Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z CD Marantz 6000 OSE

chudy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość merle

(Konto usunięte)

Bog z nimi, nie upieram sie. Wiec nie wynalazl, ale cos kolo tego. W kazdym razie zeby naped Philipsa nie czytal CD-Row, to po prostu herezja. Natomiast rewelacje nt. niekompatybilnosci, sprzedawane przez niektorych sklepowych czy serwisowych clerkow... Fakt ze obecnie duze kompanie plytowe staja po prostu na glowie, zeby cos takiego mialo miejsce, a goscia ktory by wynalazl tak dzialajace zabezpieczenie po prostu by ozlocili. Zreszta SONY Records swiezo wpuscilo na rynek plyty nie czytane przez komputerowe cdromy, ale na to Philips zabronil im umieszczac logo Compact Disc na takich plytach. No, ale w sumie to juz inna historia.

Posiadam w/w odtwarzacz (nowiutki) i mam problem:

- cd nie czyta czasami płyt CDR - niektórych utworów, rozpędza się po czym Error.

Pytanie: czy reklamować i co jest przyczyną?

Widział ktoś testy tego CD, chciałbym przeczytać.

https://www.audiostereo.pl/topic/43-problem-z-cd-marantz-6000-ose/
Gość jupi

(Konto usunięte)

Jeżeli jest na gwarancji to go reklamuj, bo jeżeli to problemy z napędem to trzeba go będzie wymienić (nowy napęd VAM kiedyś kosztował ok.250zł)Test Marantza jest w którymś z numerów Audio z 2001 roku - jutro podam Ci dokładnie w którym.

Dzwoniłem do serwisu i okazało się, że to podobno niezgodność płyt audio nagrywanych na nagrywarkach komputerowych. Zastanawia mnie to że jeżeli to niekompatybilność to czemu raz działają a raz nie. Co Wy na to, miał ktoś podobny kłopot?

Gość Test

(Konto usunięte)

Czolem,

Ja mam w systemie Micromege Stage 5 (ponad 3 lata). Jest to odtwarzacz z którego jestem bardzo zadowolony ale ma jeden feler: od czasu do czasu zawiesza sie z niewyjasnionych przyczyn (na oryginalnych "dobrych" wydawnictwach. Czasami kilkunastokrotne wlaczenie i wylaczenie pomaga i zaczyna pracowac, jednak czesto gesto w ogole nie reaguje i pozostaje resetowanie, a to zajmuje ok. 2 minut rozgrzewki i... ponowne wlaczanie. Innym razem ta sama plyta jest czytana bez problemow. W serwisie powiedzieli, ze ten sprzet tak ma. Ale cierpliwosc w tym przypadku oplaca sie. Moze Twoj cedek reaguje podobnie, ciekawe jak zachowuja sie inne egzemplarze tego modelu.

Pozdrawiam

Witam

Okazało się że wszystkie modele tak mają. Jest to zjawisko powszechne. Szkoda że tak drogi sprzęt jest w pewnym stopniu niedopracowany. W sumie i tak jestem zadowolony z tego CD i polecam mimo wady którą posiada.

Aha, zapomniałem dodać: cd czyta bz problemu CDRW.

Gość este

(Konto usunięte)

mój 6000 ose też tak ma, więc to chyba typowe, niestety :(

tym bardziej, że słyszałem też juz o tym od paru osób

ciekawe czy inne cd z tym napędem też tak mają, a jest ich trochę (np. Alchemist)

mało tego - error wyskakuje mi też czasem na oryginalnych płytach (np. Brendan Perry - "Eye Of The Hunter" wydane przez Sonic czy reedycja Historii podwodnej Janerki wyd. przez KOCH)

cdr wypalone na mojej nagrywarce komputerowej "łyka" wszystkie, ale juz parę razy jak ktoś mi coś wypalił u siebie to na marantzu pojawiał się nieszczęsny error

ale poza tym jestem zadowolony

a propos - czy ktoś może robił tuning 6000 ose w LC Audio

no i jakie efekty?

pozdrawiam

Gość jaanek

(Konto usunięte)

jesli nie czyta CDR to znaczy ze nie jest do tego przystosowany

w takim razie musisz nagrywac CDRy tej samej firmy co odtwarzacz ,Marantz to chyba płyty philipsa beda dobre

miałem to samo z odt. philipsa dopóki nie użyłem płyt cdr philipsa .problem zniknał.

Gość merle

(Konto usunięte)

Panowie (i ew. Panie), nie dajmy sie robic w konia. Jesli urzadzenie nie czyta CDR, albo raz to robi raz nie, znaczy ze jest wadliwe. Zwlaszcza jesli ma napisane w instrukcji, ze czyta (nie wiem czy to ten przypadek, ale duzo firm zamieszcza taka informacje). Marantz od urodzenia ma obowiazek czytac CDRy, bo stosuje napedy Philipsa, nalezy do Philipsa (a przynajmniej nalezal w momencie wypuszczenia serii 4000-6000), a Philips CDR wynalazl osobiscie.

Miałem podobny problem, pewnych płyt (i to oryginalnych) CD nie czytał. Zdecydowałem się na wymainę modelu, za trzecim razem (!!!) pojawił się model, który czytał wszystkie płyty. Po roku CD sprzedałem .. Jeśli możesz polecam udanie się w trafną płytą do sklepu i wymianę.

Dzwoniłem do serwisu do warszawy i wiecie co mi powiedzieli (uśmiałem się po pachy): płyty nagrywane na nagrywarkach komputerowych są niekompatybilne z płytami nagranymi na nagrywarkach stacjonarnych.

• 35 lat później...

Przesyłam spóźnione podziękowania za porady w sprawie dziwnego działania MARANTZ CD 6000 ose.

Mam jescze jedno pytanie.Odtwarzacz nie posiada oddzielnego przełącznika w stan gotowości.

Czy oznacza to że powinien być stale włączony i czy to mu nie szkodzi(szybsze zużycie itp.)

Miałem ten sam problem,niekiedy nawet orginalnych plyt nie czytal jest to fabryczny blad i na forum byl ten watek postawiony.Jest tam dokladny opis co nalezy zrobic,ja niestety jestem laikiem i przy okazji modyfikacji zrobil mi to Grzesiek(Greg audio)

Cześć,

Eee tam, dajcie spokój z VAMami, laserami itp.

Miałem to również i tu jest upust mojej radości:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Alex2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Może problem nie tkwi w odtwarzaczu ale w cdr-ach. Jak wiadomo cdr-y są różne! Są takie za 0,45,- i takie za 4,5,-. Nikomu nic nie zarzucam, ale dla mnie jest jasne, że jak coś kosztuje 45 GROSZY to ma prawo działać kiepsko albo wcale. Poza tym może mieć wpływ kolor nośnika bo to przecież jest inny materiał (nie znam się na budowie cdr-ów).

Co do cdr-ów w ogóle to mój NAD c541 miewa czasami też podobne problemy z czytaniem cdr-ów. Nie interesuje mnie to jednak za bardzo bo i tak wolę płytę kupić w sklepie. Jak cdr nie działa to wywalam go do kibla i pretensje mam do siebie, ze nie kupiłem oryginału a nie do producenta, że mój cd nie chce współpracować z jakimś verbatimem za kilkadzeisiąt groszy! Subiektywnie wydaje mi się, że nie po to się inwestuje w dobry system (w tym cd jak wspomininany w tytule MARANTZ), żeby go (i siebie) katować cdr-ami. To jest oczywiście moja skrajnie subiektywna ocena tego zjawiska.

A jakby to kogoś interesowało to z mojego doświadczenia wiem, ze mój NAD lubi płyty 'samsung music' - cena 1,5,- czyli ani tanio, ani drogo. Polecam sprawdzić te krążki.

jaro_001 "...nie po to się inwestuje w dobry system (w tym cd jak wspomininany w tytule MARANTZ), żeby go (i siebie) katować cdr-ami..."

Dajesz po kulach :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Panowie nie ma co mędrkować . też mam cd 6000 problem taki jest w wszystkich tym egzemplarzach.philips orginalnie zrobił tak. wystarczy wlutować kondensator na płytce napedu i wszystko czyta bez problemów. jest orginalnie przeznaczone miejsce na ten kondensator wiec nie jest to kombinacja tylko celowe działania producenta. Jak nie dacie sobie z tym rady to mi wyślijcie cd i wam zrobie.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.