAC-a mi prądowymi ale tu proszę o konsultacje z doświadczonymi kolegami.

Przełożenie: 1:1

Pasmo: 5Hz-70Khz

Rdzeń: 80% nickel.

Indukcyjność: ~100H

PRI DCR - 63 ohm

Cena za parę ok 600 PLN

De symetryzacja wykonana na tych trafach działa bez zarzutu i w porównaniu z oryginalnym CD-kiem to niebo a ziemia, natomiast osobiście wolę brzmienie lampy dlatego decyzja o sprzedaży.

Zdjęcia na @.

Ogłoszenie nieaktualne. Trafa pozostają w systemie. Zmieniła się tylko ich aplikacja.

Artur

Gość masza1968

(Konto usunięte)

...

hehe, dopiero teraz obejrzałem obrazki - nookie736 - to robota lampizatora? Kondy AudioNote są odwrotnie wpięte w układ. One są kierunkowe.

Witam,upolowałem cd-3 grundig-a,pod kontem upgrade.Wiem że McGyver miałeś na warsztacie ten model,masz może jakieś fotki z modyfikacji,mam nadzieję że nie przegapiłem ich w sieci.Jakieś dodatkowe info,wyczytałem że zmieniałeś tor analogowy,czy w cyfrze też grzebałeś np.zegar? Pozdrawiam,sylw

fotki:

Ukryta Zawartość

post-23764-056716700 1287514629_thumb.jpg

post-23764-037441900 1287514663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,upolowałem cd-3 grundig-a,pod kontem upgrade.Wiem że McGyver miałeś na warsztacie ten model,masz może jakieś fotki z modyfikacji,mam nadzieję że nie przegapiłem ich w sieci.Jakieś dodatkowe info,wyczytałem że zmieniałeś tor analogowy,czy w cyfrze też grzebałeś np.zegar? Pozdrawiam,sylw

fotki:

tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hehe, dopiero teraz obejrzałem obrazki - nookie736 - to robota lampizatora? Kondy AudioNote są odwrotnie wpięte w układ. One są kierunkowe.

powaznie??? w takim razie chyba oddam do reklamacji ;)

Denon DCD1550AR. Na pokładzie niby tylko "zwykłe" PCM61, ale z bardzo fajnie zrealizowanym zasilaniem, obstawione wokół lasem stabilizatorów. No i przekłada się to na jakość dźwięku. Po lampizacji gra kapitalnie.

Ukryta Zawartość

post-3550-060636800 1287703740_thumb.jpg

post-3550-008387500 1287703756_thumb.jpg

post-3550-032497400 1287703772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon DCD1550AR. Na pokładzie niby tylko "zwykłe" PCM61, ale z bardzo fajnie zrealizowanym zasilaniem, obstawione wokół lasem stabilizatorów. No i przekłada się to na jakość dźwięku. Po lampizacji gra kapitalnie.

hej,

Możesz napisać coś więcej o lampiazcji ? Jakie lampy, układ, jak zrealizowałeś konwersję I/V ?

Konwersja pasywna i wzmocnienie na WK-WA ECC88.

Dzięki. Kurcze muszę spróbować przerobić jakiegoś Denona z listy przez Ciebie polecanych. Ciekaw jestem efektu oraz bezpośredniego porównania z Wolfsonem.

Czy robiłeś takie porównania ? Jak wypada Wolfson ?

Męczyłem Wolfsona na kilka różnych sposobów. Najlepiej wypada z (drogimi) trafami Sowtera 10k:10k/1:1 plus wtórnik, ale i tak nieco słabiej niż dobre DACki prądowe bez drogich trafoli. W ogóle dałem sobie spokój z DACami napięciowymi. PCM1798 jest u mnie nie do pobicia.

Wpis chyba jeszcze łapie się do motywu przewodniego wątku, czyli lampizacji odtwarzacza CD. Baza wyjściowa to tani i łatwo dostępny Philips CD-610. Fajne PCB, dobry i nie zawodny napęd CDM-4. Obudowa z oczywistych względów musiała być zrobiona od nowa z płyt aluminiowych 3mm.Te bardziej „legendarne „ playery zawsze można sprzedać z zyskiem na jakiś sześciopak browara :). Poza tym szkoda je psuć, a tanich plastikowych wytłaczanek Philipsa mam pewien zapas. Inspiracją do pracy, jak pewnie łatwo będzie zauważyć był właśnie „legendarny” Grundig CD-9009. Skopiowany praktycznie cały tor cyfrowo analogowy. Dwa TDA 1541A R1 równolegle ( na razie do testów, w szufladzie lepsza selekcja), Przed nimi stoi filtr CXD1244. Za to część analogowa za przetwornika oparta na lampach. Aplikacja lamp klasycznie do bólu. Pentoda i tetroda w zapięciu triodowym w układzie WK-WA. Przedstawiona na zdjęciach wersja jeszcze mocno robocza, tyle co uruchomiona. Po odpaleniu pierwszej płyty minął zapał do pracy pilnikiem i wiertarką, chce się tylko słuchać muzyki :). Barwa, przestrzeń i dynamika !!. A jednocześnie gładkość i subtelność brzmienia. Jak minie osłupienie i zachwyt to zacznę robić coś dalej :). Może lepszy zegar, na razie jest na programowalnym scalonym EPSON 33,8688 MHZ.

Ukryta Zawartość

post-4429-084758700 1287921769_thumb.jpg

post-4429-018970200 1287921783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możliwe jest zlampizowanie tej Yamahy CD-S700?

Posiadam taką, więc pytam czy warto by było:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Forever Death Metal "

Gdyby to był DSD1792, to można by się skusić. Natomiast za lampizację DSD1791 mnie osobiście nie chciałoby się brać. Tym bardziej że i tak nie ma miejsca na upchanie gratów.

• Pokaż nowe odpowiedzi