Skocz do zawartości
IGNORED

VOTT A7,AUTOGRAPH,CARLSON,JENSEN...DIY

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu perypetiach z zabytkowymi szerokopasmowcami w odgrodach, chcialbym sprobowac czegos innego. Chodzi mi o orginalne obudowy z lat 50 i 60tych, typu Voice of the theater A7 Alteca, Jensen folded horn, karlson, albo Tannoy Autograph. Jestem ciekaw jak w tych obudowach graja takie perly jak Altec 604, stephens trusonic, Jensen G-610, Tannoy Red, Gold, University Triaxial itd...Legendy uzywane latami w studiach i Pro Audio. Wyzej wymienione maja to do siebie, ze wielkoscia przypominaja lodowki a przetworniki sa super rzadkie. Mialem okazje sluchac paru 15 calowcow alteca, university i 12 calowych goodmasow. W odgrodzie to byla bajka, z tym ze bez basu (typowe). Wyobrazam sobie jak cudownie zagraloby to w dedykowanej obudowie o typu horn albo BR, tak skromnie od 300 litrow w gore :))) Ktos z kolegow ma jakies doswiadczenia w tej kwestii?? Mi chwilowy brak pomieszczenia nie pozwala na takie projekty, aczkolwiek ´planuje w ciagu roku przeprowadzke do Berlina i w zwiazku z tym docelowo inne pomieszczenie odsluchowe (nie zejde ponizej 30m ). VOTT A7 sa super latwe do zbudownia, karlson podobnie. Ostatnio dotarlem do planow Tannoy Westminster, GRF i AUTOGRAPH, ale to juz wyzsza szkola jazdy. Interesuja mnie takze obudowy typu ONKEN. Ogolnie wszystko do 15 calowcow, basow, fullrange i koaksjali, ktore przy obecnej cenie dolara, mozna w stanach dostac za pol darmo. To byloby prawdziwe wyzwanie DIY, zamiast budowac klony nudnych BR na nic nie wartych komponentach, skleic z drewna kawalek historii, glosniki dla prawdziwych facetow, cos jak Dodge Charger w kwestii audio :))))) Duze, glosne, malo poreczne, ale dajace duzo frajdy z paru lampowych wat. Moim marzeniem jest posluchanie ALteca VOTT A7 z dobra lampa 300B i thorensem TD124, ale jak znam zycie, dopoki sam sie tego nie dorobie, nie bedzie okazji posluchac. Poza mna ktos chetny na taki experyment???? Koledzy "szerokopasmowcy", czas na cos nowego, bardziej ambitnego ob kawalka deski :) Jak sie nie uda, bedziemy mieli potwierdzenie tego ze nasze minimalistyczne odgrody sa tym czego szukalismy.

Zapraszam do dyskusji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4563-100002900 1211060868_thumb.jpg

post-4563-100002901 1211060868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-4563-100002900 1211060868_thumb.jpg

post-4563-100002901 1211060868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42927-vott-a7autographcarlsonjensendiy/

i nastepne.....

Ukryta Zawartość

post-4563-100002897 1211061338_thumb.jpg

post-4563-100002898 1211061338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-4563-100002897 1211061338_thumb.jpg

post-4563-100002898 1211061338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to moja "produkcja" tannoy gold 12 cali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736, 17 Maj 2008, 23:47

>zamiast budowac klony nudnych BR na

>nic nie wartych komponentach, skleic z drewna kawalek historii, glosniki dla prawdziwych facetow.

Przekrój(no nie całkiem) obudowy dla prawdziwego faceta. Na długie wieczory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

nookie736

Chętny to ja jestem :)

A najbardziej na Onkena --> beznadziejnie prosty do zrobienia .. tylko nie wiem jak zabrać się do liczenia tego typu obudowy .. jakie wymiary, litraż ? Jakie parametry brać pod uwagę przy doborze przetwornika ? Jaki nada się pod tą budę a jaki nie..Czy ktoś zna odpowiedzi na te pytania ? :P

Na razie mam Alpierdki HW1500 - ale mają one raczej charakter treningowy ....

Tu dość zgrabne paczuszki:

Ukryta Zawartość

Jak również link do podobnych przemyśleń na AH :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu powtarzam kalkulator do Onkena - po wpisaniu parametrów wychodzą co najmniej dziwne wyniki - litraż dla przykładowego Alpharda HW1500 na poziomie 5500 litrów :))) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

odswierzam temat bo odgrodowcy mnie pewnie znienawidza jak bede dalej na ich watku smucil ;) Otoz zamowilem obudowy do VOTT A7. Zbudowane wedlug orginalnych planow, sklejka brzozowa 16mm, klejone i bez wytlumienia. Okleina albo malowanie, jeszcze nie wiem, ale najprawdopodobniej okleina. Mam tylko dylemat. Zamowic reszte gratow, tzn. na bas 416 8 omow (bo 803 i 515 ciut za drogie) i na gore horn, czy sprobowac na poczatek wmontowac w A7 moje obecne altec biflex 420y???Jakies przeciwwskazania?? tutaj dane:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

420y ma orginalnie tweeeter ktory w moim wypadku zostal juz zdemontowany. Pasmo przenoszenia na papierze 25-14000Hz, przy czym najlepiej graja do okolo 8000, reszte przejmuje gora. Co sadzicie o tym pomysle??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A7 nadal sie robia ale mam kolejnego faworyta :D Electro voice Patrician IV....18 calowy bas, 4 drozny system, specjalny mid bass horn...waga 200 kilo...mam plany budowy :) nawet na ebayu jest komplet glosnikow ze zwrotnica, niestety bez basu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Cześć.

Dorwałem takie głośniki:

Ukryta Zawartość

Zamierzam zbudować dla nich takie skrzynie jak w linku - (2) albo (3).

Albo ew. Onkena, jeśli uda mi się znaleźć sensowny kalkulator do wyliczenia rozmiaru Onkena właściwego dla tych głośników. Do tego co znalazłem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie mam instrukcji.

Pytanie: z czym to zestawić od góry?

W sieci jest sporo zdjęć Onkenów z Tubami Alteca i podobnymi.

Wstępnie rozważam 811 Alteca

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z którymś kompatybilnym dla niego driverem 802 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), 804, 806 w zależności od tego który będzie dostępny.

Jakieś inne propozycje, na średnicę i wysokie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes, rozważ również coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - University 315-c - mam takie i są na prawdę dobre. Te w aukcji wyglądają na świetny stan. W razie czego dysponuję planami i obliczeniami Onkena do swoich (dostałem wraz z głośnikami). Na początku roku 2009 będę klecił do swoich te obudowy :-).

Ukryta Zawartość

madly, 16 Gru 2008, 14:56

>Kubedes, rozważ również coś takiego:

>- University 315-c - mam takie i są na prawdę dobre.

No właśnie rozważam, bo śledzę aukcje od jakiegoś czasu. Tylko w takim stanie to one pójdą za minimum $500. Do tego przesyłka.

Pan od którego wziąłem te Pionki powiedział żeby dokupić do nich Alteci 604 i będzie po temacie. Tylko 604 "ciut" spooro kosztują ...

Wracając do twojej propozycji, to jak zestawić te Pioneery i University? Pioniery w Onkena a Univerki z deski?

Z drugiej strony patrząc na charakterystykę z linka powyżej to dla obudowy oznaczonej nr2 (poniżej) ch-ka jest niemal płaska (skuteczność na poziomie 100dB) od 1,5 - 1,8kHz tak do 150Hz. Spadek o 6dB do ~40Hz, niżej spadek już jest dość poważny.

ALe nawet budując skrzynkę jak z linka wychodzi że spokojnie dałoby się zestawić Pioniera w Onkenie z tubą dając do tego takie zwrotnice jak były stosowane w VOTT A7 - XO przy 800Hz i L-pad dla tuby Alteca.

Wstępnie policzyłem też Onkena i trochę się wypłaszczył - skuteczność 96dB, ale za to spadek o 3 dB dopiero przy 35Hz (w pewnym przybliżeniu bo nie mam dokładnych danych Qms i Qes dla swpjego głośnika - mam tylko wypadkowe Qts = 0,28).

Ukryta Zawartość

post-4291-100009049 1229439698_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes, jeśli chcesz podeślę Ci całe plany, które dostałem, policzoną dla Univerka obudowę Onkena, zwrotkę, parametry pomierzone T-S (nie domowo, a profesjonalnie), wykresy SPL (z dokładnością 1/10 oktawy) wykresy wodospadowe, itp.

Koresponduje z tym człowiekiem od aukcji, podesłał mi trochę zdjęć - okazuje się, że w moich nie ma potencjometrów i prawdopodobnie mam inaczej podłączoną zwrotkę z brakującymi potkami presence i brillance. Mogę też Ci podesłać te fotki. Odnośnie ceny, wiem wyjdzie drogo ale... to są na prawdę rewelacyjne głośniki i w takim stanie... Gdyby nie przypasowały, myślę, że nie będziesz miał problemów ze sprzedażą np. na niemieckim e-bayu. Moje kosztowały 200 usd + transport ok. 260 usd. Namawiam :-) Wiem, każda sroczka swój ogonek chwali ale...

IMHO, ten Univerek w deskę trochę się marnuje. Dlaczego? W Onkenie tym jednym koaksjalnym głośnikiem załatwiasz całe pasmo, z liniowym zejściem do ok. 40 Hz. Co prawda gram na tym w tej chwili na desce OB, w zasadzie Open Box ;-), a nie Baffle - wymiary 110x45 i ramka wokół na ok. 23 cm. Basu nie ma zbyt dużo i nie schodzi nisko (basowiec wisi na wysokości uszu) ale jest spójny, barwny, szybki. W OB gra Ci tylko membrana basowca i średniaka (na tej samej membranie, to triaxial z mechaniczną membraną - centralnie jest wklejona membrana średniaka. Tuba wchodzi teoretycznie od 2,5 kHz, ale jest rzeczywiście słyszalna znaczni niżej (co wychodzi na dobre ;-)). Z tyłu głośnika słyszysz więc tylko bas i niską średnicę, a w OB przestrzenności dodaje góra generowana do tyłu. Dlatego Onken ma szansę zagrać dobrze i masz punktowe źródło dźwięku.

Próbowałem ożenić Univerka z Telą Aro 942 - 15" z dużą efektywnością - w końcu pozostałem przy samym Univerku, który w desce ma ładny wyższy bas i trzeba by bardzo mocno ciąć Teslę od góry, bo jej średnica lub wyższy bas jest przy Univerku bardzo słabiutka.

Możesz próbować pozostać przy OB w Pionkiem na dole i niewielkimi boczkami (ew. lepiej H-frame) i na górę dać Univerka. Przy większej efektywności tego Pionka (widzę, że ma ok. 100 dB efektywność) nadrobisz ubytek OB w stosunku do Univerka. Może to zagrać. Univerka wtedy od dołu nie ciąłbym.

Tez obserwuje te 315 ;-)

U naszych zachodnich sasiadow podobne glosniki cenia się wysokooooo!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Facet lekko przegial, nie widzialem od 2 lat chyba zeby wiecej ktos zaplacil niz 800 dolarow. Ludzie maja naprawde poprzewracane w glowach. Aczkolwiek nie powiedziane ze znajdzie sie jakis azjata ktory

nieswiadomy zaplaci i tyle...

madly, 17 Gru 2008, 15:15

>Zgadza się, ja dałem 200 usd, ale najbardziej boli transport, 2 paczki po 16-17 kg - to 250-300 usd

>:-(

Prawda to ... wiem cos o tym bo sciagalem Klipsche z USA.

Myslicie ze Coral 12TX moglyby zagrac w obudowie Karlsona 12"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 17 Gru 2008, 15:23

>Myslicie ze Coral 12TX moglyby zagrac w obudowie Karlsona 12"?

Ja bym je raczejk próbował z Mini Onkenem. Do Karlsona jakoś sobie nie wyobrażam.

Poguglaj powinieneś coś znaleźć, z tym zeby dobrze dostroić onkena potzrebujesz mieć parametry tych głośników: Fs, Re, Qms, Qes, czynną powierzchnię i masę membrany woofera.

Ja tego głośnika nie znam.

No i zawsze mozesz go dać w odgrodę.

kubedes te pioneery maja resonance przy 17 Hz ???????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jt211, 17 Gru 2008, 19:38

>Ma ktoś może link do liczenia onkena metryczny ?

Wysłałem Ci coś na e-mail.

nookie736, 18 Gru 2008, 10:26

>kubedes te pioneery maja resonance przy 17 Hz ???????

W specyfikacji podany jest zakres 17-29Hz. Podejżewam że podali fs w zależności od poziomu wysterowania.

Średni fs ten który zazwyczaj podawany jest w tablicach to 23Hz, także nie ma się czego bać.

Choć i tak jest nieźle jeśli przy niskich poziomach głośności fs=17Hz ];-D

Wartość jest o tyle prawdopodobna że materiał z którego wykonana jest membrana jest bardzo sztywny i twardy, a przy tym jak podaje spec. waży tylko 75g.

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

czyje to drewniaczki?

przyznawać się! ;-D

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

goszcze w domu pare altecow jak na zdjeciu ponizej. Wiecej opisze jak ich dluzej poslucham. Powiem tylko tyle ze poki co graja bardzo ladnie.

POzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tej chwili brak mi gotowych odgrod do porownan. Pierwszy odsluch testowy mam za soba. Z tym ze nie byl moim zdaniam miarodajny bo byly dwa rozne DAC do porownania, rozne kable i wzmacnaicze. Bylem tym odsluchem strasznie zmeczony. Wlasciwie dopiero wczoraj moglem w spokoju ich posluchac.

Graja zupelnie inaczej niz odgrody. Dzwiek nie jest tak oderwany od kolumn jak w wypadku odgrod. Scena

jest bardziej w glab niz to pamietam w sabach. Z tym ze mam zupelnie nowe pomieszczenie odsluchowe i do tego zle wytlumione. Najprawdopodobniej z uwagi na ten fakt, wiekszosci osob ktore je sluchaly, nie podobaly sie klujace tony wysokie. Teraz sie uspokoily. Gram z lampowym fisherem 500b ktory najprawdopodobniej zniwelowal wysokie.

Mamy tu do czynienia z niewatpliwie wysokiej klasy dzwiekiem, zupelnie innym charakterem z uwagi na zastosowanie horna. Dam im jeszcze ktore czasu i napisze nieco wiecej.

aha, dodam jeszcze ze lampowy Satch to znakomity DAC. Bardzo muzykalny i moim zdaniem w tym systemie, zagral wiele lepiej niz zlampizowany behringer ktory gral ostro i bardzo meczaco.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.