Skocz do zawartości
IGNORED

pro scan [nie dam Wam spokoju]

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

jestem w lekkim szoku... niby obraz z mojego Philipsa 963SA jest bez zazrutu, ale... właśnie dzisiaj dowiedziałem się, że aby uzyskać w nim progressive scan w PALu muszę dokonać stuczki z pilotem. W menu urządzenia pod pozycją progressiver scanu są dwie opcje:

- unprocessed

- 480p

Z tego co się zorientowałe to 480p dotyczy NTSC, a dla PALu powinno być 576p (proszę mnie poprawić jezeli się mylę).

Po poszukiwaniach znalazłem kod dodający pro scan w palu. Niby wszystko gra, po wprowadzeniu kodu urządzenie same się restartuje, ale w menu nie zachodzą żadne zmiany.

Philips Polsa na razie milczy. Więc zaniepokojony pytam się szanownych Państwa. Mam ten pro scan w palu czy nie?

https://www.audiostereo.pl/topic/4302-pro-scan-nie-dam-wam-spokoju/
Gość Yami

(Konto usunięte)

Czuję, że znalazłem bratnią duszę ! Też zgłębiam tajniki użytkowania DVD 963SA. Chociaż to całkiem niezły odtwarzacz, ma swoje za uszami, oj ma. Na stronie o przydługiej nazwie znajdziesz instrukcję:

http://www.consumer.philips.com/global/b2c/ce/catalog/product.jhtml?divId=0&groupId=VIDEO_GR&catId=DVD_CA&subCatId=DVD_PLAYERS_SU&productId=DVD963SA_021

Na stronie 5 pliku pdf (a na stronie 129 oryginalnej książeczki) znajdziesz, gdzie jest pstryczek-elektryczek do wyboru rodzaju wyjściowego sygnału wizyjnego - z przeplotem lub bez. Oczywiście progressive scan będziesz miał tylko na wyjściu komponentowym (na stronie 8/132 jest nawet obrazek). Mój projektor wyświetla jaki sygnał do niego dochodzi i wszystko jest O.K.

Te ustawienie w menu, o którym piszesz, nie jest oczywiście w instrukcji opisane !!! Mam dla Ciebie kolejny news, to nie wszystko!

Niestety opis działania System Digital Crystal Clear (tylko sygnał bez przeplotu na wyjściu Pr/Cr Pb/Cb Y) oraz DCDi jaki jest w instrukcji (strona 13/137), mówiąc delikatnie, mija się z w niektórych miejscach z prawdą. To pewnie tak miało działać, ale działa nieco inaczej.

Jak tylko uporam się z porządkami świątecznymi (żona właśnie wysypała mi pod nogi jakieś 2 000 płyt do odkurzenia i posegregowania ;-), postaram się problem opisać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.